Nemám moc zkušeností, potřebuji poradit. Má samice na fotce mixomatózu? Děkuji moc.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ano.
Ještě se zeptám...vyskytlo se to u samce stáří cca 3,5 roku, nemám s tím zkušenost, takže jsem nevěděla...přežil, má vše zahojeno, normálně žere, pije..jako by u něj nikdy nic nebylo. Toto na fotce je samice, kterou jsme v neděli zabili. Je ten samec dále nositel, nebo když ho naočkuji bude v pořádku? Asi se budete chytyt za hlavu, ale ten samec je pro děti srdeční záležitost a je mi ho moc líto..

keria
napsal(a):
Ještě se zeptám...vyskytlo se to u samce stáří cca 3,5 roku, nemám s tím zkušenost, takže jsem nevěděla...přežil, má vše zahojeno, normálně žere, pije..jako by u něj nikdy nic nebylo. Toto na fotce je samice, kterou jsme v neděli zabili. Je ten samec dále nositel, nebo když ho naočkuji bude v pořádku? Asi se budete chytyt za hlavu, ale ten samec je pro děti srdeční záležitost a je mi ho moc líto..
Samec nejen že není nositel, ale je i imunní, takže očkovat ho nemusíte.

keria
napsal(a):
Mně bylo řečeno, že to v sobě má a že pokud přiletí komár, píchne ho a pak sedne na králíka ve vedlejším kotci, tak ho nakazí...Navíc někteří říkali, že po prodělání této nemoci bude neplodný..prosím o radu. Díky moc.
Blbost. Je to stejný blbost, jak byste se po chřipce bála už nadosmrti chodit mezi lidi, že je nakazíte. Trvalé nosičství umí některé nemoci, ano, ale ne všechny, a myxomatóza mezi takové nemoci nepatří.
Králík-samec ale může být i několik měsíců neplodný. Nějaká doba neplodnost je záležitost každé nemoci doprovázené horečkou no a pak záleží, jestli byly myxomatózou postiženy i varlata, to se pak hojí déle.
Znamemu tiez chytilo rocneho samca chcel ho zabyt tak som ho prehovoril dal do karanteny chodil som ho krmit odmietal klasiku len same fajnoty granule vitaminy a vylizal sa z toho uz som mu ho neockoval az pol roku po chorobe teraz je kabrnak co skok to mlade a pocetne aj pekne kusy uz mi ho tolko krat zaplatil od vdaky slivovicka ako mena neviem ze by bol nosicom alebo neplodny trosku ma okolo oka ako jazvy take nieco ale inak OK.

keria
napsal(a):
Díky moc. Počkám
Nečekat očkovat.Králíci co už jsou nakažení, těm nepomůžete, ti co mají imunitu si ji jen posílí a ti co ji nemají a nejsou nakažení si ji vytvoří a nenakazí se vám.Očkovat monovalemúntní vakcínou.
Samice na fotce Myxomatozu má. ale pak píšete o samci který je zhojený (kdy tím prošel?). Mohla to chytit samice od něho? a nepostupuje celým chovem a nakažených kusů bude více.
I veterináři se v otázce přeživších nemohou shodnout, Jedni tvrdí, že vyléčená zvířata mají následnou imunitu, a druzí že jsou přenašeči. Já osobně se snažím předcházet vakcinací cca v dubnu-květnu dle počasí. pokud by se vyskytlo onemocnění ( již 5 rokem nic?!) tak bych kusy vyřadil z chovu.! Riziko přenosu v rámci chovu je veliké a případné důsledky při obeslání výstavy takovýmto kusem raději ani nedomýšlím.

Zorzo2
napsal(a):
Samice na fotce Myxomatozu má. ale pak píšete o samci který je zhojený (kdy tím prošel?). Mohla to chytit samice od něho? a nepostupuje celým chovem a nakažených kusů bude více.
I veterináři se v otázce přeživších nemohou shodnout, Jedni tvrdí, že vyléčená zvířata mají následnou imunitu, a druzí že jsou přenašeči. Já osobně se snažím předcházet vakcinací cca v dubnu-květnu dle počasí. pokud by se vyskytlo onemocnění ( již 5 rokem nic?!) tak bych kusy vyřadil z chovu.! Riziko přenosu v rámci chovu je veliké a případné důsledky při obeslání výstavy takovýmto kusem raději ani nedomýšlím.
Vyléčený králík přenašečem není. Prostě není. Je to dané druhem viru, který způsobuje danou nemoc, každý se chová v organismu specifickým způsobem. Možnosti trvalého nosičství jsou v zásadě dvě: buď se jedná o retrovirus, který se zapíše do genomu hostitele, nebo se virus schová v buňkách nervového systému, kde je chráněný před imunitou hostitele, to dělají herpesviry.
Jenže virus myxomatózy je poxvirus, tzn. je to v podstatě virus neštovic. Příbuzný virům neštovic jiných druhů živočichů, tedy i lidských neštovic, ale neštovic pravých.
Odtud asi pochází ten nápad s trvalým nosičstvím. Ono totiž plané neštovice jsou způsobené herpesvirem a ano, člověk nakažený planými neštovicemi je doživotním nosičem viru. Holt nejsou neštovice jako neštovice.
Krásně vysvětleno, ale já se s Vámi nepřu. Jen jsme konstatoval, jak to podávají i veterináři. je to můj názor a postoj. Já bych prostě nakaženého králíka raději z chovu vyřadil. Ponecháním králíka na léčení (může trvat měsíc i déle) dle mého názoru riskuji přenos na další kusy v chovu svém i chovů v blízkém okolí. Pomatuji si jak se v 70-80 letech každý snažil utajit nákazu a následně vypukly epidemie v celém kraji.
Dle dostupných informací je králičí myxomatoza na lidi nepřenosná, tudíž není problém zabít, stáhnout a zkonzumavat!. Ptám se kdo z nás to udělá když vidíte jedince kterému teče z nosu a z očí a je samý bolák ?! Já osobně moc chuť nemám!

Zorzo2
napsal(a):
Krásně vysvětleno, ale já se s Vámi nepřu. Jen jsme konstatoval, jak to podávají i veterináři. je to můj názor a postoj. Já bych prostě nakaženého králíka raději z chovu vyřadil. Ponecháním králíka na léčení (může trvat měsíc i déle) dle mého názoru riskuji přenos na další kusy v chovu svém i chovů v blízkém okolí. Pomatuji si jak se v 70-80 letech každý snažil utajit nákazu a následně vypukly epidemie v celém kraji.
Dle dostupných informací je králičí myxomatoza na lidi nepřenosná, tudíž není problém zabít, stáhnout a zkonzumavat!. Ptám se kdo z nás to udělá když vidíte jedince kterému teče z nosu a z očí a je samý bolák ?! Já osobně moc chuť nemám!
To je pravda, ale když už se králíkárnou myxomatóza přežene, nechat uzdravené kusy do dalšího chovu je naopak super z hlediska selekce. Ono přesně takhle to totiž bylo s králíkama v austrálii. Nejdřív měla myxomatóza přes 90% úmrtnost, ale jak se dále množili jen králíci, kteří přežili, přenesli na své potomstvo odolnost proti nemoci.
napsal(a):
To je pravda, ale když už se králíkárnou myxomatóza přežene, nechat uzdravené kusy do dalšího chovu je naopak super z hlediska selekce. Ono přesně takhle to totiž bylo s králíkama v austrálii. Nejdřív měla myxomatóza přes 90% úmrtnost, ale jak se dále množili jen králíci, kteří přežili, přenesli na své potomstvo odolnost proti nemoci.
Z praxe vím, že to málo chovatelů vydrží se dívat na trpící a umírající kusy a postupně je někde zahrabávat, neboť úmrtnost je skutečně vysoká. Co vím tak lék žádný není, takže není ani vyléčený králík, pouze králík který nemoc přechodil a přežil. Znám i případy, kdy taková epidemie chovatele rozhodila natolik, že chov na 2-3 roky přerušil, nebo zcela ukončil.
Srovnání našich domácích chovů s populací divoce žijících králíků v austrálii je přeci jen zvláštní.Osobně bych na této informaci kvalitu a imunitu svého chovu nestavěl.

Zorzo2
napsal(a):
Z praxe vím, že to málo chovatelů vydrží se dívat na trpící a umírající kusy a postupně je někde zahrabávat, neboť úmrtnost je skutečně vysoká. Co vím tak lék žádný není, takže není ani vyléčený králík, pouze králík který nemoc přechodil a přežil. Znám i případy, kdy taková epidemie chovatele rozhodila natolik, že chov na 2-3 roky přerušil, nebo zcela ukončil.
Srovnání našich domácích chovů s populací divoce žijících králíků v austrálii je přeci jen zvláštní.Osobně bych na této informaci kvalitu a imunitu svého chovu nestavěl.
Králík jako králík. A vyléčený králík samozřejmě existuje - pokud králík na myxomatózu či přidružené infekce (často druhotně pasteurella) neuhyne, tak se vyléčí a je to.
Samozřejmě, těžce nemocného králíka je lepší utratit, než ho nechat trápit. Ale pokud už se to stalo, že se myxomatóza prohnala neočkovanou králíkárnou a něco přežilo, je prostě pitomost takové uzdravené kusy likvidovat. Jsou vyléčení, nejsou žádnými nosiči nemoci a dokonce jsou po nějakou dobu i imunní k dalšímu kolu. A to, že přežili, je důkazem toho, že jsou nositeli jisté odolnosti vůči nákaze, kterou jsou schopní předat potomstvu.