Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Když se řekne pinto
Sdílet:

Když se řekne pinto

Koně
Všeobecné

Vždy jsem měla slabost pro koně, které označujeme jako strakoš. Jejich, pro naše kraje netradiční zbarvení vyvolává u koňáků velmi rozdílné pocity, a tak se člověk většinou stane buď jejich milovníkem, nebo odpůrcem …

Chovný cíl a standard plemene pinto

Barva: plošně strakatý ve všech barvách.
Velikost: od 120 cm KVH.
Typ
Žádoucí je na první pohled harmonicky utvářený jedinec se suchou výraznou hlavou, velkýma, živýma, přátelskýma očima a s nepříliš velkýma ušima. Krk je dobře formovaný, osvalení viditelné a končetiny jsou korektně zaúhlené. Nepřípustný je zejména hrubý vzhled, neušlechtilá hlava, nevýrazné klouby a u plemenných koní špatně vyjádřený pohlavní výraz.
Stavba těla
Žádoucí je: harmonický kůň vhodný pro všechny jezdecké a kočárové disciplíny. K tomu patří středně dlouhý k hlavě se zužující krk s dostatečnou volností pohybu, velké šikmé plece, výrazný kohoutek, středně dlouhý dobře osvalený hřbet, odpovídající hloubka hrudníku, dlouhá mírně šikmá dobře osvalená záda a nepříliš vysoko nasazený ocas. Důležité jsou harmonické přechody přední, střední a zadní části trupu. Žádoucí jsou dále suché pevné končetiny s výraznými klouby, středně dlouhou spěnkou a dobře formovanými středně velkými kopyty. Při pohledu zboku by měla být vidět dobře zaúhlená zadní noha v hlezenním kloubu.
Nežádoucí je: krátký silný krk, neharmonicky působící celkový vzhled, strmé plece, nevýrazný kohoutek, příliš krátký nebo příliš dlouhý měkký hřbet, příliš svázaná bedra, krátká nebo rovná záď s vysoko nasazeným ocasem, mělký hrudník. Nepřípustné jsou také jakékoli vady postoje všech končetin. Nežádoucí jsou také nevýrazné klouby, dlouhé spěnky nebo malá kopyta.
Projev v pohybu
Pohyb koně musí být živý, dlouhý a elastický. Síla pohybu vpřed musí vycházet ze zadních partií těla, a odrážet se přes ramenní kloub do předních končetin. Nežádoucí jsou ploché nepružné chody s rušením taktu jednotlivých ruchů. Nepřípustné je také tzv. „rozmetání“ končetinami.
Charakter
Požadovaný je dobrý charakter, přátelský, fyzicky i psychicky vyrovnaný typ koně. Kůň lehce jezditelný a vhodný pro všechny druhy jezdeckých a kočárových sportovních disciplín. Vyvážený temperament musí být na první pohled viditelný na chování koně. Nepřípustný je nervózní nebo dokonce agresivní typ.
Zdraví
Cílem je odolné zdravé plemeno s výbornými fyzickými i psychickými dispozicemi. Důraz se klade i na dobrou a bezproblémovou plodnost. Nežádoucí jsou jakékoli vrozené vady.

Sedm variant

Standard plemene pinto je rozdělen ještě do sedmi variet dle typu koně. V případě, že se narodí kůň strakatého zbarvení, je před kategorii připsáno slovo pinto, v případě, že je hříbě jednobarevné, zůstává koni plemenná příslušnost jednotlivého typu. Těch sedm variant je: hunter (pouze koně s teplokrevným původem), pleasure (s příměsí arabské krve), stock (s krví westernových plemen), pony (do 148 cm), gangpferde (mimochodník), kaltblut (chladnokrevník), schweres warmblut (těžký teplokrevník).

Barock pinto

Novým, ale zároveň velmi oblíbeným plemenem je barokní pinto, které se snaží skloubit strakatou nebo jinou nezvyklou barvu, které byly v době barokní velmi oblíbené, s tradičními barokními plemeny. Je možné zapisovat všechny barvy kromě běloušů. Do plemenné knihy barokní kůň jsou zapisování koně následujících plemen: fríský kůň, andaluský kůň, lusitánský kůň, knapstrupský kůň, frederiksborgský kůň, norický kůň, lipicánský kůň a také náš starokladrubský kůň. Ti jsou následně použiti buď k další plemenitbě s těmito barokními plemeny, nebo kříženi se strakatými jedinci, aby vznikl barokní pinto.

Uchovňování hřebců

Plemenné knihy jsou ještě stále otevřené a na pravidelných výběrech neboli körungu jsou do jednotlivých oddílů plemenných knih zapisováni noví plemeníci. Výběr je přísný a skládá se nejen z posouzení exteriéru plemeníka, ale i z výkonnostních zkoušek. Podmínkou pro zařazení do hlavního oddílu tzv. HB1 je prokázaný původ do třetí generace a u plemene pinto – hunter nesmí být do této generace v původu žádný kůň westernových plemen. Na výběry obvykle jezdí přímo vedoucí šlechtitel plemenných knih pan Dr. Roland Ramsauer a dále některý z komisařů pro plemeno, pro které je körung pořádán. Pověstná přísnost německých komisařů se ani v těchto poměrně mladých plemenných knihách nezapře a panu Dr. Ramsauerovi neunikne sebemenší vada v exteriéru koně nebo drobné zaváhání při výkonnostních zkouškách. Pokud jde na výběr hřebec tříletý, může si výkonnostní zkoušky odložit o rok. V dalším roce však musí tyto zkoušky úspěšně absolvovat, jinak oprávnění k plemenitbě ztrácí.

Zápis hříbat

Výběr loni proběhl i v České republice. V plemenných knihách ECHA je v současné době zapsáno devět plemeníků, kteří působí v České republice, z toho dva jsou plemene pinto. Tito plemeníci jsou řešením pro ty chovatele, kteří chtějí mít strakaté hříbě, ale nechtějí porušovat zákon a připouštět nelicentované hřebce a chtějí se stát členy plemenné knihy ECHA. Mohou si tak zapsat svou klisnu do některého oddílu plemenných knih a mít hříbě daného plemene s kompletním původem. Později se s ním mohou účastnit dalších svodů a výběrů, které se díky nadšencům pro tyto koně budou pořádat i v České republice. Již teď se tito koně objevují na našich kolbištích a věřím, že se to i v České republice bude každým rokem strakatit víc a víc. Více naleznete na webových stránkách www.echa-esv.de a kontaktní osobou pro Českou republiku je Anna Reinbergerová (www.fotorein.com), které tímto děkuji za pomoc s překladem.

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru