Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Když se koně vyparádí,  III. díl – Velšský pony
Sdílet:

Když se koně vyparádí, III. díl – Velšský pony

Koně
Všeobecné
Velšský poník (Welsh Pony) je nesmírně atraktivní plemeno, které dělá radost zejména dětem při jejich prvních vystavovatelských a jezdeckých pokusech. Rozlišujeme sekce A, B a C a dále sekci D – velšského coba a podílového velše, Welsh Part-Breda (WPBR), který by měl mít minimálně 12,5 % registrované velšské krve. Koně jednotlivých sekcí se mohou zúčastnit výstav a soutěží, pro které jsou jasně daná pravidla. Dnes se podíváme na kategorie předvádění na ruce.


Úprava srsti

U velšských poníků platí, že je preferován co nejpřirozenější stav i na výstavě, protože je řadíme mezi „přírodní“ plemena. Přesto se na výstavu musí majitel připravovat řádově měsíce předem a trénovat s koníkem jednotlivé chody a předvádění na ruce a také ho musí navyknout na nové prostředí a různé rušivé elementy. Pokud se výstava koná časně na jaře, není vhodné předvádět koně v zimní srsti, která dělá dojem neupravenosti. Proto je vhodné koně asi dva až tři měsíce před výstavou ostříhat, protože koni do výstavy doroste pěkná srst, která bude vypadat jako letní. Pro majitele to samozřejmě znamená, že ostříhaného koně musí do výstavy dekovat. Zvířata tříletá a mladší ale nesmějí mít při vystavování oholené tělo. Zvířata čtyřletá a starší, která byla oholena za účelem zimní přípravy, vystavována být mohou, nohy však oholené být nesmí. Nové holení koní před jarními výstavami není povoleno. Následuje vykoupání, které může být několikeré – podle toho, jak moc je kůň špinavý. Poslední koupání je vhodné zařadit den či dva před výstavou. Aby kůň zůstal čistý, používají se neoprenové „overaly“, které udrží koně v čistotě.

Hříva i ocas by měly být co nejpřirozenější, u sekcí A, B, C, D je vystavovatel nesmí zaplést, výjimkou je jemný copánek za ušima, který zvýrazní pěkně tvarovaný krk. Je-li hříva příliš bohatá, lze ji s citem protrhat, nikoli však zastřihnout. Totéž platí o ocasu, který má vypadat co nejpřirozeněji a nemá být ani rovně zastřižený, ani kupírovaný. U Welsh Part-Bredů je preferováno zapletení hřívy (klasické „bobíky“) především u sportovního typu, není však povinné.

Hlavu je potřeba také decentně upravit, chlupy, které vyčnívají z uší, je třeba zastřihnout, aby se zvýraznila čistá linie uší, a dále se vyholují dlouhé chlupy v mezisánčí, opět kvůli pěkné linii hlavy. Před výstavou lze na bílé odznaky aplikovat speciální bílý krém nebo křídu, které je ještě zvýrazní. Na tělo i hřívu můžeme použít sprej na zvýšení lesku, okolo očí lze nanést speciální krém nebo gel, který oči zvýrazní. Rousy se ponechávají v přirozeném stavu, kopyta mají být včas odborně upravená (poníci obvykle nejsou okovaní), může se použít lesk na kopyta.

Různé ohlávky

Velšské poníky a koby (tzv. čistokrevné sekce) lze předvádět na různých ohlávkách a uzdečkách. Začneme u nejmladších účastníků – hříbat. Ta se mohou – samozřejmě se svými matkami – zúčastnit výstavy, pokud jsou v době výstavy více než tři týdny stará. Předvádějí se na popruhových nebo provazových bílých ohlávkách (zejména sekce A, C, D), případně na tmavých kožených výstavních ohlávkách (B a WPBR). Hříbata WPBR se správně předvádějí nejlépe na kožených ohlávkách, nikoli na popruhových nebo provazových!

Totéž platí pro různé sekce mladých koní: ti se vystavují na popruhových nebo provazových bílých ohlávkách u čistokrevných sekcí kromě sekce B, dále jsou povoleny kožené ohlávky nebo výstavní uzdečky, pro sekci WPBR povinné.

Klisny a valaši starší čtyř let mohou být předváděni na bílých popruhových nebo provazových ohlávkách (u sekcí A, C a D), kožených ohlávkách, jezdeckých nebo výstavních uzdečkách. Pro předvádění velšských klisen sekcí A, C a D jsou typické bílé jednoduché ohlávky (viz foto), dále mohou mít i hnědé nebo černé jemné uzdečky s mosaznými přezkami (zejména sekce B a Welsh Part-Bred). Barva otěží by měla ladit s uzdečkou, popřípadě lze otěže nahradit výstavním vodítkem s řetízkem, který je protažen do kroužků udidla a umožňuje vodiči korekci pohybu koně.

Hřebečci a hřebci dvouletí a starší musí být nauzděni. Doporučuje se černá nebo hnědá jemná výstavní uzdečka s mosaznými přezkami a stihlovým udidlem doplněná řetízkem a vodítkem.

Autorka děkuje za doplnění informací paní Ireně van Vuurenové.

Na vlastní oči

Chcete-li vidět předvádění velšských poníků a kobů na vlastní oči, jste srdečně zváni na Mezinárodní šampionát Welsh Pony & cob, který se koná od 9 hodin ve dnech 17. a 18. června v areálu Hradeckého jezdeckého klubu. Více informací najdete na www.welsh-cz.com.

Autor textu: Mgr. Renáta Kolářová
Autor fotografií zdroj: Mgr. Renáta Kolářová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru