Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Problémy s kočičí toaletou: Zkuste svou kočku pochopit, ne odsoudit
Sdílet:

Problémy s kočičí toaletou: Zkuste svou kočku pochopit, ne odsoudit

Kočky
Výcvik

Co svět světem stojí, dělíme se na psí a kočičí lidi. Mezi jedny z výhod, kteří fanoušci koček uvádějí, je fakt, že je není třeba venčit. Bohužel se ale může stát, že kočičí záchod zůstane nevyužitý a místo toho se objevují zapáchající loužičky různě po bytě.

Mnoho lidí řeší tuto situaci vzdáním se zdánlivě „nevychované“ kočky. Přitom stačí trocha trpělivosti a snaha o pochopení.

Nejčastější důvod kočičího značkování

Nejčastěji se se značkováním setkáte u nevykastrovaných kocourů. Řešení je prosté. Pokud chcete mít kocoura v bytě, pro dobro všech se nevyhnete kastraci.

Loužičky se však mohou objevit i v případě, že si pořizujete vykastrované kocoury či kočičky, a to proto, že si chtějí nové místo označit. Bohužel se v takových případech často noví majitelé nazlobí, že je někdo obelstil tvrzením, že kočičky jsou naučené na domácí záchod.

Ony totiž opravdu na ten záchod mohou být naučeny, avšak stres z nového prostředí a potřeba přinést do domácnosti vlastní pach jsou někdy silnější.

Počet koček hraje roli

Situace se dost liší podle toho, zda domů přinášíte první kočku, nebo rozšiřujete „smečku“. V případě, že již doma kočku máte, ať už ji považujete za tolerantní či naopak, můžete očekávat nové projevy v chování, a to i vyprazdňování mimo záchod.

Důvodem může být již dříve zmiňované značkování, ale také to, že jí nemusí vyhovovat sdílení záchodu. Proto se obecně doporučuje mít o jeden záchod více, než máte koček.

To znamená, že pokud máte kočky dvě, záchody byste měli mít ideálně tři. Toto pravidlo je však obecné a je důležité vysledovat chování vašich svěřenců a podle něj domácnost uzpůsobit.

Snad pro nikoho není příjemné utratit spoustu peněz za kočičí toalety, a tak je vhodné sledovat slevy i v různých supermarketech, které velmi často nabízí výhodné ceny také na chovatelské potřeby. Pro porovnání cen je ideální navštívit stránky Kimbino, kde najdete mnoho aktuálních akčních letáků z různých obchodů.

Někdy nejde o kvantitu, ale kvalitu

Pokud si ale myslíte, že v množství záchodů problém není, zaměřte se na kvalitu steliva a také na intervaly, kdy jej měníte. Samozřejmě, exkrementy a hrudky po močení je ideální sbírat co nejdříve, u měnění steliva se však názory liší a je dobré vnímat, jak vaše kočka reaguje.

V případě, že má váš mazlíček potřebu značkování, doporučuje se kompletně měnit stelivo každé dva týdny – častější čištění vede k tomu, že se kočka cítí nesvá a má stále touhu šířit svůj pach po celé domácnosti.

Umístění záchodu pro nesmělé

U koček nás tak nějak nenapadá, že by potřebovaly při své potřebě soukromí a umisťování záchodu vybíráme dle toho, kde se nám zdá nejpraktičtější. To ale může být chyba.

Když si domů dovedeme novou kočku, může se stát, že se bude kvůli strachu zdržovat na jednom místě. V tom případě je důležité přenést k danému místo jídlo i toaletu. Až se kočka osmělí, postupně přenášíme dané věci tam, kde to vyhovuje nám.

Pokud však bude toaleta umístěna na frekventovaném či špatně dostupném místě, dávají bohužel často přednost vaší posteli nebo koberečku v koupelně, kde se cítí z nějakého důvodu bezpečněji.

Když tedy zaznamenáte močení mimo záchod, zkuste přemýšlet o jeho přemístění – třeba blíže k místu, kde se váš mazlíček vymočil.

Ve hře jsou zdravotní důvody

Z jakého důvodu vlastně celou dobu mluvíme spíše o močení? Pokud totiž najdete někde v bytě exkrementy, téměř na 100 % se jedná o chování z trucu – neměli jste doma nečekané hosty, velký hluk, stěhování nábytku nebo přírůstek v rodině?

Příčinou však mohou být i různé zdravotní komplikace, které je třeba řešit s veterinářem.

A právě i močení mimo toaletu může mít původ ve zdravotních problémech. Pokud během močení kočka cítí bolest, rychle si ji spojí s místem, kde potřebu vykonává, a proto zkouší močit jinde, kde by to podle ní nemuselo tolik bolet. Pokud tedy žádné finty nezaberou, poraďte se s doktorem.

A co dělat s místy, která už si kočka ke svému značkování vytipovala? Pach odstraníte speciálními přípravky, které seženete v obchodech s chovatelskými potřebami.

Pro jistotu můžete místo překrýt přebalovacími podložkami, které moč zachytí a nedostane se tak na daný nábytek. K sehnání jsou také takzvané odpuzovače koček v podobě spreje s citronovou vůní. Stačí jimi pravidelně postříkat místa, kde si nepřejete, aby se váš mazlíček zdržoval.

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay.com
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru