Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Vlastní kůň, díl 4:  Předkupní veterinární prohlídka 
Sdílet:

Vlastní kůň, díl 4:  Předkupní veterinární prohlídka 

Koně
Druhy a plemena
Vybrali jste si koně, který pro vás bude určitě ten pravý. Je krásný, milý, poslouchá vás ze země i pod sedlem, vypadá to, že má v pořádku „papíry“ a nestojí celý majlant. Berete. Berete? Ještě neberte! Zjistěte si, zda je pro vás vhodný i po zdravotní stránce – domluvte si jeho předkupní veterinární prohlídku, ještě než ho naložíte do vozíku a odvezete si ho k sobě.

Samozřejmě některých vad nebo nedostatků si můžete všimnout sami nebo vás na ně upozorní vaši zkušenější pomocníci. Přesto se nespoléhejte jen na tyto postřehy; veterinární lékař během prohlídky bude postupovat systematicky, odborně a mnohdy i za pomoci moderní techniky, aby mu neunikly žádné drobnosti. Navíc vám může poradit, do jaké míry může zjištěný problém překážet ve vašem požadovaném využívání tohoto koně. Nelitujte proto peněz ani v případě, že kůň je levný; předkupní prohlídka vám může za určitých podmínek velmi pomoci nejen při rozhodování, ale především později při případné reklamaci koupeného koně. Může vám ušetřit čas s marným vyjednáváním s bývalým majitelem či advokáty a tak paradoxně ušetřit peníze, když díky ní odmítnete koupit koně, do kterého byste potenciálně vložili několikanásobek jeho ceny (nebo ceny prohlídky) v podobě léků a dalších veterinárních zásahů. Můžete si díky ní ušetřit zklamání, když po nějaké době zjistíte, že váš vysněný kůň vlastně vůbec nemůže plnit zamýšlený účel nebo je zcela jiný, než jak jste si při koupi přáli.

Aby předkupní veterinární prohlídka skutečně pomohla, držte se těchto rad:

Prohlídku je nejlepší provádět ještě u prodávajícího. Kůň je ve známém prostředí a nemá za sebou stres z přepravy a změny místa, takže se bude chovat přirozeně. Pokud prohlídka odhalí problém, který neakceptujete, nemusíte mít zbytečné výdaje a starosti s přepravou koně domů a zase zpět k prodávajícímu.

Domluvte si nezávislého veterináře, tedy takového, který nemá s prodávajícím nebo s prodávaným koněm nic společného, ideálně odborníka na koně. Ten bude vědět, jaké problémy mají prodávaní koně nejčastěji, které z nich jsou významné pro vámi zamýšlené využívání koně a které naopak význam nemají.

Dejte si s veterinářem schůzku ještě před prohlídkou a proberte si spolu, jaké jsou vaše představy o kupovaném koni, jak chcete koně využívat a co od něho očekáváte, jak ho chcete mít ustájeného a jakou péči mu můžete zajistit, jaké jsou vaše dosavadní zkušenosti s koňmi a možnosti i ochota se o koně starat, kolik peněz jste ochot­ni/schopni do prohlídky investovat, popřípadě jaká je přibližná hodnota koně. Veterinář si tak bude moct prohlídku uzpůsobit a může pak individuálně přihlížet k nálezům.

Při předkupní prohlídce buďte přítomní – stejně jako prodávající nebo jeho zástupce. Na vlastní oči uvidíte vyšetření koně a můžete se průběžně ptát a diskutovat s veterinářem i s prodávajícím.

Z celé prohlídky si nechejte udělat podrobný zápis, tedy mějte na papíře všechny postupy a výsledky, které veterinář zjistil. K tomu je právě vhodné mít speciální formulář, urychlí to práci se sepisováním a umožní na nic podstatného nezapomenout. Zá­pis/formulář podepíše veterinář i kupující, ideálně i prodávající (či jejich zástupci). V případě pozdějších problémů je totiž směrodatné to, co je na papíře zapsáno, ne to, co si řeknete „jen tak mimochodem“. V ČR neexistují žádné zákonem nařízené postupy ani protokoly, veterinář může mít vlastní metodiku. K dispozici jsou však postupy a formuláře sestavené Českou hipiatrickou společností (https://www.cehis.cz/data/files/112–protokol-vysetreni-kone-pri-koupi-chs.pdf), kterými se řídí velká část veterinářů. Ty lze samozřejmě podle individuálních požadavků upravit, zkrátit nebo rozšířit.

Na co se při prohlídce dívat

Protože předkupní prohlídka může být důležitá v případě sporu mezi prodávajícím a kupujícím, je třeba, aby obsahovala kromě jiného i základní „formální“ údaje:


– jméno/identifikační údaje veterináře, jméno/identifikační údaje kupujícího (který bude prohlídku pravděpodobně objednávat), jméno/identifikační údaje prodávajícího, vše včetně kontaktů a následně i podpisů vyplněného formuláře;

– datum a místo prohlídky, případně další přítomné osoby;

– jméno, plemeno, věk, pohlaví koně;

– barvu a všechny znaky koně důležité pro jeho co nejpřesnější identifikaci (odznaky, výžehy, číslo čipu, popř. víry, výrazné jizvy, nálevky, návní kosti apod.).

 

Samotné vyšetření koně se má skládat z několika částí:

1. vyšetření koně v klidu,

2. vyšetření koně v pohybu,

3. dodatečné vyšetření zobrazovacími technikami či laboratorní vyšetření, přičemž první dvě části, tzv. klinické vyšetření, by měly být provedené u všech koní, třetí část se dělá až v případě zájmu kupujícího nebo v případě nejasností zjištěných při klinickém vyšetření. 

Na obrázcích vidíte formulář České hipiatrické společnosti, kde je jasně napsáno, co se bude u koně zjišťovat.

Co čekat a co nečekat od předkupní prohlídky

Předkupní veterinární prohlídka má jediný účel: zjistit zdravotní stav koně ve chvíli vyšetření. Jinými slovy: veterinář vyšetřuje jednotlivé části těla a orgány a podle příznaků, které zapíše do protokolu, hledá nějaké „závady“. Nikdy vám nemůže na základě této prohlídky zaručit, že kůň je skutečně zdráv. Může se stát, že příznaky onemocnění jsou tak mírné, že je svým vyšetřením nezachytí (například letní vyrážku u koně kupovaného v únoru, dušnost u koně pobývajícího několik týdnů před vyšetřením pouze venku, různé alergie, ale i některé poškození končetin u koně, který je nyní delší dobu v klidu, aj.), nebo jsou jeho vyšetřovací metody nedostatečně citlivé.

Nakonec podle všech dosavadních informací (od prodávajícího i od kupujícího) může veterinář vyslovit pravděpodobnost, s jakou případné zjištěné „závady“ mohou ovlivnit život a výkonnost koně u jeho potenciálního budoucího majitele (tedy za podmínek, které mu sdělíte). Rozhodnutí, zda si koně koupíte, nebo raději ne, je stejně pouze a jen na vás. Přesto mějte na mysli, především v případě jakýchkoli pochybností, že prodávaných koní je spousta, nemocných koní je spousta, a nešťastných majitelů nemocných koní je také spousta. Vyberte si proto toho nejzdravějšího koně!

Autor textu: MVDr. Dominika Švehlová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru