Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Krmné doplňky, díl 7 – Pro zdravou a krásnou srst
Sdílet:

Krmné doplňky, díl 7 – Pro zdravou a krásnou srst

Koně
Všeobecné
Kvalita a zdraví srsti závisí na kvalitě a zdraví kůže, protože je to její derivát – stejně jako kopyta. Mnoho „kopytních“ doplňků se – jako vedlejší efekt – podílí na zkvalitnění i celkového tělního pokryvu. Pokud se ale soustředíme opravdu na srst koně, je třeba zohlednit další důležité faktory, než je jenom výživa.

Co potřebuje zdravá a lesklá srst

Kvalita a vzhled srsti závisí v první řadě na genetice – podobně jako kvalita vlasů. Ta totiž ovlivňuje nejen strukturu rohoviny, ale i metabolismem tuků v těle, které mají velký vliv na vlastnosti kůže a srsti. I u koní může mít jeden jedinec srst přirozeně mastnější, a tím pádem i pevnější a lesklejší, jiný zase sušší a lámavější. S genetikou toho moc nenaděláme, ale pokud chceme, aby i náš kůň měl úžasnou srst, můžeme využít skutečnosti, že zázraky genetiky lze „překrýt“ vnějšími faktory. A ty už ovlivníme!

Možná se budete divit, ale mnoho světově uznávaných odborníků na zdraví a výživu koní tvrdí, že pro krásnou – lesklou, hladkou a barevně sytou – srst vlastně nepotřebujete nic zvláštního; pouze živinově a minerálně–vitaminově vyváženou a kvalitně sestavenou krmnou dávku, dostatečný pobyt venku a časté a důkladné čištění těla koně od hlavy až po ocas.

Řeknu-li to jinými slovy, lze tvrdit, že žádné krmné doplňky neudělají koni úžasnou srst, jestliže není řádně krmený a není o jeho srst řádně pečováno. Naopak správně krmený a pravidelně a dostatečně čištěný kůň bude mít srst krásnou a zdravou a nepotřebuje speciální přípravky. Hm, to je ale opravdu dokonalá informace do seriálu o krmných doplňcích! Tak dobře, něco přece jen: krmné doplňky určené pro „srst a kůži“ jsou ve skutečnosti vhodné na „doladění“ formy, například pro speciální příležitosti (výstavy apod.) nebo jako doplnění něčeho, co koní chybí v základní krmné dávce.

Než si povíme něco o tom, co a jak a kdy koni k běžnému krmení dodat, je třeba si uvědomit, že mdlá, matná, střapatá srst a kůže plná lupů je většinou výsledek toho, že kůň má něčeho nedostatek nebo není zdravý. Stav srsti se často zhoršuje, pokud má kůň například problémy se zuby, žaludeční vředy nebo je plný parazitů, popřípadě trpí některou z alergií. Zdraví kůže silně závisí i na zdraví jater – problémy s játry se často projeví právě zhoršenou kvalitou tělního pokryvu! Srst negativně ovlivní i používání nevhodných šamponů nebo jiných chemikálií při mytí.

Jak nakrmit krásnou srst

Z hlediska výživy je nutné myslet na to, že kvalita srsti silně závisí na dostatku a kvalitě bílkovin, především dostatku sirných aminokyselin, které jsou stavebními kameny keratinu. Ne všechny tyto aminokyseliny se v dostatečném množství nacházejí v běžných krmivech a ne všechny si kůň dokáže vytvořit sám. Kvalitní bílkovinné spektrum je proto prvním důležitým bodem sestavování krmné dávky koně.

Vitaminy a stopové prvky

Vitamin A, vitamin E a biotin (vita­min H, který je součástí komplexu vitaminů B) jsou hlavní vitaminy podílející se na kvalitě srsti. Jejich nedostatek (a u vitaminu A také nadbytek!) může vést k tomu, že srst bude vypadat matně, „ošuntěle“. Jak už jsme si řekli v díle o vitaminech, biotin si kůň dokáže pomoci střevní mikroflóry vyrobit sám, vitaminy A a E pak přijme v dostatečném množství v čerstvé píci. Všechny tyto látky je třeba přidávat v zimě, kdy je kůň krmen senem, popřípadě v situacích, kdy měl nějaké střevní potíže a došlo k rozhození střevní bakteriální rovnováhy (např. po kolikách, při průjmech nebo po léčbě antibiotiky).

Z minerálních látek má největší vliv na zdraví a kvalitu srsti především dostatečné množství a správné poměry mědi a zinku, které se podílejí na pevnosti a pružnosti kůže i srsti a hlavně na její pigmentaci, a také síry, která je stavebním prvkem keratinu a sirných aminokyselin. Trochu jinak je to se selenem. Je to minerál, který v odpovídajícím množství podporuje kvalitu srsti a kůže, ale v nadbytku způsobuje její poškozování. To se projevuje tím, že se začnou ztenčovat žíně, lámou se a vypadávají. V pokročilejších stavech intoxikace selenem praskají kopyta, tvoří se na nich kroužky a v nejhorším případě se mohou zcela zout.

Tuky

Pojďme ale na tu živinu, která má na kvalitu srsti a kůže ten nejviditelnější vliv a která se právě za tímto účelem do krmení koní přidává: tuky. Koním se dodávají do krmení obvykle ve dvou variantách: jako oleje nebo jako semena olejnin.

Přestože koně mají ve své přirozené potravě jen asi 3 % tuků, jsou k jejich podávání velmi tolerantní a často jim naopak prospívá (o tom si řekneme v díle o svalech). Tuk přidaný do krmiva zvyšuje sekreci mazu žlázami v kůži, což končí vyšším obsahem tuků v chlupech a srst tak vypadá lépe, je pružnější, pevnější a odolnější, než kdyby byla suchá. Kromě toho tuky rozpouštějí vitaminy A, D a E, které se díky nim dostanou ze střev do krve a z krve do kůže a jejích derivátů. Dostatek tuků v krmné dávce podporuje také rychlé a rovnoměrné línání, což ocení především majitelé venkovně chovaných koní na jaře. Obecně lze říct, že při nedostatku kvalitních mastných kyselin (z nichž jsou tuky složené) srst hůř roste, špatně líná, je hrubá, matná, vypadá neupraveně.

Ani podávání tuků není bez komplikací a možných negativ. V první řadě myslete na to, že tuk je především koncentrovaný zdroj energie a koně z něho mohou velmi výrazně tloustnout. Kromě toho velmi záleží na tom, z jakých mastných kyselin je tuk složený! Nevhodná skladba totiž velmi negativně ovlivňuje imunitní systém a nepřímo i kůži a srst. Mastné kyseliny, které nás v této souvislosti zajímají, dělíme do dvou skupin: omega–6–mastné kyseliny, z nichž si tělo vyrábí zánětlivé mediátory a tím podporují vznik zánětu v těle, a omega–3–mast­né kyseliny, které naopak záněty tlumí, regulují celkovou imunitu a uklidňují případné alergie. Obojí omega– –mastné kyseliny jsou důležitou součástí buněčných membrán a nesmí v potravě koní chybět. Nutné je jen udržovat převahu omega–3–mastných kyselin. Toho můžete docílit, když budete koni dodávat některé osvědčené oleje: v první řadě je to olej rybí, který má z tohoto hlediska nejzdravější složení a v současné době je ve výrobcích určených pro koně zcela zbaven pověstné rybí příchutě i vůně. Z rostlinných olejů je pak velmi dobrý olej lněný (nebo přímo lněné semínko), který se osvědčil především během jarního línání, popřípadě dobře dostupný a cenově velmi výhodný olej řepkový. Naopak nevhodné jsou oleje kukuřičné nebo slunečnicové. Po dlouhodobějším podávání totiž mohou právě nadbytkem omega–6–mastných kyselin způsobit větší náchylnost koní na záněty, infekce a alergie.

Barva srsti

Kromě toho, aby byla srst lesklá, pevná a dobře rostla či se bezproblémově a rychle vyměnila během línání, mnohé majitele koní zajímá i její barva nebo spíš sytost odstínu. A kupodivu i tu můžeme do jisté míry ovlivnit krmením!

Barva srsti je dána přítomností a vlastnostmi melaninových pigmentů. Enzym, který ovlivňuje tvorbu melaninu, konkrétně jeho hnědé a černé varianty – tyrozináza – je závislý na přítomnosti mědi. Proto kvalitní, sytá barva srsti závisí na dostatku mědi – hnědáci a vraníci pak ještě potřebují pro své syté odstíny zinek.

Naopak ztráta pigmentu (depigmentace) kůže a srsti může poukazovat na nedostatek mědi a zinku, což je u koní vzácnější, zato známé jsou tyto stavy u skotu. Pro nedostatek mědi je typické, že má srst ryzáků nažloutlý odstín a hnědáci jsou narezavělí. Této změny barvy si lze všimnout především na hřívě. Pokud je pigmentu málo, ultrafialové záření ze slunce ji snáze „vyšisuje“ – je-li pigment kvalitní, lépe tomuto záření odolá!

Měď bude chybět koním, kteří jsou krmeni především pící (senem nebo trávou), ta totiž koním dodává přibližně jen 50 % doporučené dávky mědi. Zbylých 50 % je třeba dodat jinak, například kvalitním a přesně nadávkovaným minerálním doplňkem. Uvě­domte si, že minerální lizy toto rozhodně nezajistí!

Důležité ale není jen správné množství těchto dvou prvků v potravě, ale je nutné si uvědomit, že i když jich dáte koni dost, může se stát, že nebudou dostatečně vstřebané ze střev nebo se sníží jejich účinek, protože je potlačí jiné minerály. Klasickým antagonistou mědi je železo, molybden a síra, ale také již zmíněný zinek, takže je nutné při dodávání minerálů hledět nejen na množství a formu, ale i na jejich vzájemné poměry. To většinou zajistí jen kvalitní minerální doplňky.

Do výrobků určených pro zlepšení barvy srsti se někdy přidává paprika (nebo ji někdo podává samotnou), protože obsahuje poměrně dost mědi. Ale pozor – obsahuje také kapsaicin, který je považován za doping, protože maskuje bolest a zvyšuje citlivost kůže na dotyk. To by si měli uvědomit především ti, kteří se s koněm účastní některých soutěží a přehlídek, a včas podávání přípravky vynechat.

Závěrem

Na závěr mi jen zbývá střízlivě říct, že neexistuje krmný doplněk pro zlepšení kvality srsti, který by nahradil nevyhovující genetiku, narušené zdraví, nedostatečnou péči o srst a nevyváženou krmnou dávku. Přesto lze v některých případech dopomoct srsti podáváním krmných doplňků; neplatí ale, že by ty dražší byly nutně i kvalitnější. Pokud jste se rozhodli některý používat, podávejte ho s rozvahou a ideálně pod odborným dohledem, aby vašemu koni skutečně pomohl, a nikoli uškodil!

Zdroje informací:

TheHorse.com

Webové stránky KER – Kentucky Equine Research

Autor textu: MVDr. Dominika Švehlová
Autor fotografií zdroj: MVDr. Dominika Švehlová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru