Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.11.2020 22:46
Laila11

XXX.XXX.38.18

Ahoj, potřebuji poradit. Časem bych si chtěla pořídit koně, ale nevím jakou podestýlku zvolit. Jelikož koně nemám, tak zatím nevím, jestli bude potřebovat bezprašnou.
Tady jsou podestýlky, nad kterými uvažuji: sláma, hobliny, piliny, řeziny, konopná podestýlka, ale nejvíce uvažuji nad podestýlkou miskantus (více na www.miskantus.cz )

Napište mi sem prosím zkušenosti s těmito podestýlkami, případně napište jinou podestýlku, která Vám vyhovuje. Také sem přemýšlela nad dvouvrstvou podestýlkou (dolu hobliny, nahoru sláma nebo i jiné kombinace) protože sláma je pro koně nejpohodlnější a dobře izoluje teplo, ale hobliny zase velmi dobře sají moč. O tomto mi také můžete napsat zkušenosti.

Podestýlka, kterou chci by měla být:
1)Příjemná pro koně
2)Box by neměl smrdět
3)Celkem vysoká savost
4)Snadno čistitelná
5)Cenově dostupná
6)Nezávadná pro koně, když jí sežerou (nejlépe aby jim nechutnala)
7)Aby se dala kompostovat

Vím že najít takovou podestýlku je dost těžké, ale věřím že něco takového existuje. Kdyby ne, tak své požadavky snížím.

Díky za odpovědi😊

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.11.2020 10:10

1)Příjemná pro koně - individuální dle koně, řešte, až ho budete mít, co bude preferovat
2)Box by neměl smrdět - to záleží na VAŠÍ péči :-)
3)Celkem vysoká savost - podestýlky se používají proto, že jsou savé
4)Snadno čistitelná - to je zase otázka preferencí toho, kdo čistí, někomu se lépe mistuje sláma, někomu piliny. Osobně silně preferuji piliny
5)Cenově dostupná - piliny jsou i zadáčo, když si seženete kámoše truhláře
6)Nezávadná pro koně, když jí sežerou (nejlépe aby jim nechutnala) - piliny vítězí
7)Aby se dala kompostovat - všechny podestýlky z přírodních materiálů se dají kompostovat

Najít takovou podestýlku není vůbec těžké, alespoň pro mě :-)
Bezprašná varianta pilin jsou hobliny, v případě potřeby se dají ještě kropit.

4.11.2020 10:27
kuba_74

XXX.XXX.190.228

Co se týče využití pilin na kompost, já bych to teda nedělal. Zvyšují kyselost půdy. Stelu slámou a mám klid. To se aspoň dá rozházet na louky, nebo si jezděj lidi.

4.11.2020 12:01

To je rozhodně pravda, ve velkém množství nejsou vhodné jako základ kompostu. My steleme 3 boxy a piliny (ovšem truhlář - tj. většinou tvrdé dřevo, méně smolné a méně kyselotvorné) spolu s hnojem, zbytky sena, rostlinnou biomasou ze záhonů nebo ze sekačky úspěšně kompostujeme, a o rok později na tom vesele pěstujeme plodiny (brambory, krmná řepa, mrkev, salát, rajče, cuketa... hážeme pod ovocné stromy a keře, dosíváme do toho trávu na vydrbaných místech ve výběhu atd.). Piliny se rozhodně nedají použít jako základ kompostu. Nicméně kompostovatelné jsou, naprosto bez problémů, stejně jako jiné dřevité zbytky (štěpka, ostříhané byliny, dřevitá vlna...)

4.11.2020 12:19
Laila11

XXX.XXX.38.18

1) Já vím že každému oni sedí jiná podestýlka, ale dočetla jsem se že sláma je pro ně příjemnější než piliny
2)To jestli box bude nebo nebude smrdět je hlavně na mě, to taky vím, ale některé podestýlky začnou smrdět dříve a více než jiné, například jsem byla ve stáji, kde čistili koně 1 denně ve stejný čas. V boxech, kde byla sláma smrděli, ale celkem to šlo. Hobliny nebo piliny smrděly minimálně. Pak tam byl kůň, který měl podestýlku, která smrděla nejvíce ze všeho. Další dva koně měli podestýlku, která bohužel nevím jak se jmenuje a ta nesmrděla skoro vůbec. Vypadala jako ten miskantus, konopí nebo řeziny. Také záleží na tom jak je kůň čistotný ale byla jsem i v jiných stájích, kde ve většině z nich to bylo podobné, jak jsem to napsala.
3)Ano, podestýlky se používají proto, aby nasákly moč, ale některé jí nasáknou více, jiné méňe. A každá je vsákne jinak rychle.
4)Každému se čistí lépe něco jiného, ale na některých podestýlkách jsou lépe vidět počůraná místa a proto stačí vybrat jenom nějaká místa, ale na některých podestýlkách to není vidět skoro vůbec a podestýlky se vybere. Každá podestýlka se také jinak vybírá. Mě se lépe vybírají piliny, hobliny... než sláma.
5)Zrovna piliny se dají sehnat zadarmo od truhláře, ale některá podestýlka ne, např. konopí je dost drahé.
6)Nezávadné jsou skoro všechny podestýlky, které jsem zmiňovala, ale zrovna v pilinách od truhláře se musí dávat pozor, aby v nich nebyl zbytek lepidla, hřebík...
7)Dočetla jsem se že piliny (hobliny) se špatně kompostují a někdy je potřeba je spálit, okyselují půdu. Ale zase jich vyhodíš méně než slámy, ale na rozklad je sláma lepší.

Proto jsem založila tuto diskusi, aby jste mi napsali co a proč je podle Vás lepší, děkuji za příspěvky.

4.11.2020 12:35
faatin

XXX.XXX.50.26

Piliny zní sice "pohádkově" ale je to docela věda. Sepíši vám takové moje pozorování z praxe :)

Ceny budu dávat do uvozovek, protože to záleží na Vaší finanční situaci a někomu připadá něco levné, jinému zas ne.

Sláma
+ snadno dostupná
+ "dobrá cena"
+ pokud není kůň komplet bordelář, pak místování zabere max 10 minut
+ dobře a relativně rychle kompostovatelné
+ občas místní JZD jsou svolní a hnůj odebírají
- nedávala bych přímo na beton, kůň se velmi rychle prošoupe až na zem a pak leží na studeném
- koně jí žerou
- náročné uskladnění a manipulace s balíkem
- prašnost
- velký objem hnoje
- pokud krmíte volně senem ze země, budete plýtvat, protože smíchané seno se slámou už žrát přeci nebudou :D

Piliny
+ méně prašné
+ pokud máte truhláře/pilu pak levné
+ místování i s koněm bordelářem max 10 min
+ dostatečná vrstva může být i na betonu
+ pokud dobře prosejete, pak je minimální plýtvání
- pokud nemáte truhláře, pak vyjdou pytle "draho"
- dřevo se rozkládá mnohem déle než sláma, proto kompost ano, ale pomaleji
- JZD vám piliny nevezme
! na první pohled piliny vedou, že? Ale má to dva háčky, na pile vám skoro nikdy nedají čisté piliny, budou tam ostré odřezky a štěpy, takže pokud nechcete riskovat zranění, budete přebírat a přebírat. Je důležité z jakého dřeva je dostanete, dřevo nesmí být chemicky ošetřeno! A sice většinou je koně nežerou, ale výjimky potvrzují pravidlo a pokud se tím kůň futruje, může z toho být velký problém!

Za mě rozhodně nejlepší varianta je Granofyt - slaměné peletky.
+ bezprašné
+ snadné místování
+ snadná manipulace a uskladnění (dodávají se v 14 kg pytlech)
+ cenově vychází podobně jako sláma
+ díky důkladnému prosetí podestýlky máte minimální odpad
+ tím, že je to sláma, akorát v jiné podobě kompost máte hned :)
+ JZD si hnůj berou rádi (tím, že je sláma na malé částečky, rozpadá se okamžitě)
+ může jít i na beton
+ tím, že je to sláma můžou to koně žrát - a taky že po prvním nastlání budou :) ale během chvilky je to omrzí a už si na to ani nevzpomenou, slibuju
- objednávání z internetu a doprava

Doufám, že jsem alespoň trochu nastínila problematiku a že si vše lépe představíte.

Samozřejmě je to trochu předčasné, pokud ještě koníka nemáte a tudíž nevíte ty individuální nuance konkrétního koně, ale věřím že udělat si plán s několika možnostmi není vůbec na škodu.

4.11.2020 12:46

1) na druhou stranu pro basťocha bude sláma vítané přilepšení ke KD, takže skutečně podestýlku volit podle situace a koně :-) Pro dušného zase nebudou dobré piliny.

2) a také záleží na tom, jakou má kůň KD (více bílkovin - více močoviny) a jaký má metabolismus. Jeden smrdí víc, jeden míň :-)

5) no proto jsem se o konopí a dalších komerčních podestýlkách ani nezmiňovala Uvažovala bych o nich pouze v situaci, kdy by to vyžadoval zdravotní stav mého koně, a já neměla jinou možnost.

6) hřebík?! Rozhodně doporučuji nebrat od truhláře jen tak naslepo, ale domluvit si s ním, co a jak :-)

4.11.2020 12:58
Laila11

XXX.XXX.38.18

Moc děkuji faatin za tvůj příspěvek. O granofytu jsem neslyšela a určitě se podívám. Myslím že je to zatím jedna z nejlepších voleb. Granofyt nasákne asi hodně moči, takže toho se bát nebudu. Jediné úskalí mi této podestýlky přijde to, jestli je to pro koně příjemné? Jestli jim to třeba nesůsobí otlaky nebo něco podobného. A jestli se to nebude rozpadat, když na to kůň šlápne? Asi se rozpadnou, když se na to počůrá, ale to je u pelet normální.

Koně zatím nemám, ale chci mít přehled. Např. když budu mít koně, který bude potřebovat bezprašnou podestýlku, budu vědět, co s ním mám vyzkoušet a co ne, protože je to prašné. Také se chci seznámit s co možná nejvíce podestýlkami a udělat si pár tipů, které vyzkouším až budu mít koně.

4.11.2020 13:03

Co se Granofytu týče, firma, která ho u nás propaguje, vyvěsila (na youtube?) mnoho videí o tom, jak se s ním pracuje :-) Jukněte na to.

4.11.2020 13:17
faatin

XXX.XXX.50.26

Granofyt se po navezení do boxu postříká/poleje vodou, tak se peletky rozpadnou nabydou na objemu a promění se na měkoučkou vrstvu, takže koně si naopak lehají rádi (bohužel se i rádi válejí, to beru jako velké, ale bezvýznamné mínus, kůň je pak jak řízek rovnou ready do oleje :D)
Počůraná místa zhnědnou a podestýlka se srazí na podobné bázi jako kočkolit, takže je jednoduše vyberete místovacími vidlemi.

Dle potřeby, cca jednou za týden, přidáte do boxu jeden pytel tj. 14 kg, ten můžete, ale už nemusíte máčet, koně ho právě rozšlapou a peletky se rozpadnou.

4.11.2020 13:26
Laila11

XXX.XXX.38.18

No ano, ten hřebík se ale kamarádce v pilinách od truhláře objevil. Byl malinký, takže si ho nevšimla.
Vím, že záleží na hodně věcech. Chci mít jenom takový obecný přehled.

Ještě jsem si teď o granofytu přečetla, že je správně, když se rozpadne, tudíž těchto vět si nevšímejte:
A jestli se to nebude rozpadat, když na to kůň šlápne? Asi se rozpadnou, když se na to počůrá, ale to je u pelet normální.

ABSORFYT- o tom jsem se dočetla na stránce https://www.granofyt.cz/
Čím je absorfyt jiný?

Ještě díky za to doporučení na youtube. Videa mi pomohla :)

4.11.2020 13:54

A ještě mohu přidat toto https://www.equichannel.cz/jak-se-komu-nastele na Equichannelu najdete i spotřebitelské testy různých nových typů podestýlek

4.11.2020 14:53
kuba_74

XXX.XXX.190.228

Granofyt jsem nikdy nezkoušel, ale asi to bude fajn. Jen bych nesouhlasil s tím, že je podobná cena jako u slámy. Mám dva chlaďase na štontech (2m široké) a potřebuju na zimu max. 5 velkejch hranatejch balíků. Mám je po 300,-. Pravda, musím si pro ně dojet na pole. Taky je pravda, že si je traktorem hodím až do maštale.
Takže.....na noc chodí dovnitř cca. 6 měsíců.

Sláma 1500,- + 200,- za naftu = 1700,-
Granofyt - cca 25 týdnů x 2 koně = 50 pytlů x 159,- = 7950,-

A to jsem počítal jen ten půlrok, co chodí domů - jinak jsou venku. Ale každý má svůj systém, možnost skladování a finance taky hrajou roli.
Já prostě hlasuju pro slámu

4.11.2020 15:55
faatin

XXX.XXX.50.26

Myslím, že toto je zajímavý podnět k diskuzi.
Koně máme ve standardních boxech cca 10 m2, tam počítám průměrně pytel týdně - samozřejmě ta proměnná je zde docela důležitá, čistotný kůň ani ten jeden pytel potřebovat nebude :)

Jestli se nepletu, tak na štontu nemá kůň šanci "roztahat" koblížky po celém boxu, takže se bavíme o prostoru maximálně 2 - 3 m2 kde kůň vykonává svou potřebu, tudíž právě Vaše spotřeba by byla mnohem menší.

Dovolila jsem si to tedy jen tak pro zajímavost spočítat a vůbec Vám nechci tvrdit, že podestýlání slámou je špatné.

Pokud tedy vezmu v potaz, že má Vaše stání minimální rozměry dané zákonem, pak má cca 5 m2. Na prvotní zastlání to znamená 4 pytle x dva koně = 8 pytlů do začátku. Pokud se budu řídit pouze informacemi od výrobce, pak dle hodnot jsem vypočítala, že budete potřebovat na týden čtvrt pytle na koně, tj. 1/2 pytle týdně na dva koně. Takže cca 12 pytlů na šest měsíců. Nebudeme troškařit a u koní je vždy lepší mít nějakou zásobu, tak k celkovému počtu přidáme ještě pět pytlů jako rezervu.

25 pytlů = 3 925 Kč (i s dopravou přímo k vám na paletě)

Pokud to rozpočítám do šesti měsíců pak vás koníci měsíčně vyjdou na sedm stovek, to není tak strašné, ne?
Vy si ulehčíte práci, koňským plicím ulevíte co se týče prachu a sporů plísní a hlavně, co by bylo důležité pro mě, ulevíte jejich kopytům stojícím celou noc bez pohybu.

Jak jsem psala nahoře, nechci Vám nějak vnucovat můj názor a nechci Vám tvrdit, že je sláma špatně, protože pokud bych měla dostatečné prostory na uskladnění, pravděpodobně bych nikdy nepodestýlala ničím jiným. Štěstí v neštěstí mě dovedlo právě ke Granofytu a já si nemůžu stěžovat. Já jsem spokojená, koně taky a jen proto bych byla ráda, kdyby bylo spokojených více lidí a koní, tak to zkuste promyslet (třeba jen jako experiment) :)

4.11.2020 17:27
kuba_74

XXX.XXX.190.228

faatin napsal(a):
Myslím, že toto je zajímavý podnět k diskuzi.
Koně máme ve standardních boxech cca 10 m2, tam počítám průměrně pytel týdně - samozřejmě ta proměnná je zde docela důležitá, čistotný kůň ani ten jeden pytel potřebovat nebude :)

Jestli se nepletu, tak na štontu nemá kůň šanci "roztahat" koblížky po celém boxu, takže se bavíme o prostoru maximálně 2 - 3 m2 kde kůň vykonává svou potřebu, tudíž právě Vaše spotřeba by byla mnohem menší.

Dovolila jsem si to tedy jen tak pro zajímavost spočítat a vůbec Vám nechci tvrdit, že podestýlání slámou je špatné.

Pokud tedy vezmu v potaz, že má Vaše stání minimální rozměry dané zákonem, pak má cca 5 m2. Na prvotní zastlání to znamená 4 pytle x dva koně = 8 pytlů do začátku. Pokud se budu řídit pouze informacemi od výrobce, pak dle hodnot jsem vypočítala, že budete potřebovat na týden čtvrt pytle na koně, tj. 1/2 pytle týdně na dva koně. Takže cca 12 pytlů na šest měsíců. Nebudeme troškařit a u koní je vždy lepší mít nějakou zásobu, tak k celkovému počtu přidáme ještě pět pytlů jako rezervu.

25 pytlů = 3 925 Kč (i s dopravou přímo k vám na paletě)

Pokud to rozpočítám do šesti měsíců pak vás koníci měsíčně vyjdou na sedm stovek, to není tak strašné, ne?
Vy si ulehčíte práci, koňským plicím ulevíte co se týče prachu a sporů plísní a hlavně, co by bylo důležité pro mě, ulevíte jejich kopytům stojícím celou noc bez pohybu.

Jak jsem psala nahoře, nechci Vám nějak vnucovat můj názor a nechci Vám tvrdit, že je sláma špatně, protože pokud bych měla dostatečné prostory na uskladnění, pravděpodobně bych nikdy nepodestýlala ničím jiným. Štěstí v neštěstí mě dovedlo právě ke Granofytu a já si nemůžu stěžovat. Já jsem spokojená, koně taky a jen proto bych byla ráda, kdyby bylo spokojených více lidí a koní, tak to zkuste promyslet (třeba jen jako experiment) :)

Jasný úplně v pohodě, je to diskuse :-)
No, široký to mám 2m a dlouhý, nevim - mají to vzadu volné, takže můžou couvat. Ale řekněme délka tak 4m. Sice dělají koblihy skoro do stejného místa, ale valach čůrá pod sebe a kobyla zase, nevím jak to dělá, vylévá vodu-namáčí si seno. No jsem rád, když vyberu suchou slámu na půlku pro jednoho :-) Ale nemusím šetřit, mají nastláno vždycky dost. Co se týče kopyt, měla jste asi na mysli měkost Granofytu. Já mám na podlaze celkem silnou gumu a až na ní stelu.
Nicméně mě začíná zajímat nejen takhle diskuse, ale i ten Granofyt. Sice si nemyslím, že bych tím začal stlát, ale možná to vyzkouším, jestli je to takový zázrak.
Jo a jinak oba koně si tam klidně lehnou a dají se udržet čistí úplně v klidu

5.11.2020 14:56
faatin

XXX.XXX.50.26

Určitě zkuste, možná budete mile překvapen :)

9.11.2020 04:58
Grandina

XXX.XXX.14.163

Já kdysi dostala Granofyt jako dar a až jednou budu bohatá ( 😂) tak budu stlát jen a jen to ☺ Za mě úžasná věc. Jednoduchá práce, minimum odpadu, žádný, nebo minimální zápach. U nás je problém, že tři koně a jeden 7,5 x 4,5 box celodenně otevřený, takže regulérně wc 🙈 Takže se nám to fakt nevyplatí. Ale mít koně doma jen na noc a každého ve svém boxu, tak neváhám. Hlavně taky číst návod výrobce a nemít pocit, že určitě kecá a nechtít koniskám přilepšit 😂 Jsme měli pocit, že vrstva uváděna výrobcem je přiiiiišerně málo...tak jsme trošičku ( asi 4pytle) přidali...a dál to bylo jako v pohádce Hrnečku, vař! 😂 Každé ráno jsme se báli jít do stáje 😂😂 Ale to člověk vychytá...ono to fakt hodně naskočí ☺

Přidejte reakci

Přidat smajlík