Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Americký miniaturní kůň
Sdílet:

Americký miniaturní kůň

Koně
Druhy a plemena

Vždy nás potěší, když se můžeme podělit o naše zkušenosti s americkým miniaturním koněm. Dostáváme velmi mnoho dopisů, e-mailů a telefonátů ohledně...

Vždy nás potěší, když se můžeme podělit o naše zkušenosti s americkým miniaturním koněm. Dostáváme velmi mnoho dopisů, e-mailů a telefonátů ohledně tohoto plemene a tak doufáme, že vám tímto článkem alespoň trochu přiblížíme toto zajímavé plemeno.

Historie plemene
Miniaturní koně nejsou poníci. Vznik plemene AMH není zcela jasný, ale předpokládá se, že vzniklo křížením nejmenších jedinců různých plemen koní a to koní shetlandských, islandských, plnokrevných, arabských a mnohých dalších. Tito malý koníci pracovali v mělkých kamenouhelných dolech v Anglii a v severní Evropě, odkud byli roku 1888 postupně převáženi do Ameriky, aby tam pokračovali ve své práci. Jakmile ale mechanizace dorazila do dolů, tak se stali nadbytečnými. Několik chovatelů se proto rozhodlo, odkoupit co nejmenší zvířata se snahou o prochování na co nejmenší vzrůst. Mnohdy se dílo podařilo a z té doby nám zůstaly velmi dobré linie koní.
Bohužel snaha o malý vzrůst však mnohdy přinášela i stinné stránky tohoto chovu. U mnohých jedinců se začali vyskytovat zdravotní problémy, zejména deformity nohou, špatné skusy zubů a trpasličí vzrůst. Tyto problémy přetrvávají dodnes a každý zodpovědný chovatel tyto jedince nezařadí do chovu.

Registrace American Miniature Horse
Postupem doby vznikla nutnost tyto nové malé jedince registrovat a zajistit jejich plemennou čistotu. V roce 1978 vznikla American Miniature Horse Association (AMHA). Je to celosvětově největší registr, který vzal na svá bedra veškeré registrace koní plemene AMH z celého světa.
AMHA udělala mílové kroky od svých počátků a zabezpečila správnost původů. Jedním z kroků bylo uzavření registru dne 31. 12. 1987. Od tohoto data se mohou registrovat jen ti koně, kteří mají své rodiče již u AMHA registrované. V praxi to znamená, že když se vám narodí hříbě, které nemá rodiče nebo jednoho z rodičů registrovaného u AMHA, tak bohužel nedostane průkaz původu. Můžete se ale pokusit zažádat o tzv. „Hardship“. Je to však poměrně nákladná záležitost, musí být splněny všechny požadavky AMHA a nemáte jistotu, že vaše žádost bude kladně vyřízena.
Dalším zabezpečením chovné bezúhonnosti je, že všechna hříbata narozena po datu 31. 12. 1995 musí být DNA testována. Každému chovateli jsou zaslány DNA sety, které chovatel odešle do laboratoře v USA. Jsou-li v pořádku výše uvedené náležitosti, tak hříběti jsou vydány dočasné doklady, které jsou ve věku pěti let vyměněny za trvalé. V každém případě výška koně v kohoutku nesmí přesáhnout 34 inch (86,36 cm).
Bohužel se setkáváme v České republice stále častěji s tím, že koně bez registrace jsou vydáváni za AMH. Rozčarování jejich nových majitelů je potom velké. Proto platí základní pravidlo: nemá-li váš kůň registraci od americké AMHA, tak není American Miniature Horse, ale jen mini horse! Registrační doklad je velikosti A4, bleděmodré barvy, opatřený zlatou pečetí AMHA a fotografií koně. AMHA má velmi přísná pravidla a každý provinilec je sankcionován vyškrtnutím ze seznamu chovatelů, omezením převodu koní nebo ročním zákazem zúčastňovat se výstav po celém světě. Musím vám říci, že to opravdu funguje.
Plánujete-li zakoupení tohoto koníka v zahraničí, tak musíte ještě splnit registrační podmínky v ČR. Registrace se provádí v Ústřední evidenci koní ČR ve Slatiňanech. Koně přijede prohlédnou kontrolor chovu a vy musíte doložit originální průkaz původu z USA a evropský průkaz koně, vydaný zemí původu. Pro export z USA platí trochu jiné předpisy.

Vzhled koní
Registrace je podmínkou, neméně důležitý je však i vzhled těchto koní. Ačkoliv se některé mini podobají poníkům, cílem je dosáhnout jemného, zmenšeného koně. Neměli by mít krátké nohy, silné krky nebo velká břicha. Tyto zvířata nejsou tak cenná, ale jsou velmi vhodná pro lidi, kteří se nezajímají o výstavy a hledají jen zábavu a radost z koňské přítomnosti.
Dnešní chovatelé miniaturních koní se snaží o dva hlavní typy koní. Prvním je vzhled Quarter horse, který má svalnaté nohy a širokou hruď. Druhým typem je vzhled arabského koně, včetně jeho nádherné hlavy s jemným čumákem a velkýma očima. Tělo tohoto koně má jemnou stavbu a štíhlejší tělo.
Takovým základním vodítkem pro pěkný vzhled AMH je, že když vidíte na fotografii koně bez možnosti poměření např. s člověkem, tak by jste neměli poznat, že je to malý kůň. AMH má mít hlavu v poměru k délce krku a těla. Široké čelo s velkýma očima, posazenýma daleko od sebe. Mezi očima a čumákem má být poměrně krátká vzdálenost. Profil hlavy je rovný nebo konkávní pod očima. Nozdry mají být velké, chřípí jemné a dokonalý skus. Uši malé nebo střední velikosti, špičaté. Špičky uší jsou lehce zahnuty dovnitř. Krk má být pružný, tenký, se znatelným hrdlem. Dlouhý v poměru k tělu a typu, má lehce přecházet do nevýrazného kohoutku. Lopatka je dlouhá a šikmá. Celé tělo musí být dostatečně osvalené, s pevnými kostmi a jako celek působit harmonicky a vyváženě. Břicho a boky jsou oblé a nejvyšší bod svalnaté zádi musí ležet v úrovni výšky kohoutku. Ocas, který není nasazen ani příliš nízko, ani příliš vysoko, by měl kopírovat tvar zádě. Samozřejmostí jsou rovné nohy, kopyta směřují přímo vpřed. Sklon spěnky má být okolo 45 stupňů, spěnka přechází hladce, beze změny do kopyta. Kopyta mají být oblá a kompaktní, ostrouhaná a bez podkov. Krok koně je volný, dlouhý a houpavý. Působí lehce a příjemně. Opět připomínám, že výška v kohoutku nesmí přesáhnout 86,36 cm.
Hříbata při narození váží zhruba 6 kg a měří přibližně 45 cm. Dospělý kůň váží 60–80 kg. AMH se dožívají vyššího věku než velcí koně a to přibližně dvaceti pěti let, ale jsou výjimky, kdy se dožijí i čtyřiceti let. Svoji pubertu prožívají jako dvou a tříletí koně.
Kapitolou samou o sobě je barva těchto koní. Pro milovníky genetiky barev je to prostě ráj. V současné době jsou poměrně oblíbené tmavé barvy koní, ale také např. buckskin, cremello (musí mít modré oči), silver dapple, pallomino a champagne. Koně jsou také různě vybarveni: appaloosa, pintaloosa, overo pinto. V každém případě jsou povoleny všechny barvy, včetně barvy očí.

Zdravotní péče a stav
Ačkoliv miniaturní koně jsou členy koňské rodiny, rozdíly mezi nimi a jejich velkými příbuznými jsou velké. Jsou to poměrně nenáročná zvířata, ale jsou náchylnější na některé specifické problémy. Jeden z nich se týká reprodukčního procesu a to zejména nebezpečí těžkého porodu, který se u mini koní vyskytuje častěji než u velkých koní. Mini mají v sobě geny pro velká hříbata a příležitostně se může vyskytnou těžký porod, protože hříbě je moc velké. Klisna může po takovém porodu ztratit svůj reprodukční cyklus a nemůže již víckrát zabřeznout. Možná to je takový bezpečnostní systém těchto koní … Významným problémem je nanismus neboli zakrslost. Tento problém je poměrně častý mezi nezodpovědnými chovateli, kteří chovají koně se známkami zakrnělosti. Existuje velké množství druhů nanismu s většími nebo menšími známkami tohoto genového onemocnění. U koní můžeme například pozorovat krátké nohy k poměru velikosti těla, deformity nohou, velkou klenutou hlavu, přesahující spodní čelist. V dospělosti se tyto znaky stávají více zřetelnější. Bohužel ani výborný rodokmen nezaručuje bezpečný chov. Gen, který způsobuje nanismus můžete nalézt téměř v každém rodokmenu. V minulém století byli zakrnělí koně úmyslně používáni do chovných programů kvůli jejich malému vzrůstu a tak gen nanismu se dodnes vyskytuje v mnoha příbuzných generacích. AMHA se snaží tyto koně objevit již při registraci a vyloučit je z chovných programů. Touto částí článku jsem vás nechtěla vystrašit, ale jen upozornit, že tento druh koní má také své specifické problémy, stejně jako např. některá plemena psů mají problémy třeba s klouby, se žaludkem atd.
Abychom předcházeli zdravotním problémům, tak musíme provádět základní zdravotní péči. Vakcinace na tetanus a chřipku koní, to je základ. Dobré je také vakcinovat koně na respiratorní EHV infekce a to zejména, když se chcete zúčastňovat se svými koňmi různých výstav a máte li ve své stáji chovné klisny. Do základní péče patří také ošetření chrupu koní, které by mělo být prováděno jedenkrát až dvakrát za rok. Zejména kontrola zubů hříbat a mladých koní předchází problémům se špatným skusem v dospělosti. Každé dva měsíce by jste měli svého mini koně odčervit. Na trhu je obrovské množství past pro koně. Vždy si pečlivě přečtěte příbalový leták. Některé pasty jsou pro mini koně nebezpečné a v návodu je výslovně napsáno, že pasta není vhodná pro miniaturní koně. Koně odčervujte vždy, když má prázdný žaludek, ne v době krmení.

Výživa miniaturních koní
AMH je všeobecně nenáročný kůň. Hlavním cílem je udržet tyto koně v dobré kondici a nepřekrmovat je. Vždy je jednodušší vykrmit hubeného koně než zhubnout tlustého. Oba procesy nikdy nesmíte provádět rychle, ale jen pozvolna, aby jste neohrozili zdravotní stav koně. Je důležité porozumět nutričním požadavkům mini koní. Dvě krmení denně jsou minimum, kvůli velikosti jejich vnitřních orgánů. Složení potravy rozlišujeme pro hříbata, odstávčata, koně březí, v tréninku a koně bez práce. Na naší farmě je základem krmení müesli s obsahem 9 % bílkovin a s nízkým množstvím cukru. Každému jednotlivému koni jsou přidávány různé vitamíny nebo krmné doplňky, podle jejich stavu a stáří. Několikrát v týdnu dostanou koně teplý mash se lněným semínkem. Zejména v zimě koním tato strava velmi chutná. Množství krmiva je vždy velmi malé, čtyřicet až padesát gramů dvakrát denně. Čistá voda a solný liz musí být vždy k dispozici. Spotřeba sena je přibližně jeden až dva kilogramy na koně denně. Seno se krmí ráno a večer. Mini mají citlivý žaludek a nesmí dostávat vlhké a plesnivé seno. Vojtěška není vůbec pro tyto koně vhodná. V každém případě je výživa mini koní mnohem levnější než výživa většího psa. Přístup na pastviny musí být omezený v případě, když je mladá nebo dlouhá tráva. Nejlepší je vždy tuto trávu posekat a odstranit, aby se předešlo kolikovým bolestem. Pastviny musí být udržované, včetně pravidelného odklízení trusu a přístupu k čerstvé vodě. Nevhodná ke spásání je vysoká kostřava, která může způsobit u klisen nedostatek mléka.

Ustájení a péče
Mini koně jsou malá zvířata, která nepotřebují velké stáje a pastviny jako velcí koně. Stačí jim malá stáj. Velikost boxu pro jednoho koně je dvakrát dva metry. Stáj musí být dobře větraná a každodenní vyklizení hnoje eliminuje množství čpavku ve stáji. Jako podestýlka jsou vhodné piliny. Koním nevadí chlad, ale vlhko a průvan. Zejména na průvan jsou citliví, kvůli své výšce. Když jsou v létě velká horka, musí mít možnost schovat se do stínu. Horko koním vadí více než zima. Koně můžete také celého ostříhat speciálním holícím strojkem, ale potom v případě chladnějších dnů (i v létě) musí být kůň zadekován lehkou dekou. Naše koně ostříhání milují a vždy po něm velmi ožijí. Asi je to podobné, jako když si v horku sundáte silný kožich. Je vždy dobré stáje jednou za rok vydezinfikovat. Koně musí být denně venku. Stačí jim výběh na vaší zahrádce s přístupem do stáje nebo s přístřeškem, kde se mohou schovat před sluncem, větrem a deštěm. Tento přístřešek však nenahrazuje stáj. Vhodné je také dekování koní, když je velký mráz, vítr a déšť. V létě mohou koně zůstávat přes noc venku. Někteří to však nemají rádi kvůli komárům. Hříbata AMH si velmi ráda hrají. Milují velké míče, staré boty a různé hračky. Jakmile ale vyrostou, tak tento svůj zájem o hračky ztrácí.
Péče o mini koně je podobná jako o velkého koně. Srst by měla být denně kartáčována. Denním ošetřováním také zjistíte případné poranění koně. Kopyta musí být čištěna denně a nejlépe dvakrát až třikrát týdně natřena mazáním na kopyta. AMH se nepodkovávají kvůli slabé stěně kopyta. Provádí se strouhání kopyta a to každých šest až osm týdnů. U hříbat a mladých koní častěji. Tuto práci je vždy lepší přenechat podkováři, který si umí poradit s křivými postoji a nepravidelnými kopyty.

K čemu se vlastně mohou použít
Popularita těchto koní stoupá velmi rychle na celém světě a využití AMH je široké. Může být mazlíčkem rodiny, nádherným výstavním koněm, koněm pro terapii a handicapované děti nebo společníkem pro starší lidi. Mini koně sice nejsou vhodní pro jízdu a to ani pro malé děti, ale velmi často si je kupují lidé, kteří již vlastní velké koně a chtějí, aby se jejich děti naučily o tyto koníky starat a milovat je dříve, než budou schopny mít svého vlastního velkého koně. Mnoho dětí se velkých koní bojí, ale s těmito koníky svůj strach ztrácí. Mohou se s tímto koníkem zúčastňovat soutěží, které jsou vypsány pro děti v rámci různých výstav. Někteří z koní jsou úspěšně používáni jako maminky pro osiřelá hříbata nebo jako společníci pro nervózní či osamělé koně. Pro jejich inteligenci a dlouhověkost jsou v Americe cvičeni místo slepeckých psů. Jsou také zapřaháni do lehké a elegantní bryčky. Pro děti je to ohromný zážitek, protože dokáží koně hravě zvládnout.

Koupě prvního mini koně
Nejdříve je potřeba si ujasnit, na co tohoto koníka budete chtít. Zdali pro zábavu, pro vaše děti nebo pro soutěže. Od vašeho požadavku se potom bude odvíjet také cena koně. Zájemci o domácího mazlíčka si ho mohou koupit od 50 000 Kč, ale můžete utratit i mnohem více za výstavního koně, jejichž cena se pohybuje od 5 000 Euro výše. Hřebečci jsou trochu levnější, ale ti kteří se umístili na výstavách a počítá se s nimi do chovu, jsou stejně drazí jako klisny. V současné době se do Evropy dostali velmi kvalitní koně. Nejdražším koněm loňské dražby v Americe byl WF Pattons Spectacular Bey, který byl vydražen za 53 000 USD a byl zakoupen jednou farmou ve Francii. Nyní tento hřebec připouští jen omezenou skupinu klisen za 2 500 Euro. K cenám koně je však nutno ještě připočítat nemalou částku za leteckou přepravu do Evropy, pojištění a karanténu v USA, která trvá zhruba jeden měsíc. Stojí-li mini kůň málo peněz, tak je to většinou kvůli některému z jeho nedostatků, např. větší hlava, křivé nohy, hrubší tělo. Tito koně jsou prodáváni jako domácí mazlíčci a některé farmy si dávají dovětek do svých smluv, že tito koně nejsou určeni pro výstavy.
Nejznámějším koněm v miniaturním průmyslu je bezesporu Boones Little Buckeroo. Dnes již třicetiletý dědeček Buckeroo byl prodán v roce 1983 za 100 000 USD. Na oslavu jeho narozenin se sjely desítky lidí z celé Ameriky, aby vzdali hold tomuto legendárnímu koni. Máme velkou radost, že koně naší farmy nosí v sobě geny tohoto obdivuhodného hřebce.
Pamatujte si však prosím, nikdy nechovejte jen jednoho mini koně! Koně jsou stádová zvířata a velmi trpí, když jsou sami. Může se to projevit na jejich zdravotním stavu (různé typy kolik) nebo se z nich mohou stát zlí koně.

Výstavy American Miniature Horse
Koně jsou trénováni pro výstavy, které se konají po celém světě pod záštitou americké AMHA, včetně jejich pravidel a pochopitelně i amerického rozhodčího. Tyto výstavy jsou důležité pro zařazování jedinců do chovu. Vítězství v „horní pětce“ TOP 5 v různých třídách znamenají, že kůň splňuje standard a zároveň je to dobře trénované zvíře. Kůň, který sbírá modré stuhy je navíc velmi cenný. Je to opravdová soutěž krásy, kde můžete vidět nádherné exempláře těchto úžasných malých koní. Výstava začíná poměrně brzy a to kontrolou průkazů a přeměřením každého koně. Kůň se může během jednoho dne zúčastnit více tříd najednou. V každé třídě je mu navíc kontrolován skus zubů. Hříbata po odstavu nesmí přesáhnou 30 inch (jeden inch=2,54 cm), ročkové musí měřit do 32 inch. a dvouletí a starší do 34 inch. Těla koní musí být souměrná a hlavně osvalená, čehož dosáhnou denním tréninkem. Koně jsou zcela oholeni a namazáni speciálními olejíčky pro zvýraznění jejich krásy. Každý majitel má svůj osvědčený recept na zkrášlení koní, který velmi tají. Majitelé koní mnohdy svěřují své koně trenérům, protože konkurence je obrovská a sebemenší detail rozhoduje o vítězství.
Je mnoho tříd, kde můžete vystavit svého koníka, ale asi nejvíce sledovanou je Halter Class, kde kůň je předveden na zvláštní ohlávce ve výstavním postoji, který musí být dobře natrénován. Hodnotí se vzhled, pohyb a způsob předvedení. Další třídou je předvedení v lehké bryčce. Nejvíce využívanou třídou je v této kategorii je Country Pleasure Driving a Single Pleasure Driving. Koně jsou předváděni v kroku a klusu. Předvádějící musí mít vždy společenský oděv a dámy v bryčkách navíc dlouhé šaty. Je zde velmi mnoho dalších tříd, kdy se koně předvádí ve volnosti, na překážkách a hodnotí se i jejich zbarvení.

Tikitano Farm
Naše farma Tikitano Farm sídlí na východním okraji Prahy a hospodaří zhruba na 10 ha pastvin. Dříve jsme vlastnili plnokrevné koně pro dostihy, ale postupem času nás absolutně okouzlili miniaturní koně. A tak se stalo, že jednoho dne o Vánocích přišli do našeho domova první mini koně. Od té doby se nám podařilo odrodit s úspěchem několik malých hříbátek a naše farma se stala známou i v Evropě. Jsme zatím jediná farma v České republice, která se zabývá vystavováním těchto koní na evropských soutěžích a musím říci, že s velkým úspěchem. Všichni naši koně se pravidelně umisťují v TOP 5 a navíc vždy přidají nějaký titul. Naše Freedom Hills Hot Salsa, kterou jsme zakoupili na loňské dražbě v Americe, získala letos titul Šampión Rakouska a Německa a k tomu neuvěřitelných devět druhých míst z Německa, Holandska a Rakouska. Naše farma se zabývá dovozem těchto koní z celého světa a samozřejmostí je zajištění celého registračního systému, karantény v USA, cla a popřípadě transportu koní z evropských letišť až k vám domů. Vždy se pokoušíme najít koníka dle vašich představ a podle vašeho rozpočtu. Letos byly naše koně prodáni například do Finska, Německa a Itálie. Dopisy, které nám přicházejí od nových majitelů nás utvrzují o jejich spokojenosti.

A co říci na závěr
Jen to, že tito koně jsou absolutně výjimeční, jak svojí povahou, tak krásou. Bez výjimky jsou to koně pro každého! Pro ty, kteří chtějí vlastnit svého koně, je koupě mini koně vhodný způsob jak začít. Poznáte jejich vrozené přátelství a inteligenci a kvůli jejich velikosti je dokážete ovládat snadněji než velké koně. Máte-li zájem o více informací, můžete navštívit naše internetové stránky www.tikitano.cz. Přejeme vám šťastnou ruku a možná někdy na výstavě nashledanou …
Autor textu: Marcela a Luděk Filip
Autor fotografií zdroj: Mgr. Renáta Kolářová, Marcela a Luděk Filip
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru