Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zahradní odpad a zdraví zvířat
Sdílet:

Zahradní odpad a zdraví zvířat

Králíci
Všeobecné
Téměř padesát roků mé chovatelské zájmové činnosti patřilo chovu čistokrevných zvířat. Byla to drůbež, holubi, papoušci, nutrie, a hlavně králíci. Téměř dvacet pět roků jsem se také aktivně jako posuzovatel i vystavovatel zúčastňoval výstav na všech úrovních. Asi před deseti roky jsem z pracovních i osobních důvodů na organizované chovatelství zanevřel, králíky zrušil a posuzování pověsil na hřebík.

Před dvěma roky jsem začal vypomáhat v zámečnické dílně. Majitel měl v plechové garáži asi dvacet králíků. V létě tam teplota dosahovala až šedesáti stupňů. Byli tam meklenburští strakáčci červení i moravští modří. Samozřejmě v tomto prostředí prakticky jen pili. Přírůstky nebyly téměř žádné. Proto se majitel rozhodl, že chov králíků zruší. Tak jsem mu králíky v jateční hmotnosti pozabíjel. Jenže tam zbylo šest králíčat ve stáří asi dvou měsíců. Povídá, vezmi si je i s králíkárnou, a až dorostou, tři mně dáš a tři si necháš. A tak jsem se znovu dostal k chovu králíků.

Králíčata dorostla a nakonec jsem si nechal jednoho samečka, aby králíkárna nebyla prázdná. Přítel Kročil mně věnoval samičku českého červeného. A tak se počet králíčků rozrůstal. Moje krmení králíků spočívá převážně na suchém. Seno, granule, tvrdé pečivo i ječmen a samozřejmě voda. Pro pestrost jsem občas přidával nějakou rostlinu. Na zahradě mně každý rok naroste několik stovek rostlin konopí setého, protože když čistím voliéry papouškům, odpad zrnin vysypávám po zahradě slepicím a každý chovatel papoušků v jarním období přidává do krmení na povzbuzení toku semenec. Pro ty, co nevědí, co je semenec, je to konopí, ale ne konopí používané narkomany, tedy tráva (marihuana), ale konopí technické, které má na rozdíl od pravého jen nepatrné množství opiátu. Semínka roznesou ptáci po zahradě i okolí a z nich vyrostou rostliny pod stromy na zahradě a někdy i několik stovek metrů od mé zahrady. A tak vždy jednou za týden utrhnu několik rostlin a dám je králíkům. Ti tuto rostlinu mají velmi rádi a zřejmě jim také prospívá. Navíc v sezoně, kdy vylamuji na révě vinné fazochy (zálistky) – mladé výhonky – dávám je také králíkům. Při letošním odchovu a následné porážce jsem nenašel na vnitřnostech králíků jakékoliv náznaky prodělané nemoci. Přestože nepodávám žádné preparáty na utlumení nemocí (například kokcidiostatika), zdravotní stav byl v chovu výborný. V minulosti tomu tak mnohdy nebývalo, i když jsem podával granule s kokcidiostatiky.

Co říci na závěr: mnozí chovatelé přidávají do pitné vody králíkům trochu octa. Je známé, že kyselé prostředí v trávicím traktu králíka ničí kokcidie, ale na straně druhé ničí i užitečnou mikroflóru. U zeleného krmení listů vinné révy, přestože jsou také trochu kyselé, nedochází zřejmě k tak ničivému okyselení trávicího traktu jako při požití chemických preparátů v krmných směsích či podávání octa ve vodě. A tak může zahradní odpad posloužit k utužení zdraví chovaných zvířat.

Autor textu: Milan Jedlička
Autor fotografií zdroj: Milan Jedlička
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru