Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.3.2015 07:34
Jornor

XXX.XXX.190.21

Prosím ví někdo, co se mi to narodilo?
Mám 9 králíčat z křížení (Bu x MM) x Kal, všechna mláďata jsou černá nebo divoká ( to jsem předpokládala), jedno je však s úplně jiným druhem srsti a zvláštní barvou. Jak je to možné? Bu, MM i Kal jsou v mém chovu od chovatelů, kteří chovají na výstavy, tak nepředpokládám nějaké přikřížení ( i když...) jak je tedy geneticky takovéhle mladé možné? ví někdo prosím?
dík.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.3.2015 10:03
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jornor napsal(a):
Prosím ví někdo, co se mi to narodilo?
Mám 9 králíčat z křížení (Bu x MM) x Kal, všechna mláďata jsou černá nebo divoká ( to jsem předpokládala), jedno je však s úplně jiným druhem srsti a zvláštní barvou. Jak je to možné? Bu, MM i Kal jsou v mém chovu od chovatelů, kteří chovají na výstavy, tak nepředpokládám nějaké přikřížení ( i když...) jak je tedy geneticky takovéhle mladé možné? ví někdo prosím?
dík.

No.

Podle vzorníku je burgundský AA bb CC DD GG y1y1 a moravský modrý AA BB CC dd gg hh.

Z toho je F1: AA Bb CC Dd Gg - všechno divoce zbarvené.

Už z toho vyplývá, že to s homozygotností rodičů či rodiče nebude tak žhavé. Abyste mohl mít černé potomstvo, je potřeba aby ten burgundský měl genotyp AA bb CC DD Gg. Pak bude mít s tím moravským modrým průměrně asi polovinu potomků s genotypem AA Bb CC Dd gg, což je černá.

No a to pěkné králíče je imho durynské, a tuhle barvu vyrobíte genotypem bb gg. K tomu je zase potřeba, aby ten moravský modrý měl genotyp AA Bb CC dd gg.

Takže dle mého názoru máte rodiče AA bb CC DD Gg a AA Bb CC dd gg.

Z nich, F1:
AA Bb CC Dd Gg - divoce zbarvený
AA bb CC Dd Gg - žlutý
AA bb CC Dd gg - durynský
AA Bb CC Dd gg - černý.

No teď to čtu ještě lépe, že už je to křížené?

Takže BuxMM čistokrevný je AA Bb CC Dd Gg, k tomu kaliforňák, asi černý? anan BB CC DD gg. Z toho je samozřejmě černý... no a k tomu durynskému je potřeba zase Bb, ale stačí od toho kalifornského.

Takže AA Bb CC Dd Gg + anan Bb CC DD gg
Z nich F1
Aan BB CC DD Gg - divoce zbarvený
Aan BB CC Dd Gg - divoce zbarvený
Aan BB CC DD gg - černý
Aan BB CC Dd gg - černý
Aan Bb CC DD Gg - divoce zbarvený
Aan Bb CC Dd Gg - divoce zbarevený
Aan Bb CC DD gg - černý
Aan Bb CC Dd gg - černý
Aan bb CC DD Gg - žlutý
Aan bb CC Dd Gg - žlutý
Aan bb CC DD gg - durynský
Aan bb CC Dd gg - durynský

To by mohlo být, ne?

23.3.2015 11:15
chovatelpodluzi

XXX.XXX.227.242

Ve zkratce, jak píše Bodlinka. Jeden rodič kříženej (Mm x Bu), ten logicky předává vlohu na žlutou barvu. Mladé je durynské, což způsobuje stejný pár genů bb jako žlutou barvu u Bu, jen navíc musí mít i gg, jedno už má od Mm a druhé získal od Kal. Teď ale, kde se vzalo to druhé malé b do páru, aby to mladé mohlo být durynské. Pokud by obě byli od kříženeho rodiče byl by rodič také takové barvy nebo žluté ala Bu. Tedy to můžeme vyloučit. Zbývá tak pouze Kal, který není čistý. Nechápu jak se mohl gen pro žlutou dostat do černého králíka, ale na Slovensku šlechtí plemeno co by mělo vypadat jako Kal, ale tu černou kresbu mít žluto- červenou. Takže to by mohla být možnost (málo pravděpodobné) a stejně by šlo o křížence dvou plemen stejně jako kdyby měl v předčích ten "Kal" někde Bu nebo jiné červené plemeno. Bohužel není vše černo-bílé. Viděl jsem i velmi pěkné "výstavní" Vss, kteří neměli ani jednoho rodiče Vss... Chovatel to bral jako pobavení, králíci šli na maso, na výstavy s nimy nechodí.

23.3.2015 11:24
Jornor

XXX.XXX.190.21

Děkuji moc za skvělé vysvětlení !
myslela jsem si, že to padne na kaliforňačku ( jj je černá).

23.3.2015 20:08
chovatelpodluzi

XXX.XXX.227.242

Jinak, prosím, pokud budete chtít kontaktovat kvůli nečistokrevnosti samice jejího chovatele. Vemte to informativně a v klidu. Genetika barev je hodně velká sranda, a ten chovatel v tom může být zcela nevině. Bordel v chovu jednoho chovatele, se může klidně ukázat i po desítkách let. Dokud totiž někdo nemá tu smůlu/ štěstí, že připustí dva kusy co nesou tu vlohu, tak se to neprojeví. V reálu - vaše samice Kalč nese vlohu na žlutou barvu. Pustíte ji s Kalč samcem co ji nenese, a nikdy se vám nenarodí žluto kreslené mladé. Podle této teorie tedy oba rodiče čistí. Necháte si dcery z toho spojení, založíte na nich celý chov... uběhne 10,20let a furt máte štěstí, neb dovezete vždy nového samce co NEMÁ vlohu na žlutou. Pak za 30let se k vám dostane třeba kus, co má rodiče ze stejného chovu jako ta vaše první samice, to už je tolik generací že to není příbuzenská plemenitba a bác, máte tam žlutou. Tak vznikají ty názory starších chovatelů, že tu vadu (jinou barvu) nese jeden králík, protože oni maj desetiletí chov čisté barvy. Pokud ale člověk nepoužije králíka luštiče nikdy nemůže 100% říct, že je králík barevně čistokrevný. Hodně tu použití luštících králíků propaguje bronda (vlákno králík siamský). Radost z chovu, jiná barva ušákovi na chuti u oběda neubere! AH.

24.3.2015 08:05
Jornor

XXX.XXX.190.21

Úplně v klidu, kontaktovat ho asi ani nebudu. Mám je na hobby chov. Jen mě zajímalo, kde se to tam vzalo, neb jsem to nebyla sama schopná dohledat a potřebovala jsem "genetické" vysvětlení. ( ještě jednou díky, zase jsem chytřejší )
Uvidíme, třeba si tou barvou zase vyslouží dlouhodobější pobyt u nás

24.3.2015 08:48
dury

XXX.XXX.229.194

Jen si ho ponechte. Čistokrevní durynští jsou moc hezcí I výtěžnost mají výbornou. Já je choval 30 let. Také byli použiti k vyšlechtění Siv.

Přidejte reakci

Přidat smajlík