Zdravím,chtěla jsem se zeptat Vás, kteří máte koně doma, jak velké máte výběhy? Mám koně a poníka na cca 3 500m2, ale nedávno jsme měli ještě půl hektatovou louku, o kterou jsme bohužel přišli. Vím, že to není žádná sláva, ale koně i přesto v bahně nestojí a nějakou trávu na zakousnutí mají, zajímalo by mě, jak to máte vy, popř. v jakém stavu máte ohrady?
Moc děkuji za jakoukoliv reakci a přeji pěkný víkend
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je to různé, někdy mají k dispozici celý hektar jindy půlku (4kobyly).různě se přehání.box na noc. Letos už seno do výběhu nedostávají od cca konce března (Seno mají večer na boxe.), docela pršelo a tráva ač ne velká koním dost prospívá. Moje bobyla asi brzo vybouchne. (občas koukám na vemínko, jestli není problém jinde )Vůbec si nedokážu představit, že si na tak nízké trávě nakouše cca těch 15-20kg. Možnost jí přisekat mám z vlastního pozemku, ale letos to opravdu nepotřebuje, i když trávy je letos dost a mě to štve, kobyla tlustá a tráva v kompostu.
U nás 1,5ha pro dva velké a jednoho poně. Přes zimu cca 7000m.
Starší kůň dá přednost malému prostoru, kde mu nic nechybí před velikou pastvinou, kde ho něco prudí.
Stavem ohrady myslíte co? Vždy takový, aby se koně nedostali ven a ideálně ani nic dovnitř. Zrovna pár dní zpátky má mé dítě zážitek z vyjížďky. Jezdíme kolem výběhu, kde bydlí starší kobyla a ještě starší poník, opečovávané a pohodové koně, takže jsem doposud neřešila, když je vidím trajdat a pást se po okolí, jen nenápadně odkráčíme jinam. Výběh mají asi bez proudu a páska v lesní části se válí věčně po zemi. No a teď má kobyla říji, vylezla ven a lepila se mi na valacha. A za ní nasraný poník, že to je jeho kobyla a začal útočit na našeho poníka, na kterém seděl syn. Jediné štěstí, že dítě má naježděno a statečně přežilo rychlé manévre, než si uprchlíky přišli odlovit.
Mám na jednoho koně a jednoho poníka 1300m2, zpevněná plocha kolem příkrmiště, stromy, přístřešek a trávu jim vozíme . . . máme je na rekreačko a na procházky chodíme i denně, když počasí dovolí . . .tím že je máme při domě mají veškerý komfort. Měla jsem je rok ve velkém stádě na velkých pastvinách a můžu říct . . . koně nervní, dokousaní, poníka nepouštěli do přístřešku vlastně nikdy, třepal se na dešti jak ratlík, ani dekovat nešlo, ostatní to hned zničili . . . jestli byli šťastní tak fajn, ale začli na nás úplně kašlat, na vyjížďce je jen zajímalo, kdy se vrátí ke stádu - a to chodíme fakt často. teď je mám doma na malé ploše ale zas máme ty svoje mazly. Pro nás s dcerou to je lepší takhle a koně jsou očividně klidnější. Stačilo mi pár ataků stáda, když jsme se snažili odvézt své koně z ohrady . . .
napsal(a):
Je to různé, někdy mají k dispozici celý hektar jindy půlku (4kobyly).různě se přehání.box na noc. Letos už seno do výběhu nedostávají od cca konce března (Seno mají večer na boxe.), docela pršelo a tráva ač ne velká koním dost prospívá. Moje bobyla asi brzo vybouchne. (občas koukám na vemínko, jestli není problém jinde )Vůbec si nedokážu představit, že si na tak nízké trávě nakouše cca těch 15-20kg. Možnost jí přisekat mám z vlastního pozemku, ale letos to opravdu nepotřebuje, i když trávy je letos dost a mě to štve, kobyla tlustá a tráva v kompostu.
No, veľa ľudí si myslí, že čím väčšia tráva, tým výživnejšia. Opak je však pravdou, tá nižšia stresovaná (spásaná), má vyšší obsah cukru. Cukor sa ukladá práve v tých nizšich častiach rastliny a kone, ktoré sa pasú na krátkej tráve príjmu viac cukru, než kone na vysokej tráve, keďže si odhryznú iba tie vyššie časti rastliny.

Arbora
napsal(a):
No, veľa ľudí si myslí, že čím väčšia tráva, tým výživnejšia. Opak je však pravdou, tá nižšia stresovaná (spásaná), má vyšší obsah cukru. Cukor sa ukladá práve v tých nizšich častiach rastliny a kone, ktoré sa pasú na krátkej tráve príjmu viac cukru, než kone na vysokej tráve, keďže si odhryznú iba tie vyššie časti rastliny.
...o fruktench mám ponětí, mě jde spíš o hmotnostna kila aby byl příjem sušiny a.t.d.
Edit: no ale nenapadlo mě to, takže teoreticky bych mohla sekat, koník by se nažral stébelnaté trávy a nesežral by už tolik na pastvě té fruktanové....

Jupí....můžu sekat, to budu ve stáji zase za blázna, že futruju už tak naducanou kobylu....ale dneska ne, leje a leje...
Rif Du Madon
napsal(a):
Potvory si stejně vyberou to, na co zrovna mají chuť:)
Přesně tak,já těm mým potvorám včera k večeři nasekala kolečko plný krásný dlouhý trávy a oni se mi na to vyprdli..něco málo snědli,ale zbytek tam zůstal ležet....že prý ten hnus stébelnatý jíst nebudou tak tolik má zkušenost s dlouhou trávou...
canka
napsal(a):
Přesně tak,já těm mým potvorám včera k večeři nasekala kolečko plný krásný dlouhý trávy a oni se mi na to vyprdli..něco málo snědli,ale zbytek tam zůstal ležet....že prý ten hnus stébelnatý jíst nebudou tak tolik má zkušenost s dlouhou trávou...
Tá istá skúsenosť spred 2 dní, máme školské kone na letnej dovolenke, tri kobyly (20 a 24 rokov teplokrvné a jedna muránska norička 10 ročná), asi na hektáriku s prístreškom, (už to raz prepásli iné kone), príkrm senom zatiaľ dávkovane a jadro raz denne.
Neustále ich tam hodiny okukujem, či neschudli, úbožiatka malé (sú tam len týždeň) a samozrejme že im chodím kosiť, doteraz mám z piatku celotelovú svalovku, lebo sa mi zdalo, že im bude málo a tie obludy povyberali ďatelinu a trávu čo ešte nekvitla a metliny tam nechali na horšie časy, v noci pršalo, tak už to milostivo dojedli.
Samozrejme že do prístrešku ani omylom, takže dažde trávia pod stromom.
Sú to nevďačné zvieratá!
Samozrejme že norička vyzerá ako hroch, zvyšok mierne zhodil, ale to záleží aj od uhla, z ktorého na nich zízam.

Arbora
napsal(a):
Aspoň podrastie tráva :D
Pre dobrý pocit to môžete namiešať so senom, aby na vás nepozerali ako na blázna.
...já si říkám, že když ukusujou tu krátkou travičku, tak nikdy nemají té trávy plnou držku a ten pocit té plné huby kobyle občas dopřeju tím nasekaným na večer do boxu-do tašky od kauflandu se mi vejde skoro 10kg.