Prskání – bílý hlen u nosu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Václav4648

9.7.2015 13:55
Václav4648

XXX.XXX.241.21

Mám dotaz - dvě moje krásné samice, které jsem si chtěla nechat k chovu prskají. U nosíku je vidět takový bílý hlen, který je neustále dráždí ke kašli - nevíte co by na to pomohlo?

9.7.2015 18:56
makro

XXX.XXX.244.240

No asi to bude Pastera-Pasteurelóza (infekčná rýma), záleží na tom o aký kmeň sa jedná. Tá môže mať rôzne príznaky, priebeh ochorenia a tiež do chovu sa môže zaniesť rôznymi spôsobmi, dokonca nová štúdia hovorí aj o prenose zeleným kŕmením od infikovaných poľných králikov, zajacov. Tiež hovorí o vyvolaní stresom, ževraj každý králik má tento kmeň v sebe len záleží kedy prepukne, napr. spomínaný stres, zoohygiena, zlá skladba krmiva a pod...Teraz prekladám jeden článok z ANJ do SR ohľadom štúdie...
Inak na mojom webe sa môžete dozvedieť niečo viac o chorobách, tam mrknite tam

http://nos-m-b-makro-sk.webnode.sk/novinky/infekcne-ochorenia/.

9.7.2015 19:37
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Pasteurelóza je něco jiného než rýma.A zrovna tak to může být zánět sliznice nosní či jen prosté podráždění po vdechnutí cizorodého tělesa, a kdo ví co všechno dalšího.
Bez řádného vyšetření a rozboru kvalitním veterinářem se zde relevantní odpovědi opravdu nedočkáte.

9.7.2015 23:06
tom.50

XXX.XXX.117.5

mustela.erminea napsal(a):
Pasteurelóza je něco jiného než rýma.A zrovna tak to může být zánět sliznice nosní či jen prosté podráždění po vdechnutí cizorodého tělesa, a kdo ví co všechno dalšího.
Bez řádného vyšetření a rozboru kvalitním veterinářem se zde relevantní odpovědi opravdu nedočkáte.

No nevím zda je rozumné kvůli králíkům za pár stovek vyhazovat stovky za veterináře a další peníze za laboratorní vyšetření. Mám zkušenost, že jakmile jde o bílý hustý sekret, neřekl bych hlen, nezdá se to být lepivé či vazké, prostě to leze v asi milimetrové vrstvě z nozder a jak králík prská, tak to vyprskává kolem sebe, po stěnách králíkárny atd., tak se musí přeléčit antibiotiky a jestli to nepomůže hned napoprvé, nepomůže už ani svěcená voda!

My jsme chovného samce přeléčili, po asi měsíci to dostal znova a po dalších antbiotikách to po vyléčení dostal asi po dvou týdnech zas a i s antibiotiky to měl furt nějak chronické a tak jsme ho zlikvidovali. Jak se nám to sem zavleklo jsem tu po pravdě napsal, ovšem nějak se to nelíbilo když jsem napsal, od koho jsem to zavlekl.

Nakoupená samice, se kterou jsme si to sem zavlekli se vyléčila, náš původní samec Bu to odnesl.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.7.2015 07:52

Sice nejsem příznivcem veterinářů v chovu jatečných králíků, ale pokud chcete pasteurellu potvrdit nebo vyvrátit zašla bych k veterináři. Jen, aby to poznal a netahal z vás peníze za léčbu. Pasteurella ve chvíli, kdy propukne vpodstatě nejde vyléčit. Ne, tohle není přesné - antibiotiky ji sice utlumíte, ale zvíře je nadále vysoce náchylné k opětovnému propuknutí nemoci. Tuto chorobu má v latentní stavu v sobě většina králíků. Její propuknutí vyprovokuje nějaký stres - přesun do nového prostředí, prašná podestýlka, podráždění sliznic čpavkem z málo kydaných kotců apod. Ta rýma je jen jedním z projevů. Zabitá zvířata mohou mít pod kůží hnisavá ložiska jako takové velké abcesy, je to hnus a zvíře dost trpí. Náchylnost k této nemoci je určitě daná i geneticky. V chovu králíků jsem se s ní osobně setkala dvakrát - poprvé vypukula u samce Bu, přenesého z klecového chovu, podruhé po letech klidu u mladé samice BO z našeho chovu, v období kdy měla čerstvě mladé Po odstavu jsme zabili samici a mladé jsme dokrmili na maso. Osobně bych ty králice zlikvidovala, ale nechte si to potvrdit vet., protože jestli to je pasteurella, děláte nějakou chybu - králíkárna na průvanu, málo kydáte, prašná podestýlka apod. Jinak prý jde proti tomu očkovat, ale nevíjak moc je to účinné.

18.7.2015 23:35
vita61

XXX.XXX.202.21

Tak vám nevím ale už jsem z toho neštastnej už chovám králíky 25let ale opravdu jsem se stím nesetkal až letos jedna lednu dvě v březnu a nyní už třetí samice jeto něco jako rýma kýchají nozdry plné hlenu a některé to mají i v očích a do pěti dnů nanich pozoruji malátnost a jakoby nemohli na zadní běhy a do týdne úhyn zajímavé je to že to u nich propukne vždy měsíc po okocení a větším počtu mladých dík za možné rady.

Neregistrovaný uživatel

19.7.2015 15:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

vita61 napsal(a):
Tak vám nevím ale už jsem z toho neštastnej už chovám králíky 25let ale opravdu jsem se stím nesetkal až letos jedna lednu dvě v březnu a nyní už třetí samice jeto něco jako rýma kýchají nozdry plné hlenu a některé to mají i v očích a do pěti dnů nanich pozoruji malátnost a jakoby nemohli na zadní běhy a do týdne úhyn zajímavé je to že to u nich propukne vždy měsíc po okocení a větším počtu mladých dík za možné rady.

Zkuste jednu kuchnout at víme přesně co to je. Podívejte se na plice. Potom písněte a ja vam řeknu co to je.Vypada to na pasterilu.

19.7.2015 21:23
vita61

XXX.XXX.202.21

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zkuste jednu kuchnout at víme přesně co to je. Podívejte se na plice. Potom písněte a ja vam řeknu co to je.Vypada to na pasterilu.

Zkusím ale počkám až odejde je s mladýma zatím žere ale kychá víc a víc ale kde se to bere to mě nejde na rozum nejprve odcházely nejstarší samice a to doslova popořadě včera jsem dvě zakopal.

19.7.2015 21:37
Lapin

XXX.XXX.28.242

Choroba sa volá pasteurelóza králikov a spôsobuje ju Pasteurella multocida.

Neregistrovaný uživatel

19.7.2015 21:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

vita61 napsal(a):
Zkusím ale počkám až odejde je s mladýma zatím žere ale kychá víc a víc ale kde se to bere to mě nejde na rozum nejprve odcházely nejstarší samice a to doslova popořadě včera jsem dvě zakopal.

Chapu vas, je to v každem kralikovi jde o to jestli se to nabudí a nebo ne. Da se proti tomu očkovat ale jen zdrave kusy. Na propuknutí ma vliv hodně věcí. Ted hlavně tyto vedra, kralik se přehřeje a už to jede, Jinak na to ma velky vliv prašna podestýlka, prašne seno, čpavek pruvan.Jestli můžete nafotit přímo plice.Možna budete překvapen tak se neleknete. Pokud to měly silne a bude to pasterila tak z plic nezustane vůbec nic jen takovy jogurt. Psal jste že to vypuklo vždy po porodu samice, ma oslabeny organizmus a tak by to chtělo něčím doplnit.Vitamíny, minerály atd. ale ještě před porodem minimalně14 dní.

Neregistrovaný uživatel

19.7.2015 21:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

Lapin napsal(a):
Choroba sa volá pasteurelóza králikov a spôsobuje ju Pasteurella multocida.

Kurna ty si borec co maš za problém.

19.7.2015 21:57
lubikol

XXX.XXX.255.250

Kurna ty si borec co maš za problém.

Zdar draku, jak ty valcis s horkem ja mam ve chlivku kolem 30 stupnu-je to des uz mi posli 4 tak dvou kilovych capartu a uz se i objevil i ten sopel i kokc. zblunkavka nekterych docela dostavaji vedrama pokourit.

Neregistrovaný uživatel

19.7.2015 22:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

lubikol napsal(a):
Zdar draku, jak ty valcis s horkem ja mam ve chlivku kolem 30 stupnu-je to des uz mi posli 4 tak dvou kilovych capartu a uz se i objevil i ten sopel i kokc. zblunkavka nekterych docela dostavaji vedrama pokourit.

Nazdarek tak ja tam docela dobře i když tam teplo je ale kralici zatím v poho.Kurna to se ti to nějak seběhlo.

19.7.2015 22:21
lubikol

XXX.XXX.255.250

Nazdarek tak ja tam docela dobře i když tam teplo je ale kralici zatím v poho.Kurna to se ti to nějak seběhlo.

Jo jo z niceho nic zadna zmena v krmeni, ale tak snad to prejde uz jsem premyslel o klime, ale nevim, nevim.

Neregistrovaný uživatel

19.7.2015 22:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

lubikol napsal(a):
Jo jo z niceho nic zadna zmena v krmeni, ale tak snad to prejde uz jsem premyslel o klime, ale nevim, nevim.

No na příší rok si tu klimu raději připrav alespoň tu přenosnou.

Neregistrovaný uživatel

19.7.2015 22:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

lubikol napsal(a):

Ten co frka pak vyřad z chovu.

19.7.2015 22:26
lubikol

XXX.XXX.255.250

No na příší rok si tu klimu raději připrav alespoň tu přenosnou.

Tez uz se na neco takoveho divam kdyz je vidim ani moc nezerou, moc jim to nedela dobre ty hice.

Neregistrovaný uživatel

19.7.2015 22:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

lubikol napsal(a):
Tez uz se na neco takoveho divam kdyz je vidim ani moc nezerou, moc jim to nedela dobre ty hice.

Moc ti žrat nebudou a ani pit.Takova vedra je problem.

19.7.2015 23:03
borax

XXX.XXX.91.21

Zdravím. Je to fakt na levačku.
Z jatečních zatím neuhynulo nic.
Ve čtvrtek čekám přírůstky. Tak se snad, alespoň v noci, ochladí.
I v domě už je na chcípnutí...ach jo.

20.7.2015 09:47
vita61

XXX.XXX.202.21

Chapu vas, je to v každem kralikovi jde o to jestli se to nabudí a nebo ne. Da se proti tomu očkovat ale jen zdrave kusy. Na propuknutí ma vliv hodně věcí. Ted hlavně tyto vedra, kralik se přehřeje a už to jede, Jinak na to ma velky vliv prašna podestýlka, prašne seno, čpavek pruvan.Jestli můžete nafotit přímo plice.Možna budete překvapen tak se neleknete. Pokud to měly silne a bude to pasterila tak z plic nezustane vůbec nic jen takovy jogurt. Psal jste že to vypuklo vždy po porodu samice, ma oslabeny organizmus a tak by to chtělo něčím doplnit.Vitamíny, minerály atd. ale ještě před porodem minimalně14 dní.

No když to to čtu tak co mě jedinné trkne tak to budou ty vytamíny protože samice co mývají do 8ks mladé jsou ok a nad 10mladých mě ted odešly je také zajímavé že jsem letos neměl méně jak 7ks u samice po změně jídelníčku už to je zarážející tedy pro mě ale zpočátku příjemné inu co by jste mi doporučil za minerály a nebo vytamíny DÍK.

20.7.2015 20:30
borax

XXX.XXX.91.21

Vita61 psal jsem Vám interní zprávu!
Tam máte nějaké informace.Tedy pokud Vás to zajímá.

20.7.2015 21:15
vita61

XXX.XXX.202.21

borax napsal(a):
Vita61 psal jsem Vám interní zprávu!
Tam máte nějaké informace.Tedy pokud Vás to zajímá.

Ano diky za info. nedá se svítit ale nejdřív dám prostor selekci a to co doporučujete mě také doporučeno až v zimním počasí ale né v mrazivém jinak mladé jsou v pořádku čekal jsem že dostanou kokci ale vubec nic no jinak čekám 23.7 přírustky a má být zasej 34 a jsem docela v nervech protoze samice nežerou jen seno a trožku vody tak 2dl no uvidíme necháme to osudu ale budem dělat co budem moct.

Neregistrovaný uživatel

20.7.2015 21:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

vita61 napsal(a):
No když to to čtu tak co mě jedinné trkne tak to budou ty vytamíny protože samice co mývají do 8ks mladé jsou ok a nad 10mladých mě ted odešly je také zajímavé že jsem letos neměl méně jak 7ks u samice po změně jídelníčku už to je zarážející tedy pro mě ale zpočátku příjemné inu co by jste mi doporučil za minerály a nebo vytamíny DÍK.

Jukněte na Benefeed. Tam mate pro kraliky vitamíny minerály atd.

25.7.2015 21:07
vita61

XXX.XXX.202.21

Tak dnes jsem provedl minipitvu samice byla ještě teplá ale a řeknu vám snad naposled na první pohled byli plíce v pořádku ale když jsem je zmáčkl tak byli plné hnisu pěkně zapáchajícího a ledvinky byli velikosti rozinek a střeva plné vzuchu a játra ok.

Neregistrovaný uživatel

26.7.2015 17:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

vita61 napsal(a):
Tak dnes jsem provedl minipitvu samice byla ještě teplá ale a řeknu vám snad naposled na první pohled byli plíce v pořádku ale když jsem je zmáčkl tak byli plné hnisu pěkně zapáchajícího a ledvinky byli velikosti rozinek a střeva plné vzuchu a játra ok.

Tak to byla na 100% pasterila.

26.7.2015 20:34

Pasterela jak vyšitá.

26.7.2015 22:59
Vlastimil.K

XXX.XXX.168.30

Pasteurelóza králíků
Je nemoc králíků, která se vyskytuje v chovech velmi často. Je to bakteriální onemocnění vyvolané kokobakterií Pasteurella multocita. S bakteriemi pasteurely se setkáváme i u jiných zvířat, její výskyt byl zaznamenán po celém světě. V organismu zdravého králíka se často nachází v dýchacím aparátu. Samotné bakterie jsou jen málo odolné proti dezinfekci, dezinfekční prostředky je ničí za několik minut. Šíření nákazy napomáhají hlavně nemocní jedinci, kteří nemají viditelné klinické příznaky onemocnění dále hlodavci ( myši, potkani) v neposlední míře krmivem, stelivem, pomůckami apod. Inkubační doba závisí na kmeni bakterií pohybuje se od 24 hodin až po 2 týdny. Onemocnění se vyskytuje ve formě perakutní, akutní a chronické. Perakutní a akutní forma onemocnění se vyskytuje jen ojediněle větší rozšíření zaznamenává forma chronická. Úmrtnost při perakutní formě je téměř 100% u akutní a chronické formy onemocnění záleží na včasném zahájení léčby. Přesná diagnóza se určí za pomoci mikrobiologického vyšetření a při určení nám napomůže pitevní nález. Od ostatních onemocnění podobného charakteru ji odlišíme mikrobiologickým rozborem.
Příznaky nemoci jsou u perakutní formy téměř žádné, králík hyne v křečích během několika minut.Akutní forma onemocnění je provázena vysokými horečkami 41oC. Králíci jsou slabí, neteční, odmítají krmivo, častým příznakem je různě silný výtok z očí a nosu, pofrkávání a kašlání, mohou se vyskytnou i průjmy. Chronická forma na rozdíl od obou předchozích nevykazuje výrazné ztráty úhynem, zvířata mají matnou srst, méně přibývají na váze, jsou špatně krmitelná, spíše hubená. Z nosu a očí vytéká různě hustý sekret.Při vyšetření vzorku krve zjišťujeme chudokrevnost. V průběhu pitvy nacházíme zánětlivá ložiska v podkoží, krvavé záněty na zažívadlech, záněty v dýchacím ústrojí, na osrdečníku a dalších vnitřních orgánech dále můžeme najít zánětlivé změny i na kloubech zvířete. Na vnitřních orgánech jsou zjišťovány rozsáhlé krváceniny. Játra a slezina vykazují zvětšení a překrvení.
Léčba pokud je zahájena včas může být úspěšná. Provádí se přípravky na bázi antibiotik a sulfonamidů. Důležité je zjistit citlivost bakterii na podávaná antibiotika, v halových chovech bývá s úspěchem použito autovakcín. Zárověň s léčbou je vhodné doplnit stravu zvířat o posilující přípravky jako jsou vitamíny, minerály, glukóza apod. Prevence spočívá v důsledném dodržování stájové hygieny, karanténování nově přikoupených zvířat a v poslední době se provádí hromadné ochranné očkování. Pasteurelóza není přenosná na člověka.

kongoking

27.7.2015 17:26
kongoking

XXX.XXX.208.254

Vlastimil.K napsal(a):
Pasteurelóza králíků
Je nemoc králíků, která se vyskytuje v chovech velmi často. Je to bakteriální onemocnění vyvolané kokobakterií Pasteurella multocita. S bakteriemi pasteurely se setkáváme i u jiných zvířat, její výskyt byl zaznamenán po celém světě. V organismu zdravého králíka se často nachází v dýchacím aparátu. Samotné bakterie jsou jen málo odolné proti dezinfekci, dezinfekční prostředky je ničí za několik minut. Šíření nákazy napomáhají hlavně nemocní jedinci, kteří nemají viditelné klinické příznaky onemocnění dále hlodavci ( myši, potkani) v neposlední míře krmivem, stelivem, pomůckami apod. Inkubační doba závisí na kmeni bakterií pohybuje se od 24 hodin až po 2 týdny. Onemocnění se vyskytuje ve formě perakutní, akutní a chronické. Perakutní a akutní forma onemocnění se vyskytuje jen ojediněle větší rozšíření zaznamenává forma chronická. Úmrtnost při perakutní formě je téměř 100% u akutní a chronické formy onemocnění záleží na včasném zahájení léčby. Přesná diagnóza se určí za pomoci mikrobiologického vyšetření a při určení nám napomůže pitevní nález. Od ostatních onemocnění podobného charakteru ji odlišíme mikrobiologickým rozborem.
Příznaky nemoci jsou u perakutní formy téměř žádné, králík hyne v křečích během několika minut.Akutní forma onemocnění je provázena vysokými horečkami 41oC. Králíci jsou slabí, neteční, odmítají krmivo, častým příznakem je různě silný výtok z očí a nosu, pofrkávání a kašlání, mohou se vyskytnou i průjmy. Chronická forma na rozdíl od obou předchozích nevykazuje výrazné ztráty úhynem, zvířata mají matnou srst, méně přibývají na váze, jsou špatně krmitelná, spíše hubená. Z nosu a očí vytéká různě hustý sekret.Při vyšetření vzorku krve zjišťujeme chudokrevnost. V průběhu pitvy nacházíme zánětlivá ložiska v podkoží, krvavé záněty na zažívadlech, záněty v dýchacím ústrojí, na osrdečníku a dalších vnitřních orgánech dále můžeme najít zánětlivé změny i na kloubech zvířete. Na vnitřních orgánech jsou zjišťovány rozsáhlé krváceniny. Játra a slezina vykazují zvětšení a překrvení.
Léčba pokud je zahájena včas může být úspěšná. Provádí se přípravky na bázi antibiotik a sulfonamidů. Důležité je zjistit citlivost bakterii na podávaná antibiotika, v halových chovech bývá s úspěchem použito autovakcín. Zárověň s léčbou je vhodné doplnit stravu zvířat o posilující přípravky jako jsou vitamíny, minerály, glukóza apod. Prevence spočívá v důsledném dodržování stájové hygieny, karanténování nově přikoupených zvířat a v poslední době se provádí hromadné ochranné očkování. Pasteurelóza není přenosná na člověka.

Jen by mne zajímala jedna věc. Píšete o léčení a ochranném očkování. Očkovací látka má jistě nějakou dobu účinnosti(zrovna tak jako myx či mor). Co po uplynutí této ochranné doby? Opět očkovat?
Proč toto píšu. Stalo se mi, že jsem si zakoupil krásné chovné zvíře, opravdu paráda. Plemenný samec prostě bomba. Nebudu psát, že cena za něj to byla také bomba ( myšleno ironicky). Po 4 měsících frkání a u nosních dírek bílý sopl. Ostatní králíci nic jen tento nový jedinec. Z obavy nějaké infekční nemoci jsem mu ji ťal za uši. Od té doby si zvíře raději jedu koupit přímo k chovateli a zatím žádný problém.

27.7.2015 19:12
borax

XXX.XXX.33.143

Očkuje se z preventivnich důvodů.
Jestliže králík přijde do styku s nemocným jedincem, měla by ho vakcinace chránit.
Pokud nejezdíte po výstavách, nebo nekupujete chovné kusy každý měsíc....
Vykašlete se na očkování. Jednak je to zdlouhavý proces a taky to vyjde mnohem dráž než mor+myx.
Ve starších vlaknech se dočtete více

paavliii

12.8.2015 13:03
paavliii

XXX.XXX.145.22

Ahoj vsem, ja vymlatila pul chovu, vse vydenzifikovala i misky, napajecky a delam to stale, po kazdem cisteni kotce.bylo me tech kraliku lito, ale je to nakazlive a prskat zacli(po nejake dobe) i ty co byli v pohode.stalo me to spoustu casu a penez.kraliky mam vzorne naockovane a prelecene.nepomohla ani opakovane antibiotika, mineraly, vitaminy, bylinky(nic nepomaha) a hlavne i kdyz kralicata vypadala, po takove matce, ze jsou v poradku, tak to stejnak drive nebo pozdeji dostala.hruza!ma rada...okamzite vymlatit co se da!bez litosti!

Danahol

17.8.2015 20:52
Danahol

XXX.XXX.221.170

Dobrý den, nevím čím trpí Vaši králíci, ale mně se stalo, že dostali rýmu. Veterináři řekli, abych je zabila, že léčení antibiotyky a zjiš´tování co jim vlastně je, je velice drahé. Ale koupila jsem si nového samce a samici, nezrovna levně a tak jsem je nehodlala hned zabít. Vyzkoušela jsem homeopatika, konkrétně oscilococinum. Do týdne se samec uzdravil a vlétě kdy dostala rýmu samice se mi toto opět osvědčilo. Nevím jestli Vám to pomůže. ale za zkoušku to stojí, balení oscila stojí 150, - Kč a dávkovala jsem do pití vždy 1/2 tubyčky. Přeji Vám úspěch pokud není pozdě
S pozdravem Dana Holá.

Danahol

17.8.2015 20:53
Danahol

XXX.XXX.221.170

Omlovám se za chyby v textu - tubičky, antibiotika.

26.8.2015 15:43
koco

XXX.XXX.107.4

Bu - 7 mesacny samec...chcem sa opytat ak sem-tam kycha kralik a ma biely hlien z nosa treba ist k veterinarovi a liecit alebo ho to moze prejst? kralik kupeny na vystave dovezeny domov a v karantene... zatial len voda seno granule... hlien vid foto... normalne narovinu mi napiste ci ma vobec zmysel liecenie alebo ho mam rovno za... vdaka.

26.8.2015 16:12
burgund6

XXX.XXX.33.7

koco napsal(a):
Bu - 7 mesacny samec...chcem sa opytat ak sem-tam kycha kralik a ma biely hlien z nosa treba ist k veterinarovi a liecit alebo ho to moze prejst? kralik kupeny na vystave dovezeny domov a v karantene... zatial len voda seno granule... hlien vid foto... normalne narovinu mi napiste ci ma vobec zmysel liecenie alebo ho mam rovno za... vdaka.

Osobně bych ho vůbec mezi své králíky nedával a zabil bych ho.Jinak hrozí, že si zamoříte celý svůj chov.

26.8.2015 17:47

Nebyla bych tak radikální jako kolega výše.Už se mně stalo párkrát, že jsem králíkovi nos vyčistila vatou na špejli a vytáhla mu z nosu kousek sena, osinu z obilí a pak bylo po rýmě.Také se mně u několika jedinců stalo, že prskali, když měli seno v jesličkách a museli ho vytahovat.Když jsem jim ho dala na zem pod jesličky prskání také přestalo.Dokonce jsem se i setkala, že prskali kvůli prachu v granulích.

26.8.2015 18:08
mustela.erminea

XXX.XXX.137.31

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nebyla bych tak radikální jako kolega výše.Už se mně stalo párkrát, že jsem králíkovi nos vyčistila vatou na špejli a vytáhla mu z nosu kousek sena, osinu z obilí a pak bylo po rýmě.Také se mně u několika jedinců stalo, že prskali, když měli seno v jesličkách a museli ho vytahovat.Když jsem jim ho dala na zem pod jesličky prskání také přestalo.Dokonce jsem se i setkala, že prskali kvůli prachu v granulích.

Souhlasím.
Mám samici, která taky občas frká, někdy vidím trochu bílého hlenu u nosu. Jinak se zdá naprosto v pořádku. Žravá, pěkná, vypasená, lesklá srst, nikde žádná stopa, že by nějak strádala. V pohodě, i přes to frkání, odchovala již několikrát krásné mladé. Nevím, čím to je. Dost by mě to zajímalo.
Ale kdyby to byla nějaká vážná nemoc, pochybuji, že by s tím mohla takto prosperovat.

26.8.2015 18:38

mustela.erminea napsal(a):
Souhlasím.
Mám samici, která taky občas frká, někdy vidím trochu bílého hlenu u nosu. Jinak se zdá naprosto v pořádku. Žravá, pěkná, vypasená, lesklá srst, nikde žádná stopa, že by nějak strádala. V pohodě, i přes to frkání, odchovala již několikrát krásné mladé. Nevím, čím to je. Dost by mě to zajímalo.
Ale kdyby to byla nějaká vážná nemoc, pochybuji, že by s tím mohla takto prosperovat.

Jak mně řekl náš veterinář, a to je starý praktik v chovu, pokud neprskají mláďata od postižené samice, není to nakažlivé.Mláďata by rýmu či pasteru měla nejdříve.I králík může být na cokoli alergický.

26.8.2015 21:28
kachna

XXX.XXX.188.76

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jak mně řekl náš veterinář, a to je starý praktik v chovu, pokud neprskají mláďata od postižené samice, není to nakažlivé.Mláďata by rýmu či pasteru měla nejdříve.I králík může být na cokoli alergický.

No a nebo co rýma z vedra?

Přidejte reakci

Přidat smajlík