Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
ERC Mnětice předvedlo plemenné hřebce
Sdílet:

ERC Mnětice předvedlo plemenné hřebce

V neděli 1. března 2009 pořádala firma ERC s.r.o. (Equinní Reprodukční Centrum) v Mněticích první ze tří předváděcích dnů, ve kterých jsou předvedeni plemenní hřebci působící v roce 2009 v plemenitbě formou inseminace čerstvým spermatem. Nutno dodat, že předváděcí dny konané ve dnech 1. 3., 14. 3. a 29. 3. 2009 jsou otevřeny široké veřejnosti a mnozí chovatelé a majitelé klisen této možnosti využívají, aby si mohli prohlédnout a posoudit případného partnera pro svojí klisnu.

Třináct plemenných hřebců

Hřebci se převádí majitelům v daný den vždy ve 13 hodin. Nejprve jsou předvedeni na ruce v klusu, dále v zootechnickém postoji, ve volnosti a vybraní plemeníci také ve skoku ve volnosti. Všichni předvedení hřebci působí v plemenitbě formou inseminace čerstvým spermatem a to od 15. února 2009 do 15. srpna 2009, kdy připouštěcí sezóna končí.
Pro tento rok bylo divákům předvedeno třináct plemenných hřebců: francouzský ryzák Dormane du Puy, KVH 170, narozený v roce 1991 po významném Double Espoir z matky po Grand Veneur. Tento hřebec je v majetku ERC s.r.o. a v plemenitbě působil na této stanici již minulý rok.

Přehlídka

Dalším plemeníkem je holštýnský hnědák Quirado, KVH 169, v majetku Z. Müllera a J. Takse, který představuje velmi významné spojení linií Almé a Cor de la Bryere přes současné představitele Quidam de Revel a Corrado I.
Novinkou pro tento rok se na stanici stal jedenáctiletý holštýnský hnědák s odznaky jménem Leonce, po Limbus z Perra po Calando I, KVH 168, který přináší do českého chovu moderní krev. Jeho otec Limbus je významným plemeníkem působícím v hřebčíně Zangersheide.
Již podruhé si mohou chovatelé pro svojí klisnu vybrat třeba odznakového holštýnského hnědáka Beethowena majitele Jana Vaňhy, KVH 166, který je plemeníkem nesoucím do českého chovu krev významného Contendera. Tohoto hřebce jsme mohli v minulosti mnozí také spatřit jako skokového partnera jezdce Aleše Opatrného, který s tímto koněm absolvovat skokové soutěže stupně ST a T.
Nejmladším z předváděných hřebců byl loňský účastník körungu v Praze, hnědák majitele Bohumila Starnovského - Cry for Me (KVH 166) po Catoki z matky po Landlord.
Oproti tomu nejstarším z předváděných byl dvacetiletý, mnohým chovatelům velice známý, plemeník Comero (KVH 167) po Cicero z matky po Rebel I Z, který dlouhodobě působil v plemenitbě v Národním hřebčíně Kladruby nad Labem a v předchozích dvou letech také v hřebčíně Albertovec.
Stálicí, která v Mněticích působí již řadu let, je velice atraktivně zbarvený žluťák Mineral (KVH 168) po plnokrevném Mys z matky po Marin Lipský, který se letos chovatelům předvedl také ve skoku ve volnosti.
Po loňském úspěchu mezi chovateli nesměl ani tentokrát mezi hřebci chybět impozantní drezurní tmavý ryzák jménem Werbespot (KVH 178) po World Magic z matky po Florestan, který opět předvedl perfektní mechaniku pohybu.
Odchovanec z Mnětic, plavý Alois (KVH 166) po Askot z matky po Garut, pro letošek také obohatil kolekci teplokrevníků v inseminaci čerstvým spermatem. Nutno podotknout, že spolu s Mineralem působí oba tito hřebci také v plemenné knize koní Kinských a Alois do chovu žlutých koní přináší potřebnou výkonnost.
Potěšeni mohou být i chovatelé pony plemen, protože pro ně zde na stanici působí úžasný skokový talent – pony hřebec Klootwijkhoeve's Vidar (KVH 146) majitele pana Perníčka, který získal řadu umístění ve skokovém sportu i v soutěžích pro velké koně na výšce 120 cm.
Pro milovníky horských plemen byl předveden ušlechtilý hřebec plemene hafling – Artist – L (KVH 149), který předvedl svůj příjemný temperament i velmi slušný skok ve volnosti.
Od koní s hustou hřívou nebudeme chodit příliš daleko, jelikož jako kůň zlatohřívák v hale všem divákům rozjasnil tváře hřebec plemene českomoravský belgický kůň, ryzák Aznavour, který je zařazen také do akceleračního programu ČMB a do genových rezerv. Hřebec je významný především svým jedinečným charakterem a někteří jej mohli spatřit i na proslulé Jízdě králů v Kunovicích v roce 2008.

Závěr večera

Tečkou předváděcího dne byl starokladrubský bělouš Sacramoso Espada XI (KVH 168) z chovu Národního hřebčína Kladruby nad Labem, který se narodil v roce 2002 a je také zařazený do genových zdrojů ČR.

Autor textu: Jana Burešová
Autor fotografií zdroj: Jana Burešová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru