honza123
napsal(a):
Dobrý den, mám na Vás dotaz jak skladujete seno, jelikož mě do něho serou kočky a mám strach, aby něco nedostali králíci.Děkuji za odpovědi.
Honzo zdravim Vás v prvom rade čo by som ja na vašom mieste spravil že by som okamžite prestal skrmovať to seno, Ja by som ho zlikvidoval okamžite.
Ak ho budete skrmovať riskujete prípadné nakazenie zvierat toxoplazmózou. Ak by sa tak stalo je reálne nebezpečenstvo že následne chorobu môže dostať aj človek.
Nápady ktoré sú napísané vyššie môžu byť jednou z preventívnych opatrení ale vám už by boli teraz prd platné.
Hyla®
napsal(a):
Honzo zdravim Vás v prvom rade čo by som ja na vašom mieste spravil že by som okamžite prestal skrmovať to seno, Ja by som ho zlikvidoval okamžite.
Ak ho budete skrmovať riskujete prípadné nakazenie zvierat toxoplazmózou. Ak by sa tak stalo je reálne nebezpečenstvo že následne chorobu môže dostať aj človek.
Nápady ktoré sú napísané vyššie môžu byť jednou z preventívnych opatrení ale vám už by boli teraz prd platné.
Já bych to tak černě neviděl...
většina lidí krmila králíky senem po celé generace a přestože do sena kočky, psi či myši měly vždy přístup, jde o nemoc velmi vzácnou...
Navíc, ještě jsem neviděl kočku kálet do sena, spíš tam chodí spát (což mimochodem samo o sobě snižuje výskyt myší - o důvod víc netahat kočku do obýváku) a případně lovit... Naši kočku jsem vždy viděl kálet do nějakého sypkého materiálu, kde může výsledek svého snažení snadno zahrábnout (např. do písku či na zahrádce)...
anonym789

XXX.XXX.53.50
hona
napsal(a):
většina lidí krmila králíky senem po celé generace a přestože do sena kočky, psi či myši měly vždy přístup, jde o nemoc velmi vzácnou...
Navíc, ještě jsem neviděl kočku kálet do sena, spíš tam chodí spát (což mimochodem samo o sobě snižuje výskyt myší - o důvod víc netahat kočku do obýváku) a případně lovit... Naši kočku jsem vždy viděl kálet do nějakého sypkého materiálu, kde může výsledek svého snažení snadno zahrábnout (např. do písku či na zahrádce)...
Souhlas.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nejčastěji to bývají kuny.My třeba máme koček hodně a ve stodole mají bedýnku s kočkolitem a pokud nejsou venku, což jsou nejvíce, chodí na ten kočkolit.Podle potřeby jim ho vyčistím a do sena chodí jen spát.
hona
napsal(a):
Možno som opatrný ale kvôli trochu sena by som neriskoval zdravie.
je tu dobrý článok..
http://najmama.aktuality.sk/clanok/1199/pozor-na-toxoplazmozu/.

Na chalupe na pôjde máme tiež nejakého nájomníka, tipujem na tchora alebo kunu, ešte som ho nevidela, ale už druhý rok za ním likvidujem kôpky. Nezahrabáva za sebou, takže určite to nie je mačka. Doma mám senník aj mačky a žiadny problém, naopak som rada, keď dohliadajú aj na seno

Hyla®
napsal(a):
No, tak se nakazí toxoplasmózou, no. Stejně tak se mohou nakazit při krmení trávou či vlastně jakýmkoliv šťavnatým krmivem. Ale nemoc u nich proběhne bez příznaků - a jediný způsob, jak se může nakazit od králíka člověk, je pojíst toho králíka syrového.
A to vůbec nezačínejme mluvit o tom, že člověk se stejně tak může nakazit syrovým jakýmkoliv masem, nebo šťavnatým krmivem, totiž neomytou zeleninou. Pozitivní je naprostá většina lidí. A žijeme.
Hyla®
napsal(a):
No, k eliminaci nebezpečí nákazy toxoplasmosou stačí prostě nejíst syrové králičí maso
- u nás nejlépe funguje pes
- druhá, ne úplně špatná, věc, je pytlované seno. Koupit velké pytle (do těch klasických se seno cpe těžko), nacpat, zavázat, dva tři nechat kočkám rozvázané, páč proč jich nevyužít k regulaci myší populace.
- třetí, co tam dát bedýnky s pískem, že by jako chodily tam? (ale nevím, jestli ze mě nemluví neznalost kočičí říše).
napsal(a):
No, tak se nakazí toxoplasmózou, no. Stejně tak se mohou nakazit při krmení trávou či vlastně jakýmkoliv šťavnatým krmivem. Ale nemoc u nich proběhne bez příznaků - a jediný způsob, jak se může nakazit od králíka člověk, je pojíst toho králíka syrového.
A to vůbec nezačínejme mluvit o tom, že člověk se stejně tak může nakazit syrovým jakýmkoliv masem, nebo šťavnatým krmivem, totiž neomytou zeleninou. Pozitivní je naprostá většina lidí. A žijeme.
No ale to trošku křivdíte toxoplasmose (učil nás biologii starý profesor biologie a mně to "za" nebo "z" "za" prostě nejde přes prsty :o), je to neuvěřitelná nemoc.
třeba tohle je pěkný článek
http://www.national-geographic.cz/clanky/rozhovor-toxoplazma-dokaze-zmenit-lidske-chovani-muzete-se-nakazit-od-kocek.html#.VVhBpzf1GlM.
kachna
napsal(a):
No, k eliminaci nebezpečí nákazy toxoplasmosou stačí prostě nejíst syrové králičí maso
- u nás nejlépe funguje pes
- druhá, ne úplně špatná, věc, je pytlované seno. Koupit velké pytle (do těch klasických se seno cpe těžko), nacpat, zavázat, dva tři nechat kočkám rozvázané, páč proč jich nevyužít k regulaci myší populace.
- třetí, co tam dát bedýnky s pískem, že by jako chodily tam? (ale nevím, jestli ze mě nemluví neznalost kočičí říše).
Ja by som jednoznačne nevystavoval králiky takým rizikám,
Verím, že Honza123 premýšľa pragmaticky a obetoval tú trochu sena ktorú mačky posrali. Najlepšie je to spáliť. Parazit spôsobujúci toxoplazmózu dokáže prežiť veľmi dlho.
Ale samozrejme každý nech koná podľa vlastného uváženia, Mne je to naozaj jedno kto akú infekčnú chorobu bude mať vo svojom chove.
napsal(a):

kachna
napsal(a):
No ale to trošku křivdíte toxoplasmose (učil nás biologii starý profesor biologie a mně to "za" nebo "z" "za" prostě nejde přes prsty :o), je to neuvěřitelná nemoc.
třeba tohle je pěkný článek
http://www.national-geographic.cz/clanky/rozhovor-toxoplazma-dokaze-zmenit-lidske-chovani-muzete-se-nakazit-od-kocek.html#.VVhBpzf1GlM.
No jo, mění lidské chování, no. Ale to nic nemění na faktu, že jí v sobě má většina lidí. A že nakazit se od kočky vyžaduje dost kumšt, protože kočka vylučuje oocysty v trusu pouze bezprostředně po vlastní nákaze a to asi 14 dní a pak konec. A oocysty jsou infekční až po 48 hodinách ve vnějším prostředí. Infekční je prostě pouze starý kočičí bobek, těžko samotná kočka.
Ve vnějším prostředí ale zůstanou oocysty infekční dlouho, proto je rizikovým objektem hlína a všechno, co v hlíně roste. Jenže nakazit se můžete na zahradě či v obchodě ovoce-zelenina nezní tak cool. Stejně tak nakazit se můžete při dochucování sekané.

Jinak co se koček v seně týče, hodně pochybuju, že jsou to ony, kdo tam chodí kadit. To na kočky vůbec nesedí. Ani trochu. Kočka chodí vykonávat potřebu do substrátu, ve které se dá hrabat, už od kotěte něco takového instinktivně vyhledává, a seno takovým substrátem nebývá.
Jinak co se týče potravy pro králíka kontaminovaných kočičími výkaly, spíš než toxoplasmózy by se bála tasemnic. To totiž je riziko zcela reálné - vesnické kočky moc odčervované nejsou, tasemnice mívají a dva druhy z nich mají jako mezihostitele i králíka. A králík plný boubelí jednak může mít zdravotní potíže - na rozdíl od toxoplasmózy - a jednak dobrou chuť. Na člověka tyto tasemnice přenosné nejsou, ale boubele jsou v zabitém králíkovi vidět.

Niekedy, keby nejaký gazda zlikvidoval seno kvôli mačkám, tak by bol na smiech celej dedine. Tak isto, keby likvidoval mačky kvôli senu
Navíc, ještě jsem neviděl kočku kálet do sena, spíš tam chodí spát (což mimochodem samo o sobě snižuje výskyt myší - o důvod víc netahat kočku do obýváku) a případně lovit... Naši kočku jsem vždy viděl kálet do nějakého sypkého materiálu, kde může výsledek svého snažení snadno zahrábnout (např. do písku či na zahrádce)..
- - - - - - - - -
100% souhlas !

kachna
napsal(a):
Aha a můžete mi teda někdo vysvětlit, jak se ty kočičince (v různém stádiu "suchosti") do toho sena dostávají a proč to třeba u nás bylo vždy, když nám zašel pes, který kočky vyháněl (a s příchodem nového psa problém vymizel?).
No a nejsou to spíš kunince?
napsal(a):
Niekedy, keby nejaký gazda zlikvidoval seno kvôli mačkám, tak by bol na smiech celej dedine. Tak isto, keby likvidoval mačky kvôli senu
Prepáčte ale máte bujnú fantáziu alebo sa hráte na blondínku alebo nebodaj ňou ste :) ?stačí odstrániť seno ktoré je osraté. nieje potrebné zničiť celú zásobu sena, Nebolo by vhodnejšie hneď vypáliť celú dedinu ? :).
Hyla®
napsal(a):
Ja by som jednoznačne nevystavoval králiky takým rizikám,
Verím, že Honza123 premýšľa pragmaticky a obetoval tú trochu sena ktorú mačky posrali. Najlepšie je to spáliť. Parazit spôsobujúci toxoplazmózu dokáže prežiť veľmi dlho.
Ale samozrejme každý nech koná podľa vlastného uváženia, Mne je to naozaj jedno kto akú infekčnú chorobu bude mať vo svojom chove.
A víte proč mi nějak nesedíte? No kromě mnohého jiného taky pro tuto větu: "Mne je to naozaj jedno kto akú infekčnú chorobu bude mať vo svojom chove." a jen dodám, že mi z lidí jako vy je celkem nevolno. Já se vždy snažím poctivě sdělit jakou chybu jsem kdy udělal já a snažím se poradit, aby druzí nedopadli špatně. Rozhodně mi svět kolem mě, tedy lidi nejsou lhostejní. Zdá se, jakoby v posledním dvacetiletí přibývalo takových, jako jste pane hyla vy.

AD Hyla
Rada nad zlato . Živo si viem predstaviť Honzu s lupou v ruke, ako vyhľadáva exkrementy zahrabané v sene
Problém vidím v tých vydlaždených dvoroch, všade samý kameň, beton, anglické trávniky a chudák mačka to potom rieši, ako najlepšie vie . Ale aj tak sa mi to vidí málo pravdepodobné