Odstav a úhyn mláďat

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.12.2015 10:13
lukina321

XXX.XXX.255.34

Dobrý den, omlouvám se že otravuji, ale chtěl bych radu, kde dělám chybu. Vždy před odstavem nebo v době odstavu a po odstavu mladých, my velká část vrhu pojde. Králik má vždy průjem, tudíž sedí někde stranou, ani nežere a do 2 až 3 dnů je po něm..
Mohu se prosím zeptat, proč? Kde dělám chybu?
Děkuji moc...

9.12.2015 10:24
rapotacka11

XXX.XXX.32.34

Kdy probíhá odstav, co žerou ?

9.12.2015 10:33
lukina321

XXX.XXX.255.34

Odstav většinou 6.-8. týden, ale ted mám případ, kdy jsou ještě u samice a už jeden má příznaky že dlouho nevydrží... Seno, oves a ovesné vločky, semtam śi zakousnou řípu nebo mrkev a samozřejmě vodu.. později míchám oves a ječmen a pak už jen ječmen...
Je to téměř u každého vrhu a skoro u každé samice...
Děkuji.

9.12.2015 10:42
horal

XXX.XXX.58.226

Jsou pravděpodobně překrmené jádrem. Samice má před odstavem nedostatek mléka a tak se králičata pouští do jádra, po odstavu možná děláte chybu v tom že jim to jádro neuberete a ony se ho nacpou. K tomu větší příjem vody, trochu suchého pečiva a už to v nich žbluňká. Já přesto že si to hlídám tak si mi to občas také stane. Je to tím že silnější se déle udrží u krýtka a víc se nacpe. Řeším to dietou a to tak že dostanou jenom seno a trošku ovsa a pokud se to projeví jenom u některých tak je izoluju kde jsou pár dní jenom na seně. Nedávám žádné léčivo. Je potřeba aby se jim rozpohybovali střeva tak musí do sebe dostat vlákninu. Buď je dám na rošt anebo těch pár dní čistím kotec každý den. Po týdnu by měli být v pořádku a může se podávat jádro. Z počátku jenom oves a pak postupně i ostatní jádro. Tohle je ale u zdravich samic a jak tak čtu vaše příspěvky tak vám pořád něco umírá, proto si myslím že máte špatný chovný materiál a jedná se o jaterní kokcidiózu, která se přenáší i na potomstvo. Poznáte to po zabití králika na játrech, obevují se tam bílé vápnikaté bouličky.

9.12.2015 12:05
ančovička1

XXX.XXX.222.190

Nemyslím si, že by králíci byli překrmeni obilím, já králíčky odstavuji asi ve 3 měsících, krmím ječmen smíchaný s pšenicí, nikdy žádné zažívací potíže ani po odstavu! a to mladé krmím třikrát denně! to, že vám nežerou a mají průjem je klasická kokcidioza! při dobré prevenci, přeléčení všech chovných králíků, kteří jsou nositeli nákazy trusem, budete mít ztráty mladých stále..nalistujte si vlákno, jak na kokcidiozu, je tu toho spoustu!..nebo začneme znovu?

9.12.2015 12:36
lukina321

XXX.XXX.255.34

Nemají pilku ani jiné příznaky kokci... Jen průjem.. Chovné kusy jsou přeléčené proti kokci. a při zabíjení králíků mají 3 nebo 2 malinké bílé flíčky na játrech a to třeba 2ks s 15 zabíjených. Jednou třeba zabíjím 8 a nemá to ani jeden a pak 8 a má to třeba 1 nebo 2ks..
Tak já nwm co s tím.
Pečivo tak malým nedávám vůbec..

9.12.2015 13:44
dury

XXX.XXX.246.71

Dle mého se může jednat o kokcidiózu střevní, ne jaterní. Nebo to může být enterokolitida tzv. "žbluňkavka". Při té není na králíkovi vidět, že by měl průjem, ale má břicho jako soudek. Mě se toto jednou vyskytlo a tak jsem králíka volně pustil. Druhý den ráno jsem našel kupu rosolu místo trusu, ale králík se z toho dostal. Sděluji pouze svou zkušenost a netvrdím, že je to názor stoprocentně správný. Možná co chovatel, to jiné zkušenosti.

9.12.2015 18:59
borax

XXX.XXX.91.21

Když jde z králíka hlen-rosol...Tak to je konec.
Myslím, že je to nesprávnou skladbou jádra ( množstvím ).
Taky jsem s tím bojoval.
Dal jsem na radu z tohoto fora a letos na žbluňkavku neuhynul ani kus.

Lukine uberte jádra a bude vše o.k.

9.12.2015 23:03
kykola

XXX.XXX.211.69

Jestli se můžu přidat mám podobný problém žblunkavku krmím granule a ovesné vločky po odstavu nevím jestli není lepší 2 díly ovsa a 1 díl ječmene plus granule nebo něco z uvedeného vynechat moc děkuji za rady je možno uvést gramy váhu mám moc děkuji.

10.12.2015 08:10
borax

XXX.XXX.91.21

Po odstavu směsku nedělám.
Krmim jen granule.Mimoto krmit vločkami kdy kilo stoji kolem 18 kč je hloupost.
Denni dávka je 30 gramu na kilo hmotnosti.
A sena co hrdlo ráčí

10.12.2015 09:23
lukina321

XXX.XXX.255.34

Tak do rána bylo po něm,...

10.12.2015 11:49
kykola

XXX.XXX.211.69

U nás v lípě mají vločky za 13 kg takže dáváte jen granule a seno po odstavu a jádro začínáte přidávat kdy takže na 3 králíky v kotci cca 90 g granulí plus seno moc děkuji.

10.12.2015 11:50
kykola

XXX.XXX.211.69

U nás v lípě mají vločky za 13 kg takže dáváte jen granule a seno po odstavu a jádro začínáte přidávat kdy takže na 3 králíky v kotci cca 90 g granulí plus seno moc děkuji.

10.12.2015 12:51
rabbit

XXX.XXX.60.28

30g x váha kralíka x počet kusů.

10.12.2015 14:37
borax

XXX.XXX.53.240

Kykolo poslal jsem Vám soukr.zprávu.

10.12.2015 16:34
dury

XXX.XXX.246.71

Nevím, co zde všichni vymýšlíte za krmné dávky po odstavu. Po odstavu krmím úplně stejně jak byli králíci zvyklí před odstavem. On jim stačí stres tem, že je umístíte bez matky a k tomu ještě začnete krmit jinak než tím jak jsou zvyklí. Úhyny nemám žádné a ten výše mnou uváděný případ se nestal u králíka po odstavu, ale po výstavě.

10.12.2015 19:28
rabbit

XXX.XXX.11.92

Když začnou chcípat tak je většinou špatné složení krmiva. Samozřejmě že pokud máte "vychytané" složení a množství krmné dávky tak nic měnit nemusíte.

11.12.2015 01:26
kykola

XXX.XXX.211.69

DURY VYMYŠLIM JEN TO ŽE KRMIM STEJNĚ PO ODSTAVU A MÁM ŮHYNY NIC VÍC JE TO TĚŽKÉ POCHOPIT.

11.12.2015 01:27
kykola

XXX.XXX.211.69

BORAX DĚKUJI ALE ZPRÁVA NEPŘIŠLA PETR ALE DĚKUJI ZA OCHOTU POMOC.

mi013068

13.12.2015 14:25
mi013068

XXX.XXX.155.246

Proc krmite ovesnymi vlockami a ne ovsem ktery je nekolikanasobne levnejsi.

14.12.2015 11:34
čada

XXX.XXX.96.254

Tak se musím zapojit i do téhle diskuse s ne moc dobrou zkušeností, co se mi nikdy nestalo, až teď. Králíčci jsou ještě u samice, měla jich 9, staří jsou víc jak měsíc. Pořád byli dobří, až teď vždycky ráno jsem našla jednoho, nebo dva tuhé. Další den totéž.
Tak jsem přemýšlela, jak je to možné, když jsou ještě u samice a hlavně jak to zastavit. Moc dobře mi z toho nebylo, to se mi za celou dobu nestalo. Už jsem na to asi přišla - je to kombinace víc faktorů. Myslím, že samice tím jak jich měla hodně, tak už neměla moc mléko. Což určitě má vliv na imunitu. Králíčci se nažrali hodně zrna a jedli málo sena. Všimla jsem si, že seno moc neberou. Várka sena nebyla pro ně asi dost chutná. Tak mi manžel nanosil novou várku, kterou daleko líp berou. Vysadila jsem mladým zrno, samici krmím odděleně a pak ji vracím zpátky k mladým. Zůstali 3, nevím, jestli to přežijí.
Beru to jako zkušenost, že i když si myslíme, že máme všechno vychytané, tohle se nám nemůže stát a podobně, tak prostě uděláme buď nějakou chybu v krmení, nebo díky víc činitelům prostě máme i trochu smůlu. Hlavně je potřeba si to zapamatovat a příště se tomu vyvarovat. Takže lukina 321 možná dělá chybu kterou si neuvědomuje stále dokola a to je právě ten problém.

14.12.2015 13:00
horal

XXX.XXX.58.226

Čada, jste názorný příklad kdy dokáže chovatel sám vydedukovat příčinu úhynu králičat a uznala jste vlastní chybu. Nechtěně, vlastně v dobré víře že jim přilepšujete se stal pravý opak.
Mnoho lidí na iFauně by se okamžitě dotazovalo, co se to vlastně stalo? Co že to mají za nemoc nbo kdo to udělal? Přitom čekají odpověď také v tom smyslu že za to může někdo jiný. Když se doví že si to způsobil sám tak tomu nechce věřit, vždyť se o ně stará jak jen to jde. Málokdo si přizná že udělal chybu, ale jsme lidi a chyby děláme. Ja je také občas udělám i opakovaně, vždyť nikdo neni neomylný. Tím člověk nybývá zkušenosti a snaží se podobných chyb vyvarovat.

plom

14.12.2015 16:45
plom

XXX.XXX.14.122

Také se mi to v začátcích chovu stalo. Ze 2 vrhů bylo 20 mladých a o 12 jsem přišel. A nakonec i o obě samice. Prvotním příznakem byly zježené chlupy, pak přestali žrát a nakonec se i pohybovat. Smrt se dostavila do druhého dne. U mne to bylo tím, že jsem prostě překrmoval ječmenem. Po této zkušenosti jsem část ječmene nahradil ovsem a granulemi a hlavně omezil krmnou dávku. Dávám méně zrna a seno se snažím neustále doplňovat, ať je stále. Když vidím, že králík seno nežere, vynechám při jednom krmení zrno a nechám mu jen seno.

14.12.2015 21:02
lukina321

XXX.XXX.255.34

Tak asi máte pravdu, bude to v tom obilí.. Díky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík