Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.7.2015 12:44
Ondra94

XXX.XXX.199.48

Zdravím, dával jsem sem dotazy na stavbu králíkárny, poté i na vybavení. Možná mi někteří z Vás už radili. Jelikož začínám, chtěl bych se Vás zeptat, jaké krmné dávky králíkům podávat?
Mám 3 samice a 1 Burgundského samce. Králíci se zabydleli už bych řekl dostatečně. Jedna samice bude mít cca za 14 dní mladé. Druhá samice už mladé má (8 dní staré) a třetí samici nemůžu zaboha připustit :-O..k samcovi Ji dávám snad ob den. Nepomáhá nic. Vždycky si lehne a samcovi nenastaví. Tudíž chudák nemá šanci a po mnoha pokusech mi přijde už zoufalí :-D Vždycky začne dupat, rvát samici a pobíhat po kotci. To jsem odbočil. Ale poradit jak ji připustit můžete také.
Jde mi hlavně o to krmení. Prozatím jsem to dělal tak, že vždy ráno dostali do misky ječmen a do napáječek vodu. K večeru vždy dávám seno a vyměním vodu za čerstvou + občas přes den dostanou tvrdý chleba. Teď, když mladí začnou za pár dní vybíhat z hnízda a začnou žrát, bych se s Vámi chtěl poradit, v jakých dávkách ječmen dávat. Nebo jestli je pro ně ječmen nedostačující, a mám jim dávat něco jiného? Ted na konci léta se chystám sklidit kukuřici, měl bych jí mít hodně, takže bych k ječmenu začal přidávat i sušenou kukuřici. Snad Mě tady nabudete nadávat, že krmím úplně špatně atd. Budu doufat ve kvalitní a hlavně účelné příspěvky. Těším se na Vaše "rady" smajlík Děkuji mnohokrát.

31.7.2015 15:25
peterdroppa

XXX.XXX.150.110

Tak v prvom rade stale seno rano vecer zrno skor vecer ja davam tak po polhodinke za senom. Skor by som presiel na ovos ako jacmen ale ok po zatial to zerie iba samica koli mlieku by som jej primastil ale ked zacnu mlade vychadzat nestaci uz mlieko a hladaju vtedy uber zrna musia mat seno zrno je ako cukrik budu lakovat a potom ti podochnu takze do 4t iba seno zrna daj trosku aj tak to zozerie samica neskor mozes pridat ale stale s citom behom chvilky musi byt zrno prec ked prejdes obdobie odstavu 5-6t ako kto roby tak mozes pridat ale pamataj kym nezozeru napr seno z rana tak vecer len seno bez zrna ked zozeru dam seno a zrno chlieb podobne radsej menej a nie casto ja sa toho drzim a zatial sa mi to oplaca. Mozes davat zihlvu vrbu ale az ked nebudu cicat stratila by mlieko.

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.7.2015 15:40

Pokud začnete dávat odstávčatům ječmen, chleba a ještě přidáte kukuřici, zaděláte si na enterokolitidu. Ve věku 5-6týdnů musíte se škroby hodně opatrně, napřed oves, pak ho namíchejte s ječmenem a nakonec přejdětě na čistý ječmen. S kukuřicí opatrně až budou starší a chleba jen občas, králíkům nedělá moc dobře i když ho mají rádi. Dávku krmení dělám osobně tak, že za cca 20min jdu králíky zkontrolovat, jestli už zrno sežrali, když ne, tak ho bylo moc a příště dostanou menší porci.

31.7.2015 15:45
leprechaunek

XXX.XXX.198.158

Líp než hexa bych to nenapsala.
Pro Ondru - hodně štěstí a zdravé ušáky

5.8.2015 20:36

Jste na tom úplně stejně jako já vloni, když jsem s chovem "začínal". časem zjistíte, že každý úspěšný chovatel má svoje metody krmení, za kterými si sojí. Bude je obhajovat a tvrdit, že je to to nejlepší, jak může králíky krmit. Což je jistě pravda, protože jinak by tak nekrmil.

Já za ten rok přišel na to, že nejlepší je přizpůsobit krmení svým možnostem a představám, ale hlavně najet na určitý systém a ten striktně dodržovat. Není nic horšího, než měnit králíkům stravu. Dokud jsem se neustálil a nezačal krmit delší dobu stejně, stálo to za prd.

samozřejmě doporučím přečíst si nějakou literaturu. Světe div se, nejvíc mě zaujaly staré knihy z šedesátých a sedmdesátých let, kde soudruzi dopordobna rozebírají jakoukoli "kravinu" :)

Chovu zdar.

6.8.2015 09:51
Ondra94

XXX.XXX.199.48

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jste na tom úplně stejně jako já vloni, když jsem s chovem "začínal". časem zjistíte, že každý úspěšný chovatel má svoje metody krmení, za kterými si sojí. Bude je obhajovat a tvrdit, že je to to nejlepší, jak může králíky krmit. Což je jistě pravda, protože jinak by tak nekrmil.

Já za ten rok přišel na to, že nejlepší je přizpůsobit krmení svým možnostem a představám, ale hlavně najet na určitý systém a ten striktně dodržovat. Není nic horšího, než měnit králíkům stravu. Dokud jsem se neustálil a nezačal krmit delší dobu stejně, stálo to za prd.

samozřejmě doporučím přečíst si nějakou literaturu. Světe div se, nejvíc mě zaujaly staré knihy z šedesátých a sedmdesátých let, kde soudruzi dopordobna rozebírají jakoukoli "kravinu" :)

Chovu zdar.

Přesně tak, máte pravdu. Já teda nejsem až tak úplný začátečník, začínal jsem někdy před 4 roky, jenže to všechno bylo takové nemstné neslaně. Neměl jsem pořádně králíky, jen takové ty vesnické směsky, které měli v 6 měsících po zabití, stáhnutí z kůže, zbavení vnitřností a uříznutí hlavy sotva 1,20 kg. Tak jsem chtěl něco změnit. Začal jsem tím, že jsem postupně vylikvidoval dosavadní chov a poté jsem rozmlátil králíkárnu a postavil komplet novou. Pravda je, že při stavbě jsem prohloupil, a nechal jsem na stavbě králíkárny zbytečně hodně peněz, a když píšu hodně, myslím tím opravdu hodně . Chtěl jsem mít všechno vymakané a proto jsem nakoupil úplně nové dřevo i trámky. Je teda pravda že dřevo bylo nejlevnější - smrkové, ale i to něco stojí. Měl jsem strašné problémy s tím sehnat něco na podlahu. Dostal jsem milión rad a typů jak tu podlahu udělat, nakonec jsem tam dal staré lino, které jsem sehnal až někdy po 4 měsících shánění. Teď s odstupem času po dostavění cca 2 měsíce jsem nedávno koupil 3 samice a jednoho Burgundského samce. A to bylo strávených hodin zde na diskuzích, jaké samice na chov, jakého samce na chov. Nakonec z těch stovek diskuzních příspěvků jsem došel k závěru, že na chov je nejlepší právě Burgundský samec. A samice? To jsem se nemohl rozhodnout které plemeno, protože sem fakt nevěděl komu tady věřit a komu ne Nakonec to dopadlo tak, že jsem je koupil od chovatele, který bydlí pár km ode Mě. Nejsou čistokrevné, jsou to samice, které vzešli většinou z křížení dvou čistokrevných plemen. A zatím jsem spokojený, jedna už mladé má,7 kousků, zdravý, krásný - na první vrh dobrý! Zbylé dvě samice už jsou připuštěny Burgundským samcem a čekám až se okotí. Nejhorší na té nové králíkarně je to, že teď přicházím na chyby které jsem při stavbě udělal...nejvíc asi špatné je to, že jsem nedal dostatečný sklon podlah. Dal jsem tam asi max.2cm. A druhá věc, která s tímhle souvisí, je ta, že vzadu jsem nechal od podlahy vždycky 1,5 velkou škvíru právě na odtok moči. Těch 1,5 cm je opravdu moc, veškerá sláma, kterou jim tam dám jako podestýlku končí za králíkárnou. Tedy ne veškerá, ale většina ano. S tím už teď ale bohužel neudělám nic. Každopádně mám to rád, na králíkárně jsem se vyblbnul. chtěl jsem to mít perfektní :-D Dokonce jsem koupil i vybavení do kotců - napáječky, krmelce a teď plánuji že místo krmítek na ječmen, oves, které jsou docela nákladné a na 8 kotců by mě to vyšlo přes 1000 Kč jen za krmítka, tak koupím CD profily na sádrokartony a přidělám je na stěnu - mimochodem, také rada z místních diskuzí
Odbočil jsem hodně od tématu, za to se omlouvám a snad jste to dočetl až sem :D
Můžu se tedy zeptat, jak krmíte vy? Kolikrát denně, v jakých dávkách, pro kolik králíků? Nejvíc mě asi zajímá, jak vyřešit krmení u mladých, které čerstvě vylezou z hnízda a začínají se poohlížet po něčem jiném než po mléku :D Jestli v tomto období dáváte samici něco jiného a mladým něco jiného? Děkuji za odpovědi, ať se daří! smajlík

6.8.2015 11:15
vendy108

XXX.XXX.233.112

Musím zareagovat na tu Vaši králikárnu, když jsem četla o mezeře vzadu na odtok moči. Postupovala jsem stejně. Malá cca l3 mm mezera se mi vymstila po šesti letech v nové králikárně.Je úplně zbytečná, při troše podestýlky se moč vsákne, není jí tolik, aby odtékala. Letos jsem myslela, že se mi zbláznila samice, když jsem nacházela i dvouměsíční králíčata okousaná na krku, nohách, mrtvá, až při šoku, kdy se ke mě plazilo králiče s okousanýma nohama až po zadek jsem začala hodiny hlídat, co se děje. V teple se králíčata natáhla a mezerou jim občas vyjela nožka, ihned si to přicupitali potkani, za nohu je tahali ven a kam až dosáhli, tam je zaživa okousali! Nejde mi do hlavy, proč králíčata nepištěla, když je vezmu někdy do ruky, tak se bojí a piští, tady byla úplně v klidu - v šoku! Potkanům jsem vyhlásila boj, zatím vyhrávají. Jak mi řekl jeden starý chovatel - kde uvidíte jednoho, ukrytých je dalších 5O.Dertizuji /bohužel při množství domácích zvířat omezeně/, střílím, vnadím pasti.
Podlaha ze starého silného lina se mi taky nelíbí, králíci se po ní smekají a už ji v některých místech okousali Teď jsem dostala jednu dvoukotcovou, starou, velkou, v ní jsou na podlaze nějaké jakoby slabé betonové dlaždice. V parnech to trochu chladí, moč se do nich nevsakuje, králíkům se to nesmeká a dobře se to čistí.

6.8.2015 11:40

Taky nemám šikmé podlahy s odvodem moči. Mám lino. Navíc ve stodole, takže ani sluníčko tam nepálí a i přesto sucho. Dávám na noc hodně sena a králíci jak to vyhrabávají z jeslí ven, tak hodně trousí a mají pak hodně podestláno. Proto ani často nehážu hnůj. Spíš přidávám stelivo a až je toho fakt hodně, tak to vyberu. Ale pořád za předpokladu, že mají sucho a neválejí se v bobcích.

Zrovna nedávno jsem přivezl starou obrovskou králikárnu a renovuji. Vytrhal sem podlahy, přeletěl ocelákem a natírám vápnem. pak položím nové podlahy, udělám nové parádní dvířka, namontuju systém napájení a stěhuju samice :).

6.8.2015 12:59
Ondra94

XXX.XXX.199.48

vendy108 napsal(a):
Musím zareagovat na tu Vaši králikárnu, když jsem četla o mezeře vzadu na odtok moči. Postupovala jsem stejně. Malá cca l3 mm mezera se mi vymstila po šesti letech v nové králikárně.Je úplně zbytečná, při troše podestýlky se moč vsákne, není jí tolik, aby odtékala. Letos jsem myslela, že se mi zbláznila samice, když jsem nacházela i dvouměsíční králíčata okousaná na krku, nohách, mrtvá, až při šoku, kdy se ke mě plazilo králiče s okousanýma nohama až po zadek jsem začala hodiny hlídat, co se děje. V teple se králíčata natáhla a mezerou jim občas vyjela nožka, ihned si to přicupitali potkani, za nohu je tahali ven a kam až dosáhli, tam je zaživa okousali! Nejde mi do hlavy, proč králíčata nepištěla, když je vezmu někdy do ruky, tak se bojí a piští, tady byla úplně v klidu - v šoku! Potkanům jsem vyhlásila boj, zatím vyhrávají. Jak mi řekl jeden starý chovatel - kde uvidíte jednoho, ukrytých je dalších 5O.Dertizuji /bohužel při množství domácích zvířat omezeně/, střílím, vnadím pasti.
Podlaha ze starého silného lina se mi taky nelíbí, králíci se po ní smekají a už ji v některých místech okousali Teď jsem dostala jednu dvoukotcovou, starou, velkou, v ní jsou na podlaze nějaké jakoby slabé betonové dlaždice. V parnech to trochu chladí, moč se do nich nevsakuje, králíkům se to nesmeká a dobře se to čistí.

Tak to by Mě nenapadlo s těmi potkany. To muselo být hrozné. Každopádně si myslím, že u Mě ty potkani nehrozí. Mám králikárnu umístěnou u plotu, normální pletivo, se sousedovou zahradou. A okolo Nás jsou všeho všudy tak maximálně sousedovy slepice a o 2 zahrady dál má soused králíkárnu. Takže si myslím, že tam se snad potkani vyskytovat nebudou. Jóó, kdybych měl králikárnu někde ve stodole, kde je plno slámy a sena, tak ta to asi hrozí, nebo někde venku, kde je poblíž nějaké takové skladiště sena, slámy.
S linem nemám problémy, slouží dobře. Tam jde hlavně o to, aby bylo natažené V CELKU ne po jednotlivých kotcích. Já to udělal tak, že jsem postavil konstrukci z trámů, poté jsem přivrtal podlahy a potom jsem si lino naměřil, vyřezal jsem místa, kde lino půjde přes trámky a poté v celku připevnil. Samozřejmě to nebylo úplně na milimetry přesné, ale u stěn mi vznikly minimální mezery max.8mm, takže tam kde vznikly tyhle mezery jsem to zadělal a zahladil silikonem aby netekla moč po stěnách dolů do jiných kotců. A když to budete mít takhle natažené, tak králíci se k linu nedostanou a tím pádem ho neokoušou, protože nemají přístup.

6.8.2015 13:03
Ondra94

XXX.XXX.199.48

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Taky nemám šikmé podlahy s odvodem moči. Mám lino. Navíc ve stodole, takže ani sluníčko tam nepálí a i přesto sucho. Dávám na noc hodně sena a králíci jak to vyhrabávají z jeslí ven, tak hodně trousí a mají pak hodně podestláno. Proto ani často nehážu hnůj. Spíš přidávám stelivo a až je toho fakt hodně, tak to vyberu. Ale pořád za předpokladu, že mají sucho a neválejí se v bobcích.

Zrovna nedávno jsem přivezl starou obrovskou králikárnu a renovuji. Vytrhal sem podlahy, přeletěl ocelákem a natírám vápnem. pak položím nové podlahy, udělám nové parádní dvířka, namontuju systém napájení a stěhuju samice :).

Takže vy krmíte jen senem? Ničím jiným?
Na tu králíkárnu dovezenou od někoho jiného pozor! Nikdy nevíte, co ten chovatel před Vámi v ní měl, myslím tím hlavně jaké nemoci se v ní můžou ukrývat, a to pak do sebe nový "obyvatelé" dostanou tu nemoc rychle, ani nevíte jak. Proto jsem nevolil rekonstrukci staré králíkárny, ale raději jsem postavil jinou :)
Ale zase Vy píšete, že jste vytrhal podlahy, přelítnete to ocelákem a natřete vápnem, tak to snad jako ochrana stačit bude :).

6.8.2015 13:17

Jj a taky ta králikárna 15 let stála bez využití.

nekrmím jen senem :)

ráno - dávám zelenou trávu, v zimě seno (ale zvažuji zkusit na zimu vyrobit siláž)

v poledne - vařené brambory smíchané s obilnými klíčky (jen samicím s mladýma a odstaveným kusům na výkrm... ostatním jen 2x do týdne na zpestření stravy). přes zimu jsem měl brambory silažované v bečkách. teď v těch hicech brambory nevařím, protože se to rychle kazí a musel bych je vařit každý den. místo toho dávám znovu trávu, nebo zeleninu ze zahrádky a podobně. sem tam brambor sirový. ale vždy jen spíš jako pamlsek. hlavní dlabanec dostávají večer.

večer - směs nahrubo namletého šrotu dle vlastního složení + seno. chovné samice a samci, případně samice s mladými do dvou týdnu jen šrot z černého ovsa + vitamíny. zbytek mám směs ječmen, oves, kukuřice, pšenice, vitamíny. časem snad pořídím granulovač a budu si to dělat do zásoby. ale nemají problém to žrát i sypké. Naučí se to rychle. Dávkuju 100g na hlavu.

12.8.2015 22:45
koco

XXX.XXX.107.4

Skusim polozit tu otazku...
nastudoval som konecne web kralikar.cz a tam napriklad ak sa krmi klasikou, tak klasika. napr jadro seno okopanina...no pri KKS (granule) uz spominaju, ze sa ma cisto krmit len KKS(granule) seno, pripadne miesto sena zelene a samozrejme voda...
No povacsine co som cital alebo aj chovatelia niektori osobne povedali davaju KKS (granule) plus miesaju do toho jadro jacmen, ovos atd a sem-tam nieco na spestrenie... ako k tomu pristupujete vy? tiez to rozne kombinujete alebo ak pouzivate KKS granule tak k nim uz len seno a voda a konec? samozrejme sem tam nieco na spestrenie ohryz v malom mnozstve...

13.8.2015 06:56
verka1

XXX.XXX.199.239

Co to mas za otazky. Milion chovatelu = milion nazoru. To musi byt tvuj chov. Jak nakrmis, tak porostou.

13.8.2015 07:00
koco

XXX.XXX.107.4

verka1 napsal(a):
Co to mas za otazky. Milion chovatelu = milion nazoru. To musi byt tvuj chov. Jak nakrmis, tak porostou.

Myslim si ze otazky su v pohode ale vdaka...

13.8.2015 07:33
kachna

XXX.XXX.188.76

koco napsal(a):

Taky máte na Slovensku to hezké úsloví "není hloupých otázek, jen hloupé odpovědi"?

Ale v zásadě má Věrka pravdu, jak si to uděláte, takové to máte a není jedna cesta k úspěchu (nebo neúspěchu)

Já bych začínala na kvalitní KKS (+seno+voda), prostě proto, že je to nejsnadnější cesta a postupně zkoušela, co které krmivo umí, třeba ve věku 4 až 10-12 týdnů, bych byla opatrná.
Také jde o to, čeho chcete dosáhnout, výstavní a masní se krmí jinak, s jiným cílem a rychlostí růstu.
A jestli chápu dobře, tak abych odpověděla přímo na váš dotaz - ano, já s úspěchem míchám granule bez kokcidiostatik s jadrným krmivem a znám více lidí, kterým to funguje. Ale když budu mít v chovu trávicí problémy, bude to první věc, kterou podrobím kritické analýze.

13.8.2015 07:36
koco

XXX.XXX.107.4

kachna napsal(a):
Taky máte na Slovensku to hezké úsloví "není hloupých otázek, jen hloupé odpovědi"?

Ale v zásadě má Věrka pravdu, jak si to uděláte, takové to máte a není jedna cesta k úspěchu (nebo neúspěchu)

Já bych začínala na kvalitní KKS (+seno+voda), prostě proto, že je to nejsnadnější cesta a postupně zkoušela, co které krmivo umí, třeba ve věku 4 až 10-12 týdnů, bych byla opatrná.
Také jde o to, čeho chcete dosáhnout, výstavní a masní se krmí jinak, s jiným cílem a rychlostí růstu.
A jestli chápu dobře, tak abych odpověděla přímo na váš dotaz - ano, já s úspěchem míchám granule bez kokcidiostatik s jadrným krmivem a znám více lidí, kterým to funguje. Ale když budu mít v chovu trávicí problémy, bude to první věc, kterou podrobím kritické analýze.

Dakujem ako tiez suhlasim s verkou milion=milion atd ale Vasa odpoved uz mi pride lepsia a cim viac takychto tym si viem spravit nejaky uceleny nazor z viacerych zdrojov, mne ide len o to, ze vzdy je lepsie milion nazorov ako 1-2 vycitane z knih internetu... vdaka.

13.8.2015 07:37
bronda

XXX.XXX.98.84

koco napsal(a):

Otázka je dle mého názoru zcela na místě. Na druhé straně byla ale na Fauně 100 x omílána. Já, osobně, krmím směsí granule (30%), oves, ječmen, slunečnice (cca 3%), Probiostan (špetka), seno, voda (+ přísady), ze zeleného pampelišky, topinamburová nať, občas větvičky na okus, občas v zimě mrkev. Kdysi na nemoderce uváděl jeden chovatel ve směsi i 10% pšenice, viděl jsem i ovesné vločky, nahý oves či sušenou mrkev. Funguje leccos, pokud si králíci na složení postupně zvyknou, pokud se respektují požadavky trávení odstavčat a mlaďochů a hlavně, což považuji za největší a nejčastější prohřešek chovatelů, pokud se správně stanoví dávky směsi. Přehnaná množství a krmení ad-libitum bývají mhohem častější příčinou potíží než samotné složení směsi.

Pro krmení jen granule, seno voda mluví jednoduchost, profi složení, rychlost výkrmu, odbytový zájem prodejců... Proti granulím pak cena, nedůvěra chovatelů ve složení, podezřelé složky a přísady (geneticky modifikovaná krmiva, konzervanty, ...) a našly by se i další důvody.

Je na každém chovateli, aby zvolil cestu, která mu vyhovuje, které věří a která mu přináší vyhovující výsledky. Co chovatel, to názor, to osobní zkušenosti. Najdou se extrémy na jednu i na druhou stranu i zlatý střed. Materiálu v diskuzích máte "neurekom". Je to na Vás. Načerpat informace, rozhodnout se, vyzkoušet a vyhodnotit.
Ať se daří!

13.8.2015 09:10
kachna

XXX.XXX.188.76

bronda napsal(a):
Otázka je dle mého názoru zcela na místě. Na druhé straně byla ale na Fauně 100 x omílána. Já, osobně, krmím směsí granule (30%), oves, ječmen, slunečnice (cca 3%), Probiostan (špetka), seno, voda (+ přísady), ze zeleného pampelišky, topinamburová nať, občas větvičky na okus, občas v zimě mrkev. Kdysi na nemoderce uváděl jeden chovatel ve směsi i 10% pšenice, viděl jsem i ovesné vločky, nahý oves či sušenou mrkev. Funguje leccos, pokud si králíci na složení postupně zvyknou, pokud se respektují požadavky trávení odstavčat a mlaďochů a hlavně, což považuji za největší a nejčastější prohřešek chovatelů, pokud se správně stanoví dávky směsi. Přehnaná množství a krmení ad-libitum bývají mhohem častější příčinou potíží než samotné složení směsi.

Pro krmení jen granule, seno voda mluví jednoduchost, profi složení, rychlost výkrmu, odbytový zájem prodejců... Proti granulím pak cena, nedůvěra chovatelů ve složení, podezřelé složky a přísady (geneticky modifikovaná krmiva, konzervanty, ...) a našly by se i další důvody.

Je na každém chovateli, aby zvolil cestu, která mu vyhovuje, které věří a která mu přináší vyhovující výsledky. Co chovatel, to názor, to osobní zkušenosti. Najdou se extrémy na jednu i na druhou stranu i zlatý střed. Materiálu v diskuzích máte "neurekom". Je to na Vás. Načerpat informace, rozhodnout se, vyzkoušet a vyhodnotit.
Ať se daří!

určitě, já taky říkám, že bych na tom jenom začínala. Složení můžete ovlivnit výběrem značky.
Ono taky jde o to, jestli pšenici použijete jako významný zdroj nebo jen zpestření krmné dávky. Sušená mrkev je docela dost drahá, ale takové jablečné úsušky, to už je lepší.
Já jsem jednu dobu s mírnými změnami krmila směs podobnou směsi pro zakrslíky (obšlehla jsem složení) a byla jsem moc spokojená.
Alenesouhlasím úplně s tím, že podstatnější spíš je množství než složeníl, mám jinou zkušenost. Mně se třeba velmi neosvědčilo krmit pouze jedním druhem obilí, na směskách mi přijdou mnohem spokojenější a odolnější.

13.8.2015 09:34
bronda

XXX.XXX.98.84

kachna napsal(a):
určitě, já taky říkám, že bych na tom jenom začínala. Složení můžete ovlivnit výběrem značky.
Ono taky jde o to, jestli pšenici použijete jako významný zdroj nebo jen zpestření krmné dávky. Sušená mrkev je docela dost drahá, ale takové jablečné úsušky, to už je lepší.
Já jsem jednu dobu s mírnými změnami krmila směs podobnou směsi pro zakrslíky (obšlehla jsem složení) a byla jsem moc spokojená.
Alenesouhlasím úplně s tím, že podstatnější spíš je množství než složeníl, mám jinou zkušenost. Mně se třeba velmi neosvědčilo krmit pouze jedním druhem obilí, na směskách mi přijdou mnohem spokojenější a odolnější.

Sušenou mrkev jsem viděl v cenách za cca 2125/25kg. To je jistě dost, ale někdo tu kdysi psal, že přidává cca 5-10% do směsi. Je to cenově zhruba jako slunečnice, kterou do směsí dávám. Mrkev se dává nemocným koním. Jablečné úsušky jsem nikdy nehledal, ale podívám se jak to s nimi je.

Co se množství versus složení týče, nelze to brát do jednostranných extrémů. Mluvil jsem o směsi. K ovsu a ječmenu jsem používal granule Mifuma, Kelč, Hlučín a nyní Energys a výsledek byl srovnatelný. Rovněž tak někdo krmí jen ovsem, či jen ječmenem (dle věkové skupiny). Ne tak ale, když jsem přehnal množství. Pak byl výsledek fatální. Teď neřeším vůbec dobu výkrmu, či ekonomické náklady na dosažení jatečné váhy. Řeším pouze zdravotní důsledky a vliv složení (rozumného) a množství. Proto si dovolím s Vaším nesouhlasem nesouhlasit. Myslím si, že jestli složení z valné části ovlivní rychlost a kvalitu vývoje králíka, pak nesprávné dávkování to vše může zkazit přivoděním trávicích problémů, případně vedoucích k úhynu. Proto právě "dávkování" považuji v chovu za klíčový faktor a teprve až je tato věc jasná řešil bych nuance ve složení směsi.

13.8.2015 09:54

Také mám zkušenost, že nazáleží na složení, ale na množství krmné dávky.Pokud si králíci zvyknou a složení se jim nijak podstatně nemění, nemají problém, pokud dostanou správnou dávku.Znám dost lidí co krmí i jen pšenicí a přesto nemají s trávením u králíků problém.Dají prostě trochu pšenice, trávu, seno, králíci jsou na to zvyklí a nevadí jim to.Samozřejmě neřeší dobu výkrmu.Zkoušela jsem dávat granule Energys pro kojící samice samicím s mláďaty do 10 týdnů stáří mláďat u několika vrhů.Ostatní jsem krmila svojí směsí oves, ječmen, granule s Emanoxem, vojtěškové úsušky a slunečnice a ve váze nebyl rozdíl.Dostávali zhruba stejné množství.

18.8.2015 08:51

Jak říká můj soused, který úspěšně vystavuje králíky už desítky let, tak "králík hlady ještě nezdechnul."....tím je myšleno, že je lepší dávat obilovin a granulím raději míň, než víc.

co se týče granulí, u mě jednoznačně mluví proti cena. Když se podívám, že cena granulí se pohybuje kolem 10, - za kilo a to v sobě neobsahují 100% obilovin, ale mraky sena a popela, tak oproti vlastní směsi vyrobené doma jsem na třetině.

Taky záleží, jestli máte doma dvě samice a chodíte s nimi za samcem k sousedovi, nebo máte 15 samic,4 samce a ročně 300 mladých. To pak už citelně poznáte, jestli necháte 13 tisíc v obilovinách nebo 34 tisíc v granulích :) A kde máte seno....

Ale zase jsme u toho, že každý má svůj systém. Já si tedy dělám vlastní směsku z hrubě šrotovaných obilovin zvlhčenou syrovátkou z kozího mléka a někdy i kopřivami. Králíkům na výkrm přidávám na oběd vařené okopaniny. a když je tak dostávají všichni ráno čerstvou zelenou trávu. Časově náročný systém krmení, ale prozatím mě to baví, tak není co řešit :).

18.8.2015 11:49
verka1

XXX.XXX.210.190

Jenže za těch 300 mladých, dostanete odhadem 70 tisíc, tudíž granule se zaplatí a ještě z těch 70 tisíc, vám odhadem 25 - 30 tisíc zůstane zisk. Nehledě na rychlost výkrmu.

18.8.2015 12:47

To máte pravdu. nicméně, prozatím mě míchání vlastních směsí moc baví a když pominu to vojtěškové seno, tak moje směs má ty samé hodnoty. a když si na sypkou směs navykli, tak ji pěkně baští :P Navíc taková směs má kouzlo v tom, že mohu dle potřeby přimíchávat další přísady (vitamíny, minerály, léky) aniž bych nějak výrazně změnil stravovací návyky.

Tím chci jen říct, že neodsuzuji granule jako takové, ale jen mám ještě energii na to, abych dělal vše složitěji :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík