Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Char

9.3.2020 18:58
Char

XXX.XXX.218.29

Ahooj,
Prosím o radu, jak snížit zápach (čpavek) ve stání? I když se kůň pravidelně překydává a stojí na granofytu v boxe to strašně páchne. Slyšela jsem něco o vápně, nemáte někdo prosím tip?

9.3.2020 19:33
kallisto

XXX.XXX.135.43

A z čeho je podlaha?
Co je to pravidelně?

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.3.2020 20:04

Co koník žere a je vrstva granofytu v dostatečné výšce? nezavírat stáj- větrat, obvzlášť v noci, když jsou koně doma, určitě neomrznou.Určitě bych do boxu koni vápno nesypala....jsou nějaké vyvazovače zápachu-čpavku....
třeba: https://arnak.cz/29-staje-chovy-snizeni-koncentrace-cpavku

Char

9.3.2020 21:03
Char

XXX.XXX.218.29

Kydá se klasicky 1x denně s tím, že kůň je pouze na večer doma :-D podestýlku má dle návodu. A větrat asi nepomůže, máme venkovní box ;) podlaha je betonová

9.3.2020 21:08
Dep

XXX.XXX.233.191

Char napsal(a):
Kydá se klasicky 1x denně s tím, že kůň je pouze na večer doma :-D podestýlku má dle návodu. A větrat asi nepomůže, máme venkovní box ;) podlaha je betonová

Chce to vždycky vykydat a nechat vyvetrat. A hodně smrdí po cpavku, když ma kůň moc bílkovin v krmivu.

Char

10.3.2020 06:38
Char

XXX.XXX.12.164

Já bych spíš potřebovala radu, zda máte někdo zkušenosti s vápnem či jinými přípravky, které pomáhají eliminovat smrad.

10.3.2020 07:49
Pipilota

XXX.XXX.185.190

Z Dry - je to prášek z minerálů co se dává do podestýlky např. i prasatům. Zabírá moc dobře, cenově je přijatelný.
ALE jak píší nahoře je mnohem důležitější posoudit celou zootechniku. Jasně že se starou kobylou co má Cuschinga a močí opravdu nadměrně už se nenadělá nic víc než ten ZDry na podlahu a na to nadstandartní vrstva podestýlky. Jenže v ostatních případech se víc vyplatí nějaká úprava dveří boxu, aby lépe větral. K tomu nepřekrmovat jádrem. Opravdu zkontrolovat stlaní (dnes se často moc šetří a to potom zkresluje celkové povědomí). No a v neposlední řadě třeba i naučit koně močit na povel (většina se ráda vymočí právě v nastlaném boxe, naučit koně vyčůrat venku na travnaté příkopě = o kýbl rozkládající se moči v boxe méně)
A jednoznačně je to všechno důležitá prevence plicních potíží.

10.3.2020 12:57

jj, Z Dry...nemohla jsem si vzpomenout a najít......

Pro zadavatelku: vápno určitě ne !...
K tomu překydávání, obvzlášť důležité je vybrat pročuraná místa(všecky) ne jen bobíky, ať si kdo chce,co chce říká, dělá se to denně! Když už teď vám to tam smrdí po čpavku, co pak v létě?
Je to jako na pilinách, denně vybírat mokré koláče, jinak z toho do týdne máte hnuj komplet.

12.3.2020 05:48
sisi58

XXX.XXX.191.1

Pokud vám to smrdí u denně kydaného koně, je něco špatně.V krmení, ve zdraví koně a nebo podestýláte jedny vidle pod zadek koně a nemáte odtokový kanálek na odvod moči.
Včera jsem byla na statku. Měli tam jalovice,krávy, býka, prasnice se selaty, kance a tak. Byla tam cítit zvířata,senáž i bobky, ale rozhodně jsem tam necítila čpavek! Prostě bylo cítit jako ve stáji, ale čpavek NE.
Máte někde zradu.

13.3.2020 08:33

Pipilota napsal(a):
Z Dry - je to prášek z minerálů co se dává do podestýlky např. i prasatům. Zabírá moc dobře, cenově je přijatelný.
ALE jak píší nahoře je mnohem důležitější posoudit celou zootechniku. Jasně že se starou kobylou co má Cuschinga a močí opravdu nadměrně už se nenadělá nic víc než ten ZDry na podlahu a na to nadstandartní vrstva podestýlky. Jenže v ostatních případech se víc vyplatí nějaká úprava dveří boxu, aby lépe větral. K tomu nepřekrmovat jádrem. Opravdu zkontrolovat stlaní (dnes se často moc šetří a to potom zkresluje celkové povědomí). No a v neposlední řadě třeba i naučit koně močit na povel (většina se ráda vymočí právě v nastlaném boxe, naučit koně vyčůrat venku na travnaté příkopě = o kýbl rozkládající se moči v boxe méně)
A jednoznačně je to všechno důležitá prevence plicních potíží.

Jen ze zvědavosti, jak kone naučit mocit na povel?

13.3.2020 08:37
sisi58

XXX.XXX.191.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jen ze zvědavosti, jak kone naučit mocit na povel?

Jako psa? Pískáte, když močí a pak pískáte a on se vymočí. Myslím.
Měli by to vědět jezdci, co závodí. Přece se jim nemůže kůň rozčapit uprostřed parkůru. Nebo může?

13.3.2020 09:12
kallisto

XXX.XXX.237.35

sisi58 napsal(a):
Jako psa? Pískáte, když močí a pak pískáte a on se vymočí. Myslím.
Měli by to vědět jezdci, co závodí. Přece se jim nemůže kůň rozčapit uprostřed parkůru. Nebo může?

Sisi před startem se to může stát, to rozhodčí vždycky počkají, nejsou barbaři.
A při parkuru jsem to ještě nezažila, ona ta minuta než to přeskáčeš je krátká, kůň v adrenalinu to řekla bych tu minutu neřeší.

Učí se to myslím na klikr třeba.

13.3.2020 09:17
kallisto

XXX.XXX.237.35

Jinak bych taky řekla, že to chce nastlat víc. Nebo opravdu zkontrolovat zdraví koně, zvlášť jestli dobře pije.

http://www.equichannel.cz/jak-dopadl-spotrebitelsky-test-podestylky-granofyt-mrknete

13.3.2020 09:20
sisi58

XXX.XXX.191.1

kallisto napsal(a):
Sisi před startem se to může stát, to rozhodčí vždycky počkají, nejsou barbaři.
A při parkuru jsem to ještě nezažila, ona ta minuta než to přeskáčeš je krátká, kůň v adrenalinu to řekla bych tu minutu neřeší.

Učí se to myslím na klikr třeba.

No já to mám opačně. Adrenalin = wc. Ale nejsem kůň. Teď mě napadlo, vlastně když prchají před predátorem, taky nemočí i když mohou kálet.
Jsem si sama sobě odpověděla.

13.3.2020 15:20
Pipilota

XXX.XXX.46.93

sisi58 napsal(a):
No já to mám opačně. Adrenalin = wc. Ale nejsem kůň. Teď mě napadlo, vlastně když prchají před predátorem, taky nemočí i když mohou kálet.
Jsem si sama sobě odpověděla.

Když má moje kobyla stres tak hodí bobek. V přírodě při útěkové reakci si klidně ten bobek taky pustí (prostě s prázdným břichem by měl být rychlejší). A močení může být vyloženě při obraně - vykopnutí zadních s proudem moči. (jednou jsem to viděla při zapřahání, opravdu ošklivá záležitost s mladou kobylou v krajním rozčilení a vůz drželi na místě 2 staré zkušené kobyly - byl to ten "hurá" styl zápřahu)

Močení na povel psali výše - bud´pozitivkou u koně co ji zná, nebo pískání při močení a pak pískat a když se vymočí odměna (vlastně pozitivka bez klikru). Jen je to časově náročnější chytit to čůrání (u koní 12/12 je jistota močení když přijdou večer do čistého boxu - tak si to načasovat např. na chvilku pasení před tím)

Přidejte reakci

Přidat smajlík