Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
První poznatky
Sdílet:

První poznatky

Králíci
Všeobecné

Počátek roku znamená pro mnohé chovatele a pořadatele výstav začátek nové chovatelské a výstavní sezóny. Lednové výstavy prezentují pořadatelé především jako výstavy prodejní. Tyto výstavy mají své opodstatnění, protože chovatel má poslední příležitost doplnit chovný materiál.

Rozdíly mezi posuzovateli

V příspěvku o novém vzorníku pro posuzování králíků, který vyšel v září minulého roku, jsem také naznačil problémy, které můžou chovatelé očekávat. Především si dovolím zopakovat myšlenku, že se ještě více prohloubí rozdíly v posuzování mezi jednotlivými posuzovateli. To, že někteří vystavovatelé poukazovali na bodové rozdíly na jednotlivých výstavách a na rozdíl 2–3 bodů, bude zřejmě minulostí a bodové rozdíly u jednotlivých posuzovatelů budou mnohdy činit 4 a více bodů.

Také první posuzování podle nového vzorníků moji domněnku potvrdilo. Nový vzorník byl očekáván mnoha chovateli a většina z nás věřila, že to bude dílo téměř dokonalé, protože autora netlačil čas a mohl (pokud by chtěl) využít týmové práce mnoha zkušených chovatelů i posuzovatelů. Žel nestalo se tak. A tak již při pouhém otevření vzorníku se na chovatele králíků „usmívá koza“!!! Podle mě i chovatelů jde o kozu v posledním tažení. A tak máme opět v králíkářské Evropě raritu (Údajně to bylo přání sponzora). To, že najdou chovatelé králíků registrační čísla okresů, které již při zpracování vzorníku zanikly a tudíž jsou neplatné, ceny za posuzování, soupisové archy a mnoho dalších zbytečností, které se budou vyvíjet a tudíž měnit a jen zbytečně zvyšují počet stran.

První zkušenosti

Nyní k prvním zkušenostem. Bude asi dlouho trvat, než se posuzovatelé a nakonec i chovatelé s novým vzorníkem sžijí. Již rozdělení do sedmi pozic natropí problémy a mnohdy otráví chovatelům život. Věřím, že pořadatelé výstav zakoupí nové oceňovací lístky a nebudou používat stávající (i když na školení posuzovatelů bylo schváleno přepisovat stávající!!!)

Věřím, že organizace nákup nových lístků nezruinuje a zapisovatelé nebudou škrtat či přepisovat. Nedovedu si představit, jak by tyto vypadaly na klecích. Dle mého názoru by naše výstavnictví posunuly zpět. Chovatelé budou muset více dbát o výstavní kondici, čistotu, délku drápů, čistotu uší atp. Není výjimkou, že chovatelé často tetují králíky těsně před výstavou a v den posuzování mají ještě uši od barvy a jen těžko čitelné. A nebylo takto pošpiněných králíků málo. A tak chovatel zbytečně poškozuje mnohdy pěkného králíka bodovou srážkou právě v nově bodované pozici č. 7 (péče a zdraví).

Podobné je to s pozicí 4 srst. Zde došlo k úpravě maximálního počtu bodů a to místo stávajících 20 na 15. A tak bude nutné i na toto dát zvýšený pozor. Problémy nastanou a tyto asi otráví chovatelům život s počtem bodů srážených v jednotlivých pozicích. Pokud srazí podle zvyklostí v průměru 1,5–2 body, mnohdy pěkný králík bude podhodnocen a naopak pokud srazí v průměru 0,5–1 bod, bude i podprůměrný králík nadhodnocen. Je tedy pouze na posuzovateli, aby si toto vyzkoušel a porovnal se skutečností, aby výše popsané rozdíly byly co nejmenší. Ve skupině bílých králíků je třeba ještě brát v úvahu (dříve společné) další rozdělení typu v pozici č. 3 (20 bodů) a na posuzování pozice č. 5, kde se samostatně posuzují uši a hlava za 20 bodů.

Je tedy nezbytně nutné, aby se posuzovatel nestyděl mít otevřený vzorník a pečlivě listoval v jednotlivých plemenech, i když to mnohdy bude práci zdržovat a to hlavně posuzovatelům, kteří budou posuzovat konec výstavy, kde je paleta plemen větší a navíc zde bývají vystaveny dodatky plemen různých kategorií (velká, střední, zakrslá atp.).

Informace o změnách

Dalším problémem bude posuzování plemen králíků, u kterých jsou ve vzorníku krátce po vyjití povoleny změny (bylo o nich hovořeno na školení posuzovatelů), žel do dnešního dne ve stále stejném stylu posuzovatelé a nakonec ani chovatelé nebyli písemně či jinak o změnách informováni. Jde např. o bílá pírka králíka burgundského. A to je smutné, při dnešní technice, kdy mnoho posuzovatelů využívá e-mail, vychází „svazový“ časopis atp.

Poohlédnu-li se na minulé školení, kdy dobrá třetina posuzovatelů přijela jen na jeden den a další skupina školení proseděla v restauraci, myslím si, že povinností komisí mělo být všechny informovat především písemně... Bohužel je chybou, že se mnozí funkcionáři nechávají zvolit do více funkcí a tyto jsou paradoxně provázány a nemůžou plnit nezávislou a kontrolní činnost! Mělo by být samozřejmostí a slušností samotných funkcionářů do více funkcí nekandidovat! Pokud chci dobře plnit úkoly, nemůžu sedět na dvou židlích, tak jak to vidíme dnes (ÚOK chovatelů králíků a subkomise sboru posuzovatelů králíků atp.).

Posuzovatelé si mohli zakoupit vzorník s eloxovanými stranami odolnými proti promočení na školení posuzovatelů, bohužel mnoho z nás si již vzorník v předstihu zakoupilo v distribučním středisku v Brně a to vzorník obyčejný, protože opět nikdo o této možnosti posuzovatele neinformoval. Chtěl bych věřit, že nově zvolená komise bude pracovat daleko pružněji a bude pravdivě (oproti té minulé) informovat chovatele o svých jednáních tak, aby se naše králíkářství dostalo z komatu minulých let.

Jak jsem již naznačil posuzování podle nového vzorníku bude určitě náročnější, bude chtít projevit i chovatelský cit, tak aby problémy a rozdíly v posouzení byly co možná nejmenší. Na straně druhé bude nutné sbírat nepřesnosti a chyby a tyto následně opravit a také vnést do podvědomí chovatelské veřejnosti, alespoň do doby vydání dalšího vzorníku.

Autor textu: Milan Jedlička
Autor fotografií zdroj: Milan Jedlička
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru