Mannu

XXX.XXX.25.50
Dobrý den, zajímalo by mě co musím udělat předtím, než sám mohu odchovat králíky s PP
1.Registrace u svazu - Který je nejlepší jsem z Bakova n/Jiz. ?
2. Nákup kvalitních zvířat s PP-tetovaný ( musí být oceněný na výstavě, aby mohli mít mládata s PP?)
3.registrují se všechna mláďata z vrhu ? kolik stojí návštěva registrátora u nás ?
moc děkuji komuloliv kdo mi na mé otázky odpoví :).
Ad1) svaz je jen jeden v ČR. a to Český svaz chovatelů (drobného zvířectva). www.cschdz.eu
Má své místní pobočky - místní neboli základní organizace. Ty jsou všude jiné. Vyberte si tu, kde vám bude mezi lidmi dobře a spolek bude vyvíjet činnost (pořádat výstavy, společné výlety na výstavy, apod.). To z důvodu, že (můj názor), pokud si všude řeknou že nebudou nic dělat a podpoří pouze akce v okolí, tak ty akce pak nebudou nikde. Někdo ty výstavy dělat musí a nečekat co druzí. Na uvedeném webu jsou odkazy na jednotlivé ZO co mají web, nejde o všechny. Jinak jsou tam odkazy na okresy chovatelské (vyšší levl), kde vám mohou říct přímo i ty ZO, které nejsou online.
ad2) Ano, musí být ocenění oba rodiče minimálně 93,0b.
ad3) registrujete kolik chcete, maximálně 8ks. Návštěva tetovatele? Záleží jak funguje vaše ZO. Pokud ji máte v místě bydliště či blízko, tak většinou kafe/ pivo a chovatelské pokec. Pokud si najdete kamarády 60km od bydliště (či se odstěhujete), lze řešit "vypůjčením" si tetovatele z jiné (bližší) ZO či holt domluvou s vaším tetovatelem. je to vše na osobní domluvě.
jery
napsal(a):
Kdepak jsi četl, že musí mít oba rodiče minimálně 93 bodů?
No Jirko, jak tě znám, rýpeš jen když máš pravdu či je tam chyba. Tak jsem si vzorník po čase otevřel na začátku a je tam, že musí mít minimálně klasifikaci dobře. Tedy 89-92,5b. Nevím proč, ale byl sem přesvědčen že musí být klasifikováni minimálně velmi dobře, což je od 93,0b. No a žena nechává pozdravovat, že pod 93 by to zařadila do kategorie dobrej oběd
Uživatel s deaktivovaným účtem

chovatelpodluzi
napsal(a):
No Jirko, jak tě znám, rýpeš jen když máš pravdu či je tam chyba. Tak jsem si vzorník po čase otevřel na začátku a je tam, že musí mít minimálně klasifikaci dobře. Tedy 89-92,5b. Nevím proč, ale byl sem přesvědčen že musí být klasifikováni minimálně velmi dobře, což je od 93,0b. No a žena nechává pozdravovat, že pod 93 by to zařadila do kategorie dobrej oběd
To jste mně připomněl pana Mikoláška.Když za ním přišli s králíkem, co měl spoustu vad, že je to tak na výluku.On nedával výluky rád a tak jim řekl: "Dejte mu 89b.oni si ho vyřadí sami".
Dobrý den,
když jsem začínal s chovem NOS, tak jsem dostal také info, že chovný pár musí mít 93 a více bodů. to je pravda pouze u jedinců s tetováním P -Plemenný chov. Jinak je možné uchovnit kusy od 89 bodů jak je psáno výše. Pokud chcete své odchované mladé dále vystavovat, tak samozřejmě je větší šance pěkných potomků od rodičů s vyšším oceněním. přípuštěním páru a oceněním 89 asi přílišnou kvalitu nevytvoříte ( i proto je většina chovatelů vyřazuje), ale zrovna tak ani chovný pár s oceněním 94-95bodů není zárukou 100% úspěšnosti. dle ocenění se pochopitelně odvíjí i cena při pořízení.
Základem je vstup do svazu chovatelů, bez toho Vám nikdo neotetuje. pak si pořídíte chovný pár a po přípuštění vypíšete Připouštěcí list, po vržení mladých do přípouštěcího listu doplníte počet, pohlaví a datum narození a předáte s kopií rodných listů chovného páru registrátorovi vaší Základní organizace. Ten zkontroluje data a vyplní rodné listy mladých a vše odešle okresnímu registrátorovi. Na okrese zkontrolují, zapíší a přidělí tet. čísla a odešlou zpět. Po obdržení papírů si domluvíte návštěvu tetovatele a ten Vám králíčky s vaší pomocí otetuje.
Pak hurá na výstavu ( pouze kusy otetované s rodokmenem a očkované) Vystavovat je možné mláďata stará 3-6měsíců a to skupiny 3kusů z jednoho vrhu, přičemž samci musí mít nižží číslo. nebo dospělé a to jedince, nebo skupinu 4 ks z vrhu, případně 2+2 ks z různých vrhů v témže roce nebo roce minulém. Vše je podrobně popsáno v pomínkách a lze dohledat na stránkách svazu, případně Vám po vstupu do organizace poradí místní registrátor.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zorzo2
napsal(a):
Dobrý den,
když jsem začínal s chovem NOS, tak jsem dostal také info, že chovný pár musí mít 93 a více bodů. to je pravda pouze u jedinců s tetováním P -Plemenný chov. Jinak je možné uchovnit kusy od 89 bodů jak je psáno výše. Pokud chcete své odchované mladé dále vystavovat, tak samozřejmě je větší šance pěkných potomků od rodičů s vyšším oceněním. přípuštěním páru a oceněním 89 asi přílišnou kvalitu nevytvoříte ( i proto je většina chovatelů vyřazuje), ale zrovna tak ani chovný pár s oceněním 94-95bodů není zárukou 100% úspěšnosti. dle ocenění se pochopitelně odvíjí i cena při pořízení.
Základem je vstup do svazu chovatelů, bez toho Vám nikdo neotetuje. pak si pořídíte chovný pár a po přípuštění vypíšete Připouštěcí list, po vržení mladých do přípouštěcího listu doplníte počet, pohlaví a datum narození a předáte s kopií rodných listů chovného páru registrátorovi vaší Základní organizace. Ten zkontroluje data a vyplní rodné listy mladých a vše odešle okresnímu registrátorovi. Na okrese zkontrolují, zapíší a přidělí tet. čísla a odešlou zpět. Po obdržení papírů si domluvíte návštěvu tetovatele a ten Vám králíčky s vaší pomocí otetuje.
Pak hurá na výstavu ( pouze kusy otetované s rodokmenem a očkované) Vystavovat je možné mláďata stará 3-6měsíců a to skupiny 3kusů z jednoho vrhu, přičemž samci musí mít nižží číslo. nebo dospělé a to jedince, nebo skupinu 4 ks z vrhu, případně 2+2 ks z různých vrhů v témže roce nebo roce minulém. Vše je podrobně popsáno v pomínkách a lze dohledat na stránkách svazu, případně Vám po vstupu do organizace poradí místní registrátor.
S tím P chovem a 93b. nemáte tak docela pravdu.
Plemenný chov musí splnit následující podmínky:
a) doporučení příslušného chovatelského klubu (pokud je pro dané plemeno ustaven) nebo OOK působící v místě členství v ČSCH. Chovatelský klub, příp. OOK garantuje kvalitu doporučovaného chovu, chovatelského zařízení, úplnost a přehlednost chovatelské dokumentace, dostatečnou chovatelskou praxi (nejméně pětiletou).
b) Vystavit na určených výstavách (CVMK a CV) dvě čtyřčlenné kolekce dospělých králíků (na CVMK i mláďata) jednoho plemene a barevného rázu. v obou vystavených kolekcích musí být zastoupeno obojí pohlaví. V případě konání EV v roce uznávání, jsou v úvahu vzaty i výsledky dosažené na EV.
c) započítáváno bude 6 nejlépe oceněných zvířat, jejich ocenění musí dosáhnout průměru plemene + 0,3 bodu (ve srovnání průměru králíků ostatních vystavovatelů, minimálně klasifikace VD), pokud vystavuje pouze uchazeč (i) je minimem 94 bodů.
Petra.R.

XXX.XXX.152.172
Zdravím, částečně odpovím na původní dotaz. Co se týká ZO, tak přímo v Bakově je obnovena její činnost - vede to tam pan Cach: Petr Cach, tel. : 728 360 237. Ve dnech 29. a 30. srpna 2015 mají výstavu, tak tam zkuste dorazit. "V sobotu dopoledne proběhne posuzování zvířat a pro veřejnost bude výstava otevřena od cca 14.00 do 18.00 hodin a v neděli od 8.00 do 15.00 hodin." (čerpáno z: http://www.bakovnj.cz/).