Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Živnostenská oprávnění pro podnikání se zvířaty
Sdílet:

Živnostenská oprávnění pro podnikání se zvířaty

Koně
Všeobecné

Pokud se rozhodneme podnikat se zvířaty, je nutné získat příslušné živnostenské oprávnění. Ohlašovací živnosti rozlišujeme na volné, řemeslné a vázané (existují ještě koncesované, ale to je mimo rámec článku). Následující článek je zaměřen na živnostenská oprávnění vztahující se k podnikání s živými zvířaty, protože v některých případech je složité určit, které živnostenské oprávnění je nutné vlastnit pro provozování dané činnosti. Vodítkem k výběru správného živnostenského oprávnění je kromě Zákona č. 455/1991 Sb. o živnostenském podnikání (živnostenský zákon) také Nařízení vlády č. 278/2008 Sb. o obsahových náplních jednotlivých živností.

Živnost volná

Nejméně nároků je kladeno na získání ohlašovací živnosti volné dle § 25 živnostenského zákona (dále jen ŽZ), pro jejíž provozování není nutné prokazovat odbornou ani jinou způsobilost, postačí mít plnou svéprávnost a být bezúhonný.

Ze živnosti volné se jako obor činnosti opravňující k podnikání se zvířaty často používá pronájem a půjčování věcí movitých, v němž je dle výše zmíněného nařízení zahrnut i pronájem koní (k pracovním, sportovním a podobným účelům) a jiných zvířat, zejména hospodářských, přičemž k pronajatým zvířatům není v rámci podnikání poskytována obsluha.

Další obor činnosti chov zvířat a jejich výcvik (s výjimkou živočišné výroby)zahrnuje chov psů, koček a jiných drobných zvířat či živočichů v zájmových chovech, zoologických a laboratorních zvířat a prodej zvířat z těchto vlastních chovů. Typickým příkladem tak budou chovatelské stanice psů a koček nebo teraristé chovající hlodavce. Obsahem tohoto oboru není obchod se zvířaty pro zájmové chovy, drezúra zvířat, veterinární činnost a provozování zoologických zahrad.

Tento obor činnosti zahrnuje také výcvik psů, drobných domácích zvířat a výcvik koní. Cílem tohoto výcviku však nesmí být příprava zvířete pro artistická vystoupení. V praxi půjde o výcvik psů na tzv. „cvičácích“ nebo obsedání koní. Problematická je situace, pokud se výcviku účastní kůň i jeho jezdec. Pokud se však jedná o pokročilého jezdce a cílem výcviku je učit koně, případně učit jezdce, jak naučit koně jezdeckým cvikům (toto je možno považovat za obor činnosti mimoškolní výchova a vzdělávání, pořádání kurzů, školení, včetně lektorské činnosti), měla by být živnost volná dostačující. Jiná situace nastává, pokud je účelem činnosti výuka jezdce, tam je pak vyžadována živnost vázaná, o čemž je pojednáno dále.

Pod obor činnosti chov zvířat a jejich výcvik je dále zahrnuto provozování hotelů, útulků a jiných zařízení pečujících o zvířata, dále provádění kadeřnických a jiných kosmetických úprav u drobných domácích a jiných zvířat. Příkladem jsou zejména psí hotely a psí salony, nelze sem však zahrnout úpravu kopyt, to je obsahem živnosti řemeslné kovářství, podkovářství.

Živnosti vázané

Ohlašovací živnosti vázané jsou vyjmenovány v příloze č. 2 ŽZ, pro získání těchto živnostenských oprávnění je obvykle požadováno dosažení určitého stupně vzdělání někdy i praxe. Vázané živnosti uplatňované v souvislosti s chovem zvířat jsou:

Obchod se zvířaty určenými pro zájmové chovy, která zahrnuje nákup zvířat pro další prodej a prodej zvířat určených pro zájmové chovy (akvarijních ryb, malých hlodavců, exotických zvířat apod.). Vlastník této živnosti může také prodávat zvířata z vlastního chovu, prodávat krmiva a pomůcky pro zvířata v zájmovém chovu. Asi nejtypičtějším příkladem využití bude provozování kamenných obchodů se zvířecími potřebami a zvířaty.

Drezúra zvířat zahrnuje výcvik zvířat, který je má připravit na vystupování před veřejností zejména v cirkusech, varieté a v obrazových mediích. Pojem drezúra zvířat se nesmí zaměňovat s jezdeckou disciplínou drezúrou koní. Výcvik koně k této disciplíně může provádět vlastník živnosti volné, naopak příprava koní pro volnou drezúru v cirkusovém varieté by pod tuto vázanou živnost již spadala.

Poskytování tělovýchovných a sportovních služeb zahrnuje výuku dovedností příslušného sportovního odvětví a s tím spojené organizování sportovní činnosti pro jednotlivce a skupiny. To platí i pro poskytování tělovýchovných a sportovních služeb v oblasti jezdectví. Pro provozování této živnosti je dle ŽZ kromě vzdělání požadována i profesní kvalifikace pro příslušnou oblast tělovýchovné činnosti. Toto živnostenské oprávnění by měla mít osoba, která se zabývá výukou jízdy na koni, zejména mládeže. Pro zisk tohoto oprávnění je důležité vzděláni v oblasti tělovýchovy a je tak zřejmé, že smyslem těchto požadavků je zejména bezpečnost a zdraví vyučované osoby.

Vzhledem k měnící se legislativě je ohledně zvolení správného živnostenského oprávnění nutné se poradit na příslušném živnostenském úřadě.

 

Zdroje:

KAMENÍK, Petr. Živnostenský zákon: Zákon o živnostenských úřadech: komentář. Vydání druhé. Praha: Wolters Kluwer, 2018. Komentáře (Wolters Kluwer ČR). ISBN 978-80-7552-658-8. (ASPI).

STAŇKOVÁ, Lenka. Právní úprava chovu zvířat. Praha, 2021. Rigorózní práce. Univerzita Karlova, Právnická fakulta.

Autor textu: JUDr. Lenka Staňková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru