Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Seznamte se: working equitation
Sdílet:

Seznamte se: working equitation

Koně
Výcvik
Jezdecký sport se neustále vyvíjí, o čemž svědčí i nově vznikající jezdecké disciplíny. Jednou z nich je working equitation, která v posledních letech pronikla i do České republiky. Sportovní klání working equitation se skládá z několika disciplín prověřujících schopnost koně a jezdce spolupracovat při plnění pracovních úkolů farmářského koně. Vychází z tradičních požadavků kladených na koně v jihozápadní Evropě – zakladatelskými státy mezinárodní organizace WE jsou Portugalsko, Španělsko, Francie a Itálie. Protože soutěže WE podporují národní tradice, jednotlivé státy mají vlastní národní úpravy pravidel, včetně například jezdeckého úboru.

Soutěže WE se skládají z jednotlivých testů, které musí účastníci absolvovat. Prvním testem je zkouška přiježděnosti, v níž jezdci předvádějí předepsanou úlohu podobně jako v drezuře. Kůň je předváděn v kroku, klusu i cvalu. Soutěže jsou odstupňovány dle pokročilosti startovních dvojic, čím vyšší stupeň, tím obtížnější prvky úloha obsahuje. Každý z prvků je hodnocen na škále 0 až 10, čím více bodů dvojice získá, tím lépe.

Druhým testem je zkouška ovladatelnosti, která se testuje na úkolech spojených s překážkami. Některé překážky jsou podobné jako ve westernovém trailu – překonání mostku, branky, pohyb ve vymezeném prostoru … Škála překážek je široká, národní pravidla jednotlivých zemí mohou obsahovat vlastní typy překážek. V této zkoušce je hodnocen styl překonávání překážek, čistota chodů koně, plynulost, soulad dvojice.

Ve třetím, rychlostním testu je opět překážková dráha jako ve zkoušce ovladatelnosti a cílem je projet danou trasu s nejnižším výsledným časem. Za chyby v překážkách je dvojice ohodnocena časovou penalizací, takže nejde jen o to, být nejrychlejší, ale také mít jízdu v každém okamžiku pod kontrolou a dokázat plnit přesně dané úkoly.

Ve vyšších soutěžích je i čtvrtá zkouška, a to práce s dobytkem. Tato zkouška se podobá westernovému team penningu. Tým soutěžících při ní vybírá ze stáda určená telata, která jsou zaháněna do ohrádky, přičemž každý ze soutěžících má přiděleno konkrétní tele, s nímž pracuje za podpory ostatních členů týmu.

Díky její atraktivitě se o working equitation zajímá stále více jezdců. Na internetu jsou k dohledání mnohá videa, mezi nimiž diváka zaujmou zejména atraktivní rychlostní zkoušky. Letos si tento test mohli jezdci vyzkoušet například na promoakcích na Beránkově dvoře a na Kratochvilce a bylo se vskutku na co dívat. Bodovali nejen jezdci, kteří se WE zabývají již déle, úspěšní byli i trailoví westerňáci, jejichž koně rychlou práci na překážkách přijali možná trochu s podivem, ale přitom s chutí a elánem. Při soustředění na Beránkově dvoře si jezdci vyzkoušeli, že není nutné se obávat ani „drezurního“ přiježděnostního testu nebo práce v překážkách, takže se dá tušit, že až bude možné v této disciplíně oficiálně soutěžit, zájemci z řad jezdců se najdou.

Autor textu: Jana Bílková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru