Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kastorex ( Ca)
Sdílet:

Kastorex ( Ca)

V posledních několika létech vzrůstá zájem výkupců kožek, ale i samotných zpracovatelů kožek - kožešníků o tuto surovinu. Že většina kožek končí roz...

V posledních několika létech vzrůstá zájem výkupců kožek, ale i samotných zpracovatelů kožek - kožešníků o tuto surovinu. Že většina kožek končí rozemletím jako základní surovina pro výrobu kloboučnických výrobků a jen malé (nebo žádné) procento je vybráno pro výrobu kožešnickou, ví málokterý chovatel. Nároky kožešníků jsou tyto: hustota vlasu, pružnost, stejná barevnost (pokud králičina není barvena) a také stejná délka vlasu. Tyto podmínky splňují kožky a jde především o králíky plemen čistokrevných, chovaných v čistotě a hlavně kožky ze zimní porážky. Právě zimní kožky splňují výše popsané podmínky a rozhodující roli hraje hustota. Za nejkvalitnější kožešinu je považována kožka králíka poraženého asi deset dní po přelínání. Dnes je zájem kupujících zaměřen na přírodně zbarvené materiály - ne barvené uměle. To nahrává chovatelům některých atraktivních plemen králíků, kde je možné uvést králíka černopesíkatého, bílopesíkatého, rhonského aj., ale hlavně chovatelům králíků plemen se zvláštní strukturou srsti - plemen krátkosrstých. Mezi tyto řadíme plemena slovenský sivomodrý rex, různé barevné rázy rexů a především výchozí plemeno kastorex.


• ilustrační foto: rex kuní modrý, velmi dobrá barva

Právě kastorex je nejčastěji chovaným kožešinovým králíkem u nás. Toto plemeno totiž splňuje i nároky chovatele na vlastní potřebu masa do kuchyně. Toto plemen v jatečné (i výstavní) hmotnosti je limitováno hmotností od 3,5 do 4,5 kg. Také měsíční přírůstky mláďat dosahují hmotnosti okolo 0,5 kg. A tak lze porazit králíky ve stáří čtyř až pět měsíců. Samozřejmě kožka z takto poražených králíků je vhodná pouze pro kloboučnický průmysl. Králíci chovaní právě pro kožešinu jsou poráženi ve stáří okolo osmi měsíců a jak jsem uvedl v zimním období. Pokud si chovatel neobleče do “kůže” celou rodinu, jak tomu většinou bývá, má možnost kvalitní kožku výhodně prodat, protože zájem výkupců a hlavně kožešníků je velký. On je rozdíl dostat od prodejce cca 5,-Kč za běžnou kůži a cca 150 - 250 Kč. Kožešiny vykupuje p. Procházka z Letovic a ceny jsou následující dle kvality: 1a-250 Kč, 1-200, 2-120, 3-80,- 4-50,-Kč. Výkupců je samozřejmě více a údajně zajíždí i výkupci ze zahraničí a ceny jsou ještě vyšší.

Tělo kastorexe je poměrně zavalité, se silnými končetinami a širokou klenutou hlavou. Také uši jsou silné zaoblené a osrstěné. Délka uší odpovídá délce 11 až 12 cm. Srst rexů je hustá a postavená v úhlu 90 stupňů ke kůži králíka (kolmo). Délka srsti odpovídá délce 18- 21 mm. Srst požadujeme hustou bez náznaku zvlnění. Pod vlastní srstí vyniká tmavomodrá podsada. Při rozfouknutí srsti musí být zřetelná a ohraničená červenohnědá mezibarva. Zbarvení kastorexe připomíná barvu kaštanu. Bobrovité zbarvení těla jěště umocňují černé konečky pesíků a tvoří závoj. Spodina břicha a pírka je bílá. Právě na vyrovnanost zbarvení jsou kladeny značné nároky. Při posuzování na výstavách jsou k vidění zvířata s neucelenou barvou. Zde je potřeba rozlišit, zda tuto neucelenost nezpůsobuje línání, které je nedílnou součástí každého králíka, bez rozdílu, zda jde o králíka kožešinového nebo ne. Z vad, které jdou bodově trestány, jde především o světlejší zbarvení boků a také hrudních končetin. K vidění jsou i pásky na hrudních končetinách. Rozdíly je možné rozpoznat i v ohraničení a barvě mezibarvy.

Zařazení importovaných zvířat způsobilo poměrně časté povolení kůže na spodině těla a mnohdy toto hraničí s vadou výlukovou a tato vada tvoří tzv. kalhoty. Chov králíka kastorexe, ale i rexů barevných, není nijak obtížný. Problémy, které se v chovech mohou vyskytnout, jsou vady na končetinách - nedostatečné osrstění způsobené krátkou srstí. Příčinou je chov na nevhodné podlaze (roštová podlaha), ale i mnohdy dědičné faktory samotného králíka. Králíci jsou odolní a odchov není nijak náročný. Plodnost králic je také velmi dobrá. Při samotném zaměření na kožešinu musí chovatel počítat s delší dobou odchovu pro již zmíněnou vyzrálost kožky. Chovatel si může vybrat s velké palety barevných rázů. Také velmi silný klub chovatelů rexů se každoročně prezentuje lednovou speciální výstavou v Týništi n.O. Právě od chovatelů klubu je možné získat informace o chovu a také chovný materiál.

Autor textu: Milan Jedlička
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru