Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Krmné doplňky, díl 3: Další pro koně nezbytné vitaminy
Sdílet:

Krmné doplňky, díl 3: Další pro koně nezbytné vitaminy

Koně
Všeobecné
Minule jsme se seznámili s prvními třemi vitaminy – A, B a C. Dnes budeme pokračovat a podíváme se na účinky, užití, ale i nebezpečí z předávkování vitaminy D, E a K. Když už budete přidávat svým miláčkům takzvané „vitaminy“, ať dobře víte, co a proč jim vlastně (ne)dávat.

Vitamin D a jeho pro a proti

Vitamin D je rozpustný v tucích a dodnes se vedou vášnivé diskuse o jeho možných nežádoucích účincích – otravách z předávkování. Je zle, když ho máme málo, je zle, když ho máme moc. Pomáhá regulovat hladinu vápníku a fosforu v krvi tím, že podporuje vstřebávání těchto dvou důležitých prvků ze střev. Díky tomu je důležitý pro správný vývoj kostí mladých koní, ale potřebují ho i dospělí koně pro udržení zdraví a síly kostní a svalové tkáně, zajištění dostatečné energie pro život a práci. U lidí (!) podporuje také imunitu a zdraví kůže.

Jeho nedostatek vede k měknutí kostí, kažení zubů. U koní se ale s nedostatkem vitaminu D téměř nesetkáváme; pobyt venku, popřípadě krmení trávou nebo ne dlouho uskladněným senem jim zajistí dostatek tohoto vitaminu. Nedostatku se možná budou obávat majitelů těch koní, kteří chodí do výběhů s dekami nebo jsou celé dny zavřeni jen ve stáji, ale několik vědeckých výzkumů zjistilo, že ani v těchto případech koně nedostatkem tohoto vitaminu netrpěli, přestože ho měli v těle skutečně o trochu méně! Kromě toho se dnes už ví, že vitamin D účinkuje u koní trochu jinak než u lidí, koně ho běžně mají v krvi méně; nelze proto srovnávat doporučení pro lidi s doporučením pro koně.

Proč o tom mluvím? Kvůli možnému předávkování tímto vitaminem! Mnozí majitelé ho koním zcela zbytečně přidávají, aby jim zajistili „pevné kosti“, lepší imunitu proti infekcím (protože výzkumy prováděné u lidí o tom mluví!) či je preventivně chránili před dušností nebo vývojovými ortopedickými vadami. Ve skutečnosti jim mohou uškodit. Při předávkování tímto vitaminem dochází k ukládání vápníku v měkkých tkáních, které tím budou velmi trpět; poškodí se klouby a svaly, a pokud se začne vápník ukládat ve vnitřních orgánech, může způsobit jejich selhání, až smrt zvířete, dojde-li například k mineralizaci cév a srdce nebo ledvin.

Než koni dodávat vitamin D a potenciálně mu ničit měkké tkáně a orgány, zajistěte mu raději pobyt venku. Ten mnohem bezpečněji a spolehlivěji posílí kosti a svaly, podpoří imunitu, zlepší vývoj kloubů a kostí u hříbat a zabrání vzniku „dušnosti“.

Plodný vitamin E

Vitamin E je vlastně směs několika látek zvaných tokoferoly a nacházejících se v trávě, čerstvém seně či jiných zelených rostlinách a klíčcích, ale také v mléce a mléčných výrobcích nebo například v sóji. Vitamin E má významné antioxidační vlastnosti, chrání tak buňky těla před nadměrnou oxidací a podporuje mimo jiné zdraví nervového a svalového systému koní, jejich imunity a pohlavních orgánů.

Koně s nedostatkem vitaminu E mohou vykazovat svalový třes, slabost a atrofii, popřípadě sníženou plodnost. Nedostatek vitaminu E u nich způsobuje i nemoc zvanou equine motor neuron dinase (EMND), která je charakteristická ulehnutím a ztrátou svalového tonusu. Přestože většina dospělých koní nedostatkem vitaminu E netrpí, jeho nedostatek se může projevit u novorozených hříbat, která mohou být náchylnější k infekcím. Přestože je to vitamin rozpustný v tucích a ukládající se do zásob, u koní jeho předávkování příliš nehrozí, jsou schopni zvládat i poměrně vysoká množství tohoto vitaminu v těle.

Vitamin E se často přidává do krmení, především koním, kteří nemají možnost dostávat čerstvou trávy či jiné zelené krmení. V takových případech KER doporučuje dávku nejméně 1 000 IU vitaminu za den. Obecně pak doporučuje využívat spíš přírodní zdroje, které mají jinou chemickou strukturu a snáze se ve střevech koní vstřebají do krve. Také je třeba zajistit, aby potrava koně obsahovala aspoň trochu tuku, v němž se tento vitamin může rozpustit a vstřebat, například lze přidat trochu rostlinného oleje.

Dodatečné přidávání vitaminu E však může sledovat i další cíle než jen zajistit jeho přirozený dostatek v těle koně. Příkladem je pomoc při léčbě svalových problémů (kde se přidává společně se selenem) a zlepšení plodnosti chovných jedinců. V současné době existují i ve vodě rozpustné verze vitaminu E, které podle výzkumů dokážou v určené dávce během 12 hodin zdvojnásobit hladinu vitaminu v krvi, takže jsou vhodné pro okamžité doplnění tohoto důležitého vitaminu například právě u koní trpících svalovými problémy.

Vitamin K

Vitamin K je důležitý pro správné srážení krve. Vzniká ve střevech koně a nachází se i v seně. Za normálních podmínek je jeho nedostatek u koní vzácný, ale například střevní infekce, které naruší bakteriální populaci ve střevech, dlouhodobá léčba antibiotiky nebo například žaludeční vředy či mykotoxiny v krmivech mohou snížit i tvorbu vitaminu K. Příznakem pak jsou vnitřní krváceniny, bledé sliznice a nepravidelná srdeční činnost. Dostatečnou hladinu vitaminu K v krvi tak můžeme koním doplnit trávou nebo běžnými komerčními krmnými doplňky, které tohoto vitaminu obsahují dostatek.

Zdroje informací:

Internetový časopis věnující se zdraví koní TheHorse.com, články na webových stránkách Kentucky Equine Research KER.com.

Autor textu: MVDr. Dominika Švehlová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru