Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Stolní bodování králíků
Sdílet:

Stolní bodování králíků

Konec roku a začátek nového je vhodný pro stolní oceňování králíků. Je to převážně jedna z posledních příležitostí k výběru králíků pro chovnou sezó...

Konec roku a začátek nového je vhodný pro stolní oceňování králíků. Je to převážně jedna z posledních příležitostí k výběru králíků pro chovnou sezónu. Mělo by je uspořádat co nejvíce chovatelských organizací a umožnit tak svým členům nechat si ocenit svá chovná zvířata. Pokud organizace nemá dostatečný počet králíků k posouzení, je velmi vhodné, když se dohodne se sousední organizací a uspořádají stolní výběr společně. Je to také příležitost pro ty organizace, které nemohou z jakéhokoliv důvodu uspořádat svou chovatelskou výstavu. Stolní bodování je dobrou školou pro začínající chovatele a mladé chovatele králíků, ale i zkušenější chovatelé si mohou najít něco, co je může zajímat a co ještě nevědí. Chovatel má možnost vidět, jak posuzovatel králíků hodnotí jednotlivé pozice. Hodnotí přednosti a vady, uvádí je do oceňovacího lístku. Chovatel může sledovat celý postup posuzování a zeptat se na vše, co je mu ohledně posuzovaných zvířat méně jasné.

Pozice: 1. Hmotnost se zjišťuje vážením a je porovnávána u mláďat podle měsíčních přírůstků hmotnosti a u dospělých zvířat podle předepsané stupnice hmotnosti toho určitého plemene. Veškeré přednosti a nedostatky se zapíší do první pozice kolonky hmotnosti. Neklasifikováno je zvíře, které nedosáhne minimální nebo překročí maximální hranici hmotnosti, pokud je stanovena.

2. Tvar a 3. Typ - při hodnocení tvaru a typu uvádí posuzovatel přednosti a vady menšího nebo většího rozsahu, které hodnotu králíka buď snižují nebo zvyšují a srovnává je s ideálem standardu stanoveného platným vzorníkem plemen králíků ČR. Při závažných nedostatcích, jako jsou nepřípustné vady, zvíře buď vyloučí nebo neklasifikuje podle závažnosti vady, zda je dědičného, mechanického, popřípadě jiného charakteru. To platí i pro ostatní pozice.

Při stolním bodování je vhodné, když posuzovatel chovatele upozorní na všechno, co je třeba zlepšit a poradit jak postupovat dále pro vylepšení chovu.

4. Srst - posuzovatel vyzdvihne srst kvalitní, ale srážkou bodů nebo slovní poznámkou potrestá srst řidší, hrubší, delší, popřípadě měkčí.

5. Barva (krycího chlupu), popřípadě kresba a 6.barva podsady, popřípadě barva kresby, dle plemen - tyto pozice jsou také velmi důležité. Při jejich posuzování posuzovatel poukáže na odchylky a nepřesnosti, které chovatelům a majitelům na králíkovi mohli uniknout a má možnost porovnat barvu, kresbu a barvu podsady a kresby s dalšími předvedenými jedinci. Je třeba také dbát pozornosti na péči chovatele o zdraví králíka a veškeré nedostatky zaznamenat do oceňovacího lístku. Například nečisté pohlavní koutky, dlouhé drápy, slabě zřetelné tetování, rýma, spirochetóza a podobně. Bodovým nebo slovním vyjádřením dostává chovatel možnost posoudit, ve kterých pozicích může být králík zlepšovatelem nebo zhoršovatelem plemene a zda bude přínosem, jestli ho zařadit do chovu či nikoliv. Možností posuzovatele je také poradit chovatelům, jaké plemeno by mohli chovat. Záleží na chovateli, pro jaké plemeno se rozhodne. Při stolním oceňování je také možné uskutečnit i soutěž o nejlepší tří nebo čtyřlenné kolekce, stejně jako je to již samozřejmé na výstavách. V rámci ČR je přes 120 posuzovatelů králíků, kteří jsou v převážné míře na velmi dobré úrovni a dovedou chovatelům poradit a tak je přivést k pěkným chovatelským výsledkům. Při stolním výběru je také trochu více prostoru, než na výstavách, k zodpovězení různých chovatelských dotazů týkajících se problematiky králíků, popřípadě i na přání pořadatelů uspořádat chovatelskou přednášku nebo besedu. Je zde možnost si s chovateli vyměnit nebo prodat králíky.

 
Autor textu: Zdeněk Doubrava
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru