Poslední dobou se jak houby po dešti objevují různé pady, bezkostry apod.A mě by zajímala jedna věc, kterou mi ještě nikdo nepodložil seriózním zkoumáním - co ježdění v tomto, pokud jezdec váží více? Za předpokladu korektního ježdění, správného koně atd. Jediné, co mi bylo řečeno, že v tom jezdí i chlapy vytrvalost, tak to musí být ok. Tohle mi nestačí, zajímá mě to . Kdysi, když začínal Barefoot, byl limit tuším kolem 65 kg, do 80 kg, které byli hraniční, spešl dečka. Mám dva mladé, nekonfekční koně, zkoumám, co by na ně mohlo jít a co ne, bohužel po porodu se pořád držím okolo 80 kg. Nechci rozpoutat hádku, kostry x bezkostry, jen se snažím najít víc informací, na netu se mi to moc nedaří.
Vzhledem ke sve vysce vazim to co vy. Po jedne spatne zkusenosti s bezkostrou uz zustavam u sedla kostroveho na bezne jezdeni a jako zpestreni mam pad. Beru ho jako fajn udelatko na jizdu bez sedla, kterou jsem obcas praktikovala i pred touto modni manii bezkoster a padu, jen to ted mam krapet pohodlnejsi ja i kun
Ale hrozne moc zalezi jak jezdite. Na muj styl jezdeni a moji vahu hodnotim jakoukoliv bezkostru jako docela nevhodnou.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Jelikož já mám 86 kg, takže s westernovým sedlem a oblečením v zimě v pohodě 100, beru to dvoukilový "sedlo" jako ulehčení pro toho koně. Já mám od Barefootu beránkový pad, se kterým jsem odjezdila i pětidenní soustředění, a kobyla to docela zvládla. Pak mám ještě z Indie, které jsem koupila jako první, protože kobyle na táboře slušně odřeli kohoutek, a na sedlo s kostrou reagovala dost citlivě, s touto, řekla bych dekou, nemá problém. A musím říct, že se v něm i pohodlně sedí. Obojí používám asi 2 roky, a na koních nepozoruju nic abnormálního. Asi jako když jezdíte bez sedla, jen vás to trochu více podrží.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jelikož já mám 86 kg, takže s westernovým sedlem a oblečením v zimě v pohodě 100, beru to dvoukilový "sedlo" jako ulehčení pro toho koně. Já mám od Barefootu beránkový pad, se kterým jsem odjezdila i pětidenní soustředění, a kobyla to docela zvládla. Pak mám ještě z Indie, které jsem koupila jako první, protože kobyle na táboře slušně odřeli kohoutek, a na sedlo s kostrou reagovala dost citlivě, s touto, řekla bych dekou, nemá problém. A musím říct, že se v něm i pohodlně sedí. Obojí používám asi 2 roky, a na koních nepozoruju nic abnormálního. Asi jako když jezdíte bez sedla, jen vás to trochu více podrží.
Pokud ježdění v bezkostrách, padech stejné či podobné jako bez sedla, tak to při vyšší hmotnosti jezdce nebude pro koně zas tak příjemné, nedochází k rozložení váhy, nebo ano? Každé kostrové sedlo je uzpůsobené disciplíně, kterou jezdec podniká (beru padnoucí, kvalitní sedlo), i při mé váze mám western šitý na míru a kůň je bez problémů schopný pod ním být celý den (samozřejmě trénovaný, ne že ho jednou za 14 dní vytáhnu na půl dne), teren tu máme docela členitý. Pořád nerozumím moc tomu, že v bezkostrách jezdí hodně vytrvalost.
Můžu přispět svým poznatkem s padem Orx.
Koupila jsem ho v nadšení, jak budu plynout na kobyle přírodou... hmm, kobyla mě velmi jasně naznačila, že si mám své sedací kosti strčit tam odkud vycházejí a nahodit zase kostrové sedlo. Vážím 63 kg, kobyla zdravá hucula. Pad byl sice pěkný, pohodlný a hezky zpracovaný, ale šel velmi rychle z domu. Teď řeším koupi nového sedla a rozhodně jsem bezkostry zrušila. A že v tom chlapi jezdí kdesicosi, je mi jedno, jednou můj kůň řekl Nechci to! tak mu to na záda dávat nebudu.
Určitě je spousta míň citlivých koní (a jezdců s méně špičatou zadelí), kteří jsou spokojeni.
Každý ať zvolí co je pro jeho koně nejlepší.
Zvažovala jsem, že sem chtěla fellsattel iberica. Ptala jsem se lidí okolo, s tím že jsem řekla že jsem těžší. Všichni se jednohlasně shodli, že si mám pořídit fell mattes... což je 30 litrů za berana s pěnovejma výztuhama co fungujou jako kostra.
Takže sem ukázala do monitoru prostředníček :D
Ne, myslím si, že jsem udělala fakt dobře, že sem svůj druhý 'pokus' o sedlo na míru svěřila do rukou Toma Zajace, je vidět že jak sám jezdí a stále se zdokonaluje, jsou na celkovém zhledu sedla vidět drobné rozdíly od klasických 'velkovýrobních' například zapínání podbřišníku je více pod fendrem apod., takže teď jediný problém se sedlem je tak maximálně ten, že nemám mosazná konča jak sem si přála, a že to sedlo udělal tmavší než sem chtěla
Nicméně už sem měla zkoušku polekání koně, když se polekala naposledy, tak mi anglie zmizela zpodzádele, western mě nepustil a úžasně podržel :) (díky pane Zajaci)
Takže já už jenom z toho pocitu bezpečnější jízdy se moc do padů a bezkoster nehrnu, kamarádce kůň uskočil do strany, ona se nešťastně převážila a i když má kohoutkatého křížence welše a plnokrevníka, tak se jí přetočil, spadla a vyhodila si loket.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
lafina
napsal(a):
Pokud ježdění v bezkostrách, padech stejné či podobné jako bez sedla, tak to při vyšší hmotnosti jezdce nebude pro koně zas tak příjemné, nedochází k rozložení váhy, nebo ano? Každé kostrové sedlo je uzpůsobené disciplíně, kterou jezdec podniká (beru padnoucí, kvalitní sedlo), i při mé váze mám western šitý na míru a kůň je bez problémů schopný pod ním být celý den (samozřejmě trénovaný, ne že ho jednou za 14 dní vytáhnu na půl dne), teren tu máme docela členitý. Pořád nerozumím moc tomu, že v bezkostrách jezdí hodně vytrvalost.
Ano, váhu to opravdu nerozloží. Já to brala spíše jako snížení celkové hmotnosti. Na frísáka třeba nenapasuju sedlo, aniž bych netrpěla pocitem, že jsem na lodi. Bezkostra vytváří aspoň pocit, že "v něčem sedím". A poté, co mi na kobyle vytvořili tento nový odznak - westsedlem, které bylo jí šité na míru - už jí výstuha v těchto místech vadí. Jezdím v nich na vyjížďky, a letos jsem si jej vzala i na poslední závody. Pokud bych závodila v barelech, určitě si bezkostru nevezmu, stejně jako na delší, třeba půldenní vyjížďku.
Co se podržení při uskočení týká, mně kůň vyhodil z kostrové anglie, a mám zrušený kotník, do potoka jsem letěla i se sedlem, protože kůň to nějakým záhadným způsobem ze sebe sundal, a podruhé s westernem, protože prasknul podbřišníkový řemen. Takže za sebe bezpečnost x nebezpečnost asi nemohu posoudit. Nicméně, můj kůň po mamince chytil, že je fajn si uprostřed vyjížďky lehnout a vyválet se, což s bezkostrou jsem neřešila, sic byla špinavá, ale s kostrou bych ho asi kopla do oněch míst.
Já mám barefoot beránkový pad.Stál mě i s podbřišníkem necelých 10 tis.Kupovala jsem ho před rokem.
Především jsem si musela ujasnit, co chci od koně za práci a jak na tom jsem jezdecky.
Pad používám na vyjížďky, když chci jen couračku a nechci tlačit koni do zad svými sedacími kostmi.
Naopak na jízdárnu nebo rychlejší terén bych bez kostrového sedla nechtěla jet.Zkoušela jsem to, ale pad na to prostě není vhodný.Páteřní kanál a svaly okolo něj nemají v padu šanci, to si myslím, je stejné i u klasických bezkoster.
Ale!
Všimla jsem si, že i výrobci bezkostrových sedel to pochopili a už se prodává i řada, která má volný páteřní kanál.Cena se však pohybuje kolem cca 30 tis, což si v pohodě koupíte i padnoucí sedlo (western i anglie), pokud nutně netrváte na novém.
Pad na druhou stranu ráda a často používám pro dcery na upevnění sedu.Nedám na to dopustit! V žádném sedle se nenaučí tak kvalitně a rychle chápat koně pod sebou a ovládat svoje tělo.
To je můj názor a zkušenost.
Mám tedy Barefoot beránkový pad a westernové sedlo od Abraháma.
bassrock
napsal(a):
Můžu přispět svým poznatkem s padem Orx.
Koupila jsem ho v nadšení, jak budu plynout na kobyle přírodou... hmm, kobyla mě velmi jasně naznačila, že si mám své sedací kosti strčit tam odkud vycházejí a nahodit zase kostrové sedlo. Vážím 63 kg, kobyla zdravá hucula. Pad byl sice pěkný, pohodlný a hezky zpracovaný, ale šel velmi rychle z domu. Teď řeším koupi nového sedla a rozhodně jsem bezkostry zrušila. A že v tom chlapi jezdí kdesicosi, je mi jedno, jednou můj kůň řekl Nechci to! tak mu to na záda dávat nebudu.
Určitě je spousta míň citlivých koní (a jezdců s méně špičatou zadelí), kteří jsou spokojeni.
Každý ať zvolí co je pro jeho koně nejlepší.
Na ten jsem též koukala, každý ho chválil, když jsem se zeptala, jak je to s váhou jezdce, tak jsem byla za prudiče. Mám též hucula, pak dva welsh coby a z mladých dob plňasku, ta už je na jezdění pro lehké slečny, dožije u mě.Právě na ty coby hledám do budoucna něco, teď mají na odsedaní anglie, ale jak to vidím, zůstanu u koster.
jesie
napsal(a):
Já mám barefoot beránkový pad.Stál mě i s podbřišníkem necelých 10 tis.Kupovala jsem ho před rokem.
Především jsem si musela ujasnit, co chci od koně za práci a jak na tom jsem jezdecky.
Pad používám na vyjížďky, když chci jen couračku a nechci tlačit koni do zad svými sedacími kostmi.
Naopak na jízdárnu nebo rychlejší terén bych bez kostrového sedla nechtěla jet.Zkoušela jsem to, ale pad na to prostě není vhodný.Páteřní kanál a svaly okolo něj nemají v padu šanci, to si myslím, je stejné i u klasických bezkoster.
Ale!
Všimla jsem si, že i výrobci bezkostrových sedel to pochopili a už se prodává i řada, která má volný páteřní kanál.Cena se však pohybuje kolem cca 30 tis, což si v pohodě koupíte i padnoucí sedlo (western i anglie), pokud nutně netrváte na novém.
Pad na druhou stranu ráda a často používám pro dcery na upevnění sedu.Nedám na to dopustit! V žádném sedle se nenaučí tak kvalitně a rychle chápat koně pod sebou a ovládat svoje tělo.
To je můj názor a zkušenost.
Mám tedy Barefoot beránkový pad a westernové sedlo od Abraháma.
Mě je jedno, v čem sedím, hlavně, aby to bylo pohodlné pro koně a aby pod tím fungoval bez bolestí a problémů. Jsem v okolí trochu za blázna, pravidelně ke mě jezdí jak zubař, tak chiropraktik, ale prostě to tak mám.
Všimla jsem si, že jsou i bezkostry s páteřním kanálem, ceny jsou ale šílené, to mám sedlo od sedláře na míru. Jen mám trochu obavy, jestli na ty dva coby sedlář sedlo dokáže udělat. Už jsme se o tom bavili, v úvahu to přijde za dva a tři roky (praví bratři rok narození rok a fous od sebe) - krátcí a kulatí, i když zatím zas tolik ne.
Uvažovala jsem i o austrálii, jenže u nás na trhu je to s nimi celkem bída.