Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Krmné doplňky, díl 12 – Na pomoc kloubům
Sdílet:

Krmné doplňky, díl 12 – Na pomoc kloubům

Koně
Všeobecné
Krmné doplňky určené pro podporu „zdravých kloubů“ jsou na trhu už více než třicet let. Každoročně se jich prodají miliony a značek existuje nespočet. Různí se svým složením, a dokonce i účinkem, oblíbené však jsou všechny – i když mnohdy hrají roli obyčejného placeba. Co vlastně jsou tyto „kloubní doplňky“? Co obsahují, jak fungují a jak jsou bezpečné?

Kloub

Než se dostaneme k různým více či méně zázračným látkám hojícím koňské klouby, podívejme se, jak vlastně takový klub vypadá a z čeho se skládá.

Jedná se o dva nebo více konců kostí pokrytých tenkou vrstvou kloubní chrupavky, obalených kloubním pouzdrem a ponořených do kloubní tekutiny.

Kloubní tekutina je vazká asi jako vaječný bílek, obsahuje vodu a v ní hodně bílkovin, enzymů, leukocytů (bílých krvinek), a především velmi důležitou látku zvanou hyaluronát sodný (známý také jako hyaluronová kyselina). Jedná se o cukerný řetězec, glykosaminoglykan, který má složitou prostorovou strukturu a odolává tlaku. Díky tomu propůjčuje kloubní tekutině pružně viskózní konzistenci a může sloužit jednak jako lubrikant ponořených chrupavek, jednak jako tlumič nárazů.

Kloubní chrupavka je tvořená buňkami zvanými chondrocyty, které jsou obklopené mezibuněčnou hmotou protkanou sítí kolagenních vláken. Chondrocyty kromě toho produkují velké molekuly proteoglykanů (vypadají jako mikroskopické štětky na lahve). Proteoglykany jsou řetězy glykosaminoglykanů napojené na bílkovinu a dokážou na sebe vázat molekuly vody. Vlákna kolagenu, což je pevná bílkovina, ji zpevňují. Díky těmto dvěma látkám je chrupavka pružná a také odolává tlaku.

Schopnost chrupavky odolávat tlaku je však omezená; pokud na ni působí tlak větší než 5–10 % její kapacity, začne praskat. Během tohoto nebolestivého procesu se poškodí i chondrocyty a tvoří méně kvalitní mezibuněčnou hmotu. Úlomky chrupavky se dostanou do kloubní tekutiny, která se je snaží odstranit pomocí bílých krvinek, a vzniká zánět. Při něm se množí voda, hromadí se zánětlivé mediátory a enzymy, které ničí přítomné glykosaminoglykany. Kloubní tekutina je řídká, obsahuje méně živin a hůř vyživuje chondrocyty. Ty produkují méně kvalitní mezibuněčné hmoty a začarovaný kruh se uzavírá. Chrupavka se láme, drolí, zanícený kloub bolí a ztrácí svoji hybnost a schopnost tlumit nárazy. Může dojít až k poškození konců kostí.

Bohužel jednou poškozenou chrupavku nelze úplně zahojit. Lze tišit bolest a zabránit zhoršování stavu. K tomuto účelu slouží celá řada různých protizánětlivých léků, které se aplikují injekčně přímo do kloubu nebo do žíly či svalu (kortikoidy, polysulfátované glykosaminoglykany, hyaluronát nebo pentosan polysulfát). Jejich účinek je ověřený; zánět tlumí, mohou sloužit i jako další ochrana chrupavky (chondroprotektivum). Podávat je však smí jen lékaři a jejich aplikace bývá dost drahá. Různé firmy se proto snaží vyvinout přípravky, které nebudou regulovány jako léky, ale budou je moct kupovat a do krmení podávat sami majitelé. Vznikla tak nepřeberná skupina „kloubních doplňků“.

Kloubní doplňky

Kloubní doplňky mají mnoho důležitých úkolů: zvýšit pohyblivost koně, zlepšit stav jeho kloubů, poskytnout stavební látky pro obnovu chrupavky, potlačit zánět. Většinou je majitelé podávají mladým a sportovním koním, aby chránily jejich zatěžované klouby před opotřebením, koním po zranění kloubu, aby tlumily zánět a podpořily hojení chrupavky, starým artritickým koním, aby se jim zlepšil život a zpomalilo opotřebovávání kloubů.

Tyto přípravky se obvykle přidávají koním denně do krmení. Musí přitom projít několika bariérami: musí se vstřebat ve střevech do krve, musí projít skrze kloubní pouzdro do kloubu a kloub je musí využít pro opravu tkání. Tady narážíme na problémy: projde účinná látka stěnou střeva, nebo ji zničí kyseliny v žaludku? Pokud projde, dojde až do kloubu? Pokud ano, využije ji ten kloub? Některé z účinných látek byly zkoumány na lidech a psech, u koní však nemusí projít všemi bariérami a nemusí u nich fungovat. Některé látky dokonce nebyly zkoumány na zvířatech vůbec, pouze ve zkumavkách. Mnohé výrobky se proto většinou prodávají na základě „dobré reklamy“, a nikoli seriózních výzkumů.

Ať tak, nebo tak, kloubní doplňky obsahují celou řadu různých účinných látek. Nejčastěji je to chondroitin sulfát a glukosamin, nověji se objevují i přípravky obsahující kyselinu hyaluronovou. Tyto látky jsou často obohacené dalšími sloučeninami, které mají jejich účinek vylepšit či rozšířit.

Glukosamin

Glukosamin je nejlépe prostudovaná účinná látka „kloubních přípravků“. Jedná se o složitý cukr, který se přirozeně nachází v pojivech, a tedy i v kloubní chrupavce a představuje stavební kámen pro tvorbu proteoglykanů i hyaluronátu sodného. V současné době se získává převážně ze živočišných tkání, například z hovězí průdušnice, z hydrolyzovaného kolagenu nebo z mořských živočichů (žraločí chrupavka, mořská okurka apod.).

Prodává se v podobě sulfátu nebo hydrochloridu; o tom, který je lepší a účinnější, se dodnes vedou dlouhé debaty, přestože výzkumy potvrdily účinek zatím jen u sulfátu. V obou případech je to molekula rozpustná ve vodě a snadno prochází membránami, tedy se dobře vstřebává.

Kromě toho, že je glukosamin důležitým stavebním prvkem pro obnovu opotřebované nebo poškozené chrupavky, ulevuje od bolesti (už za 10–14 dní pravidelného podávání), předpokládá se, že zpomaluje drolení chrupavky a stimuluje buňky k tvorbě dalších glykosaminoglykanů včetně hyaluronátu. Najdeme ho proto v přípravcích určených pro koně s nemocnými klouby nebo pro koně těžce pracující, kde se předpokládá větší opotřebování chrupavek.

Účinná dávka pro koně je 6 000– –10 000 mg glukosaminu na den; vyšší se doporučuje pro koně, kteří intenzivně pracují, popřípadě u všech koní během prvního týdne či dvou podávání (úvodní dávka), protože rychle vytvoří potřebnou hladinu v těle. Glukosamin by se měl podávat asi 2 měsíce, potom je možné udělat přestávku.

Chondroitin sulfát

Chondroitin sulfát je hlavním glykosaminoglykanem, z něhož se vyrábějí proteoglykany v různých pojivových tkáních včetně chrupavky. Lze ho získat pouze ze živočichů, například z chrupavek různých zvířat či mořských plodů.

V kloubních doplňcích má proto sloužit především jako stavební komponenta pro obnovu chrupavky. Výzkumy „ve zkumavce“ zjistily, že potlačuje aktivitu enzymů podílejících se na zánětu a poškozování tkání, protože se na ně naváže a tím zpomalí ničivý proces v kloubu. Nedokáže však tišit bolest jako glukosamin, takže se používá převážně jako chondroprotektivum pro obnovu poškozených kloubů nebo jako prevence možného poškození u sportovních koní.

Chondroitin sulfát je velká molekula, a je proto s otazníkem, zda prostupuje skrze stěnu střeva. Odhaduje se, že se vstřebává pouze z 0–13 %. Někteří odborníci ho doporučují podávat po menších dávkách, aby se lépe vstřebal. Ze střev se dostane do jater, kde se rozkládá na menší molekuly; bohužel se neví, zda tyto částice mají také potřebný účinek a zda se vůbec dostanou do kloubu.

Doporučená účinná dávka chondroitin sulfátu je 1 250–5 000 mg/den.

Glukosamin + chondroitin sulfát

Tyto dvě sloučeniny se často v kloubním doplňku kombinují. Není ale zjištěno, zda skutečně mají spolu lepší účinek než samotný glukosamin sulfát. Neví se ani to, zda je pak možné jejich dávkování snížit. V současné době proto odborníci radí, aby se dodrželo i v kombinovaných přípravcích stejné dávkování jako u jednotlivých sloučenin. Ani jedna z těchto sloučenin nemá vážné vedlejší účinky; výjimečně se u lidí popisují žaludeční nevolnosti, pokud se přípravek bere nalačno, popřípadě zvýšené krvácení.

Hyaluronát sodný (kyselina hyaluronová)

Jak již bylo napsáno, jedná se o složitý cukr nacházející se vedle celé řady dalších tkání i v kloubní tekutině a chrupavce. Lze ho získat z živočišných tkání, v současné době se vyrábí i fermentací některých bakterií, které jej obsahují ve své stěně. Hyaluronát je velmi populární molekula, kterou zkoumá mnoho odborníků, vědců i výrobců nejen léčiv, ale i kosmetiky. Od 80. let se používá k léčbě kloubních problémů injekčně, v poslední době ji najdeme také v krmných doplňcích.

V injekční podobě velmi dobře tlumí akutní zánět v kloubech (provázený bolestí, otokem, zvýšenou teplotou kloubu) a zlepšuje viskozitu kloubní tekutiny, čímž snižuje jeho další opotřebování. V této podobě je však drahý a musí ho aplikovat lékař. Proto se dnes prodává jako „prášek“ nebo jako účinnější „gel“ či „želé“ do krmiva pro koně s postiženými klouby. Doporučené dávkování je 100 mg/den, často se ve snížené dávce kombinuje s glukosaminem a chondroitin sulfátem. Účinek této formy je ale nejistý a u koní nepotvrzený.

Hydrolyzovaný kolagen

Jak již bylo řečeno výš, kolagen je složitá bílkovina, která tvoří „zpevňující“ síť ve všech pojivových tkáních včetně chrupavek. Přirozeně obsahuje i určité množství glukosaminu, chondroitin sulfátu a hyaluronátu.

V krmných doplňcích se používá čištěný kolagen, který je rozložený na menší jednotky, aby se lépe vstřebaly ze střev do krve. Podle výrobců urychluje hojení ran a zlepšuje funkci artrotických kloubů, pomáhá zpevnit šlachy a vazy, zvyšuje odolnost chrupavek. Žádné výzkumy na koních však provedené nebyly, takže je možné, že slouží pouze jako zdroj bílkovin a aminokyselin specifických pro pojivové tkáně. Dávka, která se doporučuje u lidí, je poměrně velká, u koní by to bylo až 40 000 mg/den. O tom, jak se snáší a jak působí v kombinaci s dalšími „kloubními“ preparáty, nejsou žádné ověřené informace.

Methylsulfonylmethan (MSM)

MSM je velmi oblíbenou látkou, která se podává pro tišení bolesti a mírnění zánětů nejen v kloubech. Tento účinek ale zatím nebyl nijak dokázán, i když jistá zlepšení po dávce nejméně 20 000 mg/den pozorována byla. Jedná se o organickou látku, která je výborným zdrojem síry a může tak pomoct tělu vybudovat silnou a odolnou mezibuněčnou hmotu v pojivových tkáních.

MSM se přidává do mnoha kloubních produktů, ale většinou je v mnohem menším množství. Pokud chcete, aby skutečně pomáhal zaníceným kloubům, je proto lepší kupovat čistý MSM a v odpovídající dávce ho přimíchat k dalším kloubním doplňkům.

Nezmýdelnitelný podíl olejů ze semen avokáda a sóji (ASU)

Jedná se o rostlinné tuky, které jsou extrahované a čištěné speciální procedurou, aby byly stravitelné a vstřebatelné. U koní proběhl výzkum, který zjistil, že dokážou chránit chrupavku před poškozením. Kromě toho tlumí zánět a podporují tvorbu růstových faktorů potřebných pro opravu poškozené chrupavky. Patří tedy do skupiny chondroprotektiv. Působí pomalu a doporučuje se podávat je v dávce aspoň 1 200 mg/den. Zatím se neví, jak se mění jejich účinek v kombinaci s jinými kloubními přípravky.

Omega–3 mastné kyseliny

Tyto „kouzelné“ mastné kyseliny prokazatelně schopné tlumit zánět se používají i v kloubních doplňcích určených pro koně postižené artritidami a artrózou. Je nutné je podávat aspoň 28 dní, aby se účinek projevil.

Cetylované estery mastných kyselin (CFA, cetyl myristoleát, CMO)

CFA (obsažené ve známém Celadrinu) jsou údajně schopné zvláčňovat buněčné membrány a podporovat tvorbu kloubní tekutiny a vstřebávání a využití glukosaminu a chondroitin sulfátu. Podle některých výzkumů tlumí bolest u lidí postižených dlouhodobou těžkou artrózou a zlepšují pohyblivost a pohodu u podobně postižených psů. Uvádí se také, že chrání chrupavku před poškozením. Předpokládaná minimální dávka pro koně by měla být 1 400 mg, není však potvrzená žádným výzkumem, stejně jako jejich účinek na koňské klouby.

Rasveratrol

Rasveratrol je přírodní antioxidant vyskytující se například ve slupkách a jadérkách modré vinné révy, černého rybízu, borůvek a tmavých moruší, v arašídech, v kakau, v kořenu křídlatky kopinaté – extrakt zvaný choligan nebo ve slupkách grapefruitu. Přisuzují se mu četné léčivé účinky; některé odborné publikace je zpochybňují, jiné je zase potvrzují výsledky vědeckých výzkumů. Do kloubních doplňků se nepřidává často, ale setkat se s ním můžete.

Vitamin C

Tento antioxidant je mimo jiné důležitý pro tvorbu kolagenu, čímž nepřímo ovlivňuje zdraví chrupavek a dalších pojivových tkání. Někteří výrobci ho proto rádi přidávají do kloubních doplňků, i když zrovna u koní s jeho nedostatkem žádné problémy nejsou. Doporučená dávka pro koně 4 000 mg/den však není nic, co by si kůň nedokázal sám vyrobit nebo přijmout během pastvy.

Bylinky

Do kloubních doplňků se často přidává celá řada různých bylinných extraktů obsahujících látky s protizánětlivými účinky. Mají tlumit artrotickou bolest a pomoci v působení dalších kloubních přípravků. Zda skutečně působí, to je na pováženou. Nejčastěji se setkáme s harpagem (čertův dráp), s jukou nebo boswellií či arnikou. Při podávání těchto bylinek však myslete na to, že sice mohou mírnit bolest, ale neléčí příčinu. Majitel si pak myslí, že kloub je vyléčený, ale ve skutečnosti se jen potlačila bolest a nepohodlí a chrupavka degeneruje dál!

Stopové prvky

V kloubních doplňcích se mohou vyskytnout i některé stopové prvky, které se podílejí na funkci či stavbě kloubů. Jedná se například o mangan, jenž je důležitý pro metabolismus chrupavky a tvorbu chondroitin sulfátu v těle. Neexistují však žádné výzkumy potvrzující jeho vliv na zlepšení příznaků artrózy. Navíc ho kůň v běžné potravě získá dostatek. Měď je také důležitá pro tvorbu pojiva, společně se zinkem je důležitou součástí antioxidantů. Sice se na léčbě zánětů kloubů nepodílejí, ale je dobré je koním do krmení přidávat v rozumném a neškodném množství 50 mg mědi a 150 mg zinku, protože se často jedná o nedostatkové prvky v koňské potravě.

Závěrem

Zrekapitulujeme-li si předchozí údaje, vyjde nám pár důležitých poznatků: pokud má kůň nemocné klouby, lze začít s doplňky obsahujícími dostatečné množství glukosaminu a chondroitin sulfátu. Hyaluronát a MSM jsou vhodné především v případech, že se jedná o akutní záněty kloubu. ASU a CMO jsou vhodné jako ochrana chrupavky a prevence jejího dalšího poškozování do budoucna. Vitamin C je také pro klouby důležitý, ale nesmí se to s ním přehánět. V případě artrózy je dobré přidávat koním odpovídající množství mědi a zinku, které jako antioxidanty brání dalšímu poškozování.

V případě artrózy a dalších kloubních problémů se však nespoléhejte pouze na kloubní doplňky. Je nutné přistoupit k vhodné léčbě a po konzultaci s veterinářem koni dopřát pravidelný lehký pohyb, dostatečný pobyt venku, zvolit správnou úpravu kopyt nebo podkování, popřípadě využít i jiné terapeutické prostředky, jako je teplo, magnety, akupunktura apod.

Zdroje informací:

TheHorse.com

Webové stránky KER – Kentucky Equine Research

https://www.equisearch.com/articles/joint-supplements-horses-18712

Autor textu: MVDr. Dominika Švehlová
Autor fotografií zdroj: MVDr. Dominika Švehlová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru