Čištění kotce s mladými

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.5.2015 21:07
ppee.ttrr

XXX.XXX.44.215

Chtěl bych se zeptat na Vaše zkušenosti, kdy je možné vyčistit kotec s malými králíčky. Myslím tím, v jakém věku je možné přendat králíčky i s mámou do jiného kotce, ten jejich vyčistit, včetně odstranění kotce. Pak znovu podestlat a vrátit králíčky i s mámou zpátky.
Díky předem za vaše zkušenosti.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.5.2015 22:04

Králíčky se samicí nepředělávám.Jen vyčistím roh kde samice bobkuje a dostelu slámu.Komplet vyčistím až jsou králíčci z hnízda venku.

24.5.2015 23:42
tom.50

XXX.XXX.117.5

ppee.ttrr napsal(a):
Chtěl bych se zeptat na Vaše zkušenosti, kdy je možné vyčistit kotec s malými králíčky. Myslím tím, v jakém věku je možné přendat králíčky i s mámou do jiného kotce, ten jejich vyčistit, včetně odstranění kotce. Pak znovu podestlat a vrátit králíčky i s mámou zpátky.
Díky předem za vaše zkušenosti.

Jak vám píše faltuska, dělejte to nanejvýš jako ona a nebo raději ani to ne. Jinak si koledujete o úhyn králíčat. Přesněji dostanou žbluňkavku či kokci. Možná to dobře dopadne, raději bych to ale neriskoval.

Je nutné připomenout, že pokud se samici poskytne kotec dostatečně velký pro tu kterou kategorii, pak není zpravidla nutné králíčata předčasně stresovat.

25.5.2015 06:56

Zatím se mi nestalo že by mi k vůli čištění kotců něco uhynulo.I když, každý má jinou zkušenost.Kotec je dlouhý 150 cm, tak že samice bobkují daleko od hnízda.To je pouze moje zkušenost a názor.

25.5.2015 06:59

tom.50 napsal(a):
Jak vám píše faltuska, dělejte to nanejvýš jako ona a nebo raději ani to ne. Jinak si koledujete o úhyn králíčat. Přesněji dostanou žbluňkavku či kokci. Možná to dobře dopadne, raději bych to ale neriskoval.

Je nutné připomenout, že pokud se samici poskytne kotec dostatečně velký pro tu kterou kategorii, pak není zpravidla nutné králíčata předčasně stresovat.

Myslíte, že tak malí králíčci můžou dostat kokci a nebo žbluňkavku?Ještě jsem o tom neslyšela, ale možné je, že mi něco uniklo.

25.5.2015 08:35
tom.50

XXX.XXX.117.5

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Myslíte, že tak malí králíčci můžou dostat kokci a nebo žbluňkavku?Ještě jsem o tom neslyšela, ale možné je, že mi něco uniklo.

Ano, můžou, stalo se nám, že králíčata ještě před odstavem dostala nemoc, kterou tu kdosi nazval enterokolitidou. Králíci skřípou zuby, mají velká bříška, posrané prdelky, smrdí, v bříškách jim žbluňká a některým jde z prdelky průhledný rosol. Samice to nedostala a králíčata padla (5 ks) dřív než do týdne všechna. Pravda, bylo jim asi 5 týdnů a tazatel má na mysli asi menší mláďata.

Obecně se tvrdí, že králíčata velmi trpí na stres. Taky proto se odstav neprovádí, jak už to slovo napovídá, že by se odstavila od matky, ale naopak, samice se odstaví od mláďat právě pro tu háklivost králíčat. Tím není řečeno, že to musí skončit špatně vždycky. Jen lidé vypozorovali, že k potížím dochází mnohem častěji když se s malými králíky manipuluje, třeba při tom čištění kotců atd. a v důsledku toho ke stěhování.

25.5.2015 11:10
Lapin

XXX.XXX.82.4

Samostatné hniezdište tieto problémy odstráni. Pri čistení samica zalezie do hniezdišťa a pozoruje vašu snahu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík