Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zakrslý beran rex
Sdílet:

Zakrslý beran rex

Krátká (rexovitá) srst chovatele králíků vždy lákala. Díky kratší délce chlupů a jejich kolmému růstu má srst na dotek plyšový dojem, jenž dlouho zůstane každému člověku, který kdy pohladil takového králíka. Základní myšlenkou chovatelů bylo tento typ srst rozšířit průřezem barev (vznik tzv. rexů) a posléze i velikosti (vznik tzv. malých a zakrslých rexů). Kombinace krátké srsti a svěšených uší tak na sebe nenechala dlouho čekat…

Zakrslý beran rex (zkratka ZBRex) je krátkosrsté plemeno zakrslého tělesného rámce s typičností zakrslého berana a s optimální hmotností okolo 1,7 kg.

Historické údaje o plemeni

Byť snahy o vyšlechtění zakrslého berana rexe byly víceméně úspěšné ve více zemích, zakrslého berana rexe lze v zásadě označit za francouzské plemeno. Tvůrcem plemene je francouzský chovatel Pierre Periquet. Křížení započalo v roce 1998, použita byla zejména plemena zakrslý beran a zakrslý rex. Největší problém byl s beranovitou typičností a postavením uší. První jedinci, kteří by po všech stránkách standardu odpovídali představě nového plemene, se narodili až v roce 2001. Králíci byli poprvé vystaveni na výstavě v Metách v roce 2003, avšak s určitými problémy. Lépe si králíci šlechtitele vedli na následujících výstavách v Mylhúzách a Štrasburku. Nové plemeno bylo uznáno ve Francii v roce 2005. 

Pro kompletizaci historického přehledu lze ještě uvést, že šlechtění podobných králíků se v České republice věnoval posuzovatel králíků Václav Polanecký z Prahy v 90. letech minulého století. Zakrslí berani v barvě kastorexe byli prvně tímto chovatelem vystaveni na speciální výstavě rexů v Týništi nad Orlicí v roce 1991, v roce 1998 chovatel předvedl i králíky v durynské a červené barvě, o rok později i černé jedince. Snahy o profilaci a uznání plemene byly přerušeny úmrtím pana Polaneckého. V roce 2008 se ještě na speciální výstavě objevili zakrslí berani rexi modří (vystavovatelka Judasová), nicméně pro tehdejší neexistenci plemenného standardu nebylo v chovu, bohužel, dál pokračováno. 

Mimoto, v první dekádě 20. století dospěli k podobným králíkům i chorvatští chovatelé sdružení okolo tamějšího předního králíkářského funkcionáře a posuzovatele Tomislava Kapitana. Vyšlechtěni byli zakrslí berani rexi v mnoha barvách, hmotnost těchto králíků byla poněkud vyšší. Plemeno tam bylo uznáno pod názvem chorvatský zakrslý beran v roce 2011.

Ve světovém kontextu je vhodné se zmínit, že beranovitá plemena s krátkou srstí existují, a to i ve více tělesných rámcích (např. kanadský plyšový beran, sametový beran, zakrslý plyšový beran aj.), nicméně u většiny z nich zatím nedošlo k rozšíření a dalšímu prošlechtění a plemena jsou raritami.

Popis plemene

Zakrslý beran rex (zkratka ZBRex) představuje krátkosrsté beranovité plemeno. Dospělí reprezentanti plemene mají vážit 1,50–1,90 kg, vzhledově nejvíce optimální zvířata jsou spíše okolo 1,70 kg. Tvarové požadavky na exteriér odpovídají obecným náležitostem, které jsou společné pro téměř všechna plemena králíků. Především se jedná o ladný průběh hřbetní partie s dobře zaoblenou a osvalenou zádí, pevně upnutou kůži po celém těle, rovnoběžné postavení hrudních a pánevních končetin, korektně utvářené a postavené pírko (= ocas králíka) a bezvadné utváření zevních pohlavních orgánů. Je nezbytné podotknout, že po typologické stránce zakrslý beran rex vychází z plemene zakrslý beran. Tělo je zavalité, válcovité, se silnými končetinami. Hlava je typická beraní, tzn. výrazná, široká v celém profilu, s výrazným klabonosem. Uši jsou pevné, svěšené podél skrání, jejich délka při měření přes hlavu je 22,0–28,0 cm. Srst je krátká, hustá v podsadě. Plemeno je uznáno v tzv. základních barvách a barvách se znaky, v plášťové strakatosti, hototské strakatosti a holandské strakatosti. Barva očí a drápů odpovídá konkrétními barevnému rázu. Přesný popis je uveden ve Vzorníku plemen králíků 2020 (Šimek a kol., 2020), dostupném přes Distribuční středisko Českého svazu chovatelů, z. s., webové stránky www.cschdz.eu.

Rozšíření

V podmínkách České republiky se zakrslí berani rexi vyskytují v některých převážně neorganizovaných chovech s tím, že dosavadní genofond vykazuje značnou heterogenitu v hmotnosti, tvaru, typu, barvě srsti a zejména struktuře srsti. Čistokrevných chovů těchto králíků je dosud minimum, a to jak u nás (zatím pouze jedno schválené regenerační křížení), tak v okolních zemích (např. Německo). Rozšíření a zkvalitnění zakrslých beranů rexů v tuzemsku by napomohla systematická spolupráce organizovaných chovatelů s cílem regenerace s tím, že jako osvědčené řešení by se nabízelo zprvu prošlechtit zatím pouze jednu až dvě barvy a prezentovat je na vrcholových výstavách, kde by plemeno mohlo oslovit nové zájemce. 

Genetické založení

Krátká srst je založena recesivně. Při připáření rexovitého králíka na normálněsrstého protějška se narodí mláďata s normální srstí. K vyštěpení krátké srsti dojde až v F2 generaci. Kvalita srsti vykazuje v populaci plemene velkou variabilitu, od kvalitní srsti až po srst delší a strukturálně poněkud zkadeřenou. Prošlechtění plemene by napomohl širší okruh zkušených chovatelů realizujících základní zásady selekce a šlechtění.

Použitá literatura je k dispozici u autora článku.

V případě zájmu o chov zakrslého berana rexe poskytne více informací autor článku.

Autor textu: MVDr. Vlastimil Šimek Ph.D.
Autor fotografií zdroj: MVDr. Vlastimil Šimek Ph.D.
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru