Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.6.2015 02:14
králík 67

XXX.XXX.3.139

Dobrý den,
prosím chtěl bych se zeptat po jaké době krmíte čerstvím senem. Dneska jsem totiž sklidil seno a starého už nemám nějak moc.
Děkuji za odpověď.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.6.2015 06:01

Minimálně 3-4 týdny nezkrmovat čerstvé seno.Někdo má třeba jiné zkušenosti.

4.6.2015 06:47
horal

XXX.XXX.58.226

Jestli krmíte trávou, tak radši dejte k tomu slámu. Jak psala faltuska, seno musí pár týdnů vypařit, dozrát. Jinak krmit s ním jde, musíbýt úplně suché. Když ho vezmete do ruky musí se lámat, jinak působí jako zapařená tráva.

4.6.2015 13:25
králík 67

XXX.XXX.207.46

Děkuji za vaše názory. Chvíli budu muset počkat snad mi vyjde co mam.

4.6.2015 16:37

Seno by se mělo nechat vydýchat 5-6 týdnů.

8.6.2015 09:00
kerrynekk

XXX.XXX.54.247

Když mám králíky zvyklé se pást skoro celý den na trávě, bude vadit když seno nebude 5-6 týdnu staré? Taky už jsem zkrmila zbytky tak teď mám nasbírané asi 2-3 týdny seno které už je suché.

8.6.2015 09:36
n.k.

XXX.XXX.216.103

Co já si pamatuji tak pan táta vždy dával čerstvé seno hned protože už lonské neměl.
Nepamatuju se že by mu králíci potom umíraly. Říkal že musí být dobře suché. N.K.

8.6.2015 17:59

I seno má vlastní mikroflóru a fermentační proces, proto jej nezkrmujeme dříve než 4-6 týdnů po uložení do seníku.Sušení a zrání sena eliminuje většinu vývojových stádií cizopasníků a toxicitu některých nežádoucích rostlin.Citace z článku v Chovateli Dietika a zdravotní působení krmiv.

8.6.2015 18:00

kerrynekk napsal(a):
Když mám králíky zvyklé se pást skoro celý den na trávě, bude vadit když seno nebude 5-6 týdnu staré? Taky už jsem zkrmila zbytky tak teď mám nasbírané asi 2-3 týdny seno které už je suché.

Mezi čerstvou trávou a senem je ještě jedno stadium, a to je tráva zapařená a seno nedoschlé. Oboje je riziko krmit.

9.6.2015 12:47
kerrynekk

XXX.XXX.53.73

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mezi čerstvou trávou a senem je ještě jedno stadium, a to je tráva zapařená a seno nedoschlé. Oboje je riziko krmit.

Takže pokud mám seno nedoschlé je lepší raději krmit jenom čerstvou trávou?

9.6.2015 12:51

kerrynekk napsal(a):

Ano. Z čerstvé trávy nehrozí u navyklého zvířete zažívací potíže. U neodleželého sena se může stát leccos.

9.6.2015 12:58
kerrynekk

XXX.XXX.53.73

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ano. Z čerstvé trávy nehrozí u navyklého zvířete zažívací potíže. U neodleželého sena se může stát leccos.

Tak teď už jsem zase o něco chytřejší. Děkuji.

9.6.2015 13:20
gyor26

XXX.XXX.251.251

králík 67 napsal(a):
Dobrý den,
prosím chtěl bych se zeptat po jaké době krmíte čerstvím senem. Dneska jsem totiž sklidil seno a starého už nemám nějak moc.
Děkuji za odpověď.

No já to dělám tak, že v létě nasuším a v zimě s ním krmím... smajlík smajlík smajlík

16.6.2015 22:42
tom.50

XXX.XXX.117.5

kerrynekk napsal(a):

Králík potřebuje seno, třeba jen malinko, ale musí ho mít i když se krmí trávou! Když není seno, nemělo by se, ale připouštím, že se to stát může, existuje sláma. Každý si může vypozorovat, jak lačně králíci žerou seno či slámu, když by několik dní dostávali jen trávu.

Docela mě překvapuje, jak tu mnozí (ne-li většina) krmí čerstvým senem a nemají s králíky potíže. Nevěděl jsem to a neriskoval bych to. Asi proto, že dříve lidi měli zafixováno, že dobytek a hlavně koně nesměli dostat seno dřív, než za šest neděl a raději starší. A protože mě tak rodiče vychovali či naučili, beru to jako absolutní pravdu, o které se nediskutuje.

17.6.2015 07:43
bronda

XXX.XXX.98.84

Zajímavý je text uvedený ve wikipedii u fermentace sena.
Cituji: "...Někteří autoři doporučují seno po usušení a uskladnění nechat 3 týdny, nebo i 6-8 týdnů „odležet“ (tzv. dozrávání sena) předtím, než je možné ho zkrmovat. To však není potřeba. Samotné sušení je proces konzervace, jehož cílem je zastavit jakékoliv biochemické procesy...
Ale rozumím tomu, že když seno obsahuje některé, za zelena jedovaté, rostliny, jejichž jedovatost se ztrácí právě fermentací, že je třeba určitého času. Mám pocit, že názory na krmení čerstvým senem nejsou jednotné. Nemám rád "absolutní pravdy", o nichž se nediskutuje. Mám-li něčemu věřit, potřebuji vysvětlení, proč je tomu tak.

17.6.2015 08:18
kerrynekk

XXX.XXX.53.73

tom.50 napsal(a):
Králík potřebuje seno, třeba jen malinko, ale musí ho mít i když se krmí trávou! Když není seno, nemělo by se, ale připouštím, že se to stát může, existuje sláma. Každý si může vypozorovat, jak lačně králíci žerou seno či slámu, když by několik dní dostávali jen trávu.

Docela mě překvapuje, jak tu mnozí (ne-li většina) krmí čerstvým senem a nemají s králíky potíže. Nevěděl jsem to a neriskoval bych to. Asi proto, že dříve lidi měli zafixováno, že dobytek a hlavně koně nesměli dostat seno dřív, než za šest neděl a raději starší. A protože mě tak rodiče vychovali či naučili, beru to jako absolutní pravdu, o které se nediskutuje.

Mám zbytek sena položený na sítu z výběhu kde si je králíci můžou libovolně brát ale raději se pasou a seno nechávají tak. Jednoho králíka mám volně na zahradě a ten se sena ještě ani nedotkl a pase se pouze na trávě. Zajíci si taky seno nesuší. Králíci mají dostatečně velký výběh na to aby si žrali co chtějí. Takže je pro mně zbytečné jim dávat seno když si ho stejně nevezmou. Králíci prospívají více než v králikárnách a mají velmi početné vrhy bez úhynu.

17.6.2015 09:01
horal

XXX.XXX.58.226

Já nemám vědecky podloženo jak dlouho má seno odležet nebo nemá, ale mám vlastní zkušenosti a zkušenosti předků. Ti také říkali že seno při sklízení může mlaskat, ale otava musí praskat. Přesto seno nikdy nesklízím mokré. Jinak sekám až je tráva zralá, tzv. vymetá. Samozřejmě v rámci možností. Přesto že dělám přes třicet metráků sena otáčím všechno ručně, dvkrát deně. Mechanizace je dobrá věc, ale co zbyde z toho sena ? Všechno jemné se vydrolí a zbydou jenom stébla. Po uskladnění v seníku seno ještě pracuje (sedá) a pořád se ještě odpařuje, proto se také nedoporučuje spát v čerstvém seně. Když krmím pár králiků beru seno někde z kraje nebo sezhora kde je samozřejmě suší než uvnitř, neni takové riziko onemocnění králiků. Kdo se domnívá že sklízí seno absolutně suché, nalhává sám sobě. Vždy v něm existuje nějaký podíl vody. Jak seno sedá vzniká uvnitř hromady stlačováním teplota a tím dochází k další fermentaci. Zkuste zasunou 2 až 3 metry dovnitř tepoloměr a budete se divit jaká je tam teplota. Pak stačí trochu mokrého uvnitř a na malér je zaděláno. Čím větší vrstva tím větší riziko. Když se samo nevznítí tak vám zhnědne jako tabák a také tak zapáchá. Samozřejmě máteli pár králičků a sena malou vrstvičku někde na půde, v seníku nebo nějaké boudě na paletách či roštu, tak neni co řešit. Můžete krmit bez obav (samozřejmě dobře usušené a to tak že se vám v rukou neohýbá alá láme a drolí).

17.6.2015 09:11
tom.50

XXX.XXX.117.5

Než jsem dopsal svůj příspěvek hlavně pro kerrynek, dokonale to popsal a vysvětlil horal a dokonce i to, jak je strojní seno blbé a proč.

Já se s vámi nepřu. Vím jistě, že králík zavřený v králíkárně seno k trávě potřebuje aby nebyly ztráty a dobře to rostlo. Proč je tomu tak nevím a nezajímá mě to. To zase říkám brondovi. Jsou určité věci, například že je voda mokrá a sníh zebe a je mi celkem fuk, proč tomu tak je.

Že si zajíc nesuší seno je také velmi hloupý argument. To si nesuší ani vysoká zvěř a další zvířata a stejně zimu v pohodě přežijí. Požírají stařinu, různé zbytky po polích, osení na polích, kůru stromů a keřů a podobně.

Ale slečno kerrynek, váš příspěvek je psát takovým tónem, jako bychom my ostatní byli hloupí, když nemáme králíka volně na pastvině. Dělejte si přece co chcete, věřte ale, že naprosto drtivá většina ostatních si na celou zahradu králíky nevypustí, ani nezřídí tak velké výběhy na louce, že se králíci sami uživí a nepotřebují krmení. S tím jste exot a myslím, že vám to dlouho nevydrží, dražší chov králíka si neumím představit. To je právě ten pokrok a racionalita, že lidi chovají domácí zvířata v maštalích a různých boxech tam, kde je chtějí mít a dávají jim to, co potřebují zkrmovat a holt ne vždy je to pro domácí zvířata to nejlepší. Fakt, že by se asi králíkovi líbilo žít na celé, draze oplocené zahradě ještě neznamená, že to je racionální (ratio=rozum) přístup chovatele. Praseti by se určitě taky líbilo ve vašem obýváku, uděláte to pro něj stejně, jako necháte svou zahradu, která má sloužit vám a vašim dětem k odpočinku a hraní a sousedům "ladit" oku devastovat králíkům?

17.6.2015 12:04
kerrynekk

XXX.XXX.53.73

tom.50 napsal(a):
Než jsem dopsal svůj příspěvek hlavně pro kerrynek, dokonale to popsal a vysvětlil horal a dokonce i to, jak je strojní seno blbé a proč.

Já se s vámi nepřu. Vím jistě, že králík zavřený v králíkárně seno k trávě potřebuje aby nebyly ztráty a dobře to rostlo. Proč je tomu tak nevím a nezajímá mě to. To zase říkám brondovi. Jsou určité věci, například že je voda mokrá a sníh zebe a je mi celkem fuk, proč tomu tak je.

Že si zajíc nesuší seno je také velmi hloupý argument. To si nesuší ani vysoká zvěř a další zvířata a stejně zimu v pohodě přežijí. Požírají stařinu, různé zbytky po polích, osení na polích, kůru stromů a keřů a podobně.

Ale slečno kerrynek, váš příspěvek je psát takovým tónem, jako bychom my ostatní byli hloupí, když nemáme králíka volně na pastvině. Dělejte si přece co chcete, věřte ale, že naprosto drtivá většina ostatních si na celou zahradu králíky nevypustí, ani nezřídí tak velké výběhy na louce, že se králíci sami uživí a nepotřebují krmení. S tím jste exot a myslím, že vám to dlouho nevydrží, dražší chov králíka si neumím představit. To je právě ten pokrok a racionalita, že lidi chovají domácí zvířata v maštalích a různých boxech tam, kde je chtějí mít a dávají jim to, co potřebují zkrmovat a holt ne vždy je to pro domácí zvířata to nejlepší. Fakt, že by se asi králíkovi líbilo žít na celé, draze oplocené zahradě ještě neznamená, že to je racionální (ratio=rozum) přístup chovatele. Praseti by se určitě taky líbilo ve vašem obýváku, uděláte to pro něj stejně, jako necháte svou zahradu, která má sloužit vám a vašim dětem k odpočinku a hraní a sousedům "ladit" oku devastovat králíkům?

Omlouvám se jestli to nějak špatně vyznělo. Jen jsem chtěla napsat s čím mám zase dobré zkušenosti já. A že když má králík na výběr jestli si dá čerstvou trávu nebo seno vybere si tu trávu. Reagovala jsem pouze na to jak jste psal že králík musí mít vždy seno. A myslím že králík ví co potřebuje a podle toho se zařídí, nebudu ho přece nutit aby si vzal seno. Nevím co je na tomto chovu dražšího? Právě je to ten nejekonomičtější způsob chovu (50m pletiva = 500 kč, pár desek na boudu se vždy najde a misky má každý doma), jen tak vypustit králíky a na večer zase zavřít do ohrady. Jediné co se králíkům každodenně dává je voda nic víc a občas nějaké zbytky ovoce a zeleniny popřípadě suché pečivo. Králíci jsou v zimě v kotcích a to je jediný čas kdy se o králíky musím starat stejně jako ostatní co mají králikárny. A praseti by se to určitě líbilo a taky bude, příští rok si plánujeme pořídit miniprasátko které s námi bude v obýváku a proč taky ne když je to jeden z nejčistotnějších a nejinteligentnějších zvířat. A proč by mi měli králíci devastovat zahradu, když je to pouze zahrada s pár stromy? Normálně se pasou a občas udělají někde v koutě zahrady noru.

17.6.2015 13:32
horal

XXX.XXX.58.226

kerrynekk napsal(a):
Omlouvám se jestli to nějak špatně vyznělo. Jen jsem chtěla napsat s čím mám zase dobré zkušenosti já. A že když má králík na výběr jestli si dá čerstvou trávu nebo seno vybere si tu trávu. Reagovala jsem pouze na to jak jste psal že králík musí mít vždy seno. A myslím že králík ví co potřebuje a podle toho se zařídí, nebudu ho přece nutit aby si vzal seno. Nevím co je na tomto chovu dražšího? Právě je to ten nejekonomičtější způsob chovu (50m pletiva = 500 kč, pár desek na boudu se vždy najde a misky má každý doma), jen tak vypustit králíky a na večer zase zavřít do ohrady. Jediné co se králíkům každodenně dává je voda nic víc a občas nějaké zbytky ovoce a zeleniny popřípadě suché pečivo. Králíci jsou v zimě v kotcích a to je jediný čas kdy se o králíky musím starat stejně jako ostatní co mají králikárny. A praseti by se to určitě líbilo a taky bude, příští rok si plánujeme pořídit miniprasátko které s námi bude v obýváku a proč taky ne když je to jeden z nejčistotnějších a nejinteligentnějších zvířat. A proč by mi měli králíci devastovat zahradu, když je to pouze zahrada s pár stromy? Normálně se pasou a občas udělají někde v koutě zahrady noru.

Je opravdu hezké dívat se na králiky jak skotačí v ohradě. Uškubnou si tu a tam zeleného když mají na to chuť a seno si ani nevšimně. Problém je ale v tom, že ten králik seno ( vlákninu potřebuje). V trávě je ji minimum, zvláště ta mladá tráva je někde u 90% obsahem vody a je mylné se domnívat že králik ví co potřebuje. Suché pečivo také neni ideální v tomto případě, lepší by byl oves. A čím devastuje zahradu. Tím že tam je. Po zahradě tratí bobky, močí a nemyslete si, že tím zahradu prohnojuje. Hnůj aby byl kvalitní musí tři roky zrát a králičí ještě víc neboť se hůře rozkládá. Vy tu devastaci nepoznáte hned, ale až za několik let až bude v půdě velké množství dusíku a v trávě začně převládat lebeda, šťovík velkolitý (sladký lupen) a kopřiva. Snažil jsem se Vám v dobrém podle svích vědomostí, tochu odpovědět na Vaše otázky i když směrovány byly na toma.

17.6.2015 15:37
kerrynekk

XXX.XXX.54.247

horal napsal(a):
Je opravdu hezké dívat se na králiky jak skotačí v ohradě. Uškubnou si tu a tam zeleného když mají na to chuť a seno si ani nevšimně. Problém je ale v tom, že ten králik seno ( vlákninu potřebuje). V trávě je ji minimum, zvláště ta mladá tráva je někde u 90% obsahem vody a je mylné se domnívat že králik ví co potřebuje. Suché pečivo také neni ideální v tomto případě, lepší by byl oves. A čím devastuje zahradu. Tím že tam je. Po zahradě tratí bobky, močí a nemyslete si, že tím zahradu prohnojuje. Hnůj aby byl kvalitní musí tři roky zrát a králičí ještě víc neboť se hůře rozkládá. Vy tu devastaci nepoznáte hned, ale až za několik let až bude v půdě velké množství dusíku a v trávě začně převládat lebeda, šťovík velkolitý (sladký lupen) a kopřiva. Snažil jsem se Vám v dobrém podle svích vědomostí, tochu odpovědět na Vaše otázky i když směrovány byly na toma.

Tak já si je pod tímto záměrem pořizovala aby si skotačili v ohradě. Neříkám taky že seno nemají, mají ho stále k dispozici a pouze když jsou deště tak žerou seno protože se jim na déšť lézt nechce. Vím že suché pečivo není ideální ale jednou za čas když zbude patka chleba je škoda jí vyhodit a králíci si pošmáknou i když to zdravé není. Jinak mají plnou misku krmné směsi i s ovsem ale té se taky ani nedotknou. A králíky mám pouze 4 (BO) takže na nějaké devastovaní zahrady to moc není, ani si nepěstuji žádný anglický trávníček. Turisté co chodí kolem zahrady se vždy pozastaví a koukají co to tam máme. Inspirovala jsem se tímto chovem když jsem byla v Rakousku, měli v jedné velké ohradě několik králíku a minikozy a fungovalo jim to tak přes 10 let proto to teď zkouším já ale stále se učím a něco se snažím vylepšovat je to totiž můj první chov králíku.

17.6.2015 15:52
horal

XXX.XXX.58.226

20.6.2015 12:23
hona

XXX.XXX.112.10

kerrynekk napsal(a):

Víte Kerrynekk proč je to neekonomické?

Vzhledem k prostoru. Vy totiž vůbec nepočítáte potřebnou plochu pozemku k výživě 1 králíka. to pletivo je ta poslední položka... Krom toho potřebujete i seno na zimu, což znamená buď potřebu dalších pozemků, nebo potřebu to seno koupit... A půda je sakra drahá!... Pokud budu brát kolem 150 000, - Kč za Ha, a budu brát u Vás potřebu 50 m2 na jednoho králíka...
Spočítejte si sama, kolik těch králíků za rok uděláte a kdy se Vám asi vrátí vstupní investice...

Váš způsob je krásný a vhodný, máte-li velkou zahradu a potřebujete pro svou potřebu pár králíků do roka...

A nemyslete si, Vaši králíci nežerou pouze trávu. Oni i ve výběhu spásají krom mladé trávy i zbytky té loňské (stařinu), která nezetlela či z nějakého důvodu uschla... Na každé zahradě najdete i suchá stébla,...
Proto ostatně ten králík potřebuje takovou plochu.

Jinak králík příliš pohybu nepotřebuje. Čas nejraději tráví v leže pokud možno v bezpečí své nory a vzdaluje se od ní pouze kvůli potravě... Nějaké proběhnutí se či radost z pohybu je v jeho případě pouze lidská představa... On králík prostě není kůň a žádné rozlehlé pastviny nepotřebuje a nevyhledává (každé zvíře je jiné a každé potřebuje i vyhledává jiné podmínky k životu)... I proto se mu ostatně tak dobře daří v králíkárnách, kde má vše potřebné a většinu času spokojený králík proleží někde v rohu...

20.6.2015 14:32
lida0266

XXX.XXX.24.204

Minimálně 6týdnů.

20.6.2015 14:58
kerrynekk

XXX.XXX.92.130

hona napsal(a):
Víte Kerrynekk proč je to neekonomické?

Vzhledem k prostoru. Vy totiž vůbec nepočítáte potřebnou plochu pozemku k výživě 1 králíka. to pletivo je ta poslední položka... Krom toho potřebujete i seno na zimu, což znamená buď potřebu dalších pozemků, nebo potřebu to seno koupit... A půda je sakra drahá!... Pokud budu brát kolem 150 000, - Kč za Ha, a budu brát u Vás potřebu 50 m2 na jednoho králíka...
Spočítejte si sama, kolik těch králíků za rok uděláte a kdy se Vám asi vrátí vstupní investice...

Váš způsob je krásný a vhodný, máte-li velkou zahradu a potřebujete pro svou potřebu pár králíků do roka...

A nemyslete si, Vaši králíci nežerou pouze trávu. Oni i ve výběhu spásají krom mladé trávy i zbytky té loňské (stařinu), která nezetlela či z nějakého důvodu uschla... Na každé zahradě najdete i suchá stébla,...
Proto ostatně ten králík potřebuje takovou plochu.

Jinak králík příliš pohybu nepotřebuje. Čas nejraději tráví v leže pokud možno v bezpečí své nory a vzdaluje se od ní pouze kvůli potravě... Nějaké proběhnutí se či radost z pohybu je v jeho případě pouze lidská představa... On králík prostě není kůň a žádné rozlehlé pastviny nepotřebuje a nevyhledává (každé zvíře je jiné a každé potřebuje i vyhledává jiné podmínky k životu)... I proto se mu ostatně tak dobře daří v králíkárnách, kde má vše potřebné a většinu času spokojený králík proleží někde v rohu...

Je mi jasné že pro všechny to ekonomické není ale pokud mám tu velkou zahradu a nijak ji nevyužívám tak proč toho nevyužít, proto pro mně bylo levnější je tam jen tak pustit než stavět několika kotcovou králikárnu, kupovat jím jídlo atd.. Sena máme celkem dost z ostatních pozemků že by to vystačilo i na několik koní. Letos jsem odchovala pouze jeden vrh na každé samici a bylo to cca 25 kousků z toho všechny jsem prodala a vydělalo mi to celkem dost když jsem za jednoho králíka chtěla cca 500, -Kč podle váhy. V trávě jsou určitě nějaké zbytky z loňska to nepopírám ale není ji určitě ve velkém množství, občas v té trávě najdou i spadlá jablka nebo hrušky ze stromů. Z mého pozorování teda králíci moc neleží, ve velmi horkých dnech ano, to jsou někde zalezlí ve stínu ale když je chladno a trochu fouká najednou ožijí a dokážou běhat po celé zahradě a nahánět se, občas se popasou nebo ze zvědavosti chodí od plotu k plotu aby se podívali co se za ním zrovna děje.2 samice jsem si koupila už dospělé když jim byl rok vážily 7,5 kg dnes mají okolo 10 kg a jsou krásně osvalené takže myslím že jim to prospívá. Určitě si tento chov nemůže každý dovolit ale pokud ano tak proč jim to nedopřát a ještě k tomu je to lepší než televize (hlavně podle dětí které se můžou i několik hodin dívat.).

20.6.2015 17:26
rabbit

XXX.XXX.11.115

Kerrynekk: slíbené foto králíků bude?

20.6.2015 21:40
tom.50

XXX.XXX.117.5

Přes moje upozornění kerrynek opět píše o králičím žrádle že je to jídlo a tím u mě jednou provždy patří do pomyslné krabice mrtvých mužů ( i když je žena). S těmi v té krabici (na pohlaví nezáleží, jen tu krabici tak nazývám) nemá smysl ztrácet čas, jsou úplně mimo, obecně se takovým jako kerrynek říká sluníčkáři.

Ani ve snu by mě bývalo nenapadlo, že se s tím prasetem v obýváků strefím. Náhoda to není, kontext mi to dal do podvědomí.

jazzi

19.5.2019 16:45
jazzi

XXX.XXX.153.243

Seno pri skladovani je potrebne soliť po vrstvach,aby sa nesparilo,alebo nechytlo plieseň.

9.7.2020 16:45

I seno má vlastní mikroflóru a fermentační proces, proto jej nezkrmujeme dříve než 4-6 týdnů po uložení do seníku.Sušení a zrání sena eliminuje většinu vývojových stádií cizopasníků a toxicitu některých nežádoucích rostlin.Citace z článku v Chovateli Dietika a zdravotní působení krmiv.

Přidejte reakci

Přidat smajlík