Obecně by mě zajímalo má nějaký vliv na psychiku koně pokud nemá žádnou pastvu, nebo jen minimální? Mluvím o každodenním pobytu na piskovem výběhu, kůň je každý den ježděný, nebo má jinou aktivitu. Dostává seno a svou krmnou dávku. Trávu dostává nasekanou a chodí se pravidelně po práci pást tak 30 minut na vodítku. Může na něho a jeho psychiku dopad právě ale to, že den tráví v piskovem výběhu a nemůže se samovolně pást? Bohužel máme omezené podmínky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Chápu, že pro některé koně je to nutnost (lehce krmitelní a náchylní na zchvácení) ale tak ,jak mu neumožníte se přes den zabavit popásáním, mu musíte- měla by jste mu poskytnout nějakou náhradu, třeba ovocné větve, seno/tráva v kopičkách po výběhu aby se musel mezi nima pohybovat, stát a koukat do blba několik hodin je přece fakt otrava.
AjiskaN
napsal(a):
Obecně by mě zajímalo má nějaký vliv na psychiku koně pokud nemá žádnou pastvu, nebo jen minimální? Mluvím o každodenním pobytu na piskovem výběhu, kůň je každý den ježděný, nebo má jinou aktivitu. Dostává seno a svou krmnou dávku. Trávu dostává nasekanou a chodí se pravidelně po práci pást tak 30 minut na vodítku. Může na něho a jeho psychiku dopad právě ale to, že den tráví v piskovem výběhu a nemůže se samovolně pást? Bohužel máme omezené podmínky.
Pokud na tom písku není setrvale jen sám,tak se nedá nic dělat.Je dost koní,kteří se navolno nedostanou ani na písek
Taky jsme viděla dost ploch,propagovaných ,jakože pastviny,na kterých v podstatě žádná použitelná tráva nenacházela a byly to vydupané prašné nebo bahnité placy.
Jak vám radí Verun ,poházejte hromádky ,ať se zabaví
Mám koně v podobném režimu, tj celoročně bez trávy a jen na seně. Beru to jako menší zlo - stáj je skvělá v zimě. Po dobu pobytu v boxe není nikdy bez sena, dostávají ho 3x denně a v podstatě vždy nějaké seno nechává. Ven chodí do pískovych výběhů cca na 4 hodiny denně, tam nudu neřeším, vylítá se a žrát může celý den, když je v boxe. Jasně, chtěla bych vidět svého koně krásně se pást, ale kvalitní opravdu pastevní ustájení neznám, a na nějakou plochu, kde není ani půl hektarů na koně a v zimě se brodí bahnem nechci. Stáje, kde koně chodí do boxu a mají i pastvu mají režim v zimě nebo ve vyprahlém létě na nic, kůň tam stojí celý den ve výběhu a nazrat dostane 2x denně, i když pást není co.
Můj důchodce je ustájen taky bez pastvy, jen s výběhem, trávu vidí jen na vycházce, nebo když posekáme zahradu, tak jako pamlsek. Jedná se o "volné" ustájení pro dva koně, tzn. mají ve výběhu dvojbox, ale volně otevřený, chodí si tam podle nálady, nezavíráme je.
Pastvu bych, stejně jako ostatní, považovala za ideál, ale někdy to prostě z různých důvodů nejde. Jak už ostatní psali, seno je nutnost, ideálně kupičky, ať je nucený chodit. Co se týče hraček, nám se nám neosvědčily - velké, malé míče, míče na pamlsky atd. - nikdy si s tim nehráli. Ale to je individuální.
Zpočátku jsem měla výčitky svědomí, že chudák důchodce nemá zelený, ale loni v létě jsem ho musela kvůli nějakému zákroku převézt na čas do stáje, kde mám mlaďocha a kde pastva je, a zjistila jsem, že zelený je sice dobrý, ale rozhodně není jeho prioritou, pokud se ustájení týká:-)
Tohle je výborný dotaz!
Já bych se moc ráda pobavila o obohacování prostředí pro koně bez pastvy. Hodně mě "nakopla" kniha Konejšivé signály a řeč těla u koní - především to nechat koně samostatně zkoumat (jo dříve jsem ukazovala). Už dříve taky kniha Péče o koně bez chyb a omylů.
Je potřeba si nejprve uvědomit kolik hodin a s kterými koňmi je kůň ve výběhu - tedy jestli dostatečnou zábavu nedělají už společníci, hříbě atd. Jako to popisuje Slon, tam se bude dávat případná zábava do boxu, protože ve výběhu je to akční dost.
Další důležitou věcí je samotná kvalita pískového výběhu. Hlavně jestli je tráva v okolí a kůň se snaží na ni dosáhnout - snaží se natáhnout pod ohradu a tím si křivý záda, případně dělá špalkové kopyto. Dále nějaký stín - stínící plachta...
My máme jen vydupanou hliněnou ohradu se zpevněním okolo vany a sena. Není to ideální a vlastně pískový výběh závidím (bláto, prach). Nyní obohacujeme prostředí větvemi z jarního prořezu. A novinkou je ty velmi hrubé nařezat na špalky cca 40 cm - koně to různě nosí po ohradě jak je okusují. Chystám se rozmístit nějaké praporky. Koně se snažíme nechat venku co nejvíc přes den, na noc mají otevřené boxy (venku by jim lidé v noci nedali pokoj - nejen puberty)
Velmi uvítám nějaké nápady.
Taky nepasem.Haflice nemůže,hřebec by sice mohl,ale drží basu s kobylou.Za sucha jim seno dávám do ohrady ne na kupičky,ale rozpráším ho po celý ploše po stýblech.Do odpoledne maj co dělat aby se nažrali.Hračky nemáme,občas nějaký větve.Ale taková zapomenutá lopata nebo mikina taky dokáže nadělat radosti..

Mám také kobylu (již doživotně) bez pastvy ze zdravotních důvodů. Bydlí v 24/7 hliněném výběhu s přístupem do velké haly, kde je nastláno slámou, je tam napáječka a balík sena pod sítí. Stabilní stádo. Po zimě vždy zasněně hledí na okolní pastviny a vím, že by si trávu ráda dala, ale bohužel jí nemůžu dopřát ani chviličku pasení.
Jinak je zajímavé, jak má stádo vytvořený svůj pravidelný denní harmonogram, který se den co den opakuje. Ve stejný čas opouští halu s balíkem a jdou ven, ve stejný čas ulehají na sluníčku, ve stejný čas se jdou napít...
Nápady na nějaké zpestření také uvítám.
Mám kobylu pouze na seně, celoročně, je na hliněné pastvině s dalšími 6 koňmi, jsou ucelené spokojené stádečko. Kdyby byla na pastvě, byla by jak sud a hrozilo by schvácení. Taky je lehká muchařka a tráva alergii zhoršuje. Nepříjde mi, že by nějak psychicky trpěla, má kámoše, "svého"valacha, velký přístřech, seno pod sítí a výběh není nijak malý, můžou se tam prolítat, trochu tam travičky raší, ale tu hned uždíbou.
Pro ní je to ideální ustájení.
Je to 8 letá huculice.
A zapomněla jsem - ustajovatelé občas hodí do výběhu nějakou větev nebo kupku slámy. Hračky žádné nedáváme cíleně, lákalo by to okolo korzující rodinky s dětmi, bohužel máme ohradu na kraji vesnice, to už jsme si vyzkoušely. V ohradě je asi 10 stromů, jabloně a špendlíky, ty jim taky poskytují zábavu, hlavně když dozrává ovoce. Hra na žirafu je velmi oblíbená Naštěstí stromy plodí spoře, přece jen jsou staré a okousané, tak tam nic nehrozí.
Toto mi príde ideálny príklad na vytvorenie "treku" pre kone. pokiaľ teda má nekonflikných kolegov. aby trošku málo pochodil, zašiel si niekam, kde budú napr. tie vetvičky, potom zase inde, kde je kôpka sena, možno niekde nejaká mrkva, jablko, atď. Googlila by som padock paradise pre inšpiráciu.
Všetko ale samozrejme zavisí aj od priestoru, tvaru výbehu, možností, atď.
Trek je super záležitost, ale vyžaduje místo a hlavně správné společenství koní.
Nám to nejde, ohrada je 50m dlouhý obdelník a na šířku pouhých 23m. Tam žádný trek pro 2 tažačky a 2 poníky neudělám (nebo jsem levoun co ho nezvládne vymyslet). Je tam i sloup el. vedení, chystám se na něj dát prapory - čistě jako zábavu a případně překonávání strachu, přiblížit se a očichat, zubama potrhat ...
Za obohacení prostředí jsou považovány různé věci: jako ta mikyna, lopata, pokácený strom, převrácený sud, cokoliv co tam včera nebylo a je to nové. Jde o to, aby kůň dělal samostatná rozhodnutí - kdy a jak se přiblíží a zda si s tím bude hrát. Jde právě o to rozbít stereotyp koně když pobývá v prázdné ohradě delší čas. (v loni bylo hříbě a to byla zábava až až, letos už je z něj oprsklinka a už z ní kobyly nejsou nijak rozradostněné...)

napsal(a):
Mám také kobylu (již doživotně) bez pastvy ze zdravotních důvodů. Bydlí v 24/7 hliněném výběhu s přístupem do velké haly, kde je nastláno slámou, je tam napáječka a balík sena pod sítí. Stabilní stádo. Po zimě vždy zasněně hledí na okolní pastviny a vím, že by si trávu ráda dala, ale bohužel jí nemůžu dopřát ani chviličku pasení.
Jinak je zajímavé, jak má stádo vytvořený svůj pravidelný denní harmonogram, který se den co den opakuje. Ve stejný čas opouští halu s balíkem a jdou ven, ve stejný čas ulehají na sluníčku, ve stejný čas se jdou napít...
Nápady na nějaké zpestření také uvítám.
....harmonogram dne mají i koně, co se mají možnost pást.......nepasou se furt, taky zevlujou a koukají co by okousaly a jak by se dostali někam, kde nemají být.

napsal(a):
....harmonogram dne mají i koně, co se mají možnost pást.......nepasou se furt, taky zevlujou a koukají co by okousaly a jak by se dostali někam, kde nemají být.
To já samozřejmě vím, jen že je to zajímavé a baví mě to pozorovat
Mám valacha ve hliněném výběhu. Převezla jsem si ho z pastvin, kde byla tráva i loni při suchu a nepřijde mi, že by ho to nějak negativně ovlivnilo. Asi by se mu líbilo o něco víc, kdyby byl celý den na trávě a mohl futrovat, ale v nynější stáji to takhle nejde a tak chodí na trávu jen omezeně, ale za to každý den pravidelně :) Režim je velmi podobný boxovaným koním, akorát tady má místo boxu hliněný výběh :)
nyin
napsal(a):
Mám valacha ve hliněném výběhu. Převezla jsem si ho z pastvin, kde byla tráva i loni při suchu a nepřijde mi, že by ho to nějak negativně ovlivnilo. Asi by se mu líbilo o něco víc, kdyby byl celý den na trávě a mohl futrovat, ale v nynější stáji to takhle nejde a tak chodí na trávu jen omezeně, ale za to každý den pravidelně :) Režim je velmi podobný boxovaným koním, akorát tady má místo boxu hliněný výběh :)
Ano je to jako velký box, s výhodou čerstvého vzduchu a sluníčka. Velikým přínosem je lepší interakce s koňskými parťáky (přeci jen v boxe si nemohou tak hezky vykusovat kůži, navzájem odhánět mouchy atd.)
Jenže každý kůň je jiný a má jiné "intelektuální" potřeby. Takže nebojácné hříbě se v hliněném výběhu (boxu) snadno z nudy naučí nějakým zlozvykům - třeba ohýbat se pod ohradou za trávou a tím si udělá špalek. Nebo začne moc pozorovat elektriku, zkoumá ji hmatovými chlupy a ví kdy může proběhnout páskou. atd. Jsou prostě koně chytrolíni a stejně tak koně co se uzavřou do sebe a jen vypadají spokojeně. Stejně tak jsou i opravdu spokojení koně kterým stačí ta přítomnost jiných koní. Variant je hodně a mění se i v čase u jednoho jedince. Proto myslím, že nabízet obohacení neškodí, naopak může velmi prospět.
Pipilota
napsal(a):
Ano je to jako velký box, s výhodou čerstvého vzduchu a sluníčka. Velikým přínosem je lepší interakce s koňskými parťáky (přeci jen v boxe si nemohou tak hezky vykusovat kůži, navzájem odhánět mouchy atd.)
Jenže každý kůň je jiný a má jiné "intelektuální" potřeby. Takže nebojácné hříbě se v hliněném výběhu (boxu) snadno z nudy naučí nějakým zlozvykům - třeba ohýbat se pod ohradou za trávou a tím si udělá špalek. Nebo začne moc pozorovat elektriku, zkoumá ji hmatovými chlupy a ví kdy může proběhnout páskou. atd. Jsou prostě koně chytrolíni a stejně tak koně co se uzavřou do sebe a jen vypadají spokojeně. Stejně tak jsou i opravdu spokojení koně kterým stačí ta přítomnost jiných koní. Variant je hodně a mění se i v čase u jednoho jedince. Proto myslím, že nabízet obohacení neškodí, naopak může velmi prospět.
Což udělat ve výběhu např. drbadlo co mají krávy. Zabavý koně více jak nějaké hračky. Pokud nemáte stromy tak nejlepší věc co znám. Pár trubek nebo kůlů do země na to připevnit staré režné metle nebo rejžáky, případně bohatější můžou průmyslové kartáče např. na tescolum.cz. Na jedné straně udělat pro vyššího koně na druhé pro poníky. U nás to byla největší záliba koní hlavně v době hmyzáků. Stávali u toho v zástupu a čekali až na ně dojde řada.
inspirace : https://www.forstagro.cz/data/ep2/01292_01155.jpg nebo hledat drbadlo pro skot.
Pro našeho hřebce je největší hračka kýbl-udělá z něj placičku během chvilky.Nejlepší je novej černej stavební,ten se po šlápnutí snaží vrátit do původního tvaru tak vydrží nejdýl.Vodu nesměj mít v nádobě menší než cca 400l protože to taky likviduje.Manžel mi zas kýble přejíždí traktorem nebo na ně pokládá čelňák.Tak nevím kdo od koho to odkoukal..
Drbadlo je super věc, ale řadím ho do stálé výbavy ohrady. Obohacování prostoru je o tom, že je to nové, kůň se sám rozhoduje jak to poznat. Tedy si buduje svoje sebevědomí. (nově dané drbadlo to splňuje, ale za pár měsíců je to prostě součást ohrady) Zas to taky zmizne.
Já jsem třeba zkoušela naučit poníka prolézat kruhem. Takový ten dětský hulahop. Hříbě to zvládlo za cca půl hodiny. Tažák se do něj nevejde - tedy tam ochotně strčí krk, trochu cviku chtělo stoupnout do kruhu nohama a nechat ho zvednout a dotýkat se nohou a pak po těle. To bylo cvičení. Jde o to, že ponice kterou jsem to chtěla učit ta se bála a nechtěla, hříbě a jedna tažačka naopak sami došly a chtěly pamlsek za výkon. Tedy ponice a druhá tažačka (šéfová) se jen koukaly, nechtěli se zapojit. Kruh jsem tedy nechala ležet v ohradě. Pro ty 2 to bylo obohacení ohrady - mohly ho samostatně zkoumat, ale nemusely - vše bylo jen na nich.
Hledám takhle víc nápadů a inspirací. Svým způsobem se baví pozorováním okolí - chodí tam lidé, slepice, kozy, projede traktor s nářadím... To je taky na koni jestli kouká, nebo prchá do vzdáleného rohu.
Ale vnímám, že ta moje ponice je prostě s "nervama", tak se snažím...