Dobrý den. Samice samozřejmě trpí na otlaky, záleží také na plemenu. Dbré je v době klidu kdy necháváte samici odpočnout od připouštění ji přendat na podestýlku. Neni to nutné pokaždé, některý králik na to náchylný není. Záleží také na roštech, drátěný je v tomto ohledu horší má malou plochu o kterou se králik opírá. Dřevěná laťková je na tom lépe, jenom laťky by měly být nařezány tak, že mezera mezi nimi je dole širší než nahoře. To aby se nezachytávaly bobky mezi nima. Šíře mezer je také podle velikosti králiků. Myslím tím jestli je to zakrslík nebo normální králik.1,1 až 1,5 cm by měla stačit. Podestýlka se nedává a i seno které králik vytahá je třeba odstraňovat, jinak rošt ztrácí účinnost. V klecových odchovech porody řeší kotištěmi, keré se buďto zavěsí z venku, nebo vloží do klece. Také se používá podložka, to ale zase ztrácí rošt význam. Pokud to neni nutné zůstaňte se smicemi u klasiky na podestýlce a roštami vyřešte pouze ochovny pro odstavené králičata. Myslím že si ušetříte dost starostí a problémů.
Samozřejmě je to jenom můj názor a zkušenost.
Naprosto souhlasím s horalem. Na roštech se samozřejmě králík necítí dobře. Navíc mohou vznikat deformace končetin a otlaky. Časem se navíc rošty ucpávají a jste tam, kde jste byl s plnou podlahou. Osobně jsem se zatím nesetkala s chovatelem, který by měl rošty a chválil si je. Naopak jsem se setkala s chovateli (mezi nimiž i jeden v současnosti nejúspěšnější chovatel jistého masného plemene v ČR), kteří je měli a vrátili se ke klasickým podlahám.
Za sebe Vám je rozhodně nedoporučuji.
robik11@seznam.cz
napsal(a):
Dobrý den, zajímá mě jestli králici na roštech netrpí na tlapky, a zčeho je nejlepší rošty vyrobit. Aby jima propadli bobky.Taky jestli se při chovu na roštu dává nějaká podestýlka nebo jen seno do jeslí, a co se dělá se samicí když si musí postavit hnízdo.
Chovám Bu na produkciu mäsa.Po skúsenostiach s roznym prevedením králikárni poslednú som vyriešil roštovými podlahami a možem iba doporučiť.Podlaha kotercov veľkosti 90x70 cm je v predných dvoch tretinách plná, teda laty sú uložené tesne vedľa seba.Zadnú tretinu tvorí rošt z latiek 3 cm, medzi nimi sú medzery 15-17 mm.Materiál agát.Celá podlaha je voľne položená a dá sa jednoducho vybrať.Pre doplnenie konštrukcie, pod touto poloroštovou podlahou je pevná podlaha na ktorej je položený trusník 90x70x5 cm, ktorý sa dá jednoduchým manévrom vybrať zásuvkovým sposobom aj pod uzatvorenými dvierkami.V koterci sú jasle na seno a závesné zásobné krmítko na jadrové krmivo.Niektoré samice, väčšinou mladé, sem tam vyťahajú trochu sena, ale na funkciu roštu to nemá vplyv.Čistím raz za týždeň, vytiahnem rošt, prečistím medzery medzi latkami, vysypem trusník, a raz za čas vymením rošt za náhradný vysušený.Pre samice slúžia krajné koterce, ku ktorým je priložené hniezdisko veľkosti 60x30x30 cm s otvorom 20x20 cm.Otvor je 10 cm nad podlahou a nad dnom hniezdiska.Králiky väčšinou opúšťajú hniezdisko po troch týždňoch a vtedy sú už dostatočne veľké a rošt im nevadí.Hlavnou prednosťou tejto konštrukcie je nielen jednoduché čistenie, ale, a to predovšetkým, suché prostredie v koterci.
rošty

XXX.XXX.164.82
Osobně mám rošty takto. Na nich Mm, Bu a Kal. S otlaky jsem se ani u samců Mm dosud nesetkal. Pro králice dávám hnízdiště.
rošty
napsal(a):
Osobně mám rošty takto. Na nich Mm, Bu a Kal. S otlaky jsem se ani u samců Mm dosud nesetkal. Pro králice dávám hnízdiště.
Díky za info, prosil bych nějakého chovatele který má zkušenosti s rošty at mi na meil -robik11@seznam.cz nechá tel kontakt a já zavolám o informace, děkuji předem.
Také mám rošty a naopak likviduji králíkárny s plnými podlahami a všechno měním. Mám na nich plastovou desku, takže vyroštováno je jen zadních 10cm, jde v tomhle případě hlavně o moč. Králík je poměrně inteligentní, pochopí kam má chodit. Pár králíků jsou prasátka a bobky hází všude, nadzvednu podložku a všechno sjede dozadu - hned je uklizeno. Celkově tak uklízím 18 kotců denně a je to otázka +-10minut denně a půl hodinky jednou týdně. Pro samice jednoduché ohrádky s podlahou. V zimě je možné nastlat i na ten rošt pokud chcete na zimu vysokou, máte to hned sušší protože alespoň ta moč odteče. Taky neznám u roštovek zápach. Sice vyšší náklady, ale hned se vám to vrátí v podobě ušetřeného času a vyšší hygieny. Mohu jen doporučit Zámečnictví Prášek má plastové 90x70/77) za 650/700, - Kč.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
Středový panel se dá vysunout lehce ven a tak zvětšit celkový prostor králikárny. To jen pro představu.
mustela.erminea
napsal(a):
Ono málo co je černobílé. Nové dřevěné rošty opravdu vypadají moc pěkně.
Ale fotku dřevěného roštu rozkousaného od králíků a nasáklého močí už sem nikdo nedá. Nebo když je potom rošt ucpaný... Tak já sem během pár dnů několik fotek taky hodím. Ať vidíte i tu druhou stránku.
Dík za každý příspěvek, všechno má své klady i zápory.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
mustela.erminea
napsal(a):
Ale fotku dřevěného roštu rozkousaného od králíků a nasáklého močí už sem nikdo nedá. Nebo když je potom rošt ucpaný... Tak já sem během pár dnů několik fotek taky hodím. Ať vidíte i tu druhou stránku.
No mate sice pravdu, že to kralici koušou a nasákne moči ale není takovy problém rošt vyhodit a dat jiny. Ten rošt nic nestojí jelikož je udělan z prokladek od latí a tak to stojí jen muj čas. Cca 10 minut práce.No dal bych sem i stare ale žadnou fotku nemam.Dnes už to mam vkleci.
adriane
napsal(a):
Přesně, většinou stejně potřebujete vyměnit jen těch pár zadních, to není taková práce, navíc už dnes jsou rošty plastové kde problém odpadá úplně ;) Jak s okusováním, tak s nasákáváním.
Z těch Práškových roštů řežete 10cm pásy do zadní části králíkárny? Celé rošty z plastu by byly dost drahé.
mustela.erminea
napsal(a):
No, tak rozsévači mínusů se zase vyřádili...
Nějak ale nepobírám, za co jsem je vlastně schytala? Mohli by mi to jejich "dárci" vysvětlit? Nejsem si vědoma, že bych v tomto příspěvku napsala něco, co není pravda, nebo že bych snad byla vulgární nebo někoho napadala... Nebo snad ano?
Zadavatel snad chtěl slyšet i negativa roštů... Nebo není pravdou, že králíci dřevěné rošty koušou, a že nasakují močí?
Mínusy beru, pokud někdo konkrétně vysvětlí, s čím nesouhlasí, co je špatně, je-li příspěvek hrubý či urážlivý, pokud obsahuje zjevné nesmysly, … Ale v hodně případech mi omínusování příspěvku opravdu přijde jen o tom, že dotyčný chce rozdat ťapky i jiným, když sám jich má taky dost… Nebo skutečně nevím, jak jinak si to vysvětlit.
mustela.erminea
napsal(a):
No, tak rozsévači mínusů se zase vyřádili...
Nějak ale nepobírám, za co jsem je vlastně schytala? Mohli by mi to jejich "dárci" vysvětlit? Nejsem si vědoma, že bych v tomto příspěvku napsala něco, co není pravda, nebo že bych snad byla vulgární nebo někoho napadala... Nebo snad ano?
Zadavatel snad chtěl slyšet i negativa roštů... Nebo není pravdou, že králíci dřevěné rošty koušou, a že nasakují močí?
Mínusy beru, pokud někdo konkrétně vysvětlí, s čím nesouhlasí, co je špatně, je-li příspěvek hrubý či urážlivý, pokud obsahuje zjevné nesmysly, … Ale v hodně případech mi omínusování příspěvku opravdu přijde jen o tom, že dotyčný chce rozdat ťapky i jiným, když sám jich má taky dost… Nebo skutečně nevím, jak jinak si to vysvětlit.
Toho si nevšímejte, já jsem zadavatel a chci vědět klady a zápory chovu na roštech.
Mustela.erminea: z toho si nic nedělejte, s těmi packami to byl dobrý nápad, nicméně bych ty negativní zrušila a nechala jen ty pozitivní...řádí tady "hodnotitelé" kteří omínusovávají chovatele protože se mu nelíbí plemeno které chová, nebo si potřebují pohonit ego a místo rady radši hodí mínus ;) Rozhodně kvůli nim nezačnu cenzurovat své příspěvky
bronda: to by možná mohlo také být rešení, ale zatím na to kašlu a mám je vcelku. Ano, je to investice, ale kolik stojí dřevěný rošt? A tenhle je prakticky nezničitelný a nenasákává. A kolik to ušetří práce a hnoje. Vyplatí se i finančně. Ale existují i lacinější plastové rošty, Hradský-sunk má příčky jež lze nařezat do libovolných délek, ale ty mi nevyhovují, nejsou samonosné a mají oblý profil a velké mezery (mám zakrslíky). http://www.hradsky-sunk.cz/ostatni-sortiment/skladaci-plastovy-rost-do-kotce-kralikarny-1bm
Také se říká, že maso králíků z roštu je o poznání lepší chuťově, že není "cítit hnojem", tuto zkušenost mohu potvrdit.
robik11: http://www.kralikarny.eu/kotiste_rosty_trusniky.html + foto.
Pozdě, ale přece zasílám fotky dřevěných roštů vykousaných od králíků (což je dost často). Dále je možno vidět ucpané mezery mezi rošty a rošty nasáklé močí.
Ano: Tyto rošty nejsou konstrukčně jak mají být. Mezery jsou příliš malé. (Leč to, že je králíci koušou, a že se ucpávají a nasakují močí bude platit i pro rošty s většími mezerami.)
Toto je však maximum, co je pro mě akceptovatelné. Jsou to takové "rošty nerošty". Do klasických roštů bych nikdy nešla, protože podle mě je králík na klasických roštech chudák. Navíc v nich nespatřuji absolutně žádné pozitivum. Pokud má králík podestláno a jakž takž prostorný kotec, jsou podle mě hygienické i tradiční kotce s plnými podlahami se spádem.
mustela.erminea
napsal(a):
Pozdě, ale přece zasílám fotky dřevěných roštů vykousaných od králíků (což je dost často). Dále je možno vidět ucpané mezery mezi rošty a rošty nasáklé močí.
Ano: Tyto rošty nejsou konstrukčně jak mají být. Mezery jsou příliš malé. (Leč to, že je králíci koušou, a že se ucpávají a nasakují močí bude platit i pro rošty s většími mezerami.)
Toto je však maximum, co je pro mě akceptovatelné. Jsou to takové "rošty nerošty". Do klasických roštů bych nikdy nešla, protože podle mě je králík na klasických roštech chudák. Navíc v nich nespatřuji absolutně žádné pozitivum. Pokud má králík podestláno a jakž takž prostorný kotec, jsou podle mě hygienické i tradiční kotce s plnými podlahami se spádem.
Toto ovšem nemá s rošty absolutně nic společného... To je jen podlaha s většími mezery mezi laťkami... Jediné pozitivum snad může být odtok moči, ale i zde se jí asi velká část vsákne...
Aby rošt fungoval, musí být laťky užší a mezery mezi nimi cca 12 mm, jinak to nemá valného smyslu...
já mám tedy rošt drátěný od pana Práška a jsem s nimi naprosto spokojen. Králíci jsou v naprosté čistotě, je s nimi snadná manipulace a relativně čistá práce... Pokud tedy nemáte v kotcích mnoho králíků či nevyprazdňujete trusníky méně často, než je třeba...
mustela.erminea
napsal(a):
Zdravím všetkých, tie fotky ktoré ste nahrala sú pre mňa absolútne neprijateľné.Sú ale poučné ako kolíska chorôb.
Nie každý druh králika je vhodný na chov na rošte. Hlavne ťažšie plemená mávajú otlaky. Pri králikoch ktoré sú predurčené na veľkochov je jednou z podmienok, aby boli prispôsobené chovu na roštoch. Za celú dobu čo chovám králikov na rošte vlastne v klietkach som mal len jednu samicu ktorá mala otlaky.
Veľkou prednosťou hlavne v letnom období je prúdenie vzduchu nič vzdušnejšieho nevymyslíte..
Výhodou pri klietkovom chove je aj to to že klietky chovatelia klietky dávajú do miestností kde vedia lepšie zabezpečiť priestor proti komárom. Určite bude králik spokojnejší na rošte v klietke bez komárov ako na podstielke pričom ju budú otravovať komáre. Dokonca aj dezinfekcia je oveľa lepšia účinnejšia, ak použije chovateľ kvalitný prípravok nemusí vybrať ani králikov a dezinfikuje plošne.
Len ťažko si viem predstaviť veľkochov bez roštov. Je maximálne výhodné ak chovateľ vidí aj trus králika. Ak mám podozrenie pri odstavených králikoch chytím moje zrkadielko upevnené na drievku a zospodu pozriem králikov, hneď by som odhalil prípadnú hnačku. nakoľko mám zberné plechy každý deň zbieram minimálne raz trus spôsobom keď králiky odpočívajú vôbec ich neruším. Trus nekvasí v králikárni ale v kontajnery. Samozrejme každý chovateľ má iné priority pri chove, a vôbec neznamená že môj spôsob je najlepší, je len pre mňa najbližší.
Ešte že králiky si nevyberajú samy spôsob chovu viem si predstaviť ako by vymýšľali :).