Tak som sa rozhodol postaviť novú králikáreň na koľko tá stará dosluhovala...
Touto cesto by som sa chcel pochváliť a podeliť sa s Vami o moju radosť
peterr22
napsal(a):
Tak som sa rozhodol postaviť novú králikáreň na koľko tá stará dosluhovala...
Touto cesto by som sa chcel pochváliť a podeliť sa s Vami o moju radosť
A tu už obyvatelia...jednotlivo
Foto číslo 1-samica Bu
Foto číslo 2-kríženec činčily
Foto číslo 3,4-kríženci matka a dcéra, všetky samice momentálne kotné, tak len čakať...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Když si tam samice postaví hnízdo, nebude málo místa?Zdá se mi že jsou kotce malé, ale možná to jen klame.Jinak vypadá králíkárna celkem dobře.
peterr22
napsal(a):
Je pravda, že samce majú trošku menšie koterce. No samičky si myslím majú miesta dosť...do veku 8 týždňov mladých sa tam hravo pomestia a potom do odchovne , ktorú mňam v chlieve. Som rád že sa páči.
No obávám se, že "dost" ho nemají ani když jsou bez mladých. A mají-li v tom mít hnízdo a odchovávat mladé, tak je to bída. Ve větších kotcích se lépe udržuje hygiena a odchov je zdravější a spokojenější.
A o nákupu nových misek neuvažujete?
Vaěe nová králíkárna je pěkná, ale opravdu tak pro čtyři králíky! přečetl jste si někde doporučené rozměry pro králíky středních plemen? my máme kotce 80x80 v.70 pro jednotlivé samičky, pro odchov s mladými 80x150, myslím, že nai králíčci jsou spokojení, chovám burguny..přimlouvám se zy vaše samičky, je mi jich líto, spravte jim to nové bydlení...
Zdravím, Peter,
některým lidem se velikost kotců zdá malá... Zkuste to a uvidíte, osobně si myslím, že jde o optický klam, neboť kotce jsou krásně vysoké...
Ale pokud byste je přece jen chtěl zvětšit, stačí, pokud jim uděláte v kotci jakousi poličku... Ušáci na ni velmi rádi lezou a také tím pádem výrazně zvětšíte plochu na králíka a obzvlášť samice to uvítají, neboť budou mít únik před dotěrnými králíčaty...
S pozdravem Hona...
hona
napsal(a):
Zdravím, Peter,
některým lidem se velikost kotců zdá malá... Zkuste to a uvidíte, osobně si myslím, že jde o optický klam, neboť kotce jsou krásně vysoké...
Ale pokud byste je přece jen chtěl zvětšit, stačí, pokud jim uděláte v kotci jakousi poličku... Ušáci na ni velmi rádi lezou a také tím pádem výrazně zvětšíte plochu na králíka a obzvlášť samice to uvítají, neboť budou mít únik před dotěrnými králíčaty...
S pozdravem Hona...
No jo, jenže na výšku si do toho nelehnou, že jo.
Když se navíc podíváte na první fotku, kolik místa tam zabírají ty misky a kastroly na vodu, tak je to fakt tristní pohled.
Co si budeme povídat, chovat se dá všelijak - i slepice v klecích a koně na štontech, tak proč ne králík na minimální podlahové ploše, kde si sotva dřepne. Ale netvařme se prosím, že to je optimum a nejde to i jinak.

Dříve se taky dávalo krmení do všeho možného a králíci vyrostli.Hlavně že jsou dobře krmeni a mají vodu.Uvědomte si že krmítka a napaječky něco stojí a každý na to nemá aby koupil.V tom bych problém nehledala a nikoho neodsuzovala že je voda v kastrolku.Pravda je, že u mých by kastrolek neprošel, protože je lehký a králíci by ho určitě převraceli.Problém může mít pán s těmi malými kotci, když se samice okotí.Takové dementní rady jako napsal p.Hona bych si odpustila./zřejmě to tak řeší on/Určitě to pán myslel dobře ale nedořešil to při stavbě.Ano, může kotce zvětšit tím že odstraní stěnu mezi kotci a postaví ještě jednu králíkárnu.Myslím že si to již sám uvědomil a dopřeje micanům více místa.Mám pocit, že je tu většina chovatů tak bohatých že můžou králíkům postavit paláce.Mají doma chlévy po prasatech kde můžou ochovávat králíky.Každý tu možnost prostě nemá.Vy, velkochovatelé, ráda bych viděla v jak velkých kotcích vykrmujete a odchováváte králíky.Že vám dělá dobře kazit druhým radost z nové králíkárny, která se třeba musela postavit za velkého odříkání.Zakusila jsem to sama tady na Fauně, když jsme stavěli králíkárnu z ytongu./u synovce/Jenže, mě můžou být něčí blbé řeči fuk a nic si z toho nedělá.Jen už bych se tu s ničím nepochlubila.Vždy se tu najde někdo, komu dělá dobře kazit radost druhým.
Taky nemám pro králíky žádný palác a kotce o rozměrech auly.Postavili jsme v rámci finančních možností.Kotce mám 100x60 a 150x60 a nemám pocit že by se tam králíci nějak tísnili.
O mě se tu píše že věčně rýpu, ale laskavě si někteří uvědomte co děláte vy.

kkki
napsal(a):
Jen mi tam chybí rantlík, aby mláďata nevypadávala ven.K.
Taky nemám rantlíky a králíčci žijí.Prostě vždycky se musí něco najít jak pohanět práci druhých.
"Že vám dělá dobře kazit druhým radost z nové králíkárny, "
Nic mi nedělá dobře. A faltusko, jste to vy, kdo ve vedlejším vlákně tak sprostě a zbytečně ryje do té mladé holky, že...?
Inu když dva dělají totéž, není to totéž, spěte sladce.
Já prostě mám takovou tupou zásadu, že když chci něco chovat, musím tomu přizpůsobit podmínky takové, jaké ta zvířata potřebují. Nemám podmínky, nechovám, nebo chovám míň, rány boží, je to tak těžké...?
Notabene když někdo má na to postavit si králíkárnu, tak je FAKT velký problém udělat o dva kotce míň a přidat 15cm hloubky na jedno prkno, to by pána nepochybně zruinovalo. Zamyslete se trochu nad tím, čím tu argumentujete...
Když v té osmikotcové králíkárně můžou bydlet kyblíky, tak dost určitě šlo udělat jen šestikotcovou s podobnými náklady.
Kastroly jsou mi ukradené, ale co mi vadí fest, že ta mísa na krmivo a kastrol reálně zabírají minimálně třetinu podlahové plochy.
napsal(a):
Taky nemám rantlíky a králíčci žijí.Prostě vždycky se musí něco najít jak pohanět práci druhých.
Na tu Vaši stavbu z ytongu si vzpomínám. Reagovala jste zbytečně ostře i na dobře míněné rady. Se zbytkem souhlasím, ikdyž bude kralíkárna ze zlata, tak se najde někdo s tvrzením že se to málo třpytí
rabbit
napsal(a):
Na tu Vaši stavbu z ytongu si vzpomínám. Reagovala jste zbytečně ostře i na dobře míněné rady. Se zbytkem souhlasím, ikdyž bude kralíkárna ze zlata, tak se najde někdo s tvrzením že se to málo třpytí
Jo, zkuste se miliardáři zavděčit chalupou ze dřeva. Tak to prostě je.
Stejně tak platí, že minimální a optimální podmínky jsou dvě různé věci. Poukázat na to je hrdelní zločin? Tak to jo...

Králíkárna je to pěkná, účelná, s dobře udělanou střechou, ale pro samice s mláďaty jsou ty kotce prostě malé. Pokud to někdo bere jako hanění, pak je problém v jeho egu, bohužel, ale to, že se do nějakého prostoru králík vejde z toho prostoru ještě nedělá prostor dostatečný pro trvalý pohyb a už vůbec ne pro odchov mláďat do nějakých dvou měsíců věku. V klecích podobných rozměrů se vystavují králíci na výstavě, jo, den to tam vydrží. Ještě bych si dovedla představit podobný kotec pro samce, i když to bude chudák a pravděpodobně časem zajde na řídnutí kostí (to jsou takoví ti králíci co najednou nemůžou na nohy tak jdou do sekané...). Ale odchov mladých v něčem takovém prostě nepůjde, nebo možná půjde, ale za cenu velkých ztrát.
A zvláště v takovém malém prostoru se holt musí počítat s jistou investicí, když už chcete krmit jádro z mističek, pořiďte si aspoň napáječky a seníky. Když dáte to téhle komůrky seno na zem, králík se dvakrát vyčůrá a už má celé seno pochcané, protože prostě nemá, kam jít jinam. Pokud v tom chcete odchovávat mladé, to nechci vidět ty nářky na kokcidiózu. To samé napáječka. Králík dvakrát skočí a kastrol už je vylitý, půl kotce okamžitě mokré že si králík nemá ani kam lehnout a je bez vody. A to jsou pak nářky, jak samice roztahaly mladé.

Nevím proč bych měla mít špatnou náladu?K vůli rantlíkům ? .Tady je spíše uzavřená skupina chytráků, kteří mají u králíků vše nej...No škoda slov.
leprechaunek
napsal(a):
Jo, zkuste se miliardáři zavděčit chalupou ze dřeva. Tak to prostě je.
Stejně tak platí, že minimální a optimální podmínky jsou dvě různé věci. Poukázat na to je hrdelní zločin? Tak to jo...
Ale vůbec ne. Taky se mi to zdá malé a nemyslím že to zkresluje fotka. Na druhou stranu když vidím občas malé kotce pro velká plemena... Taky to nehaním zvlášť když tito lidé mají výsledky kterých já asi nikdy nedosáhnu.
Ked to je takto rozprudene a uz ked si takmer "hadate" mam otazky :)...
Otazka 1: Ake minimalne rozmery kotercov odporucate?
Otazka 2: Ake optimalne rozmery kotercov odporucate?
Plemeno 1: BO (vseobecne velke plemena)
Plemeno 2: BU (vseobecne stredne velke plemena)
Doplnok 1: chovna samica
Doplnok 2: chovny samec
samozrejme beriem, ze sa mozu aj zhodovat odpovede na obe otazky atd len proste viac nazorov viac sanci spriemerovat a vziat si to naj :)
Mam za sebou asi 5 webov, kde som nasiel rozdielne, plus mam takmer prestudovanu knihu chov kralikov od pana Zadinu a stale som napochybach...
Moje odpovede by boli:
O1P1: 100x70x60
O1P2: 70x60x50
O2P1: 120x80x80
O2P2: 90x80x70
je to ok alebo mate ine lepsie rady? a k tomu este kolko kotercov klasickych na 1 chovnu samicu...
vdaka
Koco.
Ospravedlnujem sa za dva prispevky ale editovat asi neide...
na obrazku je zelenou vyznaceny priestor kde chcem postavit kralikarnu...
V prvom rade Vám všetkým prajem pekný večer. Určite som nechcel aby v tomto vlákne došlo k nejakým konfliktom. Priečka išla preč a králikáreň je teda 6 miestna. V dvoch kotercoch sú k dispozícii aj jasle, ďalšie plánujem dorobiť. Misky s vodou mi králiky neprevracajú, dôvod neviem...asi sa poučili, že potom budú mokré. Doska sa po okotení samice k dvierkam založí, teda mladé nevypadnú. Králikom pravidelne čistím, ako som už spomenul a s kokcidiózou som už chvála Bohu problémy nemal. Pre rabbita áno to pletivo je podobné spevnenej sieťovine. Takže dúfam, že tu už žiadne konflikty nebudú. Teraz mi už len držte prsty, aby sa samičky úspešne okotili a mladé odchovali bez problémov. PS: Králiky som choval aj v chlieve v kotercoch po prasatách a darilo sa im Peter.

Leprechaunek:Nic mi nedělá dobře. A faltusko, jste to vy, kdo ve vedlejším vlákně tak sprostě a zbytečně ryje do té mladé holky, že...?
Tak ta slečna napadala mě a já jen reagovala a nebyla jsem sama kdo si ten její vulgarismus nenechal líbit.Já jsem s ní husy nepásla a nakonec s Vámi taky ne.Tak mě laskavě přestaňte brát do úst...
Už toho tady mám opravdu dost.Neuvědomila jsem si, že Fauna je jen pro vás a vám podobným..Taky jsem si neuvědomila, že je tu zakázané někoho se zastat.Hnusí se mi to tu.Tak že si to na Fauně užívejte, já bez Fauny a hlavně vás "důležitých a "vynikajícách"chovatelů žít můžu.
Tak že zapomeňte laskavě vy a ostatní kterým ležím v žaludku, že existuji.Jasné?
Přeji všem hodně chovatelských úspěchů.
napsal(a):
Leprechaunek:Nic mi nedělá dobře. A faltusko, jste to vy, kdo ve vedlejším vlákně tak sprostě a zbytečně ryje do té mladé holky, že...?
Tak ta slečna napadala mě a já jen reagovala a nebyla jsem sama kdo si ten její vulgarismus nenechal líbit.Já jsem s ní husy nepásla a nakonec s Vámi taky ne.Tak mě laskavě přestaňte brát do úst...
Už toho tady mám opravdu dost.Neuvědomila jsem si, že Fauna je jen pro vás a vám podobným..Taky jsem si neuvědomila, že je tu zakázané někoho se zastat.Hnusí se mi to tu.Tak že si to na Fauně užívejte, já bez Fauny a hlavně vás "důležitých a "vynikajícách"chovatelů žít můžu.
Tak že zapomeňte laskavě vy a ostatní kterým ležím v žaludku, že existuji.Jasné?
Přeji všem hodně chovatelských úspěchů.
Faltusko, co raději ignorovat narážky jiných...V době internetu to jinak už ani nejde. Dost začínajících chovatelů je určitě za (nejen) vaše rady rádo. Včetně mě...
omlouvám se za off-topic.
napsal(a):
Dříve se taky dávalo krmení do všeho možného a králíci vyrostli.Hlavně že jsou dobře krmeni a mají vodu.Uvědomte si že krmítka a napaječky něco stojí a každý na to nemá aby koupil.V tom bych problém nehledala a nikoho neodsuzovala že je voda v kastrolku.Pravda je, že u mých by kastrolek neprošel, protože je lehký a králíci by ho určitě převraceli.Problém může mít pán s těmi malými kotci, když se samice okotí.Takové dementní rady jako napsal p.Hona bych si odpustila./zřejmě to tak řeší on/Určitě to pán myslel dobře ale nedořešil to při stavbě.Ano, může kotce zvětšit tím že odstraní stěnu mezi kotci a postaví ještě jednu králíkárnu.Myslím že si to již sám uvědomil a dopřeje micanům více místa.Mám pocit, že je tu většina chovatů tak bohatých že můžou králíkům postavit paláce.Mají doma chlévy po prasatech kde můžou ochovávat králíky.Každý tu možnost prostě nemá.Vy, velkochovatelé, ráda bych viděla v jak velkých kotcích vykrmujete a odchováváte králíky.Že vám dělá dobře kazit druhým radost z nové králíkárny, která se třeba musela postavit za velkého odříkání.Zakusila jsem to sama tady na Fauně, když jsme stavěli králíkárnu z ytongu./u synovce/Jenže, mě můžou být něčí blbé řeči fuk a nic si z toho nedělá.Jen už bych se tu s ničím nepochlubila.Vždy se tu najde někdo, komu dělá dobře kazit radost druhým.
Taky nemám pro králíky žádný palác a kotce o rozměrech auly.Postavili jsme v rámci finančních možností.Kotce mám 100x60 a 150x60 a nemám pocit že by se tam králíci nějak tísnili.
O mě se tu píše že věčně rýpu, ale laskavě si někteří uvědomte co děláte vy.
1) "dementní rady" si vyprošuji.
2) já nic podobného využívat nemusím, neboť chovám v typizovaných klecích od pana Práška, které jsou opět ve shodě s rozměry doporučenými EU, která o životní prostor zvířat dost dbá
3) tuto radu jsem vyčetl buď na králíkáři, nebo u Zadiny či jiném dost uznávaném zdroji, teď už si nevzpomenu přesně a viděl jsem to i u jedné naší přední chovatelky. Jméno vám tu v jejím zájmu vytrubovat nebudu...
4)Opravdu nevím, jak Faltuska, která v témže vlákně lidi uráží si dovolí nafouknout hubu, když se sama dočká kritiky. A to pouze kritiky, bez jakýchkoliv hrubých urážek!

Vážená pane hono, važte laskavě slova.Jestli tu má někdo hubu, tak jste to možná Vy, já určitě ne.Už jsem jednou psala aby jste si mě tu na Fauně nebrali do úst NIKDO.Děkuji.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
peterr22
napsal(a):
A tu už obyvatelia...jednotlivo
Foto číslo 1-samica Bu
Foto číslo 2-kríženec činčily
Foto číslo 3,4-kríženci matka a dcéra, všetky samice momentálne kotné, tak len čakať...
Jste spokojen ze svoji praci, ja bych řekl že ano.Tak si ji užívejte a nenechte se odradit.At se chovu daří.
napsal(a):
Vážená pane hono, važte laskavě slova.Jestli tu má někdo hubu, tak jste to možná Vy, já určitě ne.Už jsem jednou psala aby jste si mě tu na Fauně nebrali do úst NIKDO.Děkuji.
Vážená paní/slečno Faltusko,
ono se říká
na hrubý pytel hrubá záplata
nebo
jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá
a jistě byste našla podobných rčení více.
Ostatně sousloví "nafukovat hubu" je ustálené staré (ještě z dob, než došlo k posunu pojmosloví) a neznačí líbeznost vaší tvářičky.
zkuste proto napřed kontrolovat svůj slovník a pak teprve se rozčilujte, je-li k vám někdo ostřejší, než je vám milo...
přeji hezký večer.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
napsal(a):
Vy ho napadnete a pak se divíte. Co si trochu sahnout do svědomí.Ted přišel ten bod zlomu kdy poznavate jake to je.Tak si to trochu vychutnejte.Na druhou stranu bych zas neutíkal co myslíte,. zatněte zuby a jede se dále.
Vidim ze sa tu len hadate, viete mi aj poradit uz som sa pytal vyssie, no kde pozriem ci napisem vsade len hadky, nadavky atd... som tu len par dni, snazim sa ziskat co najviac info, no zatial som zistil, ze tu je takmer kazdy iba hasterivy a nic viac...ma to odraca byt na tej stranke, je smutne, ze sa to neda aj bez toho...ved kazdy sme iny kazdy ma iny nazor a preto tu pisem, pretoze chcem vediet od viacerych co na to povedia... z viac nazorov si clovek vie minimalne spriemerovat vsetko a zobrat to naj podla seba...ak tymto niekoho urazim, tak sa vopred ospravedlnujem, ale fakt to nevyzera ako stranka o chove a s nim spojena :(
ake potom odporucate velkosti kotercov?
velke plemeno (BO)?
stredne velke plemeno (BU)?
nemyslim len na suroviny (maso, kozky...), ale napr. aj vystavne chovy atd... viete snazim sa postavit si kralikaren vlastnu sam a prvu, no najprv sa snazim ziskat co najviac informacii, ci uz od Vas starsich chovatelov alebo z roznych webov ci kniziek... dakujem pekne.
Na vojně v 77-mém jsme měli velitele, který byl typický "samonasírací" typ. Z klidu začal zvyšovat hlas, pak řvát a čím více řval, tím více byl nasr..ý. Mám pocit, že diskuse na iFauně fungují obdobně a proto nejvíce informací najdete na začátku vlákna. Čím více se diskuse rozvíjí, tím je zanesenější osobním napadáním a invektivami. Vlákna by snad měla mít omezený maximální počet příspěvků.
Vznesete dotaz a očekáváte připomínky.
Dostane se Vám jich a případně kritiky toho, co se jiným chovatelům na Vašem díle nelíbí. Potud je vše konstruktivní a něco si z toho odnesete.
Pak se objeví někdo, komu se pro změnu nelíbí, že Vás někdo kritizuje a neplácá jen po rameni.
Dalšímu se nelíbí, že se předchozímu nelíbila kritika.
Tito se pustí do sebe, vynadají si do dementů a na prospěšné informace můžete zapomenout.
Ale k věci - když zatím nikdo nezareagoval na Váš dotaz. Ptal jste se na velká a střední plemena - ty nechovám, jen malá, ale alespoň se od něčeho můžete odrazit.
Králíkárny mám s výškou 55cm. Pro samce či samostatné kusy mám kotce cca 70 x 80. Menší ve starší kupované králíkárně 70 x 70 používám z nouze také, ale, není to ono. Pro odchov po odstavu (výkrm) do těchto menších kotců dávám nejvýše dva kusy, do kotců 70 x 80 2-3, ale u tří je to již přeplněno a dělám to jen v nouzi. Do větších kotců 134 x 80 dám po odstavu max.6 kusů.
Samici s mláďaty nechám první měsíc klidně v kotci 70 x 80 a je to bez problémů, nejpozději kolem 5 týdne ale přemísťuji do dvojitého kotce, nebo do kotce 70 x 100 (dle počtu mláďat). Pokud vkládám kotiště, pak již kotec 70 x 80 nepostačuje - kotiště zabere dost místa - je třeba dvojnásobný prostor.
Co se týče středního plemene, chtělo by to mít šířku kotců o 10-20 cm větší. Nicméně ze středních plemen občas používám ČL a Du a tam jsem si bohatě vystačil s rozměry jako u malého plemene.
Co se týče poličky v králíkárně, kterou doporučoval Hona, není to zase tak "dementní rada" jak ji okomentovala Faltuska. Občas se (zvláště u velké výšky kotců) používá pro zvýšení podlahové plochy kotců (Borax), i když ne vždy ji králíci ocení (asi případ od případu). Moje samice např. s oblibou pobývají na víku od kotiště, což je obdoba poličky. Rozhodně můžete zkusit a nic nezkazíte - jen svým kusům zpříjemníte život a když se neosvědčí, není nic jednoduššího, než tu desku navíc vyhodit.
Nedejte se odradit několika jedinci a ať se chovy daří.
Králikárna je pěkná ! Jste šikovný. Já jsem řešil menší prostor pro samice přídavným kotištěm. Bedýnku ze strany s vrchním otevíráním. Dobrá je i myšlenka prkénka, kde si mohou králíci vylést. Jako napáječky vděčně slouží litrové lahve od rumu s provrtaným víčkem, zavěšeny v kotci dnem vzhůru. Prkénko u dvířek zasouvám do dvou jakých si úček z pásoviny, při vymetání ho vyjmu. Bez něj se mladé natlačí na dvířka, stačí neopatrně otevřít a už je honíte po dvorku.
Přeji úspěšný chov ! Založeno máte super!

Už jsem to tu psala asi 2x, pro VŠECHNY, zapomeňte že existuji a přestaňte si mě brát do úst a´t je to kdo chce..Myslím si své vy taky.Nereaguji a nebudu reagovat na nic a na nikoho.Doufám že je to naposledy kdo tu napsal v nějaké souvislosti Faltuska.Děkuji.
Mrzí mě, že za sebe králíkárnu nemůžu pochválit. Řemeslné zpracování je zoufalé, pletivo divné - vypadá jako záclona a králíkům bude horko a budou se tam dusit. Budou se dusit taky proto, že je to malé. Menší než malé. Dokonce bych si troufnul říct, že toto ne že hraničí s týráním zvířat, toto je týrání zvířat!
Myslím, že i jen selský rozum by mohl dát, že je to pro králíky středních plemen (a jejich křížence) malé. Vypadá to, jako by měl člověk žít v koupelně, komu by se to líbilo?
Doporučuju každému, komu se tato králíkárna zdá dobrá, strčit hlavu v letním vedru při kydání hnoje dovnitř do kotce a zkusit tam vydržet minutu a dýchat ten čpavek, sirovodík a ostaní plyny a každému pak může dojít, v jakém odéru a plynové komoře musejí jeho králíci žít.
I když, možná vám větrání zajistí mezery mezi prkny...
Kdykoliv jdu krmit králíky vidím svoje dílo a svou práci a musím z toho mít spokojený pocit. Nejsem truhlář. Umím to udělat dobře (ve srovnání s předmětnou králíkárnou dokonale) a kdybych neuměl, nechal bych si to vyrobit a nebo, jak tu píše někdo výš, bych to prostě nedělal.
Běžím, nebo ležím, nic mezi tím.
"Běžím nebo ležím" není řešení. Ani nechat to udělat na zakázku, či nedělat to vůbec není řešení. Zadavatel postavil první králíkárnu dle svých představ a možností.
Řešením je poučit se z chyb a příště to udělat mnohem lépe.
A své první dílo může použít třeba na rozdělení odstavu, nebo (což už u dvou kotců učinil) propojit a využít dvojkotce. Síťovinu ve dveřích lehce nahradí pletivem. I škvíry mezi seschlými deskami jsou řešitelné třeba pobitím lepenkou.Časem, až budou vedle stát mnohem povedenější králíkárny, pak tuto může rozebrat na palivové dříví.
napsal(a):
Už jsem to tu psala asi 2x, pro VŠECHNY, zapomeňte že existuji a přestaňte si mě brát do úst a´t je to kdo chce..Myslím si své vy taky.Nereaguji a nebudu reagovat na nic a na nikoho.Doufám že je to naposledy kdo tu napsal v nějaké souvislosti Faltuska.Děkuji.
Nic proti Vám nemám, ale když píšete NEREAGUJI, tak se toho držte...
bronda
napsal(a):
"Běžím nebo ležím" není řešení. Ani nechat to udělat na zakázku, či nedělat to vůbec není řešení. Zadavatel postavil první králíkárnu dle svých představ a možností.
A své první dílo může použít třeba na rozdělení odstavu, nebo (což už u dvou kotců učinil) propojit a využít dvojkotce. Síťovinu ve dveřích lehce nahradí pletivem. I škvíry mezi seschlými deskami jsou řešitelné třeba pobitím lepenkou.Časem, až budou vedle stát mnohem povedenější králíkárny, pak tuto může rozebrat na palivové dříví.
Uplne s Vami suhlasim..., kritika aj ked mohla byt jemnejsia je fajn od toma, pretoze si z nej niekto ako ja vie zobrat viac, ale skoda ze to je iba kritika bez rad, zaujimalo by ma preco priamo v kritike nenapise niekto kolko by malo byt, ako by mala vyzerat, pripadne obrazky rozmery atd...
... ako som uz pisal chystam sa postavit prvu vlastnu kralikaren, vsetko mam prichystane ale este sa snazim nacerpat co najviac informacii...jedine ak uz nikto viac nenapise nieco co a ako by malo byt, tak aspon by ste mohli pomoct s vyskou koterca... podlahova plocha som rozhodnuty 120x80, vyska niesom si isty chcel som 80, no prakticky pre kraliky to bude paradny priestor, ale pre mna (moja vyska 1,6 :D som nizky co uz) ak chcem 6 kotcovu a to 2x3 (2 sirka 3 vyska), tak mi to vyjde strasne vysoko a ta manipulaciu uz nebude velmi fajn... preto som chcel co najviac info aj ohladne rozmerov kotercov... aby som vedel ake min. spravit pre kraliky ak by to bol BO alebo BU...dakujem.
EDIT: uz som si vsimol v inych temach, ze davate obrazky vasich krasnych kralikarni a niekto aj doplni rozmery, super dakujem :).
koco
napsal(a):
Uplne s Vami suhlasim..., kritika aj ked mohla byt jemnejsia je fajn od toma, pretoze si z nej niekto ako ja vie zobrat viac, ale skoda ze to je iba kritika bez rad, zaujimalo by ma preco priamo v kritike nenapise niekto kolko by malo byt, ako by mala vyzerat, pripadne obrazky rozmery atd...
... ako som uz pisal chystam sa postavit prvu vlastnu kralikaren, vsetko mam prichystane ale este sa snazim nacerpat co najviac informacii...jedine ak uz nikto viac nenapise nieco co a ako by malo byt, tak aspon by ste mohli pomoct s vyskou koterca... podlahova plocha som rozhodnuty 120x80, vyska niesom si isty chcel som 80, no prakticky pre kraliky to bude paradny priestor, ale pre mna (moja vyska 1,6 :D som nizky co uz) ak chcem 6 kotcovu a to 2x3 (2 sirka 3 vyska), tak mi to vyjde strasne vysoko a ta manipulaciu uz nebude velmi fajn... preto som chcel co najviac info aj ohladne rozmerov kotercov... aby som vedel ake min. spravit pre kraliky ak by to bol BO alebo BU...dakujem.
EDIT: uz som si vsimol v inych temach, ze davate obrazky vasich krasnych kralikarni a niekto aj doplni rozmery, super dakujem :).
Myslím, že moje rady se daly vyčíst z té kritiky. A protože mi vyčinila i manželka, prý je lepší a úctyhodné, že ten pán postaví vůbec nějakou králíkárnu a věnuje se chovu, že by taky mohl vysedávat v hospodě, tak si dovolím několik rad a připomínek k vašemu záměru. (jako kdyby bylo něco špatného na hospodě
Nemám s obry zkušenost ale myslím, že výška 80 je pro ně dobrá. Ovšem co určitě nedělejte jsou tři patra. Ke spodnímu polezete po kolenou a skoro po břiše, tím spíš, když chcete hloubku 80 a k hornímu patru polezete z nějaké bedny. To bych určitě nedělal.
Půdorys který chcete udělat.
Máte obry a 120x80 je podle mě málo. Jinde jasně píšu, že 115x70 je pro střední plemena málo.
A hloubku 80 nedělejte už vůbec, jsem taky prcek jako vy (166) a věřte mi, že do hloubky 80 v kotci u země nedosáhnete bez skoro lehnutí na zem a s třetím patrem je to také blbé. Dejte si říct a budete na mě v dobrém vzpomínat.
Nic neříkáte o odtoku moči a sklonu podlah. V sousedním vlákně mám fotku králíkárny, kterou jsem novou levně koupil, je z palubek. Řemeslně je dokonalá, nádherná práce, má kupříkladu dvojité stěny a tak králíci nemají co uvnitř hlodat, protože kostra je schovaná ve dvojitých stěnách. Ovšem až doma jsem si všimnul (byli jsme se na ní podívat ještě u výrobce a tam mi to uniklo a nekoupil bych jí), že nemá vyspádované podlahy dozadu ke škvírám na odtok moči! Výsledek je ten, že celá krásná králíkárna musí stát "zakloněná". Není to na první pohled vidět, z boku však ano. Ale hlavně, já to vím a tak mě to bude štvát po celou dobu, kdy bude na mém dvorku stát!
A k radám obecně. Za život jsem vypozoroval, že lidi vlastně radu nechtějí. Rozhodnou se (jako to nakonec píšete vy). Nejsou si však jistí, ale vlastní názor se jim líbí a hledají pouze souhlasné reakce. Kdo souhlasit nebude, vzbudí nevoli jako každý posel špatných zpráv. Taky proto jsou lidi instinktivně s raděním opatrní. Konkrétně vy, napište mi sem popravdě jak se vám líbí, že jsem vám nepochválil ani jeden detail řešení, které jste si vymyslel a tady sdělil. Vlastně výšku kotců jsme vám "schválil".
I ostatní prosím, aby před udělováním oblíbených červených pacek spravedlivě přiznali, že je to s tím poslem špatných zpráv obecná pravda.
fidÍk
napsal(a):
Nic proti Vám nemám, ale když píšete NEREAGUJI, tak se toho držte...
Ale notak, neduste jí prosím, co třeba trochu mužské rytířskosti a pochopení k jejímu rozladění? Na jednu stranu jí štve, jak je tu většina (to si jen ona myslí, že většina) proti ní a chce odejít, na druhou stranu by se jí po této komunitě faunařů stýskalo. Neví jak nás donutit k většímu respektu a tak zavyhrožovala, že sem přestane chodit. Byla by to škoda. Je svá, ale častokrát z ní vypadne i něco užitečného a i kdyby ne, nevyhánějme nikoho jako je ona. Sprostá není a to jedno, dvě slůvka bych jí odpustil. Nakonec, i muži mají své dny, co vy na to?
bronda
napsal(a):
Nebo natřít na tmavo a přelaťovat bílýma latěma. Falešně roubený vzhled má podle mě své kouzlo :)
_
K Tom50 zkušenosti - 120x80 je pro malá střední plemena super, pro velká bych já udělala 1x1m, měli jsme jí a byla boží na odchovy (nevím, co bych říkala třeba v šedesáti). S kontrolou to bylo, no jako u všeho.Střední koce ideál, vrchní jestli vůbec tak na odchovy na maso, do spodních holt vlézt, no. Já bych dala kotiště, to tenhle problém podle mě elilminuje.
Výšku 80 řekla bych obříci ocení
Už se nemůžu dočkat léta, snad vše vyjde a já se dočkám celého chovatelského zařízení vč. výběhů a odstavných kotců.
koco
napsal(a):
Pokud budete dělat 3 kotce nad sebou a budete mít střední plemeno, pak při své výšce 160 cm budete potřebovat schůdky. Králíkárna by měla být tak hluboká, abyste i v nejvyšším kotci dosáhl dozadu rukou. Já měřím 180 a když lovím králíka v horním kotci, tak si dávám pod nohy cihlu, protože se nalepí až na zadní stěnu. Hloubku 80 ale považuji pro malá a střední plemena za optimální. Rovněž tak 55-60 výšku. U BO výšku asi těch 80 (ale s nimi nemám zkušenosti). Pokud byste trval na 3 patrech, pak nejnižší nízko nad zem, jinak nedosáhnete do horního. Pro BO bych ale volil jen 2 patra.
tom.50
napsal(a):
Ale notak, neduste jí prosím, co třeba trochu mužské rytířskosti a pochopení k jejímu rozladění? Na jednu stranu jí štve, jak je tu většina (to si jen ona myslí, že většina) proti ní a chce odejít, na druhou stranu by se jí po této komunitě faunařů stýskalo. Neví jak nás donutit k většímu respektu a tak zavyhrožovala, že sem přestane chodit. Byla by to škoda. Je svá, ale častokrát z ní vypadne i něco užitečného a i kdyby ne, nevyhánějme nikoho jako je ona. Sprostá není a to jedno, dvě slůvka bych jí odpustil. Nakonec, i muži mají své dny, co vy na to?
Tome!
Zdá se, že pod kuratelou Vaší manželky a pod vlivem zdejšího "Klanu červených pracek" se z Vás stává lepší člověk - alespoň dle srovnání starších a novějších příspěvků!
bronda
napsal(a):
Tome!
Zdá se, že pod kuratelou Vaší manželky a pod vlivem zdejšího "Klanu červených pracek" se z Vás stává lepší člověk - alespoň dle srovnání starších a novějších příspěvků!
Ale jděte! Hodný člověk já jsem, jsem tak moc hodný, že se sebou někdy ani nemůžu vydržet!
Červené pracky mi nevadí, jsem za život říkání špatných zpráv a nepříjemných pravd zvyklý. Nesnáším asertivitu a namachrované sebevědomí, zejména mladých dutohlavých blbů, stejně jako nevzdělanost a lenost si něco přečíst i lenost po sobě opravit pravopisné chyby, když je navíc opravuje, či na ně upozorňuje systém. Na druhou stranu mě vychovali k respektu vůči ženám a úctě ke starším, vzdělanějším atd. a taky k rytířskosti. To nyní moderní doba potlačuje a v rámci tvrzení, že si jsou muži a ženy rovní, se to mládeži vštěpuje už od školek a výsledek je ten, že se uctivost k ženě vytrácí. A bude hůř, jak já s oblibou říkám, uvidíte.
Měl jsem moudrého otce. Ten mi v mém útlém, myslím ještě předškolním dětství vysvětlil například emancipaci žen nějak takto:
Víš, to je tak. Ony ženy jsou slabší, něžnější a soucitnější a aby nebyly v nevýhodě mají tu výsadu, že jsou k nim chlapi ohleduplnější, rytířštější, pouštějí je ve vlaku sednout, první do dveří a snaží se před nimi nemluvit sprostě a i jinak jim všemožně projevují zvýšenou úctu. Na oplátku většinu věcí rozhodují mužové, jsou k tomu lépe vybavení.
A tak to funguje už několik tisíc let.
No a emancipované ženy by chtěly furt ty staleté výsady, aby je pánové všude pouštěli sednout a první do dveří a užívaly tu samou úctu, kterou měly když byly neemancipované a k tomu by chtěly do všeho pindat, vše komplikovat a reptat, poroučet chlapům. To ale nikdy nikde dlouhodobě nefungovalo. Nakonec on věděl Bůh dobře proč svět udělal takový, jaký je. Táta byl ateista, moudrostí předků ale nepohrdal jako se to nyní stalo normou...
Myslím, že to i po více než padesáti letech platí stále a možná je pro mého tátu lepší, že už 32 let nevidí, kam se společnost řítí. A nevidí, ne že bude hůř, nevidí, že hůř v mezilidských vztazích už je.
Jasne super diku vsetkym...
ja som mal najprv 120x80x80
pre samicku s odchovom 150x100x80 a pre chovnyvh samcov 100x100...
a ja som len toto potreboval pocut pretoze v mojich nakresoch atd mi vychadza 3. Koterec vo vyskach 2 metre a viac a toho som sa zlakol preto pisem... takze ta dvojkotcova na vysku bude naj... :) zacat nejako treba a tiez z odbornych knih napr od zadinu atd pise rozmery ale podla mna su minimalne a preto sa vypytujem co by bolo lepsie atd...
"""Nic neříkáte o odtoku moči a sklonu podlah. V sousedním vlákně mám fotku králíkárny, kterou jsem novou levně koupil, je z palubek. Řemeslně je dokonalá, nádherná práce, má kupříkladu dvojité stěny a tak králíci nemají co uvnitř hlodat, protože kostra je schovaná ve dvojitých stěnách. Ovšem až doma jsem si všimnul (byli jsme se na ní podívat ještě u výrobce a tam mi to uniklo a nekoupil bych jí), že nemá vyspádované podlahy dozadu ke škvírám na odtok moči! Výsledek je ten, že celá krásná králíkárna musí stát "zakloněná". Není to na první pohled vidět, z boku však ano. Ale hlavně, já to vím a tak mě to bude štvát po celou dobu, kdy bude na mém dvorku stát!"""
Dlho som uvazoval nad rostovymi alebo polorostovymi podlahami, hoci to je mozno najhygienickejsie mne to nejako nepasuje a preto klasika podlaha s tym ze sklon podlahy dam cca 3-4 cm na tu hlbku 80cm by to malo stacit, taktiez som nasiel menej aj viac niekde 5% atd... s tym ze medzera na zadnej strane na odtekanie mocu mylsim si ze 1-2 cm je postacujuca...
rabbit
napsal(a):
Výšku mám 60cm. U třetího patra je podlaha cca 155cm, při hloubce 80 dosáhnu na konec ale je to tak tak (jsem celkem vysoký). Když už jsem tam pobíhal s metrem zkoušel jsem jak by vypadala výška 80. Přišlo mi to zbytečně vysoké a podle mě bez účelu.
Důvod je proudění vzduchu v létě, týjo ale kdybyste mě zabil, tak si teď nevzpomenu, co způsobuje nedostatečná výška za problém.
Taky jsme ale snižovali z těch doporučených 80 cm, protože jsme měli problém už ve druhém patře :o)
add. odtok - já nevím, nemám teď dobře vyřešeno. Buď budu dělat trusníky (bez odtoku) nebo drátěnou podlahu + "domeček".
Pro koco
Dlho som uvazoval nad rostovymi alebo polorostovymi podlahami, hoci to je mozno najhygienickejsie mne to nejako nepasuje a preto klasika podlaha s tym ze sklon podlahy dam cca 3-4 cm na tu hlbku 80cm by to malo stacit, taktiez som nasiel menej aj viac niekde 5% atd... s tym ze medzera na zadnej strane na odtekanie mocu mylsim si ze 1-2 cm je postacujuca...
Myslím, že jste se rozhodnul dobře a sklon by stačil i menší než píšete. Jen vám radím ta mezera 1 cm je málo. U koupené králíkárny byla mezera 3 cm a to je nesmyslně moc. Zmenšit jde dobře, zvětšit těžko.
Někde je tu vlákno o podestýlce. Napsal jsem tam a strašně mě sepsuli, že nesnáším podestýlku, stelu malinko, skoro vůbec a mám rád v kotcích čisto a sucho, jen suché bobky a pár stébel slámy + co vytahají z jeslí (mám takové, ze kterých nevytahují - nemůžou - skoro nic). Snadno se to čistí, to málo hnoje je jen zavlhlá hmota a králíci mají jen nepatrně zašlé tlapky, někteří úplně čisté. Rošty by byly asi lepší, ale vidím to jako zbytečnou komplikaci. Jde to s minimem hnoje a čištěním jednou týdně.
rabbit
napsal(a):
Tom.50 :
Viděl jsem fotky které jste dával ve vedlejším vlákně. V pravo jsou vidět kotce s docela slušnou podestýlkou, nebo to není u Vás?
To určitě není u toma, tom je totiž ve všem nej, tak nadutého člověka jsem dlouho nepotkal ale baví třeba i tím jak kritizuje pravopis druhých a sám píše jak buran.
koco
napsal(a):
Inak nevzniká prievan, ak na zadnej strane je medzera na pretekanie moču a na opačnej, čiže prednej strane je pletivo? prípadne chránite predtým nejako králika?
Já jsem původně dělal odtokovou mezeru také cca 2 cm v domnění, že by se menší ucpala. Nicméně jsem později tuto mezeru snížil na nezbytné minimum (max.1cm i něco méně) přišroubovanou výměnnou deskou zevnitř králíkárny.
Výhody tohoto řešení vidím v tom, že: 1) V zimě tam zezadu tak netáhne 2) Zadní stěna nenatahuje moč - u desky to nevadí - je lehce vyměnitelná 3) králíci mají co hryzat a nepouští se tak do králíkárny.
rabbit
napsal(a):
Tom.50 :
Viděl jsem fotky které jste dával ve vedlejším vlákně. V pravo jsou vidět kotce s docela slušnou podestýlkou, nebo to není u Vás?
Je to u nás. Někdo je holt chytrý hned od narození, já ne, učím se postupně. Nedávno jsem obnovil chov po skoro 30 letech a navázal jsem tam, kde jsem kdysi skončil (vědomostně) a pak jsem přišel na to, že hnůj nepotřebuju a že kydám nerad. A taky jsem přišel na to, že králík chovaný na podestýlce, nasáklé močkou má pak smrduté maso a já to pak nedokážu pozřít.
Na rozmazané fotce je ale nejspíš samice s mladými a to s minimem podestýlky neumím.
tom.50
napsal(a):
Mrzí mě, že za sebe králíkárnu nemůžu pochválit. Řemeslné zpracování je zoufalé, pletivo divné - vypadá jako záclona a králíkům bude horko a budou se tam dusit. Budou se dusit taky proto, že je to malé. Menší než malé. Dokonce bych si troufnul říct, že toto ne že hraničí s týráním zvířat, toto je týrání zvířat!
Myslím, že i jen selský rozum by mohl dát, že je to pro králíky středních plemen (a jejich křížence) malé. Vypadá to, jako by měl člověk žít v koupelně, komu by se to líbilo?
Doporučuju každému, komu se tato králíkárna zdá dobrá, strčit hlavu v letním vedru při kydání hnoje dovnitř do kotce a zkusit tam vydržet minutu a dýchat ten čpavek, sirovodík a ostaní plyny a každému pak může dojít, v jakém odéru a plynové komoře musejí jeho králíci žít.
I když, možná vám větrání zajistí mezery mezi prkny...
Kdykoliv jdu krmit králíky vidím svoje dílo a svou práci a musím z toho mít spokojený pocit. Nejsem truhlář. Umím to udělat dobře (ve srovnání s předmětnou králíkárnou dokonale) a kdybych neuměl, nechal bych si to vyrobit a nebo, jak tu píše někdo výš, bych to prostě nedělal.
Běžím, nebo ležím, nic mezi tím.
Tome 50, můžete nám prosím poslat foto Vaší králíkárny.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
markéta andělová
napsal(a):
Tome 50, můžete nám prosím poslat foto Vaší králíkárny.
Někde to tady je, vlakno něco o kralikarnach.
bronda
napsal(a):
Pokud budete dělat 3 kotce nad sebou a budete mít střední plemeno, pak při své výšce 160 cm budete potřebovat schůdky. Králíkárna by měla být tak hluboká, abyste i v nejvyšším kotci dosáhl dozadu rukou. Já měřím 180 a když lovím králíka v horním kotci, tak si dávám pod nohy cihlu, protože se nalepí až na zadní stěnu. Hloubku 80 ale považuji pro malá a střední plemena za optimální. Rovněž tak 55-60 výšku. U BO výšku asi těch 80 (ale s nimi nemám zkušenosti). Pokud byste trval na 3 patrech, pak nejnižší nízko nad zem, jinak nedosáhnete do horního. Pro BO bych ale volil jen 2 patra.
Také mám tří patrovou králíkárnu a do horního patra nemůžu dosahnout, takže je stále prázdné. Určitě bych souhlasila s dvou patrovou je mnohem lepší i pro údržbu. Také kotítka jsou skvělá, malí králíčci by měli být ve tmě, není to z mé hlavy, je to rada veterináře.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
Na toho člověka nemá smysl reagovat, podle mne možna (chlap) který si tady lečí mindráky. Jednou to je tak a pak jinak. O chovatelství ví prd a chce radit, vždyt si protiřeží.U něj jsou všichni blbci a nic neví, každy to děla špatně atd.Co k němu říc...
tom.50
napsal(a):
Pro koco
Myslím, že jste se rozhodnul dobře a sklon by stačil i menší než píšete. Jen vám radím ta mezera 1 cm je málo. U koupené králíkárny byla mezera 3 cm a to je nesmyslně moc. Zmenšit jde dobře, zvětšit těžko.
Někde je tu vlákno o podestýlce. Napsal jsem tam a strašně mě sepsuli, že nesnáším podestýlku, stelu malinko, skoro vůbec a mám rád v kotcích čisto a sucho, jen suché bobky a pár stébel slámy + co vytahají z jeslí (mám takové, ze kterých nevytahují - nemůžou - skoro nic). Snadno se to čistí, to málo hnoje je jen zavlhlá hmota a králíci mají jen nepatrně zašlé tlapky, někteří úplně čisté. Rošty by byly asi lepší, ale vidím to jako zbytečnou komplikaci. Jde to s minimem hnoje a čištěním jednou týdně.
Také mám králíkárnu se silik. rošty a musím říci, že mím králíčkům moc nevyhovuje. Pod rošty jsou umístěné vany z laminátu, které jsou tak obrovské a těžké, že by je zmohl jenom Herkules. Takže opět stelu slámou, kterou každý týden v pondělí (dělala to už moje babička) vykydám a jsme spokojení já i králíčci. Samozřejmě je to můj způsob, jenom se chci podělit s mojí skušeností. Moc Vám fandím a kdybych si umněla postavit králíkárnu sama, dala bych za to cokoli. A ještě pro zajímavost, tu pokálenou slámu vyvezu do výběhu slepičkám a ty mají celé odpoledne o práci postaráno, takže další spokojený tvor v mé domácnosti. Na závěr Vám přeji mnoho úspěchů a nenechte se odradit těmi centimetry na horu nebo dolu, tomu králíkovi je to jedno, hlavně když má co jíst a je v suchu.
Vnutro mojej prvej kralikarne mam takmer dokoncene, v podtate uz len strecha... Kralikarna je 4-kotcova (system 2x2) a rozmer koterca je 125x85x80 (SxHxV), no pride mi fakt velka a robustna, nechapem ako potom niekto moze mat 6-kotcovu (system 2x3(3 rady) a normalne ma aj vela webovych stranok ci uz chovatelov alebo chovatelskych klubov presviedca o tom, ze moje koterce su prilis velke... Ked pozeram povacsine maju ludia male koterce 80x80,80x60 pre chovne samice 100x80, a mensie... podla odbornych knih zase moje koterce su fajn, co citam tu na ifaune tak povacsinou sa kritizuju male koterce... podme k otazkam :)
to je prva nova kralikaren, v budovani dalsich budem pokracovat a preto sa pytam:
chcem chovat cisty chov aj na vystavy atd a popritom na maso...najprv som uvazoval o chove BO, ale takmer nevhodne pre chov na maso (moj zaver po prestudovani viacerych zdrojov), tak sa budem sustredit skor na masne plemena a taha ma to ku Bu, Kal ci Nb (klasika)...
Mam dalsiu kralikaren robit v takychto rozmeroch alebo mam ist do mensich a tuto si necham pre chovne samice ?
chovnym samcom pripadne uz jednotlivym kralikom na vystavy staci predpokladam mensie koterce cca 80x70x60(70) ? alebo drzat sa svojih rozmerov a ist do vacsich, samozrejme beriem aj to ze vacsim nic nepokazim, len nevyhoda je priestor, nieje ho tolko :(
beriem vsetky, aj velmi negativne, kritiky, len Vas prosim majte rozumne nazory, rady atd nie ako povacsine na ifaune kazdy frfle hada sa atd...som zaciatocnik a chcem mat informacie z co najviac zdrojov, proste siroke spektrum na zaklade coho viem premyslat co a ako dalej :)
vdaka.
Koterce sú vhodné pre samice s mladými do odstavu.Ideálne vložiť do nich hniezdištia vo veľkosti cca 30x30x60m s otvorom 20x20cm vyvýšeným asi 10cm nad podlahou.Po odstave rozdeliť malé po dvoch troch do kotercov cca 80-90x70x60cm.A od týchto rozmerov by sa mala vyvíjať i veľkosť novej králikárne.Hovoríme o strednom plemene.
Lapin
napsal(a):
Koterce sú vhodné pre samice s mladými do odstavu.Ideálne vložiť do nich hniezdištia vo veľkosti cca 30x30x60m s otvorom 20x20cm vyvýšeným asi 10cm nad podlahou.Po odstave rozdeliť malé po dvoch troch do kotercov cca 80-90x70x60cm.A od týchto rozmerov by sa mala vyvíjať i veľkosť novej králikárne.Hovoríme o strednom plemene.
Super vdaka moc,
pre doplnok, nedavaju sa po odstave kraliky po jednom kuse do koterca? tiez som sa docital, ze na 1 chov. samicu treba 5-6 kotercov ale v pripade vystavnych kusov na 1 chovnu samicu aj 10 kotercov som nasiel... dakujem.
Lapin
napsal(a):
Doplnok.Výstavné kusy sú šlachta, majú svoj rodokmeň, svoju vážnosť, zaslúžia si osobitnú pozornosť a aj svoj priestor.Dajme im vlastný koterec.A ostatné, ktoré zostanú na kuchyňu, budú spokojné aj v spoločnosti ďaľších, najlepšie 2-3 v koterci.A počty sú hotové...
Vyborne suhlasim vdaka, len k tomu hniezdisku este podorysne 30x30? alebo 30x60? ako mne logicky pride 30x60 podorys ale vyska 30 zase nieje moc malo? vdaka.
Lapin
napsal(a):
Doplnok.Výstavné kusy sú šlachta, majú svoj rodokmeň, svoju vážnosť, zaslúžia si osobitnú pozornosť a aj svoj priestor.Dajme im vlastný koterec.A ostatné, ktoré zostanú na kuchyňu, budú spokojné aj v spoločnosti ďaľších, najlepšie 2-3 v koterci.A počty sú hotové...
Samci by neměli být spolu pohromadě, je nebezpečí že by si mohli ubližovat, nejpozději ve třech měsících je třeba samce rozdělit každýho zvlášť do kotce i když jsou chovaní na maso.
Tak zatial to vyzera takto s mojou prvou kralikarnou :).
EDIT: este to vobec nieje finalna verzia :).
koco
napsal(a):
Tak zatial to vyzera takto s mojou prvou kralikarnou :).
EDIT: este to vobec nieje finalna verzia :).
K vašemu příspěvku ze 23.3.
Králíkárnu děláte nesmyslně vysokou, moc vysoké kotce. Naprosto zbytečné, pro masná plemena bohatě stačí výška kotců do 60 cm, spíš i jen 50 - 55 cm. Vy jste mohl na stejné ploše mít tři patra.
A někde se podivujete nad výškou kotiště 30 cm. To kotiště má samici napodobit noru (doupě), viděl jste někdy noru divokého králíka? Na výšku nemá, tedy doupě na konci nory ani 20 cm!
I hloubka kotců vaší králíkárny 85 je moc, nedosáhnete pohodlně dozadu a králíci vám vždy utečou co nejdál, abyste to neměl tak snadné. Jestli jste ale dvoumetrový chlap a nikdy nebude muset králíkárnu obsluhovat dítě či manželka, pak asi ano. Jo a doufám, že máte ve spádu podlahy, vzadu mezeru na odtok moči vidím. Pokud ne, zbořte to a začněte znova, dejte si říct! Mám tak blbě postavenou králíkárnu, že nemá spádové podlahy a celá musí stát zakloněná a vypadá to jak u magora. Koupil jsem jí tak, nevšimnul jsem si toho dokud nestála na dvoře, kam jí výrobce přivezl a postavil na místo. Byla levná... Někde výš o tom píšu a je tam obrázek, vypadá dokonale, jenže má tu "malou" vadu.
Do dvířek určitě nedávejte pletivo, které se nevím proč jmenuje králíkářské. Teď to dělají v Číně a mazaně je vykoupané v barvě a vypadá bytelné. Jenže drátek pod vrstvou té barvy je tak tenký, že dospělému samci trvá 2 minuty než slavné pletivo (levné) rozerve na cáry. Dejte bodované pletivo s oky nejméně 15x15 mm, raději bych dal 20x20 i víc.
Možná jste mohl zajít do městské knihovny a tam si vypůjčit nějakou knížku z doby socializmu, kdy takové knihy vycházely, jistě jich tam mají několik a tam se vše potřebné dozvíte. Aspoň já bych to tak udělal.
Tom: vdaka, len pre info knihy mam a aj dost informacii som ziskal... zbytocne velke ok ale radsej velke ako mensie... tato kralikaren bude pre chovne samice, tiez som to spominal uz vyssie, ... :), dalsia na odchov vykrm atd bude klasika na 60 vysku aj to som spominal...ohladne kotistia som sa informoval a reagoval som len na to ze niekto pisal ze ak do takeho koterca vlozim kotiste bude tam malo priestoru, preto som tak reagoval :) a k tej vyske je to logicke mate pravdu... hlbka koterca 80 je fajn tych 5 cm dozadu fakt nedociahnem, ale to nieje velky problem...a k tomu spadu, je to vyspadovane samozrejme, aj na zaklade vasho prispevku co ste pisali o kupenej kralikarni, ak si dobre spominam, kde nieje spad som zacal citat viac o tom a vzadu je preto aj medzera na odtok...
Este taka vsuvka na tejto stranke http://www.klubbelgickychobru.cz/clanky/nas-chov/zaciname-s-chovem-belgickeho-obra.html (chovatelsky klub)som nasiel o BO rozmery kotercov, tak su zmensene a podotykam pre BO oni odporucaju 150x100 rozmer koterca pre chovne samice...
Vdaka za pripomienky :).
Výška je asi přehnaná ale hloubka je v pořádku, mám stejné hloubky a problém jsem s tím nikdy neměl, ten spád podlahy by měl být alespon 4cm na hloubku podlahy, ještě před tu zadní škvíru jsem namontoval plastovou lištu a odtok zmenšil na 1 cm, neleze potom tolik podestýlka ven a močovina proteče.
Ferjo
napsal(a):
Výška je asi přehnaná ale hloubka je v pořádku, mám stejné hloubky a problém jsem s tím nikdy neměl, ten spád podlahy by měl být alespon 4cm na hloubku podlahy, ještě před tu zadní škvíru jsem namontoval plastovou lištu a odtok zmenšil na 1 cm, neleze potom tolik podestýlka ven a močovina proteče.
Tak ste uz dvaja co vysku kritizuju, tak ono neni problem vysku znizit, to je najmenej, ako som pisal nieje vonkoncom dokoncena len prebezne, tak aspon sa mozem venovat upravam...Len ma zaujima vadi to kralikom ked maju vysoke kotce? je to zle z dovodu pre kraliky? alebo to je len z hladiska cloveka, ze je to vysoko (vseobecne), ze som mohol usetrit atd ?, spad je 4-4,5cm, odtok som naschval nechal takto, aby som postupne pridavanim vrstiev zistil na com som a upravil, momentalne tam je medzera cca 2,5cm-3cm, ide este na podlahu linoleum aj na boky do polovice asi, plus rozmyslam obyt hlinikovymi listami rohy atd, neviem ci to pomoze, no a samozrejme strechu dokoncit, pretoze toto je len spodna vrstva strechy :) :) :) vdaka.
koco
napsal(a):
Tak ste uz dvaja co vysku kritizuju, tak ono neni problem vysku znizit, to je najmenej, ako som pisal nieje vonkoncom dokoncena len prebezne, tak aspon sa mozem venovat upravam...Len ma zaujima vadi to kralikom ked maju vysoke kotce? je to zle z dovodu pre kraliky? alebo to je len z hladiska cloveka, ze je to vysoko (vseobecne), ze som mohol usetrit atd ?, spad je 4-4,5cm, odtok som naschval nechal takto, aby som postupne pridavanim vrstiev zistil na com som a upravil, momentalne tam je medzera cca 2,5cm-3cm, ide este na podlahu linoleum aj na boky do polovice asi, plus rozmyslam obyt hlinikovymi listami rohy atd, neviem ci to pomoze, no a samozrejme strechu dokoncit, pretoze toto je len spodna vrstva strechy :) :) :) vdaka.
Osobně se domnívám, že výška kotců králíkům vadit nebude - spíše naopak - budou vzdušnější a hlavně v parném létě tam bude lepší prostředí. Jde spíše o ekonomické využití prostoru a o to, že na 2 m výšky králíkárny lze pro střední plemeno v pohodě dát 3 řady kotců. A sám poznáte, že kotců je vždycky málo! Spád vidím ideálne 5 cm na 80 cm hloubky. Máte-li vzadu štěrbinu 2,5 - 3 cm je to moc. Podestýlka leze ven a v zimě by zezadu táhlo. Na druhé straně nenatahuje zadní deska moč. Já to řeším tak, že štěrbinu omezuji na max.1 cm výměnnou dřevěnou deskou přišroubovanou zevnitř kotce, která současně slouží i jako okusová. Malá štěrbina je důležitá i proto, aby se tímto prostorem nedostaly do kotců myšky. Z toho důvodu bych si dovolil nesouhlasit s Tomem50 ohledně velikosti ok bodovaného pletiva. Osobně používám bodované pletivo s oky cca 1,4 a plně mi vyhovuje.
bronda
napsal(a):
Osobně se domnívám, že výška kotců králíkům vadit nebude - spíše naopak - budou vzdušnější a hlavně v parném létě tam bude lepší prostředí. Jde spíše o ekonomické využití prostoru a o to, že na 2 m výšky králíkárny lze pro střední plemeno v pohodě dát 3 řady kotců. A sám poznáte, že kotců je vždycky málo! Spád vidím ideálne 5 cm na 80 cm hloubky. Máte-li vzadu štěrbinu 2,5 - 3 cm je to moc. Podestýlka leze ven a v zimě by zezadu táhlo. Na druhé straně nenatahuje zadní deska moč. Já to řeším tak, že štěrbinu omezuji na max.1 cm výměnnou dřevěnou deskou přišroubovanou zevnitř kotce, která současně slouží i jako okusová. Malá štěrbina je důležitá i proto, aby se tímto prostorem nedostaly do kotců myšky. Z toho důvodu bych si dovolil nesouhlasit s Tomem50 ohledně velikosti ok bodovaného pletiva. Osobně používám bodované pletivo s oky cca 1,4 a plně mi vyhovuje.
Jasne pokial ide len o ekonomicke atd tak vsetko ok pretoze v tejto kralikarni budu len 4 chovne samice a dalsia kralikaren uz bude 6 kotcova ako som spominal vyssie s tym ze koterce klasika...strbinu som naschval nedaval malu pretoze som si nebol isty a z velkej malu spravim vzdy opacne by to bolo zlozitejsie :) pletivo mam bodobe zadarmo som dostal aj to asi cinske kralikarske ale na oko vidim ze to je blbost pletivo...
Len mam este jednu prosbu kedze viete rozmery rozmyslam nad tym ze nebudem davat dvierka po celej sirke kralikarne ale len na 75 % a zbytok obyjem hm? Alebo je lepsie mat celu prednu stranu otvorenu?
A aky mate nazor na dvierka pripadne zavetrie vyklapacie smerom hore? alebo lepsie je otvaratelne? hlavne co sa tyka praktickosti atd :).
EDIT: este stale premyslam nad vonkajsimi alebo vnutornymi jaslami na seno, napajacky mam niplove litrove a nadobry na krmivo, take zasobnikove z nerezoveho plechu, ... rozmyslam ci dam vsetko zvonku alebo praveze zvnutra...
koco
napsal(a):
A aky mate nazor na dvierka pripadne zavetrie vyklapacie smerom hore? alebo lepsie je otvaratelne? hlavne co sa tyka praktickosti atd :).
EDIT: este stale premyslam nad vonkajsimi alebo vnutornymi jaslami na seno, napajacky mam niplove litrove a nadobry na krmivo, take zasobnikove z nerezoveho plechu, ... rozmyslam ci dam vsetko zvonku alebo praveze zvnutra...
Co se závětří týče, je to dobrá věc i proto, že v zimě máte již část krytou (já nechávám v zimě při tuhých mrazech volnou jen 1/3 a na zbytek dávám do dvířek plexi nebo pytlovinu). Vyklápění nahoru mi moc praktické nepřipadá - musíte řešit uchycení v otevřené poloze. Otevírání je jednodušší. Již se to tu někde řešilo i s obrázky.
Já jsem zastáncem klasického otvírání vpravo/vlevo. Umístění napaječek a jeslí bude nejlepší zvolit podle Vašich podmínek. Na obsluhu je lepší když je všechno zvenku, pak ale záleží jestli máte takové překrytí kde do jeslí nezaprší. Napaječky bych dal ven jesle dovnitř. Se zásobníkovým krmítkem nemám (zatím) žádnou zkušenost, krmím z misek.
Ještě mě napadá když to všechno navěsíte na dvířka tak aby jim tam šlo aspoň trochu světla
rabbit
napsal(a):
Já jsem zastáncem klasického otvírání vpravo/vlevo. Umístění napaječek a jeslí bude nejlepší zvolit podle Vašich podmínek. Na obsluhu je lepší když je všechno zvenku, pak ale záleží jestli máte takové překrytí kde do jeslí nezaprší. Napaječky bych dal ven jesle dovnitř. Se zásobníkovým krmítkem nemám (zatím) žádnou zkušenost, krmím z misek.
Ještě mě napadá když to všechno navěsíte na dvířka tak aby jim tam šlo aspoň trochu světla
Presne nad tym premyslam ako by bolo najlepsie, ono ked spravim otvaratelne zavetrie tak to povesat na to a tympadom na dvierkach s pletivom nebude nic :) zase budem cely den len prezerat rozne videa obrazky a vydumovat :D.
Nepodařilo se mi odeslat příspěvek, kde jsem psal, bohužel obšírněji jak je to u mě běžné, v podstatě to, co říká bronda. Jen jsem si neuvědomil, že většími oky mohou lézt ty myši. Mám pletivo tuším 14x14 a kámoš má to, co je na jesle = 50x25 a mě se na tom líbí, že je pletivo samonosné a dvířka pak můžou být "odfláknutá". Ale ty myši, to mě prostě nenapadlo a tak díky za info, jestli budu ještě stavět, doufám, že ne.
No a koco. Jestli si pořídíte 4 samice, stavte dvanáctikotcovku a ještě bude malá! Věřte mi, uvidíte.
Relativně dražší zásobníky než misky zase ušetří tolik krmení, že jsou vlastně levné. Nejde v nich krmit oves, musejí se pak odšroubovávat, aby se daly vysypat pluchy. Jak mi tu jedna paní radila koupit krmítka vyjímatelná, tak ta neradím. Naučí se je "vyjmout" i králíci a baví se tím, jak se vztekám když je vysadí. Přidělám je taky napevno. A to krmítko je malé a umějí z něj vyhazovat. U zásobníků jsme ale musel přidělat dva příčné dráty přes korýtko kde králíci žerou. Vyhazovali, přesněji ihned se naučí z toho vyhrabovat krmení na zem a přebírat. Výrobci asi nechovají králíky, co tam mohlo být z výroby si musí každý dodělat sám.
A neradím zásobníky, zavěšované zvenčí. To se musí prostříhat pletivo ve dvířkách a to už pak nejde napravit a musí se dát nové, když byste zásobníky z nějakého důvodu nechtěl. Zase ta co znám takto blbě konstruovaná jsou velká, korýtko je jakoby trojdílné a odpadá nutnost tam dávat příčky.
No a jesle, už jsem to tu psal mockrát, nedávejte kupované, aspoň u nás neexistují v obchodech dobré. Musejí být z pletiva z drátu asi 1,8 - 2 mm s oky 50x20 (25) a ta oka musejí být naležato. Jinak i z tak malých ok se někteří králíci naučí vytahovat seno a přebírat ho. Když mě poslechnete, ušetříte na seně. Ale nejenom na něm. I kdyby vám nevadila hygiena chovu, pak se vám to vrátí tím, že vám nebudou chcípat odstávčata. Jestli musejí žrát seno, pokálené a pochcané od svých "kámošů", pak mnohonásobně vzrůstá nebezpečí kokcidiozy a enetrokolitidy. Jestli nechcete nijak léčit kokci a furt zakopávat uhynulé, udělejte jesle dokonalé konstrukce. Vytáhnout z nich stéblo dá králíkovi tolik práce, že ho pak bezezbytku sežere.
Nejsem tak chytrý abych to tak vymyslel. Dostal jsem kousek pletiva na jesle od kámoše. Vyšlo mi z něj několik jeslí tak, jak mají logicky být = s oky nastojato. Neměl jsem další pletivo a tak jsem zkusil dát naležato z těch zbytků a nápad byl na světě. Ihned bylo vidět co je lepší. U další králíkárny jsem to už udělal rovnou naležato.
No a někde nebyl čas, narychlo jsem tam dal jako jesle rošty ze staré lednice i když vím, že z toho budou vytahovat spousty sena. Jako že to hned předělám, jak jen budu mít na to čas. Už je to tak druhý rok...
Ony blbé jesle jsou furt lepší než žádné!
Rozumiem a dakujem... koterce a kralikarne budu postupne pribudat a taktiez nazaciatok nezacnem so 4 samicami :)...
inak krmitko a jasle mam taketo kupene:
http://www.farmarik.sk/p/3929/krmitko-pro-kraliky-1komorove
http://www.farmarik.sk/p/3925/jasle-na-seno-stredne-bocne-plnenia
http://www.farmarik.sk/p/3959/napajacka-pre-kraliky-1-liter
uvidime ako budu fungovat...
Já mám kotce u jedné čtyřkotcové 110x65 a výška 57cm, u druhé 120x85cm. Dosáhnu tak akorát. Dvířka používám od Práška http://www.kralikarny.eu/ včetně jeslí, nyní z boku plněné aby mi tam nelezli. Od nich taktéž 1l automaty na zrno a granule, které jsou ve dvířkách. Napáječky používám kuličkové, zatím na dvířkách ale dám je asi dovnitř, aby nebyli na světle (zelenají). Spád podlahy 2cm, škvíra asi 1-1,5cm pokaždé zacpaná. Postupně se to vylepšuje, ke králíkům jsem se vrátil loni po 17-ti letech.
300RUM
napsal(a):
Já mám kotce u jedné čtyřkotcové 110x65 a výška 57cm, u druhé 120x85cm. Dosáhnu tak akorát. Dvířka používám od Práška http://www.kralikarny.eu/ včetně jeslí, nyní z boku plněné aby mi tam nelezli. Od nich taktéž 1l automaty na zrno a granule, které jsou ve dvířkách. Napáječky používám kuličkové, zatím na dvířkách ale dám je asi dovnitř, aby nebyli na světle (zelenají). Spád podlahy 2cm, škvíra asi 1-1,5cm pokaždé zacpaná. Postupně se to vylepšuje, ke králíkům jsem se vrátil loni po 17-ti letech.
Gratuluju k návratu!
A jak jsem zakladateli tohoto vlákna nepochválil jeho králíkárnu, tak vám jí pochválím. Nemusí být z nových prken či palubek. Stačí stará prkna, jako máte vy. Ale je vidět, že jste si dal tu práci, prkna nadrážkoval a dal tam péra. Takže, palec nahoru.
Dvířka jsou super, moc se mi líbí. Další nabídka toho výrobce mě už tak nendchla, zásobník je ten, jak o něm píšu výš, jak ho dokážou vyhodit ze závěsu. Zase má ale příčku z drátu proti vyhrabování. No a jesle jsou i u tohoto výrobce velmi špatné. Opakuju ale, že lepší špatné, než žádné.
Po obnovení chovu jsem nestíhal postavit další králíkárnu a sháněl ke koupi, dojel jsem na inzerát k Táboru. Jak jsem králíkárnu uviděl, ač byla relativně levná, nekoupil jsem jí a jel zase 70 km zpátky naprázdno. Jak to pán udělal ze syrových prken, tak než jí prodal, byly mezi prkny centimetrové a možná větší mezery. Když jsem na to poukázal, nevěřícně, jako bych byl úplný vůl prohlásil, že tudy králík neuteče.
koco, vy neseženete lepší jesle, myslím, že se nevyrábějí. Dejte je ale tak, že ten otevřený konec musí být proti dvířkům tak, aby do jeslí nemohla lézt mláďata, ale vy po otevření dvířek pohodlně naplníte.
Taky jsem udělal jesle z roštu z ledničky. Ne že bych řešil tahání sena ale přišlo mi to jako levné řešení. Reference zatím nepodám protože jsou stále připravené k namontování.
Mezera je široká 1,5 cm což se mi zdá málo, takže v případě nouze vystřihnu ob drát a bude 3cm.
Vodorovná mezera vlastně vznikla náhodou protože tak se rošt lépe ohýbá .
Jedna boční stěna je udělaná z odřezků plovoucí podlahy a přichycena stahovacím páskem ( uvidím jak dlouho ).
koco
napsal(a):
Den som uvazoval nad tym ako vymysliet dvierka do kralikarne no neviem si dat rady... neviete mi nejako poradit? :D viem ze to znie smiesne atd ale tak co uz...
Třeba takto.
malejmira
napsal(a):
Třeba takto.
Jednou mi tu někdo rozhořčeně napsal, jestli umím taky někdy něco pochválit. Tak chválím to, co tu prezentujete vy. Hluboce smekám, tak by to mělo vypadat!
pro koco
Jestli můžu radit, nedělejte sdružená dvířka pro několik kotců jako je to na prvním obrázku. Inspirujte se dokonalou prací, ale dvířka raději tak, jak je to na druhém obrázku.
Píšete, že nevíte jak do dvířek. Mělo by to být v rozích čepované a nebo aspoň plátované. Ovšem u mojí koupené králíkárny (jak jsem tu o ní psal a je tu někde i fotka) jsou dvířka na můj vkus z příliš mohutného materiálu, myslím, ohoblovaná střešní lať. Pán to spojil natupo bez plátování, drží to jediný mohutný vrut a nejspíš lepidlo na bázi disperzní D4. Za dva roky se to ani nepohnulo u žádných ze čtverých dvířek. Ovšem u zhoblované coulky = 20 mm bych nevěřil, že by to drželo natupo (z té jsem to dělal u svých králíkáren já, ale spojil jsem to plátováním).
Radím ty latě, u nás se koupí už ohoblované. Jsou drahé, zase téměř bez suků a dokonale hladké. Pokud to nemůžete sám naprosto přesně kolmo nařezat na slušné cirkulárce, nechte si to nařezat u profíků. Ručně, maflem nebo přímočarkou to ani nezkoušejte.
Delal jsem klasika lat 60x40, ruční hoblík, pokosovka.Na tupo slepeno a šrouby staženo.drží to jak čert.Ze vnitř pletivo proti okusu.
Co vravite na tieto dvierka? Pripadne im podobne?
http://www.driml-napajecky.cz/cz/kralici-mysi-cincily/rosty-ohrady/dvirka-dvojita-zarove-zinkovana-900x480-mm-14298.html.
koco
napsal(a):
Co vravite na tieto dvierka? Pripadne im podobne?
http://www.driml-napajecky.cz/cz/kralici-mysi-cincily/rosty-ohrady/dvirka-dvojita-zarove-zinkovana-900x480-mm-14298.html.
Ide mi aj o to ak su fajn tak este ak mam otvor 90x60 ci dat zvrchu dosku alebo nieco plne a zospodu dvojite dvierka na celu sirku alebo dat len jedne mensie dvierka napr 595x495 su v ponuke... ake mate nazory atd vdaka...
Když vezmete lat 60x40cca 15kč za bm, k tomu 8x šroub 5x100,2 panty, jedna petlice, pletivo a klíh(zásadně delám rozměr aby tam vždy vyšlo na pul role tj 50cm)tak baj oko 100kč jedny, ale je to taková stylovka a kapku práce.6 tery jsem dělal cca 3 hodky.nic nečepuji, jen na tupo, namazat, stáhnout šrouby, dát zavětrování a nastřílet pletivo, to to také hodně podrží ve stabilitě, nesmíte počítat práci děláte si to pro sebe-) a máte dobrý pocit.
Jako dvířka pěkná jen ty panty, je to ohnutý plech okolo kulatiny horní musíte chytnout až na vrchua na něm to bude viset, druhý bud dole a nebo až na přepážce tím pomůžete hornímu, odhaduji to na 0,5 pozink, což je spíš pro kryté klece a ne ven, ani to vyštelování nebude extra, musíte mít přesný otvor jinak se natrápíte, tot muj názor.a v zimě to tejně nějak zadělat aby tam nefučelo, na dřevo lechce přichytnete připínáky sítku igelit atd.
Dobrý den,
za sebe můžu říct, že se mi nová králíkárna líbí
My máme sice ve dvířkách klasické pletivo (oni naši ušáci rádi pozorují co se děje na zahradě ), ale zase verze pána mi přijde fajn na léto jako účinná proti hmyzu
A v zimě na noc přikrývám dvířka jutovinou a ušáci vše bez problémů zvládají ( i když tedy nutno říct, že mám ty huňaté zakrslíky).Když se podívám na fotečky králíků v jednotlivých kotcích, tak to na mě nepůsobí, že by ušáci byli v nějakém stísněném prostoru, ale fotky kolikrát klamou.. Možná by bylo dobré vyměnit kastrolky za misky, které nezabírají tolik místa a vodu dávat do napáječky-také ušetříte prostor.
Na chovatelské burze se keramické (hlíněné) misky pro větší ušáky pohybují kolem 40, -Kč/kus a napáječka 500 ml se dá koupit i kolem 60, -ti Kč. Samozřejmě, že když máte větší počet ušáků, tak je to nárazově finančně náročnější (taky nejsem zrovna bohatá a jsem ráda, když můžu někde ušetřit, ale tato investice se podle mně vyplatí) a je vždy lepší mít třeba i jednu napáječku v záloze, ale zase ušetříte místo v kotci a voda se tak také udrží čistá+nehrozí vylití třeba do podestýlky
Měním vodu každý den, aby měli vždy čerstvou a v létě, když je víc teplo tak dávám ráno i později odpoledne vodu novou.A v zimě vám voda ve venkovní králíkárně zamrzne tak či tak. Je to pak i pohodlnější pro Vás- my např.večer napáječky vememe domů, v noci jsou tedy ušáci bez vody, doma si je pak v klidu napustím a ráno roznesu po kotcích, než přijdu odpoledne z práce tak je voda už zamrzlá, takže je zas poberu domů, dám do umyvadla s teplou (ne vroucí) vodou- led pustí, dám vodu čerstvou a zase odnesu ušákům Minimálně hodinu voda v napáječce vydrží než zamrzne a to bydlím skoro na horách :-D
Jak velké nebo malé kotce, zda vyhovují či ne asi stejně zjistíte nejlíp Vy sám časem, určitě dle svého odhadu poznáte, jestli jsou Vaši králíci spokojení nebo by bylo vhodnější jim dopřát nějaký ten prostor navíc a rozšířit se také vždy nějak dá
Přeji mnoho úspěchů v chovu a ať Vám dělají ušáci radost
pajars
napsal(a):
Jako dvířka pěkná jen ty panty, je to ohnutý plech okolo kulatiny horní musíte chytnout až na vrchua na něm to bude viset, druhý bud dole a nebo až na přepážce tím pomůžete hornímu, odhaduji to na 0,5 pozink, což je spíš pro kryté klece a ne ven, ani to vyštelování nebude extra, musíte mít přesný otvor jinak se natrápíte, tot muj názor.a v zimě to tejně nějak zadělat aby tam nefučelo, na dřevo lechce přichytnete připínáky sítku igelit atd.
Máte úplnou pravdu. U první králíkárny (vlastně kurník a nad ním vyšly dva kotce) jsem místo dvířek dal rošty z vyřazené lednice. Hrozné, jen pro zlost! Nevypadá to dobře, zase ale ne nejhůř. Co je nejhorší je to, že se králíci brzy naučí s těmi dvířky rumplovat. Dvířka mají vůli právě v těch pantech. Dvířka jsou v otvoru z prken tlustých 20 mm, přičemž železo dvířek je jen 5 mm a tak je vůle.
Následovalo jakési vyvložkování aby se zrušila ta vůle a králíci nemohli rumplovat. Když jsem si uvědomil kolik celý ten tyjátr dal práce, mnohem rychleji jsem pak udělal dvířka ze dřeva tlustého 20 mm a v rozích normálně plátované spoje. Taky to najednou vypadá jinak, má to úroveň.
Tak, vela som sa nepohol, pocasie nepraje a este taky tyzden ani priat nebude... No nic pomaly dalej zajdem, aspon prejdem detaily v hlave a uvidime co vymyslim, aby sa to podobalo co najviac dokonalosti :D... momentalne to vyzera takto uplne nahrubo...
Na zadní stěně, kde je spára pro odtok moči to bude asi trpět. Mám to udělané (stěny mám teda z klasických desek) tak že spodní deska pod kterou je spára je na pantech a zezadu otevíratelná.V případě poškození jde snadno nahradit druhou (to by samozřejmě šlo i vpřípadě kdyby byla přišroubovaná natvrdo) Vy to máte jako celek se zadní stěnou, možná by stálo za úvahu jestli to také tak nezměnit.
rabbit
napsal(a):
Na zadní stěně, kde je spára pro odtok moči to bude asi trpět. Mám to udělané (stěny mám teda z klasických desek) tak že spodní deska pod kterou je spára je na pantech a zezadu otevíratelná.V případě poškození jde snadno nahradit druhou (to by samozřejmě šlo i vpřípadě kdyby byla přišroubovaná natvrdo) Vy to máte jako celek se zadní stěnou, možná by stálo za úvahu jestli to také tak nezměnit.
Ako myslite trpiet? nerozumiem tomu... ono tam je momentalne cca 3cm spara, ja ju budem este oplechovanim atd znizovat na 1-1,5cm, pocital som s tym ze bude ta lista kvazi na ochranu EDIT (doplnene):myslite ze to nebude stacit a zacne chytat hnilobu OSB a cela stena ? ci ako?... dakujem za rady.
Podlé té fotky jsem tipoval míň.Měl jsem za to že je to už finalní spára. Pokud to nebude v neustálem kontaktu s močí tak to nemá čím trpět. S tímto materiálem se dobře pracuje ale špatně se následně opravuje, takže čím víc si to usnadníte teď tím míň případných problémů vás čeká.
Samozřejmě ten můj příspěvek berte jen jako podotknutí
Nene praveze tuto radu som si uz napisal k planiku druhej kralikarne :D, lebo ono aj pri cisteni kompletnom atd si na pantach dam dosku hore a tympadom vznikne vacsi priestor na manipulaciu... a samozrejme pridavam tu postupne fotky final verzia este ma dost... s dvierkami sa mi treba dost pohrat este zatial na ukazku som ich namontoval, ze ako som zamyslal pripadne sa chytil vyssich rad atd... som vdacny za vsetko, pretoze ked postavim XY-ntu kralikaren, tak bude dokonala lebo na nej vychytam vsetky muchy :).
Koco
Podle fotek to vypadá skvěle. Jen dvířka mě dokonale zaskočila, ani by mě nenapadlo udělat je z tohoto materiálu. Asi budete mít napaječky, pod ní bude rám dvířek furt mokrý a...
Zase ta dvířka šla rychle na svět, uděláte jiná a nebo ta další uděláte s dvacítek prken a pak budou na věky.
Štěrbinu neplechujte, neožírají co je nasáklé močkou. A když sbíráte nápady na další králíkárnu, dám vám inspiraci. Udělejte jí s kostrou venku a nebudete muset nic plechovat. Vím, že to zní podivně, možná revolučně až avantgardně, nicméně dělám to tak, přesněji u jedné dvoukotcovky jsem to tak udělal a nemá to chybu. A že jsou hranolky kostry zvenku? No to je divítko. Neznáte to slovo? Chápu, neexistuje, to jsem já vymyslel. Divítko je od divení (údivu), aby se mohli diváci divit, jak byste řekli vy Slováci: "čo že je to za také čudo".
Kromě toho, že uvnitř nejsou žádné hrany, které by mohli hlodat (umějí klidně začít hlodat z plochy), tak to hlavní je snadné upevnění lina či jiné nepromokavé vložky na podlahu.
A k tomu hlodání. Lámal jsem si hlavu jak to, že králíci hlodají, ale nikdy nevidím piliny či třísky a napadlo mě (nechtělo se mi tomu věřit), že to žerou. A oni to skutečně žerou! Potřebují lignin - to je základní složka dřeva. A tak jim dávejte dostatek okusu a nebudou nuceni žrát králíkárnu.
tom.50
napsal(a):
Koco
Podle fotek to vypadá skvěle. Jen dvířka mě dokonale zaskočila, ani by mě nenapadlo udělat je z tohoto materiálu. Asi budete mít napaječky, pod ní bude rám dvířek furt mokrý a...
Zase ta dvířka šla rychle na svět, uděláte jiná a nebo ta další uděláte s dvacítek prken a pak budou na věky.
Štěrbinu neplechujte, neožírají co je nasáklé močkou. A když sbíráte nápady na další králíkárnu, dám vám inspiraci. Udělejte jí s kostrou venku a nebudete muset nic plechovat. Vím, že to zní podivně, možná revolučně až avantgardně, nicméně dělám to tak, přesněji u jedné dvoukotcovky jsem to tak udělal a nemá to chybu. A že jsou hranolky kostry zvenku? No to je divítko. Neznáte to slovo? Chápu, neexistuje, to jsem já vymyslel. Divítko je od divení (údivu), aby se mohli diváci divit, jak byste řekli vy Slováci: "čo že je to za také čudo".
Kromě toho, že uvnitř nejsou žádné hrany, které by mohli hlodat (umějí klidně začít hlodat z plochy), tak to hlavní je snadné upevnění lina či jiné nepromokavé vložky na podlahu.
A k tomu hlodání. Lámal jsem si hlavu jak to, že králíci hlodají, ale nikdy nevidím piliny či třísky a napadlo mě (nechtělo se mi tomu věřit), že to žerou. A oni to skutečně žerou! Potřebují lignin - to je základní složka dřeva. A tak jim dávejte dostatek okusu a nebudou nuceni žrát králíkárnu.
Presne tak uvidim ako sa im bude darit atd... su dvojite ale ta voda z napajaciek ako pisete neviem co spravi, kedze nemam skusenosti...
Kostru nemam vnutri, v podstate je obyta zvnutra OSB doskami jedine kde maju moznost nieco okusovat su dvierka, pripadne pri zadnej strbine, ale kedze pisete ze do toho im nepojde tak ok, no strbinu mi aj tak treba zmensit a budem ju zmensovat hlinikovymi profilmy, izolaciou atd proste ochranit zadnu stenuod kontaktu s mocovkou, pripadne vodou...
s tym hlodanim som uz niekde cital :)
dakujem Vam za rady...
Koco. My jsme zvyklí umísťovat dvířka k sobě, kvůli krmení. Oboje vedle sebe otevřeš a můžeš krmit, nemusíš popocházet.1/3 temné části je účelné, otevíravé praktické.
Já dělám králíkárny ze starších desek a hranolů (nerozeschne se to). OSB desky nevím jak jsou kvalitně impregnované ale raději bych je ještě natřel ve spodní části kotců horkým stolním olejem. Pokud tam dáš lino, králíkárna vydrží. Já lino nedávám. Pokud ho tam nedáš, OSB desky moc nevydrží. Dávej jim občas větvičky na ohryz, ať se nepouští do pojidla v OSB deskách okusem. Spojování OSB desek jak máš se mi nezdá příliš šťastné, chtělo by to alespoň venkovní stojny nebo rám jak píše tom.50.
Pošli foto jak pokračuješ, jsem zvědavý jakou bude mít králíkárna životnost. Z desek vydrží někdy i desítky let, dá se opravovat.
300RUM
napsal(a):
Koco. My jsme zvyklí umísťovat dvířka k sobě, kvůli krmení. Oboje vedle sebe otevřeš a můžeš krmit, nemusíš popocházet.1/3 temné části je účelné, otevíravé praktické.
Já dělám králíkárny ze starších desek a hranolů (nerozeschne se to). OSB desky nevím jak jsou kvalitně impregnované ale raději bych je ještě natřel ve spodní části kotců horkým stolním olejem. Pokud tam dáš lino, králíkárna vydrží. Já lino nedávám. Pokud ho tam nedáš, OSB desky moc nevydrží. Dávej jim občas větvičky na ohryz, ať se nepouští do pojidla v OSB deskách okusem. Spojování OSB desek jak máš se mi nezdá příliš šťastné, chtělo by to alespoň venkovní stojny nebo rám jak píše tom.50.
Pošli foto jak pokračuješ, jsem zvědavý jakou bude mít králíkárna životnost. Z desek vydrží někdy i desítky let, dá se opravovat.
OSB dosky od vyroby maju aku taku impregnaciu (no neveril som tomu), osobne som ich sam naimpregnoval natermi plus celu kralikaren budem este natierat s lakom s ochranou atd... a ano s linoleom pocitam, budem ho tam dava na spodok ale aj na boky...
ale rozmyslam ci tu druhu, co uz mam akotak naplanovanu nevyskusam z dosiek atd, aspon budem mat na porovnanie dve kralikarne :)
vdaka moc za rady... uz mam zalozeny notes do ktoreho si vsetko zapisujem :).
Mam taky králikárny bez rámu, kdysi to tady kdosi nafotil takovou skládačku kotec na kotec, kdykoliv jde přestěhovat bez problemů. Lino mám na podlaze po bocích i vzadu nad štěrbinou, štěrbinu mám 3cm otvor v desce ale před šterbinou je ještě lino na zadní stěně do výšky 15 cm a štěrbina zmenšená onym linem na sotva 1 cm takže nic nenasáká moč odtéká, Koco rozhodně zadní stěnu oplechuj nebo jinak zabran nasákaní desek, je to jedno jestli osb deska anebo masív pokud nasakne jde do kelu všecko, pod lino jsem nedával žádny nátěr a po 4 létech jsem na zkoušku sundal lino a vše ok.
Nemyslel jsem kotce bez rámu a nějak je vršit na sebe. Přece to je nesmysl, proč duplovat podlahy a stropy, strop musí být současně podlahou horního patra.
Jasně jsem napsal kostru z venku. Když řeknu kostru, myslím tím z hranolků, z těch samých, co je každý dává dovnitř. Přece se udělá kostra a ta se z venku pobije pláštěm. Je fakt tak těžké si představit udělat ten plášť uvnitř té kostry?
A kdysi za komančů jsem nedokázal sehnat žádné hranolky a tak jsem kostru udělal z prken. Jde to, jen chtít myslet.
Ale samozřejmě že si dovedu představit kostru z venku, takové čudo kostrbaté ale proč né proti vkusu..., a nesmysl to není vršit kotce na sebe, potřeboval jsem dostat kotce do zděné budovy a s celýk králičákem bych se tam nedostal natož vytočil tak jsem je skládál na sebe, no a tu jednu podlahu navíc to jsem ustál.
Já měl taky kdysi z podobných důvodů králíkárnu ze dvou dílů (horní a dolní) a jak tam byli jakoby dvě podlahy, mezi něma se držela moč a bylo to ještě horší. Měl jsem ale podlahy bez spádu a výtoku moči.
Kostru z hranolů považuji za výhodu při pozdějších opravách, výměn desek.
Ferjo, to nešla králíkarna udělat uvnitř. Já loni jsem potřeboval do malé místnosti udělat králíkárnu, tak jsem udělal venku kostru, tedy tři části rámu a uvnitř ve stísněných podmínkách udělal zbytek a sám.
Určitě by to šlo udělat ji uvnitř, byl to jen pokus, nevěděl jsem jak to bude uvnitř fungovat, ostatní králikárny mám venku takže kdybych ji potřeboval z nějakého důvodu přemístit ven byl by to problém ale zatím funguje, odtok moči mám vyřešen přesahem podlahy za kotec a na podlaze a a z části boku stěn je lino, moč kape ze 3 ktců nad sebou do plastového koryta u země vyspadovaného přes stěnu ven a na vyustění je sito proti myším, mám to jen pro odchov mladých v zimních měsících.