No jako co se týče výživy, tak toho bych se nebála, dřív se naklíčený ječmen a oves používali často. Navíc to je opravdu energetická a vitamínová bomba. Pšeničné klíčky jsou něco jiného, ty se musí hooodně dorovnávat Ca, krom toho to není naklíčená pšenice, jestli si to pamatuju, ale ječmen a oves jsou klasiky. :)
Mně jde čistě o to, jak na to ten kůň může zareagovat.
My to našemu dušnému koni dáváme už cca 4 měsíce a výsledky jsou nadmíru uspokojivé. Určitě nepomáhá jedna věc, ale soubor všeho ustájením a podestýlkou počínaje, krmením, okolními vlivy, ročním obdobím, zátěží nekonče. Když jsme dušného koníka dostali, nechali jsme ho vyšetřit, základně přeléčit antibiotiky a kortikoidy, Po diagnóze C OPD jsme začali googlovat a pročítat všechno možné, vypisovat do notesu všechno co někomu pomohlo a zase konzultovali s veterináři zda a proč to nezkusit...Takže koníkem už jsme prohnali všemožné Kašlíky, Pulmoran, Bronchial od Phytovetu, ACC..víc jmen si teď nevzpomenu, Myslím že nic mu výrazně nepomohlo, ale ani neuškodilo. Teď má u vytaminů 2 lahve Respadrilu, kdyby se začal zhoršovat až začne všechno kvést. Jinak nám bylo "homeopatičko veterinářkou:)" doporučeno koníka pořádně zevnitř vyčistit neb dušnost jde ruku v ruce se zaplísněním a td... Tak teď dostává už ty 4 měsíce naklíčený ječmen a pivovarské kvasnice, do toho hrstičku ostropestřce smíchaného s heřmánkem a kůň prakticky přestal kašlat /zlepšení cca 70%/ Venku si odkašle pouze první klus než se trošku ohřeje a pak už celou vyjížďku není slyšet. Hlavně je v něm najednou i daleko více energie a vyšlapuje opravdu s chutí. Samozřejmě je to zase více aspektů dohromady, jak jsem psala výše: je jaro, všichni naši koně překypují energií, ječmen je dost energetický sám o sobě, po naklíčení je ještě maximálně stravitelný...ale třeba na tom opravdu něco je a tou babskou kůrou a vyčištěním organismu se jeho stav tak pěkně zlepšil:) No on má ještě zjištěnou alergii na břízu a mrkev, tak se určitě zhorší, až břízy začnou kvést, ale na to máme zase připravený inhalátor s Ecobeckem a Ventolinem...
Díky za reakci!
Právěže u nás to nikdy nebylo nijak vážně, kobyla občas pokašlávala, vet určil "alergii na prach", s tím, že se lehce změnily podmínky na ustájení. Horší seno jsem máčela, lepší nebylo třeba, jestli zakašlala jednou na vyjížďce, tak to bylo moc. Tak to bylo čtyři roky, skoro bych řekla, že čím dál tím lepší, jen třeba pětkrát do roka přišel horší den, kdy dýchala břichem a bylo na ní vidět, že má problém. Jenže poslední měsíc začali dostávat jiné seno do výběhu. Ze začátku měsíce chodila ještě do boxu, kde dostala staré seno a spokojeně bez kašle šla ven, ale vracela se úplně jiná. Prostě jí to seno nesedlo, ale nastal problém s přesvědčením ustajovatele. :/
Takže kůň kašle, ale měnit ustájení kvůli jednomu měsíci zase nechci. Brzy přestanou mít příkrm úplně (pastvina je veliká, a tráva začíná růst), tak bude pokoj. V pylové sezóně nebývá problém (pokud nepočítám řepku, ke které se nemžůeme ani přiblížit, ale to ani s jinými koňmi).
Tak jsem namočila ječmen, dnes to bude třetí den, tak jsem zvěavá, jestli už začne klíčit, nebo jestli jsem nekoupila nějaký starý.
Nikdy jsem to neřešila speciálními léky, max kašlík, ACC, bylinky a směsi. Přímo léky pro dušné koně jsem nijak neřešila, protože dušného koně jsem si vždy představovala úplně jinak. Ale jestli lidi tvrdí, že to pomáhá dušným, tak to snad zlepší i tu moji, která je v lepší situaci...
No vzhledem k tomu, že to takto jí i lidé aby si pročistili organismus /pár jich znám - já to nezkoušela/ a prý se potom cítí o moc lépe../energie, vitalita, trávení, s tím spojená psychická pohoda a td..../. prostě si vyčistí organismus. V každém těle se z toho konzumního způsobu života usazuje spousta sraček a je dobré se jich občas nějakou kůrou alespoň částečně zbavit :) Mám i několik kolegů v práci, kteří různé očistné kůry několikrát ročně provádí a údajně jim to pomáhá a cítí se lépe, tak proč by se nemohl lépe cítit kůň? A názor, že když se tělo zbaví plísní, čemuž kvasnice s naklíčeným ječmenem napomohou, bude se mu lépe dýchat, se mi zdá i celkem logický. Hlavně to skoro nic nestojí, tak proč to nezkusit. Náš dušný kůň na tom opravdu za ty dva roky co ho máme je nyní nejlépe. Zdali je to ale kvasnicemi a ječmenem nebo jestli tomu alespoň malinko toto krmení pomohlo opravdu netuším. Ale myslím, že všichni ti co tu neustále hledají rady a nejrůznější elixíry by úplně s klidným svědomím mohli zkusit něco tak jednoduchého jako je toto. A pokud to nepomůže dýchání, tak po těch kvasnicích bude mít koník lepší lesklou srst, je to výborné na kopyta i trávení:):):).
Ono nejde o to, že by lidé zkusit nechtěli. Spíše se tu polemizuje o tom, co může být tou účinnou látkou, která by v této kombinaci měla být. Přeci jen v dnešní době je tolik zaručených receptů na všechno možné a lidi si zvykli nedůvěřovat. A proto myslím, že vzniklo toto téma, kde by mohl poradit ten, kdo pozitivní zkušenosti má a je si přiměřeně jist, že se na tom právě toto podílelo.
Přesně jak píše makki, zajímalo by mě co tam pomáhá (očista tak že to protáhne ty zanesené trubice k plicím aby to mělo smysl) ? Viděla jsem jak vypadají zanesené zůžené trubice u dušných koní a nedokážu si představit co s tím udělají kvasnice a klíčky
já kobyle ordinuji ostropesřecovou očistnou kůru a nyní dýchá dobře, ale taky nemůžu říct, že je to tím...prostě možná jen má dobré období, nebo jí pomáhá čaj nebo sirup nebo inhalace nebo co já vím z toho co dělám že pomáhá? zkoušet vynechávat jedno a druhé nebudu, jsem ráda za stav jaký je ;-).
Ječmen obsahuje látku hordein, která je podobná kortikosteroidům. Na to si musí dávat pozor majitelé závodních koní, kteří krmí ječmenem. Mohl by vyjít pozitivní antidopingový test. Takže buď kortikoidy injekčně, nebo inhalačně - výborná věc bez vedlejších celkových nežádoucích účinků, nebo ječmen . Proč ne?
DanaJana
napsal(a):
Ječmen obsahuje látku hordein, která je podobná kortikosteroidům. Na to si musí dávat pozor majitelé závodních koní, kteří krmí ječmenem. Mohl by vyjít pozitivní antidopingový test. Takže buď kortikoidy injekčně, nebo inhalačně - výborná věc bez vedlejších celkových nežádoucích účinků, nebo ječmen . Proč ne?
Tak to je dobrá informace. Lze si o tom něco přečíst? Zkoušela jsem googlit, ale asi zadávám špatná klíčová slova. Mám-li dobře krmitelnou kulatou kobylu, která díky dušnosti nic moc nedělá a dostává jen hrst musli pro zamíchání vitamínů, těžko ji mohu zatížit větší dávkou ječmene. A pro nějaký účinek by byla patrně potřeba větší dávka.
Tak to by spíš věděl uživatel Oťásek, který už takto krmí. Já sama s tím zkušenost nemám. Jelikož jsem zdravotník, jdu zatím klasickou cestou - ACC, Ventolin, inhalačně kortikoidy, byliny na detox - kopřiva, bříza, ostropestřec, šípek, kustovnice čínská - čistíme játra a ledviny od chemie. Inhalujeme i Vincentku. Kobyla ožila.
DanaJana
napsal(a):
Tak to by spíš věděl uživatel Oťásek, který už takto krmí. Já sama s tím zkušenost nemám. Jelikož jsem zdravotník, jdu zatím klasickou cestou - ACC, Ventolin, inhalačně kortikoidy, byliny na detox - kopřiva, bříza, ostropestřec, šípek, kustovnice čínská - čistíme játra a ledviny od chemie. Inhalujeme i Vincentku. Kobyla ožila.
Jelikož je to po těch letech můj první dušný kůň, tak jdu zatím také klasickou cestou inhalace sprejů. Nicméně hledám osvědčené a fungující alternativy. Takové postupy, jako nedávat koně do boxu, že to pomůže nejvíce, realizovat nemůžu, protože kobyla je roky venkovní a přesto je problém.
makki
napsal(a):
Jelikož je to po těch letech můj první dušný kůň, tak jdu zatím také klasickou cestou inhalace sprejů. Nicméně hledám osvědčené a fungující alternativy. Takové postupy, jako nedávat koně do boxu, že to pomůže nejvíce, realizovat nemůžu, protože kobyla je roky venkovní a přesto je problém.
Jaké spreje používáte prosím? děkuji.
DanaJana
napsal(a):
Ta vincentka mě taky napadla, manžel ji pije když mu to sedí na plicích, ale to kobča asi pít nebude jak to inhalujete, nalijete trochu do vařící vody? zatím inhalujem tea tree+eukalypt+mořská sůl a nevím jak moc to pomáhá ale asi neškodí
Inhalace Vincentkou provádím pomocí ultrazvukového inhalátoru (nebulizátoru) Respira - je pro lidi, cena cca 2000 Kč. Horkou Vincentkou z kýble vyinhalujete pouze horní úsek dýchacích cest. U RAO a dušnosti se potřebujete dostat až do průdušek. Tam proniknou pouze malinké částice z inhalátoru. Vincentka zvlhčuje, zřeďuje hlen, ale žádné zázraky od toho nečekejte. Používám také Ecobeck, v případě ztíženého dýchání před jeho aplikací i Ventolin. Ty aplikuji pomocí inhalační masky na jednu nozdru AeroHippus (lze objednat u Dot Diagnostics, Praha Ruzyně, cena cca 2700 Kč), je měkounká, ňáš kůň ji výborně snáší a vzorně nainhaluje. Co se týká kortikoidů - je to všeobecně dlouhodobá záležitost, s pozvolným snižováním dávek a po vynechání se problémy mohou vracet. Na odhlenění mi funguje i Secreta od Equistra. Uvědomuji si, že všechno je to pouze boj s příznaky a ne s příčinou. Ale koni se alespoň uleví a příčinu jsem ještě nenašla. Existuje i alergologický test (dělá Vedilab z krve), ale je otázkou, jak mi pomůže informace, že má alergii na řepku... Je to onemocnění náročné pro nervy majitele, o samotném koni nemluvě. Definitivní řešení pravděpodobně neexistuje. Zaráží mě, co psů a koček trpí také těmito problémy. Zoufalí majitelé také zkoušejí všechno možné..
Ahoj, článek nemám, ale poptám se po něčem odborném. Mě ječmen a kvasnice poradila homeopatička, ke které chodí jedna kolegyně z práce, pak jsem to probírala i s primářkou FN zabývající se dětským astmatem, která mi na koně pravidelně dojíždí. Od té máme i Ventolin a Ekobek, který kůň inhaluje z inhalátoru na obě nosní dírky -říkáme tomu německá helma/ stálo to 1000, - akorát mu okolo toho z vrchu vážu ručník, aby látka neutíkala...My máme testy na alergii hotové a krom dušnosti má kůň alergii na břízu a mrkev /prý to jde většinou ruku v ruce, tak bacha na tu mrkev!/, řepka to zhoršuje asi jako všem. Kůń stojí v boxe hned naproti dveřím do stáje, podestýlka se nám lépe osvedčila krmná sláma než piliny/hobliny. Hodně lidí ale píše, že lepší jsou naopak hobliny. Teď je kůň opravdu v dobrém stavu, tak ani neinhaluje a kortikoidy schováváme na horší časy. Pokud by se výrazně zhoršil, mám vymyšleno podestýlku nahradit pískem, nebo půjde 24/7 ven. Ječmene nemusíte dávat moc, stačí cca 0,25l hrnek /naklíčených/ a do toho velkou polévkovou lžíci těch kvasnic. Dvakrát deně do žrádla pak ještě dostává hrst bylinek Ostropestřec s heřmánkem a kůrou Lapacho /myslím, že se to tak píše...asi/ Jo a ještě když se víc rozkašle dostává večer Respadril. Taky jsme dávali ze začátku několik balení Dilaterolu /teď si nejsem jistá jestli je název správně napsaný/ to bych řekla bylo taky celkem dobrý, ale dost drahý / jedno balení 330ml asi 900, -/, tak jsme to pak po poradě s vetem a paní primářkou nahradili tím Ekobekem a Ventolinem / ve všech třech zmiňovaných jsou kortikoidy a je šetrnějjší to vdechovat, než jíst:). Pokud by někdo potřeboval, mám velké zásoby Ekobeku, mohu darovat neb my to nemůžeme spotřebovat.
Ecobeck nám dal veterinář a na Ventolin jsme si přišli v podstatě sami. Stále nám bylo divné, proč Ecobeck nezabírá, tak to dcera astmatička zkusila se svým Ventolinem a bylo to lepší. Tak nám to veterinář odsouhlasil a používáme oba. Ecobeck prodejte, přeci jen je na darování celkem drahý. Klidně ho za nějakou cenu koupím.
Schválně jsem se podívala na podpůrné přípravky pro lidské pacienty trpící astmatem, COPD, apod., a ejhle, jeden z přípravků nese název Mladý ječmen, jinak prý je u alergiků a astmatiků málo vitamínů B řady - proto asi ty kvasnice, a proto se u alergií v čínské medicíně doporučuje zaměřit se na trávicí trakt. Jinak ještě radili dodat hořčík, vitamíny A, C, E - zlepšují funkci plic, omega-3 mastné kyseliny mají protizánětlivý účinek a tlumí uvolňování prozánětlivých mediátorů, jsou vhodné i při COPD, a pak ještě doporučují biotin. Super diskuse, asi už jsme z tématu dostali, co jsme mohli, ale další nápady vítány.
Makki: Ventolin máme doporučený jen při "záchvatech kašle" jinak při normálním dušném stavu ráno a večer po 5ti dávkách /vždy jeden vstřik do masky a nechat 5 x nadechnout. Jo a ještě se musí koník sledovat a vstřik se musí provést při nádechu aby to bylo co nejúčinější:)/ Napište mi na:farmatrebovetice@seznam.cz
Dana Jana: super, moc díky za cenné info. Tak a mě by zajímalo, co obsahuje nejvíce omega 3 mastných kiselin a je to použitelné pro koně... napadá mě lněný olej lis za studena, takže lněné semínko, pak je tato kysalina v rybách a korýších, rybí olej bych asi do koně nedostala, a ještě je ve vlašských ořechách a tam sem našla toto:
Ve vlašáku je./zhruba 70%tuku/.omega3, hořčík, měď, zinek, vitamin B1, B96, kiselina listová. Cenné pro zdravé vlasy, pokožku, nehty i sexuální potenci./zhruba 70%tuku/.
Uvádí se, že konzumace ořechů má protizánětlivé vlastnosti, které se projevují hlavně u srdečních a cévních chorob. Pomáhají regulovat krevní tlak a udržovat nízkou hladinu cholesterolu. Mají antioxidační účinky, působí proti astmatu a posilují střeva.[3]
/čerpáno z vikipedie/
Takže kdo má doma ořechový sad / my zrovna jo/, tak by jich třeba mohl přidávat lžici mletých do krmení. Jen znám pár lidí, co jsou na ořechy alergičtí...tak nevím, zda by to koním podávat šlo a bylo jim to prospěšné.Ale je to opravdu nadupané vším možným...:)
Tak co myslíte, mohli by koně ořechy?
DanaJana
napsal(a):
Ještě se zeptám, čím jste koníka vnitřně čistili? A test na alergii byl zaměřen jen na rostliny, nebo tam byl i prach a plísně? Dělal se z krve?
No, dělali jsme Kožní testy/Prick test/ lidská paní doktorka, koni jsme vyholili chlupy a pak stejně jako u lidí. Tam vyšla reakce nejhorší na pil, prach pak i na roztoče. Na dvoře máme tři stromy: Ořech, kaštan a břízu... jak začne bříza kvést je zle:(.
Paní doktorka mi řekla, že velmi často jde alergie na břízu ruku v ruce s alegií na mrkev, tak se udělal test provokační, donesal jsem mrkev, dal si dvě, chvíli po požití začal pokašlávat, drbat si nos o přední nohy...nasadili jsme masku dostal 5x Ventolin a byl v pohodě.
Myslím, že ho čistíme právě tím ječmenem, s kvasnicemi a ráno a večer dostává hrst bylinek /ostropestřec, heřmánek, lapacho/
Lapacho kůra
Vnitřní kůra jihoamerického stromu Lapacho - Tabebuia impetigino. Indiáni ho nazývají strom Bohů a pro své skvělé účinky, které mají velmi příznivý vliv na organismus, si získává přední místo mezi fytoterapeutickými čaji na celém světě.
Užití:
•na podporu a posílení obranyschopnosti organismu
•má silné tonizující vlastnosti
•pro správnou odezvu organismu při civilizačních chorobách jako např. cukrovka a alergie
•na podporu odolnosti imunitního systému při infekcích a plísních, kvasinkách
•na podporu správné funkce jater
•na podporu trávení
Má velmi pozitivní vliv na spánek a také se používá při očistných kůrách. Nálev má výrazně červenou barvu a velmi příjemnou chuť.
Příprava: 8 až 12g lapacha vaříme v 1 litru vody asi 5 - 6 minut. Odstavíme a necháme luhovat ještě 15 - 20 minut.
Ostropestřec mariánský
Obsahuje silice, sylimarin, flavoidy, hořčiny a histamin. Kyselinu linolenovou
• Ostropestřec je všeobecně známý svým pozitivním účinkem na játra
• Podporuje tvorbu žluči a má ochranný účinek
• chrání játra před nadměrným užíváním léků
• celkový detoxikant
• podporuje zesláblé jedince
PODÁVÁNÍ
Do krmení přidávat semena, před podáním rozemlýt v mlýnku 20-30g
nebo připravit čaj a nalít do krmení.
Vhodné podávat jako jarní kůru pro očištění a posílení organismu
No, a já v tom mám ještě heřmánek...
Ještě doporučuji jitrocelový sirup "udělej si sám" bude Vás to stát jen kilo cukru a trochu času na sběr těch lístků. Dá se to vařit i jen louhovat a je to zdraví
Jitrocel
Obsahuje glykosid aukubin, slizy, fytoncidy, vitamin C, kyselinu křemičitou, třísloviny, hořčiny, minerální látky s vysokým podílem zinku a draslíku a další.
• proti kašli při chronickém kataru průdušek, při poruchách dýchacích cest - při zahlenění, kašli
• pro posílení organismu
• při otocích nebo bodnutí hmyzem se oprané a rozdrcené listy přikládají na rány, které se pak výborně hojí
• pomoc a prevence proti alergiím
/čerpáno z bylinky pro koně.cz/
Tak asi tak...
Hmmmm... tak my jsme stříkali 3x denně 15 dávek Ekobeck a stejně trvaly záchvaty kašle provázené namáhavým nádechem i výdechem. Účinek se zlepšil až poté, co jsme před tím dali Ventolin na roztažení průdušek, aby se ta léčivá látka vůbec někam dostala. Jinak oceňuji velmi plodnou diskuzi. Díky všem, určitě si ji vytisknu a budu zkoušet.
Našla jsem speciální přípravky pro koně s omega-3 m.k. - Omega 3 Plus concentrate 1000ml,567 Kč od Dromy, FM Omega 36 za 625 Kč, Horse First Omega D 2l za 760 Kč, vše na stránkách Equiservis. Je tam u jednotlivých přípravků malý popis. U jiných prodejců se sežene pravděpodobně levněji.
Zdravím vespolek :) Jen pár slov k té TCM. Alergie se podle číny řeší po celý rok s tím, že v mimosezóně se tonizují ledviny a obranná energie qi, protože alergie obvykle souvisí s nedostatečností ledvin (ledvin v čínském pojetí, které je trošku odlišné od našeho západního chápání. Stav ledvin souvisí s celkovou energií a kondicí, mimochodem ledviny řídí nasávání qi, potažmo tedy nádech). Existují již hotové doplňovací směsi, ale receptury se obvykle dělají na míru podle obrazu pacienta na základě vyšetření (obvykle totiž žádný obraz pacienta není čistý, tak se ty základní směsi různě modifikují). Nicméně k doplňování ledvin se používá např. kustovnice, medicinální houby (např. cordyceps, ganoderma, obě houby posilují i plíce - známé jsou spíše u lidí, ale v zahraničí se užívají i u zvířat, i u koní.. ). Dále většinou ledviny doplňují různá semínka a oříšky. Čínská medicína se zkrátka snaží přes zimu posílit ten "kořen", který vnímá v ledvinách.
V sezóně se řeší akutní projevy jako pálení, svědění, kýchání, kašel.. - to oni chápou jako napadení vnějším patogenem, který označují jako vítr, takže se používají bylinky nebo akupunkturní body na rozptýlení větru :)
Zkrátka tcm to řeší systematicky během celého roku a s ohledem na výše zmíněné je lépe začít už na podzim.
Máme kobylu dušnou z nekvalitního sena. Tedy je alergická na zaplísněné seno. Což je dost problém, protože i seno dobře vypadající, může být plné spor plísní.
Bojovala jsem s tím pět zim. Pokaždé, když se přešlo na krmení senem, kobyla byla do měsíce nejezditelná, na jaře zase zlepšení po přechodu na pastvu.
Změnila jsem ustajovatele a tím pádem i seno. Letos poprvé přežila zimu bez problémů! Opravdu jsem na ní letos v březnu normálně jezdila! Jiné roky se tou dobou stěží ploužila.
Do KD (ječmen+oves) přidávám pouze vyvazovače mykotoxinů. Kobča je stále v režimu 24/7.
Takže věřím tomu, že vše, co kůň sežere, se projeví na celkovém stavu koně, tedy i na dýchání.
Dobrý den, po užívání ječmene a kvasnic je viditelné podstatné zlepšení. Jen se nemohu nikde dopídit, jestli podávat ty 2 roky v kuse bez přerušení, protože se uvádí, že kvasnice se mají podávat 2 měsíce. A co potom, jestli preventivně nebo zase na dlouho apod. Jestli někdo má zkušenost v užívání. Děkuji.
makki
napsal(a):
Namočila jsem ječmen, slila vodu dle pokynů, ale po klíčení ani stopa. Je v tom postupu ještě nějaký jiný fígl? Třeba teplota, světlo, druh zrna apod. Dík.
Občas se stane, že zrno prostě neklíčí. je to smůla. prý po tom, co projde suškou, ale netuším, jestli je to pravda.
Tak se vracím ke staré diskuzi... Kdyby to někomu mělo pomoct :)
Kobyle jsem tedy dávala 2-3 měsíce ječmen s kvasnicema, pak přes léto jsem přešla na "normální" krmení, a myslela jsem, že budu muset s nástupem dokrmování senem zase nasadit ječmen. Nemusím :) Je pravda, že jsme změnili dodavatele sena, ale kobyla je zatím stále i přes noc venku, kde mají stálý přístup k senu, což v posledních letech byla vždy tragédie na kašel. Letos kašle jen v případech, že zůstává na noc v boxe (což zmizelo poté, co jsme jí znovu začali pouze máčet seno).
Připadám si jak v pohádce a doufám, že to nezakřiknu, ale letos je to naprosto perfektní. Přitom všude jinde slyším, jak začali po suchém létu kašlat i jindy zdravá zvířata, a ta moje ukašlaná je v takové pohodě, v jaké jsem ji nikdy nezažila. Ještě to bylo tedy horší v pylové sezóně, ale pak už nic.
Nevím, třeba za to může jen změna sena, ale jak jsem klíčení moc nevěřila, tak bomba :).
Tak po dvou letech užívání naklíčeného ječmene s kvasnicema je kobylka úplně bez dušnosti. Nikdy bych tomu nevěřila, ale je to zázrak. Kdo má podobné problémy, neváhejte a zkuste to, je to korunová záležitost a nenechte do koně cpát jen kortikoidy, to je cesta do pekel a ještě budete na té cestě o několik tisícovek lehčí. Je to léčba i pro lidi, měli ji např. Zdeněk Rytíř, Michal Pavlata a Věra Špinarová. Už tu nejsou !
Šturva

XXX.XXX.46.93
wichi
napsal(a):
Tak po dvou letech užívání naklíčeného ječmene s kvasnicema je kobylka úplně bez dušnosti. Nikdy bych tomu nevěřila, ale je to zázrak. Kdo má podobné problémy, neváhejte a zkuste to, je to korunová záležitost a nenechte do koně cpát jen kortikoidy, to je cesta do pekel a ještě budete na té cestě o několik tisícovek lehčí. Je to léčba i pro lidi, měli ji např. Zdeněk Rytíř, Michal Pavlata a Věra Špinarová. Už tu nejsou !
Dobrý den jake mate pro koně dávkování a jak dlouho a v jakém množství si ječmen máčíte ? Děkuji
Dobrý den, začala jsem dávat hrnek naklíčeného ječmene a vrchovatou polévkovou lžíci kvasnic jednou denně. Teď dávám preventivně malou hrst a slabou lžičku. Máčím tak aby to dalo na týden, déle už to není dobré a jsou to asi 2 litry ječmene. Když je teplo rychle to klíčí, v zimně to dávám ke kamnům. Nyní v plné pylové sezoně jsme úplně v pohodě.
Šturva

XXX.XXX.56.20
wichi
napsal(a):
Dobrý den, začala jsem dávat hrnek naklíčeného ječmene a vrchovatou polévkovou lžíci kvasnic jednou denně. Teď dávám preventivně malou hrst a slabou lžičku. Máčím tak aby to dalo na týden, déle už to není dobré a jsou to asi 2 litry ječmene. Když je teplo rychle to klíčí, v zimně to dávám ke kamnům. Nyní v plné pylové sezoně jsme úplně v pohodě.
Dobře děkuji mockrát, a myslíte že se da dávat i preventivně ? kun mi právě zakašle na jeřá když vše kvete v dusnu při práci ldyž zaprší tak ne a v jiné období teda taky ne jedině když se hnoji pole.(alergie ) ale nerada bych aby se to dostalo až k dušnosti. A ještě zaléváte to až povrch třeba 1 Cm nad a nebo jen aby byl oves vlhký ?
Zaleju to aby byl ječmen úplně pod vodou, nechám 24 hod., pak scedím, ještě propláchnu, dám do kbelíku a pak 1x denně prohrábnu, aby se zespodu tem mokrý ječmen promíchal s tou horní vrstvou, ta je vždy sušší a přiklopím. Ječmen musí být stále vlhký, ale ne aby plaval ve vodě. Jak jsem psala, já už dávám preventivně. Kobyla začala mít problémy v roce 2008 pouze, když něco kvetlo, pak ale v roce 2011 už to bylo celoročně, samé kortikoidy, které už ani nepomáhaly a bylo nám řečeno, že se kobyla buď udusí nebo dostane infarkt, jak se zatěžuje srdce. Veškerou energii dávala pouze do dýchání, neválela se, nešla ani za ostatníma na pastvu, vše byla námaha. Od roku 2015 co jsem to začala dávat tak lítá, válí se, je plná energie a hlavně nekašle a nedusí se. Na jaře jí bylo 19 a její matce 30, té to dávám taky, protože je to dobré na metabolismus a trávení.
Šturva

XXX.XXX.46.93
wichi
napsal(a):
Zaleju to aby byl ječmen úplně pod vodou, nechám 24 hod., pak scedím, ještě propláchnu, dám do kbelíku a pak 1x denně prohrábnu, aby se zespodu tem mokrý ječmen promíchal s tou horní vrstvou, ta je vždy sušší a přiklopím. Ječmen musí být stále vlhký, ale ne aby plaval ve vodě. Jak jsem psala, já už dávám preventivně. Kobyla začala mít problémy v roce 2008 pouze, když něco kvetlo, pak ale v roce 2011 už to bylo celoročně, samé kortikoidy, které už ani nepomáhaly a bylo nám řečeno, že se kobyla buď udusí nebo dostane infarkt, jak se zatěžuje srdce. Veškerou energii dávala pouze do dýchání, neválela se, nešla ani za ostatníma na pastvu, vše byla námaha. Od roku 2015 co jsem to začala dávat tak lítá, válí se, je plná energie a hlavně nekašle a nedusí se. Na jaře jí bylo 19 a její matce 30, té to dávám taky, protože je to dobré na metabolismus a trávení.
Děkuji mockrát za návod a zkušenosti, tak vyzkoušim taky a uvidíme snad by to zabralo i proti alergii. A za jak dlouho u vás asi byla v dýchání změna když to u vás bylo už tak špatné ?
Šturva

XXX.XXX.46.93
Takhle málo kvasnic stačí ? Ja dávám do klasické krmné dávky rano 580g oves,400g granule,100 g slunečnice a 4 velké lžíce kvasnic což je cca40g a večer dávám 580g ovsa 400g granule,150 g lněné extrudované vařené a zase 4 velké lžíce 40 g. Takže dávám 80g kvasnic deně. A jde u vás vidět výsledek i když dáváte takovou trošku kvasnic a s jakým pomněrem ječmene dáváte ? Děkuji
Jak jsem psala výše, začala jsem s hrnkem (1/4 l) naklíčeného ječmene a vrchovatou polévkovou lžící kvasnic, teď už jen malou hrst ječmene a zarovnanou lžící kvasnic. Účinek byl u nás do týdne podstatně viditelný, takže teď už jen preventivně i když je kobyla "čistá". Je to fajn na trávení, metabolismus, srst, kopyta, energii aj. Podstatné na tom je, že musí být ječmen naklíčený a podávaný společně s kvasnicema.
Šturva

XXX.XXX.46.93
wichi
napsal(a):
Jak jsem psala výše, začala jsem s hrnkem (1/4 l) naklíčeného ječmene a vrchovatou polévkovou lžící kvasnic, teď už jen malou hrst ječmene a zarovnanou lžící kvasnic. Účinek byl u nás do týdne podstatně viditelný, takže teď už jen preventivně i když je kobyla "čistá". Je to fajn na trávení, metabolismus, srst, kopyta, energii aj. Podstatné na tom je, že musí být ječmen naklíčený a podávaný společně s kvasnicema.
Dobře díky moc, tak v týdnu seženu ječmen a také vyzkoušim.