Jaké je lepší plemeno na maso

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.2.2015 18:07
honza123

XXX.XXX.166.107

Dobrý den, jaké myslíte, že je lepší plemeno na křížení na maso Belgický obr a Kalifornský nebo Německý obrovitý strakáč a Kalifornský.Děkuji za odpovědi.

9.2.2015 18:35
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Lepší z jakého hlediska? Z hlediska rychlosti růstu potomstva? Nebo z hlediska náročnosti chovu? Nebo z hlediska jatečné výtěžnosti? Atd. Atd.
Osobně bych nevolila ani jedno z uvedených křížení. Mohu se zeptat, proč volíte zrovna mezi těmito 2 plemeny? Co si od toho slibujete?
Dovedete si představit 4, 3 kg samici Kal křížit s 8 kilovým belgickým obrem?

9.2.2015 19:24
mozaik

XXX.XXX.150.188

Oboje křížení mám vyzkoušeno a zůstal jsem u BO X Kal. Mladí jsou ve stejném věku (4 měsíce) mnohem větší než čistí Kal. Jsou dokonce asi stejně těžcí jako čistí BO. Po stažení to nejsou takoví dlouzí noháči jako BO a vypadají jako normální masní králíci. Fenotypem jsou obrovi podobní pouze delšíma ušima. Páření 9 kg obra s asi 5 kg samicí Kal probíhá normálně a vypadá to, že i bezbolestně, protože samice si dá říct několikrát denně . Rozhodně za sebe můžu doporučit k jatečným účelům. Dost zajímavá je i plodnost kříženek BO X Kal, kterou dědí po BO a zároveň silným heterózním efektem. Podle mě je toto spojení na maso daleko vhodnější než některá propagovaná spojení jakoby masných plemen. Pan / paní v předchozí reakci si takové páření představuje asi dost dramaticky, ale je to v pohodě a ihned po páření na samici není poznat žádné trauma. Rozhodně to nevypadá tak, jako by doga kryla jorkšíra.
Křížení NOS X Kal jsem zkoušel na stejné samici a mladí byli růstově méně vyrovnaní a hmotnostně ve stejném věku a na stejném krmení o asi 30 dkg lehčí. Mohlo to být pouze konkrétním samcem a ne plemenem NOS, ale prostě jsem od toho upustil.

9.2.2015 20:06
honza123

XXX.XXX.166.107

A je lepší aby BO byl samec nebo samice.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.2.2015 21:28

Dobrý večer, připouštíme samec BOXkalifornské samice a můžu potvrdit že se nám to perfektně osvědčilo. Předchozí samec byl Vss, předtím kaliforňák a teď jsme nejspokojenější. Máme i jednu samici BO a tam je pravda že mladí dozrávají pomalu, ale kříženci jsou úplně o něčem jiném. Zkoušeli jsme i kříženky BOxkalifrnský použít do chovu-skvělé matky, hodně mladých, ale musí se připouštět později než králíci středních plemen.

10.2.2015 00:05
vita6161

XXX.XXX.202.21

A jaké jsou výsledky s FB na masné plemeno? tam by mohla být dobrá zmasilost na 4měsících?

10.2.2015 09:04
mozaik

XXX.XXX.150.188

Měl jsem FB jako samici a při křížení s 1, 0 Kal to bylo srovnatelné s čistým Kal a ještě k tomu ty jejich hrozné uši každé jinam. Upustil jsem od toho. Ale jak jsem psal výš, často nezáleží jen na plemeni, ale i na konkrétním jedinci daného plemene.

10.2.2015 09:41
burgund6

XXX.XXX.33.7

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý večer, připouštíme samec BOXkalifornské samice a můžu potvrdit že se nám to perfektně osvědčilo. Předchozí samec byl Vss, předtím kaliforňák a teď jsme nejspokojenější. Máme i jednu samici BO a tam je pravda že mladí dozrávají pomalu, ale kříženci jsou úplně o něčem jiném. Zkoušeli jsme i kříženky BOxkalifrnský použít do chovu-skvělé matky, hodně mladých, ale musí se připouštět později než králíci středních plemen.

Jen tak pro zajímavost, jaké zbarvení má ten belgický obr?Někde jsem četl, že ke křížení je nejlepší BOA.

10.2.2015 10:09

Čistokrevný divocezbarvený, koupili jsme ho vloni od jedněch chovatelů ve Štětí, jsme s ním spokojení, ale to o BOA jsem slyšela také. Bohužel v tu chvíli kdy jsme ho chtěli tak žádný nebyl a teď už máme tohohle a je to mazel, což u tak velkého králíka považuji taky za dost podstatnou vlastnost.

13.2.2015 07:01
horal

XXX.XXX.58.226

honza123 napsal(a):
Dobrý den, jaké myslíte, že je lepší plemeno na křížení na maso Belgický obr a Kalifornský nebo Německý obrovitý strakáč a Kalifornský.Děkuji za odpovědi.

Dobrý den. V první řadě musím napsat, že Vám nechci radit, pouze sdělit svůj názor a zkušenosti. Spoustu let už dělám králiky a vyzkoušel jsem už všechno možné. Také kombinace na kterou se ptáte, ale. Výsledky byly dobré jenomže maso králičat ze spojení Bo samec a Kal samice mělo delší vlákno, menší výtěžnost masa (silnější kostra) a větší spotřeba krmení.
Protože králičata jsou po otci bývají také mohutnější a porod je pak těžší a samice je vyčerpaná, proto jenom jeden nebo dva vrhy do roka. Jestli že to chcete pro sebe a své známé bude pro vás tohle křížení vhodné. Já jsem začínal podobně, pak si začaly ode mne kupovat králiky sousedé. To se rozkřiklo a nabalovali se další odběratelé a bylo nutné hledat vhodné plemeno do chovu. Nejideálnější mi vyšlo plemeno Zika nebo Kunistár. Mé rozhodnutí padlo na Ziku (matka Nb otec Kal) připouštím Vss. (nyní chci zkusit Ča nebo Bu). Králikárny mám v dřevěné boudě a připoštím celoročně, čtyři až pět vrhů do roka a produkce je 250 až 300 králičat z toho dvě třetiny jdou na prodej. Ze zkušenosti vím, že odběratelé chtějí radši menší králiky tk kolem 1,5 kg a tito králici toho dosahují ve 100 dnech. Na lopatkách mají pouze dva proužky tuku jinak ani gram. Přeji Vám dobrý chov a hodně radosti z chovu.

13.2.2015 13:46
honza123

XXX.XXX.166.107

horal napsal(a):
Dobrý den. V první řadě musím napsat, že Vám nechci radit, pouze sdělit svůj názor a zkušenosti. Spoustu let už dělám králiky a vyzkoušel jsem už všechno možné. Také kombinace na kterou se ptáte, ale. Výsledky byly dobré jenomže maso králičat ze spojení Bo samec a Kal samice mělo delší vlákno, menší výtěžnost masa (silnější kostra) a větší spotřeba krmení.
Protože králičata jsou po otci bývají také mohutnější a porod je pak těžší a samice je vyčerpaná, proto jenom jeden nebo dva vrhy do roka. Jestli že to chcete pro sebe a své známé bude pro vás tohle křížení vhodné. Já jsem začínal podobně, pak si začaly ode mne kupovat králiky sousedé. To se rozkřiklo a nabalovali se další odběratelé a bylo nutné hledat vhodné plemeno do chovu. Nejideálnější mi vyšlo plemeno Zika nebo Kunistár. Mé rozhodnutí padlo na Ziku (matka Nb otec Kal) připouštím Vss. (nyní chci zkusit Ča nebo Bu). Králikárny mám v dřevěné boudě a připoštím celoročně, čtyři až pět vrhů do roka a produkce je 250 až 300 králičat z toho dvě třetiny jdou na prodej. Ze zkušenosti vím, že odběratelé chtějí radši menší králiky tk kolem 1,5 kg a tito králici toho dosahují ve 100 dnech. Na lopatkách mají pouze dva proužky tuku jinak ani gram. Přeji Vám dobrý chov a hodně radosti z chovu.

A co německý obrovitý.

13.2.2015 13:56
horal

XXX.XXX.58.226

honza123 napsal(a):
A co německý obrovitý.

Bohužel s tímto plemenem nemám zkušenost. V loňském roce si jednu samičku pořídil kamarád. Připustil ji Kalifornskym samcem, ale měla jenom tři králičata a podle toho se to nedá hodnotit. Myslím že to bude asi stejné jako s Bo. Jiný známí na Němku připouští Belgičana, má jenom jeden vrh ročne a králičata jsou až do zimy volně na zahradě. Nevím jakou mají váhu, ale jsou na pdzim obrovský.

Anton98566

14.2.2015 14:39
Anton98566

XXX.XXX.224.36

Zdravim Vas najlepsi kralik je kralik hybridny rychle vyrastie (do 75-80 dni ma 3 kg) nepotrebuje vela krmiva a je chutný, neverim ze niekto chce jest 5-6 mesačných králikov.

14.2.2015 15:05
kravuška

XXX.XXX.58.114

horal napsal(a):

Dobrý den, také jsem před léty křížila NbxKal a byla jsem velmi spokojená jak rychlostí růstu, tak zmasilostí. Chtěla bych se však zeptat, kolik samic chováte, abyste odchoval 300 králičat při 4 vrzích do roku. Děkuji za odpověď MilenaII.

14.2.2015 20:39
horal

XXX.XXX.58.226

kravuška napsal(a):
Dobrý den, také jsem před léty křížila NbxKal a byla jsem velmi spokojená jak rychlostí růstu, tak zmasilostí. Chtěla bych se však zeptat, kolik samic chováte, abyste odchoval 300 králičat při 4 vrzích do roku. Děkuji za odpověď MilenaII.

Mám deset samiček Zika a dva samce Vss. Většinou po třech letech je obměňuju. K tomu mám samičku Nb a samce Kal od kterých si nechávám chovné samičky. Samozřejmě výměna neni jednorázová ale každý rok něco podle potřeby.Když potřebuju tak Nb a samce nakupuji od chovatelů čistokrevné. Mám 44 kotců a většinou jsou všechny zaplněné.

14.2.2015 21:45
hona

XXX.XXX.112.10

Jsem měl za to, že Zika už vymřela... Slyšel jsem dřív na ni chválu, ale v nabídkách ke koupi se nevyskytuje. Tam je z hybridů v podstatě pouze Hyla a občas Hy Plus (např. ode mě...).

14.2.2015 23:08
horal

XXX.XXX.58.226

hona napsal(a):
Jsem měl za to, že Zika už vymřela... Slyšel jsem dřív na ni chválu, ale v nabídkách ke koupi se nevyskytuje. Tam je z hybridů v podstatě pouze Hyla a občas Hy Plus (např. ode mě...).

Zika je kříženec, samice Nb samec Kal.

15.2.2015 10:23
hona

XXX.XXX.112.10

horal napsal(a):
Zika je kříženec, samice Nb samec Kal.

Není to hybrid?

15.2.2015 10:46
kravuška

XXX.XXX.101.67

horal napsal(a):
Mám deset samiček Zika a dva samce Vss. Většinou po třech letech je obměňuju. K tomu mám samičku Nb a samce Kal od kterých si nechávám chovné samičky. Samozřejmě výměna neni jednorázová ale každý rok něco podle potřeby.Když potřebuju tak Nb a samce nakupuji od chovatelů čistokrevné. Mám 44 kotců a většinou jsou všechny zaplněné.

Děkuji za odpověď Milena II.

15.2.2015 11:37
chovatelpodluzi

XXX.XXX.227.242

hona napsal(a):
Není to hybrid?

Hybrid = kříženec, jen ten výraz hybrid se používá pro "profi" kombinace s ověřenými výsledky. hybridizace = křížení. Jen jiné slovo s podobným významem.

15.2.2015 11:48
bronda

XXX.XXX.98.84

chovatelpodluzi napsal(a):
Hybrid = kříženec, jen ten výraz hybrid se používá pro "profi" kombinace s ověřenými výsledky. hybridizace = křížení. Jen jiné slovo s podobným významem.

Nebo také "Bastard". Bastardace = mezidruhové křížení. I když toto slovo nabylo trochu pejorativního významu.

15.2.2015 12:03
hona

XXX.XXX.112.10

chovatelpodluzi napsal(a):

Tak pokud tu mluvíme o hybridech v souvislosti se Zikou, Hylou apod, tak je snad jasné, co si pod tím pojmem představit... či ne?

milanku

15.2.2015 21:22
milanku

XXX.XXX.29.141

Dovedete si představit 4,3 kg samici Kal křížit s 8 kilovým belgickým obrem?

Ano, a nie je to žiadny problém. Samica sa okoti v pohode a mladé sú veľmi pekné a aj rýchlo rastú.

16.2.2015 20:40
Ferjo

XXX.XXX.92.130

Mám okocené dvě samice Kalifornskou a Belgickou obě stejným samcem Bo, Kalifornská má 8 mladych belgická 6kusu, včera měli měsíc a tak jsem je poprvé vážil, po Kalifornské váži kus 800g a po belgické i když je jich méně tak jenom 650g.

17.2.2015 09:01
horal

XXX.XXX.58.226

Ferjo napsal(a):
Mám okocené dvě samice Kalifornskou a Belgickou obě stejným samcem Bo, Kalifornská má 8 mladych belgická 6kusu, včera měli měsíc a tak jsem je poprvé vážil, po Kalifornské váži kus 800g a po belgické i když je jich méně tak jenom 650g.

Když jsem měl Belgičany tak se stávalo, že se samice přestala starat o králičata anebo si ani nepostavila hnízdo, navíc měla málo králičat. Když to šlo podkládal jsem je pod jinou samici. Nedělali to pravidelně jenom občas. Možná to měly v genech po matce, tu jsem neznal, ale byly to tři sestry a občas to udělala každá. Postupně jsem pak přešel na masné střední plemeno. Jakou máte s tim zkušenost Vy? Ještě jsem se je pokoušel křížit, jenomže potřebovali delší dobu do porážky jinak 4 měsíční králik měl malou výtěžnost masa (větší podíl kostí). Je pravda že jsem nepoužíval tenkrát žádné míchanice nebo granule. Krmil jsem jenom ječmen, samcům s samicím po odstavu přidával oves, pak už jenom seno a vodu. V létě jsem krmil misto sena trávou. Jsou tito vrhy první Nebo už s tim máte zkušenost?

17.2.2015 19:20
Ferjo

XXX.XXX.92.130

horal napsal(a):
Když jsem měl Belgičany tak se stávalo, že se samice přestala starat o králičata anebo si ani nepostavila hnízdo, navíc měla málo králičat. Když to šlo podkládal jsem je pod jinou samici. Nedělali to pravidelně jenom občas. Možná to měly v genech po matce, tu jsem neznal, ale byly to tři sestry a občas to udělala každá. Postupně jsem pak přešel na masné střední plemeno. Jakou máte s tim zkušenost Vy? Ještě jsem se je pokoušel křížit, jenomže potřebovali delší dobu do porážky jinak 4 měsíční králik měl malou výtěžnost masa (větší podíl kostí). Je pravda že jsem nepoužíval tenkrát žádné míchanice nebo granule. Krmil jsem jenom ječmen, samcům s samicím po odstavu přidával oves, pak už jenom seno a vodu. V létě jsem krmil misto sena trávou. Jsou tito vrhy první Nebo už s tim máte zkušenost?

Já krmím granule do odstavu potom už jen oves a ječmen a celoročně seno, křížim Kalifornáky z belgickým samcem chovám do 5 měsíce a zabijím kolem 4-4,5kg a bez hlavy mají 2,8-3kg, pro někoho je to dlouho a tvrdí že moc prožerou, mě to zas tak netrápí zabíjel jsem o měsíc dříve ale zdála se mi kostra ušáka málo zmasilá. Že by se mi Belgická samice nestarala o mladé to se mi nestáva, nejsou to první vrhy, měl jsem jednu a ta pokaždé všecko sežrala a nic ji přitom nevyrušovalo jak se tady píše, prostě se nevyvedla tak šla, samice mám ve zděné budově bez myší a relativní teplotě, zkoušel jsem ještě Mm samici s Belgičánem a tam byly slabší vrhy kolem 4 kusů, takže zatím Kalifornsá u mně dobrá

17.2.2015 19:27

horal napsal(a):

Tak nám teď naše Belgičamka přesně tohle udělala. Tři vrhy ok a teď nepostavila hnízdo a zrovna jsem neměla kam mladé podložit. Kalforňačky a kříženky jsou bez problémů.

Přidejte reakci

Přidat smajlík