Pravidelne, kontrolujte ale nie stále, lebo budete vyrušovať samicu a práve preto ich môže podupať.
Ja len prstami siahnem do hniezda, ak je samica mimo,
ak je moc plachá a bojí sa o ne, tak ju dajte bokom a až potom skontrolujte.
V hniezde budú ešte dlho, vidieť začínajú až na 10.deň a srsťou sú obrastené vo veku asi 14 dní.
Ale kontrovať treba, či tam náhodou nejaký neuhynul.
Kontroluji druhý den po porodu a potom, každý druhý. Koupila jsem si v lékárně gumové rukavice, nasadila, pohladila několikrát samici, pak vzala do rukavic její bobky, pak ještě osahala její místečko kde spí, pak znovu pohladila ji. No a pak šup do hnízda - tak, aby to neviděla. Rukavice nevyhazuji, ale dám si je do uzavřené nádoby, použiji příště a znovu opakuji postup. (bobky jen trošku poválím v rukách - nemám rukavice zašpiněné.).
happy feet

XXX.XXX.147.168
Já mám zase zkušenost že sem samici zkontrolovala hnízdo a ona přestala mít zájem o mladé
ale skoro vždy to funguje.
Já kontroluji hnízdo druhý den abych zjistil, zda tam není nějaká mrtvolka a zkontroluji počet. Nemám dobré zkušenosti, když u malého plemene nechám více než 6-7 mláďat, pak nadbytečná mláďata zaostávají ve vývinu a ubírají výživy těm druhým. Proto to, co je navíc a případně menší než průměr, likviduji. Pokud mám současně více vrhů, tak nadbytečné mládě podvrhnu do hnízda jiné samici. Nestalo se mi, že by je nepřijala a to ani když jsem jednou měl 3 týdny rozdíl ve stáří a samice uhynula. Než sáhnu do hnízda tak samici pohladím abych nabral její pach. Rukavici nepoužívám. Že samice nechala mladé se mi rovněž stalo, ale protože jinak byla klidná, nemyslím si, že to bylo mým zásahem do hnízda, spíše neměla mléko, nebo z jiných příčin. Podruhé kontroluji kolem 7-10 dnů, jinak moc do hnízda nezasahuji, pokud nepotřebuji fotit z důvodu evidence na web. Mladí mi začínají vykukovat kolem 14 dnů. Jde-li o zimní odchov v kotišti tak později.