Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Krmné doplňky, díl 6: Doplňky pro pevnější kopyta
Sdílet:

Krmné doplňky, díl 6: Doplňky pro pevnější kopyta

Koně
Všeobecné
Máme za sebou přehled vitaminů a minerálů, které se často objevují v doplňcích určených pro „každodenní přidávání do krmení“. Podívejme se nyní na ty doplňky, které jsou podávané za zcela speciálním účelem čili proto, aby zlepšily nějakou část koňského těla či jeho funkci. A začněme tím, co mnozí majitelé koní dobře znají: doplňky na odporu růstu kvalitních kopyt.

Krmné doplňky pro kopyta jsou velký byznys. Slibují, že koním díky nim porostou kopyta pevnější, lesklejší, odolnější, že porostou kvalitněji nebo rychleji. Je třeba si však uvědomit, že kvalita kopyt nezávisí pouze na tom, co kůň žere, ale i na mnoha jiných faktorech, především na úpravě kopyt, na povrchu, po kterém se kůň pohybuje, na množství pohybu, ale také na plemeni, či dokonce individuálním metabolismu daného koně – prostě na genetice a na celkové péči o koně.

Pojďme ale k výživě: už samotné složení krmné dávky ovlivní kvalitu rohoviny. Bude-li kůň přijímat nevyváženou krmnou dávku, málo bílkovin, nedostatek esenciálních aminokyselin, nevhodně složené tuky, nedostatek vitaminů a minerálů, jeho rohovina bude nekvalitní. Podvyživení koně mají nekvalitní kopyta, ale jakmile se jim dostane dobré výživy, kopyta i srst jim porostou rychleji a lépe, protože dostanou základní suroviny, ze kterých čerpají materiál na stavbu vlastní tkáně. Nelze zapomínat, že kopytní rohovina je z 90 % tvořená bílkovinami!

Samozřejmě některé živiny podporují tvorbu kvalitní rohoviny lépe, některé jsou prověřené zkušenostmi i výzkumem, o jiných se to jen „říká“. Například se dlouho věřilo, že dobrá kopyta budou mít koně krmení želatinou; klinické pokusy však ukázaly, že je to jen mýtus.

Vitamin H neboli biotin

Velice známou sloučeninou, ba přímo „zaklínadlem“ určeným pro zdraví kopyt je vitamin H neboli biotin. Je to látka patřící do skupiny vitaminů B. Podporuje využívání glukózy a některých dalších vitaminů v těle. Kromě toho obsahuje síru, která je velmi důležitou součástí rohoviny (ale i jiných tkání, například šlach, chrupavek a vazů), protože ji zpevňuje, a je tedy nepostradatelná pro růst kopyt i srsti. Proběhlo už několik výzkumů, které potvrzují dobrý vliv biotinu na růst kvalitních kopyt koní, i když se dodnes neví, jak přesně tento vitamin růst rohoviny ovlivňuje. Přestože se biotin tvoří ve střevech koní v dostatečném množství a poměrně hodně ho koně získají i ze zelené píce, v mnoha případech pomůže až jeho dodatečné přidávání do krmné dávky. A jsme u prvního problému: dávkování biotinu je stále předmětem sporu mnoha různých výrobců i odborníků na výživu. Přestože obecně doporučená dávka biotinu z hlediska nejlepší využitelnosti je 15–20 mg na den, různí výrobci krmných doplňků doporučují různá množství této látky. Nakonec je to na majiteli, aby sám našel dávku, která jeho koni pomůže (pokud mu pomůže, protože ne všichni koně reagují na podávání biotinu zlepšením kvality kopyt). Naštěstí překrmování biotinem zatím nikdy nevedlo k intoxikacím – jiným i slovy, tato sloučenina je pro koně bezpečná, i když jí dostává mnohem více, než „by měl“.

Síra a aminokyseliny

Už jsem zmínila, že síra je minerál nepostradatelný pro tvorbu pevného keratinu, tedy bílkoviny tvořící rohovinu kopyt i srsti. Kromě biotinu se do těla dostává i v aminokyselinách metioninu, cysteinu a cystinu. Pro růst kvalitních kopyt (ale také pro pevné šlachy a odolné chrupavky) je proto potřebné dostatečné množství těchto aminokyselin (především metioninu) v krmné dávce, jak bylo zjištěno výzkumy na prasatech, která mají podobný systém trávení jako koně. Přestože se stále neví, kolik by ideálně měli koně těchto aminokyselin denně dostávat, je zřejmé, že jejich přidávání do krmné dávky může koním s nekvalitními kopyty pomoct. Kromě speciálních kopytních doplňků se všechny tři zmíněné sirné aminokyseliny vyskytují například v sóji.

Kromě sirných aminokyselin je pro koně nepostradatelnou aminokyselinou lysin. I jeho obsah v krmné dávce výrazně ovlivňuje kvalitu tělesných tkání včetně kopytní rohoviny.

Zinek (a taky měď)

Zinek je stopový prvek (mikrominerál), který se také podílí na kvalitě rohoviny (ale i kůže a srsti) koní. Podporuje zdravou aktivitu keratinocytů čili buněk tvořících kopytní rohovinu. Kromě jiného brání nadměrné oxidaci tuků v kopytě (které chrání rohovinu před vysycháním nebo naopak přemočením), slouží tedy jako důležitý antioxidant – společně s mědí. Měď zase podporuje pevnost spojení jednotlivých bílkovin v kopytní rohovině; pokud jí má kůň nedostatek, kopyta jsou náchylnější na praskliny, otlaky a kopytní abscesy, dost možná i na laminitu.

Odborníci se shodují, že v obvyklé krmné dávce koní je zinku (ale i mědi) poměrně málo, proto je častou součástí běžných krmných doplňků. Bohužel přidávání zinku je složité. To, jak se bude ve střevech vstřebávat, závisí na jiných minerálech, především právě na mědi a také na železu, proto musí výrobci přemýšlet nejen o jeho dávkování, ale také o správných poměrech k dalším látkám. A majitelé by se měli zajímat o to, v jaké sloučenině se zinek v krmném doplňku nachází. Bylo zjištěné, že pokud je součástí chalátů (např. metionin zinku), jeho vstřebatelnost ve střevech je lepší, než když ho podáváte například v podobě oxidu.

Vědci stále zkoumají i vliv dalších minerálů a látek na kvalitu rohoviny kopyt, například mastných kyselin, hořčíku, selenu, vitaminu C nebo jiných vitaminů skupiny B. Nedivte se proto, pokud budou i ony součástí nějakého „kopytního doplňku“.

Pozor!

Existují látky, které mohou naopak kopytům škodit. Jedná se především o vitamin A a selen, podáváte-li je koni v nadměrném množství. To by se mohlo stát, pokud byste do krmení přidávali několik různých doplňků! Kvalitě kopyt škodí také nadbytek manganu a železa, protože tyto dva minerály omezují dostatečné vstřebávání zinku a mědi.

Ať kopyta rostou zdravě!

Bohužel ohledně kopytních doplňků platí jedna jediná zásada: žádný není univerzálně účinný pro jakéhokoli koně. Co jednomu koni pomůže, nevyvolá na kopytech druhého ani tu nejmenší změnu k lepšímu.

Vybíráte-li kopytní doplněk, počítejte s tím, že ho musíte podávat koni delší dobu, většinou aspoň šest měsíců. Tyto přípravky totiž podporují růst nové rohoviny; tu starou, která už naroste, nejsou schopné nijak ovlivnit. Nepočítejte s tím, že díky biotinu, aminokyselinám či minerálům se na kopytech zacelí praskliny nebo se stěna ihned přestane vylamovat. Tyto problémy jsou obvykle následek nedostatečné péče o kopyta a nevhodných úprav, většinou přerostlé a nevyvážené kopytní stěny. Zároveň nespoléhejte na to, že kopytní doplněk zachrání koni kopyta i v případě, že ho budete mít zavřeného 23 hodin v boxu! Pro zdravý růst rohoviny kopyt je nutný rovnoměrný a pravidelný pohyb po pružném, přiměřeně pevném povrchu. A samozřejmě kvalitní kopytní trim.

Mnoho majitelů podává svým koním kopytní přípravky, i když kopyta nemají žádný speciální problém. Prostě je dávají jen tak, „preventivně“. Pokud vaše peněženka nebude tímto přístupem trpět, obvykle se nic zlého nestane. Kopytní doplňky bývají bezpečné i pro zdravé koně, podávají-li se v doporučených dávkách. Nikdy však nezvyšujte dávkování samovolně, mohli byste některou z obsažených látek předávkovat. Stejně tak není dobré kombinovat kopytní doplňky s jinými krmnými doplňky, například s těmi na srst, klouby nebo podporu svalů. Některé látky jsou v každém z nich obsažené ve velkém množství a po sečtení všech dávek může dojít k intoxikaci.

Zdroje informací:

TheHorse.com

Webové stránky KER – Kentucky Equine Research

drkhorsesense.wordpress.com

Autor textu: MVDr. Dominika Švehlová
Autor fotografií zdroj: MVDr. Dominika Švehlová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru