Letos jsem zkusila dávat králíkům listy echinacei, jsou kožovité, připomínají mi listy topinambur. Dávám cca 1x týdně cca 10 listů na kus. Lichořeřišnice mi bohužel uschla, tak tu jsem podávat nestihla. Máte někdo s těmito bylinami, které mají antibotické účinky zkušenost?
Jeden den jsem přišla ke králíkárně a ucítila Ten! pach od cca měsíc odstavených králíků. Přišlo mi, že jim jde i líp nahmatat páteř, ale možná to byl jen můj pocit. Králíci byli jinak ok, žrali, byli aktivní, měli zájem. Nebyli ve stádiu, že by seděli v rohu a jen čučeli... Okamžitě jsem je přesunula do prázdného kotce a dávala jim ke klasické krmné dávce pár lísků ráno a večer. Pach se již neobjevil a králíci se pomalu blíží porážkovému věku
Možná je to náhoda, ale raději jim občas tuto pochoutku dopřeji. Máte vy nějaké zkušenosti?
mesič
napsal(a):
Letos jsem zkusila dávat králíkům listy echinacei, jsou kožovité, připomínají mi listy topinambur. Dávám cca 1x týdně cca 10 listů na kus. Lichořeřišnice mi bohužel uschla, tak tu jsem podávat nestihla. Máte někdo s těmito bylinami, které mají antibotické účinky zkušenost?
Jeden den jsem přišla ke králíkárně a ucítila Ten! pach od cca měsíc odstavených králíků. Přišlo mi, že jim jde i líp nahmatat páteř, ale možná to byl jen můj pocit. Králíci byli jinak ok, žrali, byli aktivní, měli zájem. Nebyli ve stádiu, že by seděli v rohu a jen čučeli... Okamžitě jsem je přesunula do prázdného kotce a dávala jim ke klasické krmné dávce pár lísků ráno a večer. Pach se již neobjevil a králíci se pomalu blíží porážkovému věku
Možná je to náhoda, ale raději jim občas tuto pochoutku dopřeji. Máte vy nějaké zkušenosti?
Musím svůj vlastní příspěvek upravit, echinacea nemá antibiotické účinky, ale posiluje imunitu.
Zkušenosti nemám, protože na sušenou echinaceu (lepší seno s ostnatými hlavičkami) se mi kdysi ušatá velkolepě vybodla, a spolubydlící mi pak sáček s echinaceou sebrala na vaření čaje
Nicméně, z pár faktů, co jsem časem posbírala: účinky echinacey jsou neověřené. Ostatně jako ve všem, co působí na imunitní systém... může to být i mírný stimulans, neříkám že ne, ale exploze obranyschopnosti, natož jakákoliv měřitelná, se prostě čekat nedá.
"Imunita" je v podstatě počet a funkce patřičných krevních buněk, zaprvé, ale za druhé i tzv. humorální imunita, různé složky a faktory v krevním séru, plus lokalizace - mízní uzliny po celém těle, slizniční imunita apod... Takže představovat si, že králíkovi - ale i čemukoliv obecně - hodím pár listů echinacey a on bude superodolný, to je fakt nesmysl. Imunitní systém je strašně, strašně složitý. A de facto nikdo nezná - a nelze změřit - ani aktuální "stav" imunitního systému daného jedince, takže jestli k tomu stavu proběhne i nějaké "navýšení"... jo suď bůh.
Druhá věc, a to je asi stejně neověřené jako to první, kdysi dávno mi jedna paní magistra v lékárně řekla, že aby echinacea vůbec měla nějaký účinek, musí být v lihovém roztoku. Ne ve vodním, sirupy, natož třeba čaj. Předpokládám, že teda ani sušená či čerstvá, nezpracovaná.
Ale to jen prodávám, jak jsem nakoupila.
Jen pro zajímavost, mazlíčkáři sem tam používají sirup Imunoglukan, s účinnou látkou z hlívy, nezávisle to doporučuje poměrně dost veterinářů. Cyničtější majitelé to samozřejmě k některým stavům dávají taky (záněty tlamy apod), ale v podstatě k tomu přistupují podobně rezervovaně - "aspoň to neuškodí".
Používám tinktury a připadá mi, že to funguje u psů i domácího zvířectva. Lichořeřišnice působí především na dýchací cesty a močovou soustavu.
http://nadeje-byliny.eu/tinktury/101-lichorerisnice-vetsi.html.