Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zraněný kůň a homeopatie
Sdílet:

Zraněný kůň a homeopatie

Koně
Nemoci

Byla jsem požádána o homeopatickou konzultaci ohledně koně. Nejprve jsem odmítla, protože koně neléčím, ale když mi bylo sděleno, že se jedná o ránu...

Byla jsem požádána o homeopatickou konzultaci ohledně koně. Nejprve jsem odmítla, protože koně neléčím, ale když mi bylo sděleno, že se jedná o ránu, pacienta jsem přijala, protože rány léčím ráda a většinou velmi úspěšně. Majitelka už nechtěla podávat kobylce antibiotika, která neměla odpovídající výsledek. Navíc kobylka ztrácela radost ze života. Tento případ byl mimořádně náročný.


• Začátek léčby.

Klisna byla opakovaně operována a ošetřovaná na klinice, kde jí byl z vnitřní strany stehna odstraněn třicet centimetrů dlouhý klacek. Přes veškerou péči lékařů stále rána hnisala a klisna odlehčovala končetinu. Protože jsem se domnívala, že dřevěné třísky z klacku cestují ve svalovině, použila jsem Siliceu 5ch, která odstraňuje cizí tělesa z těla nejkratší cestou. Dále jsem doporučila podávání homeopatik Calendula 9ch v sekreci podporujícím ředění dvakrát denně a Mercurius corrosivus 15ch také dvakrát denně, kvůli intenzivnímu hnisání žlutozelené barvy. Stav se výrazně zlepšil, kobylka byla živější a mohla chodit na krátké procházky. Přešli jsme z Mercuria na Pulsatillu 15ch. Pulsatilla 15ch je lék na žluté nedráždivé hnisání a odpovídala i přátelské, něžné povaze kobylky. U Calenduly 9ch, která podporuje hojení a zabraňuje hnisání, jsme změnili jsme ředění na 15ch. Siliceu jsme podávali dvakrát týdně na doléčení. Po celou dobu majitelka ránu příležitostně vymývala ránu lopuchem a měsíčkem.

Protože se hnisání opět mírně zhoršilo a kobylka znovu pokulhávala, zvažovali jsme možnost působení dráždivých jizev po operaci a zbytků klacíku. Opět jsme se vrátili k Silicei 5ch jedenkrát denně a na rozrušení jizev (podle jantarově žluté barvy výpotku) jsme podávali Graphites 9ch dvakrát denně po dobu šesti týdnů.


• Intenzivní hnisání.

Bohužel, majitelka nebyla s léčbou spokojena a opět nechala koně hospitalizovat. Byla provedena další operace, při které byly opět vyjmuty části klacíku a diagnostikována nekróza kosti. Kobylka v nemocnici velmi psychicky trpěla. I její majitelka těžce snášela odloučení. Obě dostaly homeopatikum Pulsatillu 30ch a Natrum muriaticum 30ch kvůli povaze a proti smutku z odloučení. (Majitelka díky mé terapii otěhotněla, ale kobylka zůstala nemocná).


• Zřídnutí hnisu po měsíci léčby.

Kůň byl odvezen zpět domů, podali jsme jednorázově Opium 30ch na neutralizaci narkózy, jedenkrát pět kuliček. Dále jsem podávali Arnicu 30ch kvůli pohmoždění, krvácení, psychickému a fyzickému traumatu. Pokračovali jsme s homeopatiky proti hnisání (Mercurius, Silicea, Calendula), opět s úspěchem, ale bez vyléčení. Na nekrózu kosti jsme přidali Strontium 15ch, jedno balení.


• Recidiva hnisání po dvou měsících.

Kobylku ošetřoval místní veterinární lékař, jeden léčitel a já. Nicméně majitelka opět odjela na kliniku, kde teprve po několika měsících provedli kultivaci a diagnostikovali Staphyloccocus Aureus, který výrazně zhoršoval hnisání. Spolu s antibiotiky jsme začali podávat i Staphyloccocinum 15ch dvakrát týdně. Stav se velmi pomalu zlepšoval. Kobylka nohu odlehčovala a rána mírně sekretovala. Majitelka zakoupila léčebnou kůru z Aloe vera, ale výsledek byl opět bez efektu.

Doporučila jsem jí naučit se s tímto zdravotním nedostatkem žít. Staphyloccocinum by měla klisna brát nejméně rok. Protože je Staphyloccocus Aureus přenosný i na člověka, doporučila jsem užívání Staphyloccocinum 15ch jedenkrát za dva měsíce pět kuliček i oběma manželům. Majitelka velmi lpěla na úplném uzdravení kobylky. Moc se trápila, že jí nemůže více pomoci.

Případ je smutným důkazem, že žádná medicína není stoprocentní. Jde o naši vděčnost přijmout zachování života. Důležitá je spolupráce klasické medicíny s léčiteli, která se ale málokdy uskutečňuje. Domnívám se, že kdyby kobylce byla podávána homeopatika ihned po zranění a byla důkladněji operována hned napoprvé včetně bakteriologického vyšetření, mohla být naděje na vyléčení snad větší. Homeopatika vrátila koni radost ze života i energii a udržela infekci v únosné míře. Navíc majitelce asi přinesla těhotenství, pomohla jí snášet nevolnosti a stres kvůli milovanému zvířeti.

Autor textu: MVDr. Simona Müllerová
Autor fotografií zdroj: MVDr. Simona Müllerová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru