Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Vlastní kůň, díl 6: Potřebuje můj kůň pořádně nakrmit?
Sdílet:

Vlastní kůň, díl 6: Potřebuje můj kůň pořádně nakrmit?

Koně
Všeobecné

Už víme, že základ krmení koní je seno, víme také, co koni dodat, aby získal během dne více energie nebo bílkovin. Jak ale zjistit, kolik čeho dát, abychom ho skutečně dobře nakrmili – a nepřekrmili?

Pokud si chcete aspoň orientačně zjistit, kolik jakého krmiva koni dávat, je třeba udělat několik kroků:

1. Zjistit hmotnost koně, která je důležitá pro zjištění potřeby živin na den – takzvanou záchovnou krmnou dávku.

2. Zjistit výživný stav svého koně, podle toho určit, zda kůň potřebuje přibrat, nebo zhubnout.

3. Zjistit, zda roste, jak těžce pracuje, zda se jedná o březí, nebo kojící klisnu apod., aby bylo možné stanovit množství živin navíc – čili přídavek k záchovné krmné dávce.

4. Podle zjištěných údajů vypočítat, kolik potřebuje denně sušiny, kolik energie, kolik bílkovin.

5. Nakombinovat různá krmiva tak, aby těmto potřebám odpovídala.

6. Zjistit, zda v nich kůň získá i dostatek minerálů. Pokud ne, najít vhodný minerální doplněk.

1. Zjištění hmotnosti koně

Je skutečně dobré znát hmotnost svého koně a být schopen zachytit i její změny. Nejlepší je koně zvážit na dobytčí váze. Ta bývá v zemědělských družstvech. Pomoct může i váha pro auta. 

Bohužel zdaleka ne každý má možnost se k těmto vahám dostat, proto je třeba zjistit hmotnost koně jinak. V tom případě je dobré vypočítat ji ze změřeného obvodu hrudníku a délky koně. Vezměte si páskovou míru, posloužit může i provázek, který následně změříte. Změřte obvod hrudníku čili hrudník kolem dokola v místě za kohoutkem, kam byste například upevnili lonžovací obřišník. Potom změřte délku trupu koně od ramene (vlastně bod na trupu nejvíce vpředu) po sedací hrbol (bod na trupu nejvíce vzadu). Oba dva údaje dosaďte do vzorečku:

 

obvod hrudníku × obvod hrudníku × délka koně (v cm)

___________________________________________________ = hmotnost (kg)

                                        1190

Pro zjištění hmotnosti koně existují speciální páskové míry, které mají kromě centimetrů už rovnou stupnici s kilogramy. Měří se jimi koně opět okolo hrudníku. Ty jsou však méně přesné, protože nezohledňují délku koně.

2. Stanovení výživného stavu

Výživným stavem rozumíme především množství podkožního tuku a vyvinutí svalstva vzhledem k podkožním kostním výběžkům. Koně je třeba důkladně prohlédnout ze všech stran a prohmatat ho, především pak sledovat a hmatat podkožní tuk a kostní výběžky na místech označených na obrázku 2. K hodnocení výživného stavu se nejčastěji používají dvě stupnice – pětibodová nebo devítibodová. Na obou platí, že čím je kůň hubenější, tím nižší stupeň představuje na dané stupnici.

Pětibodová stupnice

Tato stupnice je vhodnější pro laické orientační posouzení výživného stavu koně. 

Optimální stav, tedy stupeň 3 z pěti (3/5) se vyznačuje žebry (D) nezřetelnými na pohled, ale dobře hmatnými, na pohled nezřetelnými, ale hmatnými horními konci bederních obratlů (E), kohoutkem (B) plynule přecházejícím do stran v lopatky, pevným hřebenem krku (A) a pevným tukem vyplňujícím po stranách kořen ocasu (F).

Mírně hubený kůň (2/5) má žebra lehce viditelná, stejně jako horní konce hrudních a bederních obratlů, mezi kohoutkem a lopatkami je mírná prohlubeň, stejně jako mezi kohoutkem a hřebenem krku bez výrazného tuku. Kořen ocasu začíná lehce vystupovat, před lopatkou najdeme mělký zářez, lehce prominují i kyčelní hrboly.

Vyhublý kůň (1/5) má velmi málo svaloviny a výrazně vystupující kostní výběžky (kyčelní hrboly, páteř i kořen ocasu, lopatku a hřeben lopatky, krční obratle i příčné výběžky bederních obratlů).

Kůň v nadváze (4/5) se naopak vyznačuje špatně hmatnými žebry překrytými pevným tukem, páteří i kohoutkem z obou stran zarovnanými mezi svaly pokrytými pevným tukovým polštářem, hřeben tuku je klenutý a pevný, tuk okolo kořene ocasu měkčí.

Obézní kůň (5/5) má hojný tuk na žebrech, měkký tuk okolo páteře, kohoutku i kořene, měkký a výrazný tukový hřeben na krku, za loktem (C), ale i na stehnech se mu dělají výrazné tukové polštáře.

Devítibodová stupnice (podle Henneke et al, 1983. Publikováno se svolením Virginia-Maryland Regional College of Veterinary Medicine a Virginia Cooperative Extension, Blacksburg, VA, USA.)

Devítibodová stupnice (podle Henneke et al, 1983. Publikováno se svolením Virginia-Maryland Regional College of Veterinary Medicine a Virginia Cooperative Extension, Blacksburg, VA, USA.)

  1. Podvýživa: Kůň je extrémně vyhublý. Obratlové výběžky, žebra, kyčelní kosti a kořen ocasu jsou výrazně prominentní. Prominentní kostní podklad kohoutku, ramenního kloubu a krku. Chybí veškerý podkožní tuk.
  2. Výrazná vyhublost: Kůň je vyhublý. Malé množství tuku pokrývá obratlové výběžky. Obratlové výběžky, žebra, kyčelní kosti a kořen ocasu jsou prominentní. Kohoutek, ramenní klouby a struktury krku jsou výrazně znatelné.
  3. Vyhublost: Tuk dosahuje do poloviny obratlových výběžků. Tenká vrstva tuku pokrývá žebra, avšak žebra jsou snadno viditelná. Kořen ocasu je prominentní a jednotlivé obratle jsou viditelné. Kyčelní kosti, kohoutek, ramenní klouby a struktury krku jsou mírně znatelné.
  4. Lehká kondice: Obratlové výběžky vytváří mírný hřeben. Linie žeber se mírně rýsuje a žebra jsou viditelná. Malé množství tuku u kořene ocasu. Kyčelní kosti, kohoutek, struktury krku a ramenní klouby nejsou výrazně znatelné.
  5. Střední kondice: Oblast bederní páteře je v rovině. Žebra jsou dobře cítit na pohmat, ale nejsou viditelná. Tuk u kořene ocasu má pružnou konzistenci. Kohoutek je zaoblený, ramena a krk souvisle splývají s linií těla.
  6. Mírná nadváha: Mírná prohlubeň se začíná tvořit podélně nad bederní páteří. Tuk u kořene ocasu má měkkou konzistenci. Tuk pokrývající žebra má pružnou konzistenci. Tuk se začíná ukládat podél kohoutku, za ramenním kloubem a na hřebeni krku.
  7. Nadváha: Podélná prohlubeň nad bederní páteří. Jednotlivá žebra lze cítit na pohmat, ale jsou pokryta výraznou vrstvou tuku. Tuk u kořene ocasu má měkkou konzistenci. Znatelná vrstva tuku podél kohoutku, za ramenním kloubem a na hřebeni krku.
  8. Obezita: Výrazná podélná prohlubeň nad bederní páteří. Jednotlivá žebra lze nahmatat jenom obtížně. Výrazné tukové polštáře u kořene ocasu. Výrazná vrstva tuku podél kohoutku. Oblast za ramenním kloubem vyplněná tukem. Výrazný krční hřeben. Vrstva tuku podél vnitřních stehen.
  9. Extrémní obezita: Hluboká podélná prohlubeň nad bederní páteří. Tukové polštáře pokrývají žebra, tuk je prominentní u kořene ocasu, podél kohoutku, na krku a za ramenním kloubem. Výrazně prominentní krční hřeben. Vrstvy tuku podél vnitřních stehen se třou o sebe. Slabina je vyplněná a břicho má sudovitý tvar.

Jaký výživný stav mají mít koně? Zde uvedu několik příkladů:

chovní koně mají více podkožního tuku, ochablejší svaly (výživná kondice 4/5, 5–7/9),

sportovní koně mají méně podkožního tuku, ale více funkčního svalstva (3–4/5, vytrvalostní koně 4–5/9, dostihoví a parkuroví koně 5–7/9, drezurní a vozatajští 6–8/9).

Příště se podíváme na to, jak vypočítat podle hmotnosti koně, jeho výživného stavu a využití správnou krmnou dávku.

Autor textu: MVDr. Dominika Švehlová
Autor fotografií zdroj: MVDr. Dominika Švehlová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru