Možností je spousta. Nejzásadnější je umístění králíkárny do stínu a správná orientace dvířek. Je důležité taktéž zajistit, aby do kotce nesvítilo v těchto dnech přímé slunce. To zajistí např. dostatečný střešní přesah (my jej třeba v létě přimontujeme pomocí stínovky napnuté mezi dvěma laťkami).
Další možnosti: obložit králíkárnu čímkoli, co pohltí teplo a zabrání rozehřívání stěn či stropu králíkárny, chlazení králíkárny vodou, umístění králíků po dobu největších veder na chladnější místa (ohrádka ve stínu, ...) atd.
A jinak si neodpustím komentář, že nechat pozdechat 5 králíků vedrem je pro mě něco naprosto neomluvitelného. Králík totiž většinou na přehřátí nezdechne najednou. Předchází tomu řada příznaků, zejména mokrý čumák a packy, velmi zrychlený dech, slinění, atd. A nejpozději tehdy je třeba začít jednat a přemístit ho do chladu.
roselak
napsal(a):
Tak jsem právě přišel o 5 kusů ušáků Já je prostě nedokážu uchladit a sklep nemám a velký větrák prostě nestačí. Jak jste na tom vy nebo jak ušáky proti přehřátí chráníte vy ? Díky za slušné rady.
Mrzí ma že ste stratil 5 králikov, Nakoľko nemáte chladné miesto kde by ste ich preložil bude asi vodná hmla za pomoci jemného postrekovača najrýchlejším riešením.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mám králíkárnu v bývalé pergole, je tam po většinu dne stín a když není, slunce svítí na králíkárnu zboku, ne do kotců. Kotce jsou dostatečně velké na to, aby dobře větraly. K tomu mám litrové napáječky a v průběhu dne doplňuji studenou vodou, a průběžně kropím králíkárnu z boku a seshora hadicí. Zvířatům je viditelně horko, ale beze ztrát.
napsal(a):
Mám králíkárnu v bývalé pergole, je tam po většinu dne stín a když není, slunce svítí na králíkárnu zboku, ne do kotců. Kotce jsou dostatečně velké na to, aby dobře větraly. K tomu mám litrové napáječky a v průběhu dne doplňuji studenou vodou, a průběžně kropím králíkárnu z boku a seshora hadicí. Zvířatům je viditelně horko, ale beze ztrát.
Nieje šťastné riešenie ak pije králik studenú vodu v tomto teple, bude reagovať ako človek, začne sa potiť, Používam 10 a 20 litrové napájačky a ak je potrebné doplniť tak nie studenou..
roselak
napsal(a):
Tak jsem právě přišel o 5 kusů ušáků Já je prostě nedokážu uchladit a sklep nemám a velký větrák prostě nestačí. Jak jste na tom vy nebo jak ušáky proti přehřátí chráníte vy ? Díky za slušné rady.
Už několik let dávám do každého kotce petku se zmrzlou vodou, dvakrát denně měním, králíci se natáhnou podle láhve a myslím, že se ochladí, i když mám docela strach ze zítřka, to mají být teploty nejvyšší.
velpap
napsal(a):
Už několik let dávám do každého kotce petku se zmrzlou vodou, dvakrát denně měním, králíci se natáhnou podle láhve a myslím, že se ochladí, i když mám docela strach ze zítřka, to mají být teploty nejvyšší.
Chtěla jsem připsat něco podobného, tohle je osvědčené řešení mazlíčkářů (nenáviděných, já vím ), petka se studenou vodou nebo ledem. Osobně mám ozkoušenou jinou metodu - namočit kousek hadru a na chvilku to přes králíka přehodit, pokud to snese na sobě. Takhle jsme předloni přežívali čtyřicítky.
kachna
napsal(a):
Rada od chovatelů špiců je kachel, dlaždice.
A prevence je také dostatečně vysoký kotec.
Teda a já tu nechtěla být za pitomce Někteří chovatelé to měli vymakané dokonce až takto:
http://img.kralici.com/kralici/alba/08cded24791710c80258.jpg
- keramický pelech pro králíka... a prý nadšeně používaný. Dlaždice se radí taky, i když u králíků v bytě moc nepozoruju rozdíl mezi dlažbou, linem a plovoučkou, to jen tak na okraj.
Spíš by mě zajímalo, jestli ty kachle v králíkárně při bratru pětatřiceti ještě vůbec mají nějaký efekt? Nemá někdo zkušenost?
Hyla®
napsal(a):
Nieje šťastné riešenie ak pije králik studenú vodu v tomto teple, bude reagovať ako človek, začne sa potiť, Používam 10 a 20 litrové napájačky a ak je potrebné doplniť tak nie studenou..
Čím se potí, když nemá potní žlázy (kromě několika málo kolem tlamky)? Tím ale nijak nenapadám to, že studená voda nemusí být ideální. Naproti tomu - při těchto vedrech je tak jako tak voda rychle ohřátá. Někde jsem četl, že čím je větší vedro, králík, paradoxně, příjem vody snižuje.
Včera jsem viděl chovatele, co nechal v autě zaparkovaném na sluníčku králíka zakoupeného na výstavě (předchozí navštívené) asi 2 hodiny v odpoledních hodinách. Sám se divím, jak to přežil - pokud se dožil králíkárny. Když jsem vlezl do svého auta, bylo to na zdechnutí.... Prý mu občas vyvětral.

S tím příjmem vody to bude asi pravda.3x denně jim chodím měnit vodu, nikdy neměli misky prázdné.Mám na mysli nyní v těchto vedrech.
!!!

XXX.XXX.230.141
Dobrý den, my měli králíkárnu v maštali, takže tam i v horkých dnech byl příjemný chládek, ale Vy tu možnost asi nemáte, podle fotek máte králíkárnu dost tmavou, tam musí slunce dost pražit. Také doporučuji stěny obložit nebo třeba natřít vápnem. Souhlasím v podstatě se vším, co napsala "mustela.erminea", jen bych nebyla tak striktní v tom, že úmrtí 5 králíků je neomluvitelné. Pan "Roselak" mohl být nepřítomen apod. Pochybuji, že by koukal na své králíky a nejednal, nechladil. Ještě mě napadlo, známí před dvířka králíkárny věšeli namočené prostěradlo, neustále ho vlhčili, ale to také vyžaduje neustálou přítomnost u králíků.

bronda
napsal(a):
Čím se potí, když nemá potní žlázy (kromě několika málo kolem tlamky)? Tím ale nijak nenapadám to, že studená voda nemusí být ideální. Naproti tomu - při těchto vedrech je tak jako tak voda rychle ohřátá. Někde jsem četl, že čím je větší vedro, králík, paradoxně, příjem vody snižuje.
Ledová voda může způsobit zánět žaludku nebo střev.Dávám vodu ze studny 2x i 3x denně, problém jsem zatím neměla.Máme sice králíkárny celé ve stínu pod ořešáky, ale i tak včera bylo 36°C ve stínu.Zatím jsou králíci vpořádku, tak snad přežijí i dnešek.Mně se v takovýchto vedrech osvědčilo dávat méně zrní.

velpap
napsal(a):
To lze dávat když máte pár kotců, ale my jich třeba máme 70 a tak velký mrazák nemám.
leprechaunek
napsal(a):
Teda a já tu nechtěla být za pitomce Někteří chovatelé to měli vymakané dokonce až takto:
http://img.kralici.com/kralici/alba/08cded24791710c80258.jpg
- keramický pelech pro králíka... a prý nadšeně používaný. Dlaždice se radí taky, i když u králíků v bytě moc nepozoruju rozdíl mezi dlažbou, linem a plovoučkou, to jen tak na okraj.
Spíš by mě zajímalo, jestli ty kachle v králíkárně při bratru pětatřiceti ještě vůbec mají nějaký efekt? Nemá někdo zkušenost?
No, vyhledávají je. Podle mě tam bude něco s vedením tepla, navíc kachle můžete taky měnit :o)
Byťáci jsou na tom asi líp, málokdo má doma 35.
bronda
napsal(a):
Ja si myslím že studená voda ako u človeka tak u králikov naruší vo veľkej horúčave termoreguláciu organizmu. To že sa doporučuje obmieňať voda viackrát za deň je skôr z dôvodu množenia baktérií vo vode v teple.
To že králiky prijímajú menej vody v teple je myslím dôsledkom toho že aj potravu ceza deň prijímajú len v minimálnom množstve alebo vôbec
Niektorý veterinári odporúčajú králikom dávať na hlavu studené obklady.
kachna
napsal(a):
No, vyhledávají je. Podle mě tam bude něco s vedením tepla, navíc kachle můžete taky měnit :o)
Byťáci jsou na tom asi líp, málokdo má doma 35.
28,5 v zastíněném patře. Žádná radost. Ale rarach se drží, večer ho berem na zahradu a při třiceti lítá jak praštěný. Na chlazení ještě nedošlo
Ono i králíci to snáší každý jinak, i ti bytoví rozmazlenci občas mají dost problémy. Ne že by se dalo dělat něco extra - přesně kachle, petky, mokrou houbou otřít uši nebo přehodit mokrý hadr. Zas ale nezastíníme barák, nebo neochladíme celý byt hadicí. :)
Jinak díky za odpověď. :).
Pozrite si to,
https://www.youtube.com/watch?v=3_J0AMPPD34.
Venkovní kralikarnu mám pod hrozny, a skoro ve stinu naproti šopy. V kraličinci v největší horka liju vodu na podlahu, střikam i samotné kraliky, hlavně uši, a stinim, aby do kotců ne svítilo horké slunko. Nad hornimy kotci leží asi 10 starý polystyren. Někde jsem četla, že dobře chladí velký kus železa, třeba ičko. Osobně si myslím, že kalicí chcipaji horkem, protože jim rupne srdce z přetíženi. A horký vzduch je suchý. Asi předloni mi chcípla pulroční samice v horním kotci, ale to jsme byli několik dni odjeté.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
bronda
napsal(a):
Ano, je to tak a to samé platí i pro zimní období.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
Jako stavař, vam mohu poradit jen jedno. Položte na střechu a boky kralikaren kde nejvíce svítí polystyren, stačí 5cm. Okamžitě začne vracet teplo zpatky a nebudou se přehřívat kralikarny. Není to tak finančně naročne. Lituji každého kdo ma tento problém.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
napsal(a):
S tím příjmem vody to bude asi pravda.3x denně jim chodím měnit vodu, nikdy neměli misky prázdné.Mám na mysli nyní v těchto vedrech.
Po tolika letech vaších zkušenosti se divím, že jste si toho všimla až ted. Neryji, jen mne to udivuje.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9
bronda
napsal(a):
Včera jsem viděl chovatele, co nechal v autě zaparkovaném na sluníčku králíka zakoupeného na výstavě (předchozí navštívené) asi 2 hodiny v odpoledních hodinách. Sám se divím, jak to přežil - pokud se dožil králíkárny. Když jsem vlezl do svého auta, bylo to na zdechnutí.... Prý mu občas vyvětral.
Myslíte, že to byl chovatel, ja bych řekl, že ne. Podle mne o chovu zvířat nemá ani paru. Osobně bych ho tam zavřel a nechal ne 2 hod. ale pul dne.
!!!

XXX.XXX.230.141
Hyla®
"Niektorý veterinári odporúčajú králikom dávať na hlavu studené obklady."
Je to závažný problém, co zde řeší "roselak", ale někdo zde uvedl, že má 7o ks králíků, to než by je obešel, byl by zralý na obklad on. Není to vůbec k smíchu, ale tohle mě rozesmálo.
U nás teď vydatně sprchlo a znatelně se ochladilo, na krásných 24 stupňů ve stínu.
!!!
napsal(a):
Hyla®
"Niektorý veterinári odporúčajú králikom dávať na hlavu studené obklady."
Je to závažný problém, co zde řeší "roselak", ale někdo zde uvedl, že má 7o ks králíků, to než by je obešel, byl by zralý na obklad on. Není to vůbec k smíchu, ale tohle mě rozesmálo.
U nás teď vydatně sprchlo a znatelně se ochladilo, na krásných 24 stupňů ve stínu.
Samozrejme som myslel pre tých ktorý nemajú 70 kusov, u nás je v tieni 32°C, aj môj stav je nad 70 kusov takže nechladím obkladmi :).

Všimla jsem si toho, ale nezamýšlela jsem se nad tím, až nyní když se o tom diskutuje.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Myslíte, že to byl chovatel, ja bych řekl, že ne. Podle mne o chovu zvířat nemá ani paru. Osobně bych ho tam zavřel a nechal ne 2 hod. ale pul dne.
Bohužel, byl to chovatel, hodně starý pán, kolem 85 let, který k nám jezdí na výstavu každý rok. Králíky má celý život. Přitom stačilo tak málo - vytáhnout přenosku a nechat ji ve stínu venku. Pořadatelé by ji rádi ohlídali. Ale asi ho to nenapadlo. Já jsem si toho všiml, až když řidič, který tyto staré pány vozí každý týden po výstavách, se zmínil, že jde vyvětrat auto. Naštěstí pak již brzy jeli domů a zapnuli klimatizaci.
bronda
napsal(a):
Bohužel, byl to chovatel, hodně starý pán, kolem 85 let, který k nám jezdí na výstavu každý rok. Králíky má celý život. Přitom stačilo tak málo - vytáhnout přenosku a nechat ji ve stínu venku. Pořadatelé by ji rádi ohlídali. Ale asi ho to nenapadlo. Já jsem si toho všiml, až když řidič, který tyto staré pány vozí každý týden po výstavách, se zmínil, že jde vyvětrat auto. Naštěstí pak již brzy jeli domů a zapnuli klimatizaci.
Stavil jsem se s přítelkyní na výstavu a osobně byla nadšena z péče. Kropení přístřešku, měnění vody a stravy atd. Ceny v bufetu nám připadaly jako ve snu :- ) Trochu debaty o Duryňacích s p. Koláčkem + nějaký kontakt, potkal jsem se i s kupcem mých zvířat na výstavě v OV (2 samic) a k nim kupoval samce ze SRN za 1050, - . Vás jsem buď nepoznal, nebo jen přehlídl za což se omluvám, každopádně povedená výstava a příště se mi snad podaří dodat kolekci
Ps. Na horko mi neskonalo zatim nic : -).
ing.panda
napsal(a):
Stavil jsem se s přítelkyní na výstavu a osobně byla nadšena z péče. Kropení přístřešku, měnění vody a stravy atd. Ceny v bufetu nám připadaly jako ve snu :- ) Trochu debaty o Duryňacích s p. Koláčkem + nějaký kontakt, potkal jsem se i s kupcem mých zvířat na výstavě v OV (2 samic) a k nim kupoval samce ze SRN za 1050, - . Vás jsem buď nepoznal, nebo jen přehlídl za což se omluvám, každopádně povedená výstava a příště se mi snad podaří dodat kolekci
Ps. Na horko mi neskonalo zatim nic : -).
Včera jsem tam nebyl. V sobotu jsem s kolegou seděl na pokladně od 9 hod. až do večera.
burešov
napsal(a):
Venkovní kralikarnu mám pod hrozny, a skoro ve stinu naproti šopy. V kraličinci v největší horka liju vodu na podlahu, střikam i samotné kraliky, hlavně uši, a stinim, aby do kotců ne svítilo horké slunko. Nad hornimy kotci leží asi 10 starý polystyren. Někde jsem četla, že dobře chladí velký kus železa, třeba ičko. Osobně si myslím, že kalicí chcipaji horkem, protože jim rupne srdce z přetíženi. A horký vzduch je suchý. Asi předloni mi chcípla pulroční samice v horním kotci, ale to jsme byli několik dni odjeté.
Jenže železo vede teplo líp, než ty dlaždice...
Mimochodem pokud má někdo energii se starat o 70 ks králíků včetně krmení a čištění kotců, tak by holt asi měl mít kapacitu i na to chlazení - velikost mrazáku nevyjde, jasně, ale prostě to léto tu je a pokud někdo nezvládne v létě postarat se o 70 králíků, tak si je asi taky nemá pořizovat. Což zní blbě, já vím... Jenže očekávat, že nad 25 stupňů králíci nebudou mít potíže, je dost utopie...
Ale to jen tak na okraj a mimo téma.
Každopádně, "rupne srdce z přetížení" je pitomost... srdeční sval pumpuje krev do celého těla, až do špiček prstů; vyvinout zevnitř tlak krve, který by to srdce roztrhl, prostě nejde. Infarkt je nekróza části tkáně; nic jako "roztrhnutí srdce" neexistuje. Maximálně prasklá aorta, a to spíš v důsledku vrozených vad nebo extrémní zátěže (to se stává třeba dostihovým koním, ale NE kotcovým zvířatům, rozumíme si).
Mechanismus hypertermie je pěkně popsaný tady, o žádné "rupnutí srdce" fakt nejde.
http://www.muj-pes.cz/zdravi-a-nemoci/prehrati-hypertermie-219.html.

borax
napsal(a):
Zdravím.Děsím se rána.
Na Kroměřížsku je ještě teď k 25 'C.
Takže se ušouni neochladí ani v noci...
Zatím bez úhynu...
U nás je ještě teď 30°C, ale dnes bylo jen 36°C, nejhorší to bylo v neděli to bylo 38,5°C ve stínu.Naštěstí to králíci přežili, tak už se snad konečně ochladí.
Mě u prvničky ČA,9 mladých narozeni 1.7., denně 1-2 vytáhla z hnízda studenějších, nepomohlo ji to vrátit do hnízda. Včera poslední dva. Domnívám se, že ztratila mléko, asi horkem.
Jinak odrostlí 1-2 měsíční a ani samice beze ztrát. Přes horka jsem 3x denně stříkal zdi a betonové podlahy vodou a snížil dávku obilnin.

U nás se bezva ochladilo a prší správný zahradnický deštík.Jinak králíci vedra přežili v pohodě.Tak dnes porážka 7 kusů do mrazáku.
borax
napsal(a):
Ve 40'C bych řekl, že je polystyren spíš na škodu.
On totiž nepustí teplo ani ven! O myších, které brzy přijdou ani nemluvě.
Ale když Vám to vyhovuje...
No právě že ne, když dám dovnitř ten mokrý ručník s tou zmraženou láhví tak tam mají celkem zimu. A králíci by myši vyhnali dřív než by se stačili do něčeho pustit.
napsal(a):
U nás se bezva ochladilo a prší správný zahradnický deštík.Jinak králíci vedra přežili v pohodě.Tak dnes porážka 7 kusů do mrazáku.
Úplně stejné u nás. Zahradní deštíček a 7 králíků šlo nikoliv do mrazáku, ale na prodej. Při zabíjení posledních dvou mi už lilo na záda. Také se vedra obešla bez úhynu. Své udělala zelená stínící textílie, kterou jsem natáhl jako stříšku nad dvě řady králíkáren. Kusy z horního patra králíkáren jsem na střídačku pouštěl do kryté voliéry 6 x 2m, kterou připravuji pro slepice.

Já mám králíkárnu porostlou psím vínem, včetně střechy.Volná je jen od východu, kde jsou dvířka.I v těch největších vedrech měli ušáci přijatelně.