Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Skotská klapouchá kočka
Sdílet:

Skotská klapouchá kočka

Kočky
Druhy a plemena

Je to na první pohled velmi líbivá kočka. Kulatá hlava, velké kulaté otevřené oči, malá, dopředu sklopená ouška ‒ podle psychologů evokují hlavu dítěte. Povahu má milou a příjemnou, je velmi navázaná na člověka.

Vznik plemene

Toto plemeno vzniklo spontánní mutací, byly známy už dříve v Číně. V šedesátých letech minulého století se ve Skotsku objevila domácí kočka se sklopenýma ušima. V jejích vrzích se objevovala koťata se sklopenýma ušima. Potomci byli pářeni mezi sebou, ale zjistilo se, že při spojení dvou klapouchých mají potomci zesílené nohy a ocas, což nebyl žádoucí plemenný znak, ale poruchy skeletu. Spojení s britskou krátkosrstou a jinými zdravými plemeny přineslo část koťat se sklopenýma ušima (dominantní gen Fd) a méně výraznou poruchou skeletu.

Chov

Chov skotských klapouchých je poněkud problematický. Všechna narozená koťata mají uši vzpřímené, sklopení uší se objeví ve stáří tří až čtyř týdnů. Ať mají uši sklopené, nebo vzpřímené, jsou homozygoti nebo heterozygoti genu Fd, se vzpřímenýma ušima homozygoti fd a jejich potomci mohou mít sklopené uši, ale také problémy s chrupavkami a kostrou. Proto se nespojují dva jedinci se sklopenýma ušima, ale kříží se se zdravými krátko- nebo dlouhosrstými britskými kočkami.

Vzhledem k problematickému chovu je cena těchto koček poměrně vysoká.

Povaha

Je to velmi společenská kočka, potřebuje zábavu, hru a zaměstnání nejen těla, ale i hlavy, jinak může dokonce trpět depresemi.

Vzhled

Skotská klapouchá kočka je plemeno středně velké. Tvarem hlavy a postavou i srstí připomíná britskou kočku.

Zdraví

Často trpí cystickou chorobou ledvin (PKD) i kardiomyopatií (HCM), také záněty sklopených uší. Potřebují velmi kvalitní krmení a kloubní výživu. Jsou spíše krátkověké, i když se někde uvádí 6‒12 let. 

Organizace

Kočičí organizace TICA a CFA skotské klapouché uznávají, FIFe a GCCF neuznávají.

předpisů FIFe (= i Sdružení chovatelů koček ČR) cituji:

3.5. Genetická onemocnění a testy

3.5.2. Genetické nemoci

FIFe nebude uznávat nebo registrovat žádné nové plemeno koček s plemennou charakteristikou zakládající vzhledové abnormality vyplývající z vrozených vlastností, které vedou k zdravotním problémům, jež znemožňují normální život kočky.

Žádné plemeno vykazující jako plemennou charakteristiku:

‒ achondroplasia/pseudo-achondroplasia

Autosomálně dominantní gen s výsledkem trpasličího vzrůstu, zkrácených údů a noh a ostatních tělesných vad (např. mančkin).

‒ osteochondrodysplasia

Autosomálně dominantní gen způsobující progresivní deformity kloubů, kostí a chrupavek (např. skotská klapouchá).

Každé jiné s formou genetických mutací, které vedou k miniaturizaci nebo zkrácení končetin.

Zákon

Zákon na ochranu zvířat proti týrání 246/1992 Sb

Zakazuje se (mj.):

  • týrání zvířat
  • propagace týrání zvířat

(3) Je zakázáno chovat zvířata v zájmových chovech, jestliže chovatel nebo občan vytvořili takové podmínky chovu, že v dalších generacích zvířat na základě dědičnosti budou zvířatům chybět části těla nebo orgány nebo budou-li orgány zvířat funkčně nezpůsobilé anebo znetvořené.

Proto nejsou chovány a registrovány skotské klapouché kočky u organizací FIFe (ČSCH, SCHK) a GCCF ani vystavovány na výstavách koček.

Autor textu: MVDr. Květa Mahelková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru