Kralik7888

XXX.XXX.245.49
Dobrý den,
chtěl bych si pořídit samce Belgického obra k svému chovu králíků na maso. Zatím mám Bu samce který je dle mého názoru na maso univerzální, ale mám nějaké samice Bu a čistokrevně mi moc mladíci nerostou. Jako rostou ale ne tak rychle jako třeba Bu x vss, takže čistokrevný Bu na maso z vlastní zkušenosti moc nedoporučuji. Chtěl bych samce vyměnit, kvuli změne krve a taky už ho mám dlouho. Prostě ho chci vyměnit a celkem se mi líbí Belgický obr, ačkoliv je až moc velkej :D Ale známej ho také měl a měl moc hezky králíky po něm. Taky křížil Belgicky obr x samice bu, vss, a ruzne křížence. Někde jsem četl, že by samec měl být menší než samice, aby samice neměli při porodu problémy kvuli velkým mláďatum. Myslím si ale, že samice ktreré mam jsou dost velke a že by problem nemuseli mit. Chci se zeptat, jestli je to dobre mit na maso kraliky a chovneho samce Belgickeho obra. Jestli doporucite nekdo nejake plemeno, po kterem kralici dobre rostou a jsou i na oko pekny tak budu rad když poradite nebo se pochlubite jake samce mate na chov na maso Vy. Děkuji a přeji hezky zbytek dne a ať vám dupou.
Osobně bych BO v žádném případě nevolila. Králíci sice budou mít vyšší hmotnost, ale ta bude dána velkými kostmi, ušními boltci atd. Takže zatímco kříženci masných plemen jsou už ve 3 měsících pěkně osvalení, u kříženců BO x Bu budete mít ve 3 měsících dlouhého, kostnatého, nohatého králíka s nic moc osvalením.
Je to tedy značně neekonomické, protože živiny jdou v prvních měsících hlavně do kostry, a ne do svalů.
BO je vyloženě hobby plemeno. A ne nadarmo jsou masná plemena zvaná MASNÁ.
(Jinak nevím, co je pěkného na BO. Podle mého názoru nejšerednější plemeno králíka. Ale proti gustu...).
A osobně bych vám doporučila do samčí pozice, pokud chcete trochu větší králíky, Mm nebo Čv. Oboje vzhledově velmi pěkní králíci. A je to takový kompromis mezi středním a velkým plemenem. Králící po nich rostou velmi dobře.
Krali7888:
Křížení Bu s BO se mi neosvědčilo, čekal bych lepší růst. To už čistý BO je lepé osvalený než toto křížení. Zrovna tak BOxHyla F1 opět je to nijaké. Spojení Bu x Fb(samec) nebo Hyla F1 x Fb bylo daleko lepší. Ze samců BO si mohu vybírat a vysledky jsou dost podobné.
Křížil jsem Fb(samec) x SsRex a tam byly výsledky pro masné účely velmi dobré.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý večer, máme samce BO, připouštíme s ním samice kaliforňáků a jejich křížence. Před pár dny jsme zabíjeli 4samice staré 4měsíce a 1týden a schválně jsem zvážila maso, hlavy a jedlé vnitřnosti a měly dohromady 9,55kg. Osobně jsem s touhle kombinací spokojená, ale je pravda že nemá cenu je zabíjet vve třech měsících.
Kralik7888
napsal(a):
Dobrý den,
chtěl bych si pořídit samce Belgického obra k svému chovu králíků na maso. Zatím mám Bu samce který je dle mého názoru na maso univerzální, ale mám nějaké samice Bu a čistokrevně mi moc mladíci nerostou. Jako rostou ale ne tak rychle jako třeba Bu x vss, takže čistokrevný Bu na maso z vlastní zkušenosti moc nedoporučuji. Chtěl bych samce vyměnit, kvuli změne krve a taky už ho mám dlouho. Prostě ho chci vyměnit a celkem se mi líbí Belgický obr, ačkoliv je až moc velkej :D Ale známej ho také měl a měl moc hezky králíky po něm. Taky křížil Belgicky obr x samice bu, vss, a ruzne křížence. Někde jsem četl, že by samec měl být menší než samice, aby samice neměli při porodu problémy kvuli velkým mláďatum. Myslím si ale, že samice ktreré mam jsou dost velke a že by problem nemuseli mit. Chci se zeptat, jestli je to dobre mit na maso kraliky a chovneho samce Belgickeho obra. Jestli doporucite nekdo nejake plemeno, po kterem kralici dobre rostou a jsou i na oko pekny tak budu rad když poradite nebo se pochlubite jake samce mate na chov na maso Vy. Děkuji a přeji hezky zbytek dne a ať vám dupou.
Spíš si samici BU nechte u známého samcem Bo zapustit a nechte si z vrhu samičky a ty připuste samcem masného plemene to mohu doporučit a pak taky můžete sledovat jak vám po samci Bo mladé rostou a můžete si je postupně po 3m,4m,5m zabijet a uvidíte jak jsou osvaleni jinak si pořidte jiného BU samce ale samice by meli mít min.4kg a samec by měl být dobře rostlej pak to určitě půjde.

mustela.erminea
napsal(a):
Osobně bych BO v žádném případě nevolila. Králíci sice budou mít vyšší hmotnost, ale ta bude dána velkými kostmi, ušními boltci atd. Takže zatímco kříženci masných plemen jsou už ve 3 měsících pěkně osvalení, u kříženců BO x Bu budete mít ve 3 měsících dlouhého, kostnatého, nohatého králíka s nic moc osvalením.
Je to tedy značně neekonomické, protože živiny jdou v prvních měsících hlavně do kostry, a ne do svalů.
BO je vyloženě hobby plemeno. A ne nadarmo jsou masná plemena zvaná MASNÁ.
(Jinak nevím, co je pěkného na BO. Podle mého názoru nejšerednější plemeno králíka. Ale proti gustu...).
A osobně bych vám doporučila do samčí pozice, pokud chcete trochu větší králíky, Mm nebo Čv. Oboje vzhledově velmi pěkní králíci. A je to takový kompromis mezi středním a velkým plemenem. Králící po nich rostou velmi dobře.
Z vaší reakce je vidět že s tímto křížením máte bohaté zkušenosti?Nebo je to jen plácání nesmyslných plků nikdo nevyzkoušeného?
Chovám samice BO a připouštím je s samcem VSS, a nemohu si stěžovat.
Je pravda, že zabíjím na 4-5 měsících, ale to čekání se vyplatí.
Vše, co dávám do míchaných směsí, si vypěstuji sám, tím pádem neřeším ekonomickou stránku.
Mám to víceméně jako koníček, a za tu snahu, o co nejlepší podmínky, kterou ušáci potřebují, se mi vždy pěkně odmění.
Z mé stránky, křížení VSSxBO je dobrá volba.
napsal(a):
Z vaší reakce je vidět že s tímto křížením máte bohaté zkušenosti?Nebo je to jen plácání nesmyslných plků nikdo nevyzkoušeného?
Víte co, pane wood - workingu, já se vás také na něco zeptám: To tímto stylem komunikujete normálně, navíc se ženou? Pokud ano, tak jste hulvát. (A takovým já se v životě obloukem vyhýbám. A nemám potřebu takovým nic vysvětlovat, ani se před nimi ospravedlňovat.)
A pokud ne, a necháváte si to jen na anonymní internetové diskuze, tak je to celkem ubohé.
Lépe byste udělal, kdybyste konkrétně vysvětlil, proč "plácám nesmyslné plky". Jinak to taky může vypadat, že je plácáte vy sám.

mustela.erminea
napsal(a):
Víte co, pane wood - workingu, já se vás také na něco zeptám: To tímto stylem komunikujete normálně, navíc se ženou? Pokud ano, tak jste hulvát. (A takovým já se v životě obloukem vyhýbám. A nemám potřebu takovým nic vysvětlovat, ani se před nimi ospravedlňovat.)
A pokud ne, a necháváte si to jen na anonymní internetové diskuze, tak je to celkem ubohé.
Lépe byste udělal, kdybyste konkrétně vysvětlil, proč "plácám nesmyslné plky". Jinak to taky může vypadat, že je plácáte vy sám.
A dozvíme se tedy už, jestli s tímto šeredným plemenem a jeho křížením máte zkušenost, když tak vehementně radíte?
napsal(a):
A dozvíme se tedy už, jestli s tímto šeredným plemenem a jeho křížením máte zkušenost, když tak vehementně radíte?
Já sem vám snad jasně napsala, že vám nehodlám nic vysvětlovat. Vy jste mi taky na mé otázky neodpověděl.
(Nicméně jelikož váš dotaz má jeden hlas, tak odpovím tomu, co ten hlas dal. Takže: Mám bohaté zkušenosti s JINÝM VELKÝM PLEMENEM (u něhož jsem mimochodem členkou klubu chovatelů), a to jak s jeho čistokrevným chovem, tak s jeho křížením s mnoha jinými plemeny. A za tím, co jsem výše o křížení BO napsala, si stoprocentně stojím, jelikož aby člověk něco mohl tvrdit, nemusí s tím mít nutně osobní zkušenost, stačí si o tom něco nastudovat, nebo si prostě jednoduše spočítat, že jedna a jedna jsou dvě. Rozumíme?
Tak a teď už se konečně někdo pokuste, mi moje tvrzení vyvrátit.
napsal(a):
Vaše rytí je trapné.
Já mám zkušenost s křížením samice BO. Mladí nevypadají vůbec jako BO, rostou superrychle a ve třech měsících mají 3,08 - 3,16 kg. Rozhodně nejde o nohaté štíhlé ušáky. Otcem je zavalitý Kal. Při tomto opačném spojení vypadají mladí jinak než po otci BO. Už na tuto samici nehodlám pustit obra. Bohužel není tolik obřic tak skvělých a mléčných matek.

mozaik
napsal(a):
Vaše rytí je trapné.
Já mám zkušenost s křížením samice BO. Mladí nevypadají vůbec jako BO, rostou superrychle a ve třech měsících mají 3,08 - 3,16 kg. Rozhodně nejde o nohaté štíhlé ušáky. Otcem je zavalitý Kal. Při tomto opačném spojení vypadají mladí jinak než po otci BO. Už na tuto samici nehodlám pustit obra. Bohužel není tolik obřic tak skvělých a mléčných matek.
Bohužel jste nepochopil mou ironickou narážku na uživatelku nad vámi, která BO nazvala nejšerednějším plemenem, což je ovšem každého věc, ale radit s jejich chovem, když jsem je v životě nechoval a zatracovat jejich křížení jen podle toho co si přečtu tady na diskuzi, to může jen učiněný odborník
Jsem rád za Vaši reakci, protože jste z VLASTNÍ zkušenosti potvrdil to co já tvrdím a mám vyzkoušené a pro dotčenou uživatelku a i zakladatele mohu dát za měsíc fotky těchto "pohublých" kříženců" ať si pak každý udělá obrázek

Kříženci BO rostou skvěle, zkoušeli jsme křížit nejrůznější plemena a s BO mám jen ty nej zkušenosti. Je ale pravda že se zabíjí později než střední plemena a musí se dost krmit. Mají také větší nároky na prostor. Je to dobré pro lidi, kteří mají rádi v kuchyni větší králíky.
Já třeba králíka nepeču v celku, ale rozeberu ho na kusy a vše upravuji jinak, to se malým zvířetem dělá špatně.
Podle mých zkušeností rostou střední plemena nejrychleji zhruba do třech měsíců a kříženci BO do čtyř, to není zas takový rozdíl, na vašem místě bych se skutečně řídila podle toho jak králíka kuchyňsky zpracováváte-pokud jen pečete je lepší střední plemeno a jestli to děláte podobně jako já, tak klidně jděte do kříženců.
mustela.erminea
napsal(a):
No vidíte, ani jsem se vás nemusel zastat!
No a k vašim doporučením si dovolím toto.
Čv máme samici, ne samce. Toto plemeno má problém = furt líná a já o naší samici říkám, že je nejmenší z obrů. Když kojí, váží i 6,75 a když jí dáme dietu při odpočinku mezi připouštěním a zhubla nám na 5,70 Kg, pak vypadala jak z koncentráku! A na takové váze "starou" samici nejde držet.
Její králíčata rostou rychle a se samcem hlya Massyla dokonce rychleji než od "čistých" hyl, ale taky její králíčata trpí asi enterokolitidou, neboli žbluňkavkou, jak o tom píšu nedávno jinde.
Navíc jsem někde vyčetl, že maso Čv není příliš chutné. Já moc králíka nemusím a tak to neumím posoudit (připadají mi všechna plemena stejná a naše děti jsou z králíků zase až tak nekriticky nadšené, že to rozumně neposoudí taky), věřím ale, že na tom něco může být.
A není Mm taky obr? Omlouvám se, jsem líný to hledat.
tom.50
napsal(a):
No vidíte, ani jsem se vás nemusel zastat!
No a k vašim doporučením si dovolím toto.
Čv máme samici, ne samce. Toto plemeno má problém = furt líná a já o naší samici říkám, že je nejmenší z obrů. Když kojí, váží i 6,75 a když jí dáme dietu při odpočinku mezi připouštěním a zhubla nám na 5,70 Kg, pak vypadala jak z koncentráku! A na takové váze "starou" samici nejde držet.
Její králíčata rostou rychle a se samcem hlya Massyla dokonce rychleji než od "čistých" hyl, ale taky její králíčata trpí asi enterokolitidou, neboli žbluňkavkou, jak o tom píšu nedávno jinde.
Navíc jsem někde vyčetl, že maso Čv není příliš chutné. Já moc králíka nemusím a tak to neumím posoudit (připadají mi všechna plemena stejná a naše děti jsou z králíků zase až tak nekriticky nadšené, že to rozumně neposoudí taky), věřím ale, že na tom něco může být.
A není Mm taky obr? Omlouvám se, jsem líný to hledat.
Promiňte Tome, ale píšete sice často, ale přijdemi, že stále měníte postoje a i rady... Tedy krom černobýlu...
Začínám se u vás ztrácet...
Ještě donedávna jste zbožňoval granule, pak je téměř zavrhl,
taktéž jste zbožňoval hybridy, abyste je později rovněž zavrhl a ještě to dost nevybíravě hodil na pana Kočára (to si nezaslouží, neboť málokdo pečuje o zdravotní stav svých králíků jako právě on)
radíte tu jak zabíjet králíky a ošetřit maso, přičemž pak prý jde op vynikající maso na němž si báječně pochutnáte a nyní se náhle dozvídáme, že králíky vlastně vůbec nemusíte!...
JAK to tedy s vámi doopravdy je?...
Pomalu začínám pochybovat, že jste králíky vůbec kdy choval...
hona
napsal(a):
Promiňte Tome, ale píšete sice často, ale přijdemi, že stále měníte postoje a i rady... Tedy krom černobýlu...
Začínám se u vás ztrácet...
Ještě donedávna jste zbožňoval granule, pak je téměř zavrhl,
taktéž jste zbožňoval hybridy, abyste je později rovněž zavrhl a ještě to dost nevybíravě hodil na pana Kočára (to si nezaslouží, neboť málokdo pečuje o zdravotní stav svých králíků jako právě on)
radíte tu jak zabíjet králíky a ošetřit maso, přičemž pak prý jde op vynikající maso na němž si báječně pochutnáte a nyní se náhle dozvídáme, že králíky vlastně vůbec nemusíte!...
JAK to tedy s vámi doopravdy je?...
Pomalu začínám pochybovat, že jste králíky vůbec kdy choval...
Je zbytečné mě obviňovat nepravdou, přesněji lží.
Při porážce maso ošetřit je základ a pochybuju, že bych někde tvrdil, že mi králík chutná, snad v jediné úpravě a to je na česneku s bůčkem. Protože to dělám pro své blízké, proto se snažím, abych masu neublížil, což je třeba vám jedno.
A že jsem nejdřív, s velkými nadějemi zkoušel hybridy, než jsem se o něčem přesvědčil a pak sem po pravdě napsal svoje zklamání je snad pro ostatní dobré ne? Vy nejste rád varován předem, než si naběhnete a nebo jste ten tupec, který opakuje cizí chyby a není se schopen nikdy z ničeho poučit a sice zásadově, ale stále trvá na nějakém prvotním bludu?
No a pan Kočár? To není jen konkrétně o něm. Do králíků pere velkochovatel preventivně léky horem dolem, ví kdy a co má očkovat a píchat. Jenže tak to já nechci, chci králíky s minimem léčiv a syntetických jedů. Takže já na pana Kočára nijak nic nehodil, jen jsem napsal, že se u nás objevily nemoci, které do zakoupení hybridů nebyly.
Chytrý si z toho vybere co potřebuje a jiný holt se ztrácí. Učení je proces, kdy máme nějaký názor a očekávání, ale na základě poznaného ti chytřejší názor mění a korigují s objektivní skutečností, někdo rychleji, jiný pomalu a někteří vůbec.
Pro ty, kdo dají spíše na pojmy nežli dojmy:
Co se týká absolutní hmotnosti, jsou na tom BO a jejich kříženci nepochybně lépe než masná plemena.
Ale:
Jatečná výtěžnost BO se pohybuje v rozmezí 40-50 procent.
U masných plemen 60 procent.
Z toho plyne: Budu- li mít králíka BO o hmotnosti 3 kg, bude z něj 1,2 - 1,5 kg masa. U králíka masného plemene 1,8 kg masa. To máme u průměrného sedmičetného vrhu rozdíl na mase 30-60 dkg 2,45 kg čistého masa. Přepočteno na peníze (dle ceny masa v běžném supermarketu) cca 417 Kč.
U BO je navíc horší konverze krmiv tj. k dosažení určité hmotnosti spotřebují více krmiva, nežli králík masného plemene.
Nakonec ještě pár citací od pana Ing. Františka Janouška, předsedy klubu chovatelů BO, jehož snad nikdo nebude podezírat z nedostatku zkušeností s tímto plemenem: „Každý musí jednou začít, ale belgický obr je náročné plemeno. Na chov i na peníze. Pro něj je všechno dražší než pro jiná plemena. Potřebuje velkou králíkárnu, kotec pro samice s králíčaty by měl mít rozměry alespoň 150x100x75 cm, a také má větší spotřebu krmiva. Belgičáci byli šlechtěni na hmotnost a velikost. Dnes už jsou přešlechtění a z toho vyplývají různé problémy. Například samice nejsou příliš dobré matky a mnohdy po porodu roztahají hnízdo. A protože první vrhy se uskutečňují v zimních měsících, mláďata uhynou. Někteří chovatelé králíčata po narození dokonce podkládají do hnízda samicím jiného plemena, které je odchovávají.“
A další citace z knihy Chov králíků od Ing. Josefa Zadiny a kol.: „Velká plemena... dospívají později a s tím souvisí i pomalejší tvorba svaloviny. Proto nejsou králíci těchto plemen vhodní pro intenzivní produkci masa. Maso má delší svalová vlákna, která jsou tuhá. Spotřeba krmiva je vysoká. Tato plemena se využívají především v zájmovém chovatelství.“.
mustela.erminea
napsal(a):
Co se týká absolutní hmotnosti, jsou na tom BO a jejich kříženci nepochybně lépe než masná plemena.
Ale:
Z toho plyne: Budu- li mít králíka BO o hmotnosti 3 kg, bude z něj 1,2 - 1,5 kg masa. U králíka masného plemene 1,8 kg masa. To máme u průměrného sedmičetného vrhu rozdíl na mase 30-60 dkg 2,45 kg čistého masa. Přepočteno na peníze (dle ceny masa v běžném supermarketu) cca 417 Kč.
U BO je navíc horší konverze krmiv tj. k dosažení určité hmotnosti spotřebují více krmiva, nežli králík masného plemene.
Nakonec ještě pár citací od pana Ing. Františka Janouška, předsedy klubu chovatelů BO, jehož snad nikdo nebude podezírat z nedostatku zkušeností s tímto plemenem: „Každý musí jednou začít, ale belgický obr je náročné plemeno. Na chov i na peníze. Pro něj je všechno dražší než pro jiná plemena. Potřebuje velkou králíkárnu, kotec pro samice s králíčaty by měl mít rozměry alespoň 150x100x75 cm, a také má větší spotřebu krmiva. Belgičáci byli šlechtěni na hmotnost a velikost. Dnes už jsou přešlechtění a z toho vyplývají různé problémy. Například samice nejsou příliš dobré matky a mnohdy po porodu roztahají hnízdo. A protože první vrhy se uskutečňují v zimních měsících, mláďata uhynou. Někteří chovatelé králíčata po narození dokonce podkládají do hnízda samicím jiného plemena, které je odchovávají.“
A další citace z knihy Chov králíků od Ing. Josefa Zadiny a kol.: „Velká plemena... dospívají později a s tím souvisí i pomalejší tvorba svaloviny. Proto nejsou králíci těchto plemen vhodní pro intenzivní produkci masa. Maso má delší svalová vlákna, která jsou tuhá. Spotřeba krmiva je vysoká. Tato plemena se využívají především v zájmovém chovatelství.“.
Měl jsem BO, v podstatě souhlas s velikostí kotce, souhlas i s tím, že samice nejsou moc dobré matky ( kvůli tomu jsem BO zrušil ), ale že by měli tuhé maso, to v žádném případě, pokud to nebyly nějaké vysloužilé kusy.

mustela.erminea
napsal(a):
Ale:
Co se týká čistokrevného chovu, pak musím skoro absolutně souhlasit(až na to tuhé maso), ale kříženci jsou úplně o něčem jiném. Samice jsou výborné matky a jateční králíci rostou opravdu dobře. Nemyslím si, že jde porovnávat tříkilového BU s křížencem BO, ten zabitý na této váze je skutečně ještě málo osvalený. Až budeme příště zabíjet zvážím králíka živého a pak maso a můžeme užitkovost spočítat, ať je to tedy objektivní.
Pravda ale je že já nedokážu odhadnout jestli toho nesežerou víc než klasičtí středňáci, protože si většinu krmiva nekupujeme, ale sami pěstujeme a sušíme, tak nemám až takový přehled. Kotce máme hodně velké, ale to jsme měli vždycky, nemám ráda pro zvířata malé prostory.
Co se týká tužšího masa a delších svalových vláken, to je prostě fakt. Vědecky ověřený. Klidně tu mohu uvést citace. Není to o tom, že bych tady něco plácala. Nicméně s Vámi souhlasím, že tato nuance je tak malá, že běžný konzument ji není schopen rozlišit. Avšak tady radíme začátečníků, pokročilí chovatelé by si tu v této oblasti nežádali rady. A začátečníkům prostě BO nelze doporučit.
mustela.erminea
napsal(a):
Co se týká tužšího masa a delších svalových vláken, to je prostě fakt. Vědecky ověřený. Klidně tu mohu uvést citace. Není to o tom, že bych tady něco plácala. Nicméně s Vámi souhlasím, že tato nuance je tak malá, že běžný konzument ji není schopen rozlišit. Avšak tady radíme začátečníků, pokročilí chovatelé by si tu v této oblasti nežádali rady. A začátečníkům prostě BO nelze doporučit.
Na začátku ta diskuze byla ale o tom, jestli se hodí křížení samce BO se samicemi středních plemen.Spousta lidí to takhle kříží a jsou spokojeni.Sám jsem taky takové křížence několik let choval a problém nebyl.Králíků se rodilo dostatečné množství a rostli dobře, nebyli to žádní kostnatí chcípáci.Takže dle mého názoru to zadavatel může klidně vyzkoušet a udělat si obrázek sám.To, že je belgický obr dle Vašeho názoru nejšerednější králík ještě neznamená, že se ostatním nelíbí.To neberte jako rýpání.Děkuji.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
tom.50
napsal(a):
Při porážce maso ošetřit je základ a pochybuju, že bych někde tvrdil, že mi králík chutná, snad v jediné úpravě a to je na česneku s bůčkem. Protože to dělám pro své blízké, proto se snažím, abych masu neublížil, což je třeba vám jedno.
A že jsem nejdřív, s velkými nadějemi zkoušel hybridy, než jsem se o něčem přesvědčil a pak sem po pravdě napsal svoje zklamání je snad pro ostatní dobré ne? Vy nejste rád varován předem, než si naběhnete a nebo jste ten tupec, který opakuje cizí chyby a není se schopen nikdy z ničeho poučit a sice zásadově, ale stále trvá na nějakém prvotním bludu?
No a pan Kočár? To není jen konkrétně o něm. Do králíků pere velkochovatel preventivně léky horem dolem, ví kdy a co má očkovat a píchat. Jenže tak to já nechci, chci králíky s minimem léčiv a syntetických jedů. Takže já na pana Kočára nijak nic nehodil, jen jsem napsal, že se u nás objevily nemoci, které do zakoupení hybridů nebyly.
Chytrý si z toho vybere co potřebuje a jiný holt se ztrácí. Učení je proces, kdy máme nějaký názor a očekávání, ale na základě poznaného ti chytřejší názor mění a korigují s objektivní skutečností, někdo rychleji, jiný pomalu a někteří vůbec.
Za prve, nikdo vas neobvinuje z nějake lži.Takto se tady prezentujete. Je zajímave, jak vše víte o velkochovech. A ted tady ale zase jen lžete. Byl jste na nějake farmě že tady zase šířite bludy. Na naší se nepoužíva nic z toho co tady vy píšete.Kolik těch farmařu znate. Ja skoro všechny. Tak to mne zajíma. Odpovím za vas, žádného. Tak laskavě mlčte.

peterrr41
napsal(a):
Tak to som z vedavy samec BO je čistokrvný a samica FB je tiež a neviete ake mali usi ci dole alebo hore?
Minulý rok som kúpila takého kríženca od chovateľa, ktorý likvidoval chov. Jedno ucho mal hore, druhé dole . Bol posledný, tak neviem akí boli ostatní.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Za prve, nikdo vas neobvinuje z nějake lži.Takto se tady prezentujete. Je zajímave, jak vše víte o velkochovech. A ted tady ale zase jen lžete. Byl jste na nějake farmě že tady zase šířite bludy. Na naší se nepoužíva nic z toho co tady vy píšete.Kolik těch farmařu znate. Ja skoro všechny. Tak to mne zajíma. Odpovím za vas, žádného. Tak laskavě mlčte.
Melete nesmysly, úplně mimo mísu. Jestli mám králíky zdravé a pak koupím z velkochovu chovné kusy a najednou se v celém chovu objeví chcípavky, čím pak by to asi tak mohlo jardagine být? To je to fakt tak těžké pochopit? Pro vás asi ano!
A jestli to má Kočár zdravé a jeho králíci u nás zdraví nejsou, začnou marodit i naši původní, do té doby absolutně zdravíopakuju až po nákupu hyl, pak to může být jen tak, že on preventivně léčí a já ne, co ještě zbývá za možnost?
Patrně nerozumíte plně slovu lež, nelžu, proč bych to dělal? Navíc jsem vůbec nekomunikoval s vámi, ale odpovídal jsem pánovi s nickem hona.
Já jsem z hyl vyléčený dokonale a kdo chce ber moje poznatky, kdo ne, naběhni si sám.
Tiez som z tych hyl sklamany od chovatela som dopratal samca a dve samice za tyzden zacaly prskat soplit a chytali to od nich strakace aj krizence na maso. A mlade nicmoc ich vaha je skoro rovnaka ako mesiac mladsie NOS tie chovam do 5-6 mesiacov a som spokojny chovam klasickym sposobom mozno tak len na granuliach by to slo. Nechovam pre rychlu produkciu masa ale pre zabavu.
tom.50
napsal(a):
Tome, vy jste mistr světa? V čem?
Někdy se tu stavíte do role učitele národů!...
1)nikde jsem vás neobvinil ze lží, jen jsem se podivil vaší králičí cestě v čase a napsal jsem, že se v ní ztrácím...
2)napíšete-li, že pokud nejsem nespokojen s hybridy pak jsem hlupák, který si nenechá poradit je velmi odvážné tvrzení. Tím spíš, že hybridy chová ke své spokojenosti řada lidí (včetně mě a bez zbytečných léků a nulou atb)... Takže, kde je tedy asi chyba? Všichni lžou a klamou a jen vy jediný spasitel a dobrodinec všehomíra to s námi nevědomými ubožáky myslíte dobře?...
Nemůže to být i trochu jinak?
Ostatně, pan Kočár nabízí jistou záruku. Překvapuje mě, že když jste zjistil nemoc koupených králíků, že jste ji nevyužil. Právě vy, jenž dbá na ekonomiku chovu...
A není třeba i možné, že vám nemoc do chovu zavlekli jiní živočichové či ještě nebyla patrn a časová souhra může být i souhra okolností?...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
tom.50
napsal(a):
Melete nesmysly, úplně mimo mísu. Jestli mám králíky zdravé a pak koupím z velkochovu chovné kusy a najednou se v celém chovu objeví chcípavky, čím pak by to asi tak mohlo jardagine být? To je to fakt tak těžké pochopit? Pro vás asi ano!
A jestli to má Kočár zdravé a jeho králíci u nás zdraví nejsou, začnou marodit i naši původní, do té doby absolutně zdravíopakuju až po nákupu hyl, pak to může být jen tak, že on preventivně léčí a já ne, co ještě zbývá za možnost?
Patrně nerozumíte plně slovu lež, nelžu, proč bych to dělal? Navíc jsem vůbec nekomunikoval s vámi, ale odpovídal jsem pánovi s nickem hona.
Já jsem z hyl vyléčený dokonale a kdo chce ber moje poznatky, kdo ne, naběhni si sám.
Ja melu mimo mísu to spíš vy. Bud bereš prašky a nebo hulíš. Tak proč jste ji nereklamoval, mily pane kdyby jste něco věděl o kralikach tak by jste dobře věděl že to muže byt i krmivem. Vy jste krmil Sehnoutkem u mne je to brak a přidavat k těmto granulím ječmen je jasny problém. No jestli si dobře vzpomínam tak jste je nakupoval někdy před rokem. Takže do nedavne doby byli v pořadku, je to tak. Tome ze mne blbce neudělate a myslete si o mne co chcete, vy jste u mne jen ubožak, ne kvůli kralikum ale jak tady ponižujete lidi. Co zbyva za možnost ja vam to řeknu, že jste si to podělal sam.Proč jste ji tedy nereklamoval ? Proč asi, protože byly v pořadku.Pokud ja vím tak každému který koupí u p. Kočara kralika je jasně řečeno kdyby něco tak volejte a klidně to vyreklamuji. Za další, dostal jste papíry. Vy nelžete, to jste mne .Navažet se do lidí jen kvůli mě, UBOHOST ale u vas by to jinak nešlo. Více času vam už věnovat nebudu.At ti dupou

Já nebyla hylami uchvácená nikdy, ale nemyslím si že je problém jenom v nich. Před několika lety jsem si koupila od vynikajícího chovatele BU a potkal nás stejný problém s pasteurelou. Králíci rozhodně nebyly nemocní, když jsem je donesla a chovatel je také nepřeléčoval preventivně antibiotky. Chová však na roštech a takoví králíci přendaní do kotce se slámou mohou právě reagovat tím že u nich pasteuralla propukne. Ve velkochovu jsem nikdy nebyla, ale podívejte se na fotografie - králíci klecích krmení granulemi, klimatizovaná hala a zaměstnanci v bílých pláštích. Mají u vás králíci alespoň podobné podmínky? U mě rozhodně ne.
Protože jsem chtěla vidět jak vlastně hyla v reálu vypadá, koupila jsem hylu f1-na moravu nepojedu. Chovatele chovali na slámě, žádná nemocná zvířata jsem neviděla. Je to pěkná malá králice, váha odpovídá tomu co uvádí zdejší chovatele, matka je to dobrá, klidná ve vrhu bylo 9 mláďat, z toho 1 uhynulo. Není to zázrak, ale ani nejsem zklamaná. Myslím že kdo chová střední plemena na roštech nebude zklamaný, ale myslím si že stejných výsledků dosáhne i s masnými plemeny. Hyla je určitě skvělý králík ve velkochovu, ale nevěřím tomu že v podmínkách domácího chovu se vrátí vysoké vstupní náklady na pořízení chovných zvířat a navíc je zde riziko úhynu zvířat, která se nedokáží aklimatizovat v podstatně jiných podmínkách.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ja melu mimo mísu to spíš vy. Bud bereš prašky a nebo hulíš. Tak proč jste ji nereklamoval, mily pane kdyby jste něco věděl o kralikach tak by jste dobře věděl že to muže byt i krmivem. Vy jste krmil Sehnoutkem u mne je to brak a přidavat k těmto granulím ječmen je jasny problém. No jestli si dobře vzpomínam tak jste je nakupoval někdy před rokem. Takže do nedavne doby byli v pořadku, je to tak. Tome ze mne blbce neudělate a myslete si o mne co chcete, vy jste u mne jen ubožak, ne kvůli kralikum ale jak tady ponižujete lidi. Co zbyva za možnost ja vam to řeknu, že jste si to podělal sam.Proč jste ji tedy nereklamoval ? Proč asi, protože byly v pořadku.Pokud ja vím tak každému který koupí u p. Kočara kralika je jasně řečeno kdyby něco tak volejte a klidně to vyreklamuji. Za další, dostal jste papíry. Vy nelžete, to jste mne .Navažet se do lidí jen kvůli mě, UBOHOST ale u vas by to jinak nešlo. Více času vam už věnovat nebudu.At ti dupou
Cau Jardagine, svata pravda i me chcipl samec ze dne na den asi po dvou mesicich od koupi p.Kocara a s reklamaci nebyl zadnej problem ba naopak mi vysel vstric a dal mi jednoho ze svych samcu co mel pro sve samice takze u me PAN chovatel J.Kocar
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
napsal(a):
Já nebyla hylami uchvácená nikdy, ale nemyslím si že je problém jenom v nich. Před několika lety jsem si koupila od vynikajícího chovatele BU a potkal nás stejný problém s pasteurelou. Králíci rozhodně nebyly nemocní, když jsem je donesla a chovatel je také nepřeléčoval preventivně antibiotky. Chová však na roštech a takoví králíci přendaní do kotce se slámou mohou právě reagovat tím že u nich pasteuralla propukne. Ve velkochovu jsem nikdy nebyla, ale podívejte se na fotografie - králíci klecích krmení granulemi, klimatizovaná hala a zaměstnanci v bílých pláštích. Mají u vás králíci alespoň podobné podmínky? U mě rozhodně ne.
Protože jsem chtěla vidět jak vlastně hyla v reálu vypadá, koupila jsem hylu f1-na moravu nepojedu. Chovatele chovali na slámě, žádná nemocná zvířata jsem neviděla. Je to pěkná malá králice, váha odpovídá tomu co uvádí zdejší chovatele, matka je to dobrá, klidná ve vrhu bylo 9 mláďat, z toho 1 uhynulo. Není to zázrak, ale ani nejsem zklamaná. Myslím že kdo chová střední plemena na roštech nebude zklamaný, ale myslím si že stejných výsledků dosáhne i s masnými plemeny. Hyla je určitě skvělý králík ve velkochovu, ale nevěřím tomu že v podmínkách domácího chovu se vrátí vysoké vstupní náklady na pořízení chovných zvířat a navíc je zde riziko úhynu zvířat, která se nedokáží aklimatizovat v podstatně jiných podmínkách.
Děkuji za to, co jste napsala. Jen vam řeknu to co jste viděla na fotkách p. Kočara je přímo místnost kde jsou jen pra, pra, pra, prarodiče a vemte si, že třeba samec stojí 30 000kč a víše. Musí se chranit.Jinak ty plaště v hale jsou hlavně když se třeba inseminuje nebo očkuje aby nedošlo ke kontaminaci davek spermatu atd.A klimatizaci pokud vím nikdo nemá, to by se nezaplatilo, větra se klasicky.Mate f1 ten počet se muže ještě zlepšit ma za sebou první porod. Jak se říka nic není 100% a u zvířat zvlašt.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
lubikol
napsal(a):
Cau Jardagine, svata pravda i me chcipl samec ze dne na den asi po dvou mesicich od koupi p.Kocara a s reklamaci nebyl zadnej problem ba naopak mi vysel vstric a dal mi jednoho ze svych samcu co mel pro sve samice takze u me PAN chovatel J.Kocar
Cau chlapaku.D íky za komentař.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Cau chlapaku.D íky za komentař.
Neni zac, takova je realita a co jinak jak se ti dari s chovem, uz to davas do cajku?ja jsem ted na 25 samicicch a zatim to docela stiham pi pracizacal jsem jim i raz za tyden hodit cernobyl a pohoda jazz-vsechno v cajku.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
lubikol
napsal(a):
Neni zac, takova je realita a co jinak jak se ti dari s chovem, uz to davas do cajku?ja jsem ted na 25 samicicch a zatim to docela stiham pi pracizacal jsem jim i raz za tyden hodit cernobyl a pohoda jazz-vsechno v cajku.
To jsem rad že seti daří. jojo davam to do cajku.

No, mít králíka za tolik peněz, tak mám bílý plášť taky. Jka říkám viděla jsem jen ty fotky, nechtěla jsem nikoho uvádět v omyl.
Ať se daří.
hona
napsal(a):
Tome, vy jste mistr světa? V čem?
Někdy se tu stavíte do role učitele národů!...
1)nikde jsem vás neobvinil ze lží, jen jsem se podivil vaší králičí cestě v čase a napsal jsem, že se v ní ztrácím...
2)napíšete-li, že pokud nejsem nespokojen s hybridy pak jsem hlupák, který si nenechá poradit je velmi odvážné tvrzení. Tím spíš, že hybridy chová ke své spokojenosti řada lidí (včetně mě a bez zbytečných léků a nulou atb)... Takže, kde je tedy asi chyba? Všichni lžou a klamou a jen vy jediný spasitel a dobrodinec všehomíra to s námi nevědomými ubožáky myslíte dobře?...
Nemůže to být i trochu jinak?
Ostatně, pan Kočár nabízí jistou záruku. Překvapuje mě, že když jste zjistil nemoc koupených králíků, že jste ji nevyužil. Právě vy, jenž dbá na ekonomiku chovu...
A není třeba i možné, že vám nemoc do chovu zavlekli jiní živočichové či ještě nebyla patrn a časová souhra může být i souhra okolností?...
První část vašeho dopisu nechám tak, nemám co bych vám k tomu uměl říct.
Co se týče záruky od pana Kočára, víte, to je celkem drahá záruka, když bych se tam opět musel trmácet přes 100 km tam a totéž zpět, strávit tím celý den a ani poštovné, bednu tam a poštovné od něj ke mě (ani nevím, zda to pan Kočár zasílá) není nijak levná záležitost. Pak je to taková záruka, už vidím jak by říkal, stejně jako uvažujete vy (nevěříte), že kdoví od jakých zvířat mohli králíci dostat králičí nemoci a že on nic atd. A tak by záruku asi neuznal.
Nevolal jsem mu, opakuju, protože asi pomaleji chápete tak jsem neměl důkaz, že jsme si to zavlekli od něj, ale že se to u nás objevilo až po nákupu zvířat od něj a tak jen blázen by si myslel, že si to zavlekl jinak. A nevolal jsem mu taky proto, že nerad říkám někomu špatné zprávy tím spíš, když to nemůžu dokázat. Vy vždy, když si koupíte mizerné zboží jdete do krámu dělat skandál? Já ne, prostě tam nechodím, nekupuju tam to dané zboží a varuju přátele.
Mám vašeho liberalizmu a pocitu, že furt musím cokoli dokazovat už vážně plné zuby! Prostě si koupím hnusný rohlík, který ale spoustě blbů šmakuje, jen že mě ne a prostě ho už nechci a nemyslím, že nesmím varovat ostatní a muset dokazovat, že rohlík byl opravdu hnusný. Prostě mě se králíci hyla neosvědčili a neosvědčili se nai známým, kteří tam byli s námi. Tečka, nic víc prosím pane hona neřešte a vy si klidně nabijte čumák sám, někdo ale třeba je rád, že se dočte varování.
A už jsem to tu psal a někdo, asi vy mi nevěřil a tak zopakuju svoje tvrzení. V týdenních intrevalech si převažujeme králíčata a tvrdím, že při klasickém krmení s přídavkem trochy granulí bez medikace dosahují masná plemena stejných výsledků jako hybridi, ale nechcípou vůbec a nebo minimálně (u nás jen po matce Čv) a já nevím jak vy, ale já víc vědět nepořebuju!
A k ekonomice chovu. Jestli koupím ječmen za 4,40, seno za 4, - a granule bez medikace za 8,40 (běžně tu čtu, že ostatní nakupují podstatně dráž), pak jsou granule nesmyslným luxusem a dáváme je jen proto, že si myslíme, že jim chutnají a že je žerou jakoby navíc, že by běžného krmení "to navíc" nesežrali. A právě zkoušíme nedávat jednomu vrhu granule vůbec, uvidíme, o kolik dní narostou později.
Neživím se chovem králíků a tu honbu za 2,7 Kg v 78 dnech, jako má pan Kočár s hylama, se 100% granulí dokážeme taky s 80% klasiky ale holt o týden či deset dní později. Jenže správně by se nemělo počítat kolik králík naroste, tedy ten, který se dožije té váhy, ale počítat kolik se jich narodilo a kolik se dožilo porážky! Jestli "obyčejní" rostou o malinko pomaleji, ale nechcípou, pak i rychlí hybridi, kterých ale část padne ve váze kilo a víc, jsou vlastně drazí.

Dobré ráno, Tome. Víte s částí toho co zde uvádíte se určitě dá souhlasit. Ale zkuste se na to podívat i z druhé strany -brojlerová zvířata, ať králíci, krůty, kuřata atd. jsou vyšlechtěna tak, aby za ideálních podmínek podávala několikanásobně vyšší výkon než běžná plemena. Pokud si drobnochovatel někde přečte statistku jaké výsledky dosahují chovatelé profesionálové může jen tiše závidět. Pokud, ale zkusíte téhož dosáhnout v podmínkách drobnochovu, nebudete skoro určitě úspěšný, protože zkrátka nejste schopen zvířatům poskytnout tak profesionání zázemí a po pravdě řečeno zkrátka to tak neumíte. Tato zvířata jsou nesmírně výkoná, ale platí za to většími nároky na péči. To dá selský rozum a nemusíte se kvůli tomu tolik zlobit. Vás určitě nikdo nechtěl ošidit, vzpomínám si jak jste pana Kočára sám chválil, ale koupí zvířete chovatel vždy podstupuje riziko, s tím musíte počítat.
Vy stále řešíte ekonomiku chovu- upřímně nedělejte to, kazíte si radost z chovu krásných zvířat. V drobnochovu je chovatel úspěšný pokud se mu vrátí náklady a je na nule. Jak říkám já vlastní sádlo nepočítám a volný čas ztrávený péčí o zahradu, sad a zvířata je určitě lépe využitý než sledováním televize.
Mějte se hezky, užijte si léto s rodinou a ať se vám v chovu králíků daří co nejlépe.
tom.50
napsal(a):
A k ekonomice chovu. Jestli koupím ječmen za 4,40, seno za 4, - a granule bez medikace za 8,40 (běžně tu čtu, že ostatní nakupují podstatně dráž), pak jsou granule nesmyslným luxusem a dáváme je jen proto, že si myslíme, že jim chutnají a že je žerou jakoby navíc, že by běžného krmení "to navíc" nesežrali. A právě zkoušíme nedávat jednomu vrhu granule vůbec, uvidíme, o kolik dní narostou později.
Neživím se chovem králíků a tu honbu za 2,7 Kg v 78 dnech, jako má pan Kočár s hylama, se 100% granulí dokážeme taky s 80% klasiky ale holt o týden či deset dní později. Jenže správně by se nemělo počítat kolik králík naroste, tedy ten, který se dožije té váhy, ale počítat kolik se jich narodilo a kolik se dožilo porážky! Jestli "obyčejní" rostou o malinko pomaleji, ale nechcípou, pak i rychlí hybridi, kterých ale část padne ve váze kilo a víc, jsou vlastně drazí.
Možná chápu opravdu pomaleji, neboť na hyybridecch (Hyyplus) si nabíjím hubu už 2 roky. A zatím mi krev neteče ni moncly nnemám, představte si.
zato mám dobrou paměť, takže si pamatuji i to, že jste tu chválil pana Kočára a nad hylami se rozplýval blahem. Proto mi nesedí řasově ani to, že byste si přivezl hylu a během krátké doby vám onemocněl celý chov. A to bude asi ten důvod, že jste reklamaci nezkoušel. Po půl roce už byste opravdu těžko tvrdil, že nemoc jste si přivezl od něho... ostatně sám jsem u něho nic nereklamoval (Hyplusy on nemá), ale kamarád u něho koupil pár kusů. A jeden mu po čase pošel. Kamarád mu poslal onu ušní známku (podotýkám, že bez ucha!) a pan Kočár onu reklamaci bez řečí uznal a ANI NEZKOUMAL PŘÍČINU ÚHYNU... Prostě čas od času králík uhyne a on se tím příliš nezabýval... Pan Kočár si totiž zakládá na svém chovu i svém jméně a to je mu přednější, než diskutovat nad jedním králíkem...
stejně efektivně jako nyní jste tu počítal, jak se hyl vyplatí a jak skvělé je krmit granulemi. jen jste tvrdil, že po těch medikovaných hůře rostou. Také jsem to zkoušel, ale nepotvrdilo se mi to... Přesto dnes medikovanými granulemi mládež nekrmím i když z jiných důvodů...
a je možné, že jste svou ekonomickou úvahu tehd zakončil stejnou větou jako ní. Jen to drahé bylo běžné krmivo...
Ostatně, je mi jedno čím krmíte. Krmte klidně ječmenem. Také ty králíky vykrmíte. Ovšem budou mnohem tučnější a takové maso ztratí jednu ze svých předností.
Když to shrnu, začínám vám věřit (ač je mi to velmi líto) jedinou věc. A to tu zkušenost s černobýlem, neboť to je jediné o jste za celou dobu opravdu nikde nezměnil...
Ať se vám daří...
Samce BO v chovu používám, jedná se průkazového králíka. Můj BO je extrémně temperamentní a náruživý, ve vrzích po něm 8 mláďata více na různých matkách, křížím jej s jinými, velikostně přijatelnými plemeny. Mláďata mají rychlý růst, výborné osvalení, maso je jemné a chutné. Samici BO mám jednu, ve vrzích vždy 6 mláďat a více, pečlivá matka. Růst mláďat je kromě vlastní dispozice ovlivněn kvalitou krmení a celkovým standartem péče. Vždy je možnost vyhledat odborné informace o fyziologii králíka a přizpůsobit podle toho péči, stejně tak zvládnout zdravotní rizika chovu. Přeji všem hodně úspěců a radosti s ušáky.
Mám samce BO x Kal. a pouštím ho i na měnší samice, s porody nikdy žádná z nich neměla problémy. Ale mě se tyto menší samice nelíbí, proto je měním postupně na větší plemena. Mám třeba samici MM, činčilu, měla jsem BO x FB, a podobně. Nepřijdou mi nijak zvlášť nároční na chov (snad krom MM), ale všechny tyto spojení byly dobré. Početné vrhy a pěkně rostou. Já jsem spokojená. Tento rok se dařilo i v těch vedrech.
Nevím přesně výtěžnost ani rychlost růstu, ale už jsem si zavedla sešit, abych měla větší přehled v kolika měsících je zabíjíme a podobně
Jinak ta samice kříženka BO x FB měla uši někdy napůl nahoře, někdy jí jedno spadlo. Byla moc dobrá matka, i její dcery to podědily.