Ájík

XXX.XXX.75.1
Dobrý den, chtěl bych se zeptat po jakém krmivu maji samice dost mleka. Mam bu samici a zda se mi ze jsou kralicata mensi nez obvykle a ze maji hlad skaci z hnizda je jim 11 dni.
Děkuji.
Pokud krmíte klasicky tak na druhu krmení až tak moc nezáleží. Hlavně aby ho bylo dostatek. Občas zařadit něco dužinatého a hlavně dostatek čisté vody a vlákniny. Ono ani neni vhodné změnit krmení, králik na to špatně reaguje. V žádném případě nedávat větve na okus z vrby, jívy nebo osiky králice ztrácí mlíko. Krmíteli granule ideální je pořídit si granule pro kojící samice.
Jako byliny podporující mléčnost se uvádí žebříček, maliník, vojtěška, jetel. Dál je vhodné plynule naučit kojící samice na mléko - buď čerstvé kozí nebo i kravské, případně míchat sušené do vody. S tím mlékem se dá pokračovat i u mladých. Králičí mléko patří mezi velmi tučné, takže kozí i kravské mladí králíci snáší bez problémů. Problém je jen v tom, že se mléko rychle kazí, takže může nadělat víc škody než užitku. Podle mě je nejlepší vybrat si selekcí přirozeně nejmléčnější samice do chovu a dobře je krmit.
horal
napsal(a):
Pokud krmíte klasicky tak na druhu krmení až tak moc nezáleží. Hlavně aby ho bylo dostatek. Občas zařadit něco dužinatého a hlavně dostatek čisté vody a vlákniny. Ono ani neni vhodné změnit krmení, králik na to špatně reaguje. V žádném případě nedávat větve na okus z vrby, jívy nebo osiky králice ztrácí mlíko. Krmíteli granule ideální je pořídit si granule pro kojící samice.
Jen vysvětlení, jíva je druh vrby.K.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mléčnost králice je dána hlavně geneticky, pokud se krmí a napájí dostatečně, tak na krmivu zas tak moc nezáleží.
Neradím mléko v žádné podobě!
Neradím ani ovesné vločky. Oves má cenu mnohonásobně nižší, asi 10x a králíci ho stejně vyluští a žerou jen čisté zrno. Vločky se dávaly za komančů, když nebylo možné sehnat oves (nešlo sehnat ani pšenici a ani ječmen, myslím v krámech, jen od někoho z JZD). A protože oves je skutečně pro kojící samici to nejlepší jádro, předkové dávali ty vločky. Takže krmit vločky dnes je nesmyslný a doslova pošetilý luxus!
Navíc jsou vločky jídlo pro lidi a je neetické jídlo pro lidi krmit zvířatům a to ani tehdy, když na to chovatel má. To ovšem souvisí s dnešním světem pokřivených hodnot, kdy lidi ztratili schopnost sami rozpoznat co je dobré a co není a co je slušné a co není. Jak se stále hovoří o starých, konzervativních hodnotách, tak toto je jedna z nich. Jsem ateista, ale tvrdím, že ne vše pobožné bylo špatné. Žádný slušný věřící člověk by jídlem, jak oni říkají Božím darem neplýtval a to ani ten, kdo na to měl. Prostě proto, že to bylo neslušné, nezbožné.
Vím jak jsem vás teď mnohé na..al a nic tím nezměním, jen sklidím nenávist a nebo tupé mlčení. To ale nic nemění na tom, že mám v tomto případě absolutní pravdu.
Nena..al je to jednoduché jak facka a praxe to dokazuje. Míval jsem ztráty než jsem začal samice přikrmovat vločkami s ředěným mlékem. Mladí vyskakovali a nebo je samice některé nechaly či roztahaly.Nyni je vše v pohodě a mladí jsou v hnízdě spokojený.
Kdybych dal samicím vybrat z deseti druhů krmení, tak vločky z mlékem budou první po čem se vrhnou.
tom.50
napsal(a):
Neradím ani ovesné vločky. Oves má cenu mnohonásobně nižší, asi 10x a králíci ho stejně vyluští a žerou jen čisté zrno. Vločky se dávaly za komančů, když nebylo možné sehnat oves (nešlo sehnat ani pšenici a ani ječmen, myslím v krámech, jen od někoho z JZD). A protože oves je skutečně pro kojící samici to nejlepší jádro, předkové dávali ty vločky. Takže krmit vločky dnes je nesmyslný a doslova pošetilý luxus!
Navíc jsou vločky jídlo pro lidi a je neetické jídlo pro lidi krmit zvířatům a to ani tehdy, když na to chovatel má. To ovšem souvisí s dnešním světem pokřivených hodnot, kdy lidi ztratili schopnost sami rozpoznat co je dobré a co není a co je slušné a co není. Jak se stále hovoří o starých, konzervativních hodnotách, tak toto je jedna z nich. Jsem ateista, ale tvrdím, že ne vše pobožné bylo špatné. Žádný slušný věřící člověk by jídlem, jak oni říkají Božím darem neplýtval a to ani ten, kdo na to měl. Prostě proto, že to bylo neslušné, nezbožné.
Vím jak jsem vás teď mnohé na..al a nic tím nezměním, jen sklidím nenávist a nebo tupé mlčení. To ale nic nemění na tom, že mám v tomto případě absolutní pravdu.
Opravdu nenasr.l. Mléko mám u králíků dlouhodobě vyzkoušeno u asi tisíce kusů (asi 10 let, možná víc). Nikdy úhyn nebo zdravotní problémy, přírůstky při mléku nadprůměrné. Nutno dodržovat pár zásad. Nedoporučení mléka jste nezdůvodnil. S ovsem souhlasím. Je krásné, když si člověk umí říct, že má absolutní pravdu .
tom.50
napsal(a):
No právě proto, že králíci oves luští, jsou ovesné vločky, které jsou rozdrcené i s pluchami vhodnější. Mladí je velmi rádi a s chutí přijímají, a já jim ten pošetilý luxus ráda dopřeju, usoudím-li, že je to z nějakého důvodu vhodné.
U mých předků se ovesné vločky dřív nedávaly, a ani z našich sousedů a známých je nikdo nekrmil. Spíš mi to přijde celkem běžné dnes, soudě dle příspěvků na ifauně.
A že je neetické krmit lidské jídlo zvířatům, to je jedna z dalších vašich "perel", nad kterou zůstává, asi nejenom mně, rozum stát. Já bych totiž ani neuměla tak striktně rozdělit, co přesně je jídlo pro lidi a co pro zvířata.
A mimochodem, jak vidíte, ani u mě jste nesklidil ani nenávist, ani tupé mlčení. Naopak. Vaše příspěvky mě často velmi pobaví, donutí k zamyšlení a vždy si je ráda přečtu.
Jedno vám trochu závidím, a to tu nezdolnou víru, že pouze JÁ mám recept na absolutní pravdu. Já v životě bohužel, nebo spíš možná bohudík, podléhám Sókratovu "Vím, že nic nevím"...
mustela.erminea
napsal(a):
No právě proto, že králíci oves luští, jsou ovesné vločky, které jsou rozdrcené i s pluchami vhodnější. Mladí je velmi rádi a s chutí přijímají, a já jim ten pošetilý luxus ráda dopřeju, usoudím-li, že je to z nějakého důvodu vhodné.
U mých předků se ovesné vločky dřív nedávaly, a ani z našich sousedů a známých je nikdo nekrmil. Spíš mi to přijde celkem běžné dnes, soudě dle příspěvků na ifauně.
A že je neetické krmit lidské jídlo zvířatům, to je jedna z dalších vašich "perel", nad kterou zůstává, asi nejenom mně, rozum stát. Já bych totiž ani neuměla tak striktně rozdělit, co přesně je jídlo pro lidi a co pro zvířata.
A mimochodem, jak vidíte, ani u mě jste nesklidil ani nenávist, ani tupé mlčení. Naopak. Vaše příspěvky mě často velmi pobaví, donutí k zamyšlení a vždy si je ráda přečtu.
Jedno vám trochu závidím, a to tu nezdolnou víru, že pouze JÁ mám recept na absolutní pravdu. Já v životě bohužel, nebo spíš možná bohudík, podléhám Sókratovu "Vím, že nic nevím"...
Vy bavíte vždy například vírou, že ovesné vločky jsou vyrobeny lisováním pluchatého ovsa a tedy obsahují pluchu. Takže milá paní, už víte kde beru svou jistotu?
Jsou na světě věci, obecné pravdy, o kterých se nediskutuje, nepolemizuje. Chytrým co je správné a dobré nikdo říkat nemusí a na blbé bylo nástrojem náboženství, a pomocí jeho měla společnost páky dodržování základních hodnot prosadit a vynutit.
Opakuju, krmit jídlem (dokud se z něj nestane odpad) je neetické a fakt nevím, kdy a kdo mě tuto obecnou základní morální pravdu, jednu z mnoha, naučil. Je mi 59 let a ještě si pamatuju bídu a taky si pamatuju, že se lidé před každým jídlem modlili a děkovali za něj Bohu. Jistěže jim to jídlo nedal žádný Bůh, nadřeli se na něj sami. Modlili se proto, aby nezapomněli na tu obecnou pravdu, že jídlo je posvátné. Chápu, že to mnozí už nechápou a možná byste měla líp porozumět Sokratovu výroku ve smyslu mnou naznačené slovní hříčky.
O to tvrdší bude prozření a pád.
Že se svět řítí ho morálního bahna není žádné tajemství a třeba toto je jeden ze způsobů, jak se to děje. Vy a uklidním vás, nejste zdaleka sama, máte problém právě s tím rozpoznáváním, co je a co není dobré a slušné.
Hlavně ale není žádný rozumný důvod krmit desetkrát dražší vločky. Tomu byste rozumět mohla vy a snad i někteří ostatní. Mnohým ale skutečné hodnoty zůstanou utajené.
p.s. Abych vás poučil a jen nekritizoval (sám jsem to snad do svých 50 let nevěděl a nechápal jsem, jak se to vyrábí), ovesné vločky se lisují (mačkají, fakt je to rozdíl) z ovsa bezpluchého, lidově naháče.
Tom.50 Neznám Vás, ale jste můj člověk! Tahle pomýlenost ve vztahu ke žvížátkům, která dnes zavládla fakt dožene svět do záhuby. K těm ovesným vločkám. Nejsem odborník, ale nedovedu si taky představit jak se do nich vpraví ty slupky ( pluchy) které mi králíci při krmení ovsem nechávají v miskách.

Tom.50
Pán nikdy neslyšel o krmných ovesných vločkách?
Mě oves moc nechtějí, trochu žerou černý. Zkouším ho nechat naklíčit, zatím to moc neklíčí. Zkouším to smíchat s mrkví ze šnekového odšťavňovače, tak se v tom jen porýpou.
Vločky si chci vyrábět sám. Kamarád má pro koně mačkač ruční, starý litinový pro koně. Ten se asi nesežene. Chci koupit od Drimla http://www.driml-napajecky.cz/cz/staj-farma/struhadla-rezacky/rucni-klikovy-mackac-obilovin-50-kg-hod-2012674.html. Zrno se nelisuje ale jakoby rozmázne. Je to docíleno protáhnutím zrna mezi dvěma válci, z nichž se jeden rychleji točí.
Nejen podle mého názoru vločky mají význam ten, že rozmačkané zrno je lépe využito při trávení, tedy je pak menší spotřeba obilovin. Také jim lépe chutnají než celé zrno. Jestli to má vliv na laktaci, to nevím. Zkusím se optat veterináře.
tom.50
napsal(a):
Vy bavíte vždy například vírou, že ovesné vločky jsou vyrobeny lisováním pluchatého ovsa a tedy obsahují pluchu. Takže milá paní, už víte kde beru svou jistotu?
Jsou na světě věci, obecné pravdy, o kterých se nediskutuje, nepolemizuje. Chytrým co je správné a dobré nikdo říkat nemusí a na blbé bylo nástrojem náboženství, a pomocí jeho měla společnost páky dodržování základních hodnot prosadit a vynutit.
Opakuju, krmit jídlem (dokud se z něj nestane odpad) je neetické a fakt nevím, kdy a kdo mě tuto obecnou základní morální pravdu, jednu z mnoha, naučil. Je mi 59 let a ještě si pamatuju bídu a taky si pamatuju, že se lidé před každým jídlem modlili a děkovali za něj Bohu. Jistěže jim to jídlo nedal žádný Bůh, nadřeli se na něj sami. Modlili se proto, aby nezapomněli na tu obecnou pravdu, že jídlo je posvátné. Chápu, že to mnozí už nechápou a možná byste měla líp porozumět Sokratovu výroku ve smyslu mnou naznačené slovní hříčky.
O to tvrdší bude prozření a pád.
Že se svět řítí ho morálního bahna není žádné tajemství a třeba toto je jeden ze způsobů, jak se to děje. Vy a uklidním vás, nejste zdaleka sama, máte problém právě s tím rozpoznáváním, co je a co není dobré a slušné.
Hlavně ale není žádný rozumný důvod krmit desetkrát dražší vločky. Tomu byste rozumět mohla vy a snad i někteří ostatní. Mnohým ale skutečné hodnoty zůstanou utajené.
p.s. Abych vás poučil a jen nekritizoval (sám jsem to snad do svých 50 let nevěděl a nechápal jsem, jak se to vyrábí), ovesné vločky se lisují (mačkají, fakt je to rozdíl) z ovsa bezpluchého, lidově naháče.
Když už chcete poučovat, tak si to nejdřív pořádně ujasněte sám. Nejdřív píšete, že vločky se dávaly hlavně za tzv. totality, a vzápětí napíšete, že se vyrábí z bezpluchého ovsa. Opravdu si myslíte, že za minulého režimu byl tak rozšířený nahý oves? Ten není extra rozšířený ještě ani dnes. A za totáče se u nás teprve pozvolna začínaly šlechtit první odrůdy. Takže ovesné vločky se vyrábí stále ještě hlavně z ovsa pluchatého, a sice po oddělení pluch speciálními technologickými postupy.
Co se týká té ceny. Snad opravdu nejste tak naivní, abyste si myslel, že lidi kupují vločky někde ve zdravé výživě, kde se snad opravdu prodávají za cenu desetinásobně vyšší než oves. Já je v případě potřeby kupuji za 20 Kč/kg u nás v krámku na náměstí (a opravdu jsou to ovesné vločky krmné, jak píše bodlinka). No, a když si dáte trochu práce s hledáním, seženete je i levněji. (V AKCI za 10 Kč půl kila v supermarketu.) Takže nikoliv desetinásobek, ale čtyřnásobek ceny pluchatého ovsa. A pokud tedy uvážím cenu ovsa nahého, o němž jste přesvědčen, že se z něj vločky normálně vyrábí, tak je to cca dvojnásobek, dám-li si tu práci hledat, což vy, jako člověk materiálně zaměřený, byste si jistě dal.
A pokud bych tu chtěla polemizovat o stokrát otřepaném klišé, že „svět se řítí do morálního bahna“, (o němž jsou ostatně vždy skálopevně přesvědčeni lidé starších generací), tak dle mě se do něj řítí kvůli zcela jiným věcem, než je snaha některých lidí, zlepšit život zejména hospodářských zvířat.
A k vašemu názoru, že VY jako jeden z mála vyvolených, ne-li snad jediný, je s to, rozpoznat, co je a není dobré a slušné, k tomu opravdu není co dodat. Zde se snad hodí uvést citát „čistému vše čisté“… a naopak že.

Ovesné vločky se vyrábí z loupaného ovsa a vyráběly se tak i dříve.Pokud si to dobře pamatuji, oves se napařil, po té v sušárně sušil, na loupačce zbavil pluch, pak spařil a na mačkačce lisoval.