Dobrý den chtěla bych se s vámi poradit.Ve čtvrtek před dvanácti dny jsem nechala naočkovat 18 králíků na mor.V králikárně mám ještě 30 očkovaných v srpnu tou samou vakcínou tudíž by měli být chráněni do února.V úterý po očkování pošel první ale očkovaný v srpnu v té době stáří přesně 10 týdnů, ve čtvrtek 3 dva očkovaní ted jeden v srpnu, v sobotu dva očkovaní ted a jedna chovná samice očkovaná v srpnu, v neděli dva očkovaní ted a jedno mládě 3týdení ve vedlejší králikárně vzdálené asi 50 metrů, včera jeden očkovaný ted a to asi nejsem u konce.Z těch 18 bylo 5 přeočkovávaných stáři třičtvrtě roku asi jim drží ještě předešlé očkování od bývalých majitelů jsou zatím ok všichni ostatní jsou očkovaní poprvé starší 3 měsíců v dobré kondici chovám 4 roky tak už ledaco poznám.Po konzultaci s vet.je to mor zřejmě špatná vakcína, volal do firmy kde to vyrábí tam mu řekli že to není možné že jsme museli očkovat v době nákazy(žádná tu není).Zaráží mě že i kdyby tu ta nákaza byla tak by neměl pojít králík očkovaný v srpnu a s ním další dva očkovaní v tom samém období.Postup očkování jsme dodrželi včetně výměny jehel.V srpnu naočkováno70 králíků tou samou samostatnou vakcinou bez problému.Nevím jak dál mám počkat až se to přežene nebo můžu začít s dezinfekcí kotců už ted?Je účinné savo nebo ne, chci vyvápnit kotce ale musím postupně protože ty zbylé nemám kam dát tak at se netočím v kruhu teda doufám že mi něco zbyde když řádně očkuji ale nevím kdy můžu dát králíka po vyvápnění do kotce.Prosím o rady i případné zkušenosti s tímto problémem.Zajímá mě kde je chyba ale nemůžu se ničeho dopátrat.V únoru budu zase očkovat a už ted se mi ježí vlasy ale zase bez očkování pokapou časem taky.Takže babo rad.
Uživatel s deaktivovaným účtem

petullicek
napsal(a):
Dobrý den chtěla bych se s vámi poradit.Ve čtvrtek před dvanácti dny jsem nechala naočkovat 18 králíků na mor.V králikárně mám ještě 30 očkovaných v srpnu tou samou vakcínou tudíž by měli být chráněni do února.V úterý po očkování pošel první ale očkovaný v srpnu v té době stáří přesně 10 týdnů, ve čtvrtek 3 dva očkovaní ted jeden v srpnu, v sobotu dva očkovaní ted a jedna chovná samice očkovaná v srpnu, v neděli dva očkovaní ted a jedno mládě 3týdení ve vedlejší králikárně vzdálené asi 50 metrů, včera jeden očkovaný ted a to asi nejsem u konce.Z těch 18 bylo 5 přeočkovávaných stáři třičtvrtě roku asi jim drží ještě předešlé očkování od bývalých majitelů jsou zatím ok všichni ostatní jsou očkovaní poprvé starší 3 měsíců v dobré kondici chovám 4 roky tak už ledaco poznám.Po konzultaci s vet.je to mor zřejmě špatná vakcína, volal do firmy kde to vyrábí tam mu řekli že to není možné že jsme museli očkovat v době nákazy(žádná tu není).Zaráží mě že i kdyby tu ta nákaza byla tak by neměl pojít králík očkovaný v srpnu a s ním další dva očkovaní v tom samém období.Postup očkování jsme dodrželi včetně výměny jehel.V srpnu naočkováno70 králíků tou samou samostatnou vakcinou bez problému.Nevím jak dál mám počkat až se to přežene nebo můžu začít s dezinfekcí kotců už ted?Je účinné savo nebo ne, chci vyvápnit kotce ale musím postupně protože ty zbylé nemám kam dát tak at se netočím v kruhu teda doufám že mi něco zbyde když řádně očkuji ale nevím kdy můžu dát králíka po vyvápnění do kotce.Prosím o rady i případné zkušenosti s tímto problémem.Zajímá mě kde je chyba ale nemůžu se ničeho dopátrat.V únoru budu zase očkovat a už ted se mi ježí vlasy ale zase bez očkování pokapou časem taky.Takže babo rad.
A nějaká pitva? Proč si myslíte, že je to mor?

petullicek
napsal(a):
Mám dva na mrazáku bohužel do konce roku mi je už neodpitvají, morje to proto že králíci do pslední chvíle žerou běhají po kotci a za pár hodin je po nich, u poloviny z nich krev u nosu žádný prujem ani nafouknutí.
Jenže bohužel tohle není žádný příznak specifický pro mor... takových nemocí je více.

Náhlý úhyn umí opravdu hodně nemocí.. a že mají králíci krev u nosu celkem nic neznamená, v podstatě všechny choroby, které umí otravu krve, umí i krev u nosu...

Můžete se dívat třeba i na pasteurelózu - některé patogenní kmeny umí přesně tohle - nebo pseudotuberkulózu nebo pár dalších. V podstatě jediné, co odlišuje mor od těchto chorob co se hrubých klinických příznaků týče (náhlý úhyn) je to, že mor umí hromadné úhyny (všechny kusy v králíkárně) a tyhle ostatní nikoliv.

Asi jediné, co můžeme vyloučit, je přehřátí :D Všechno ostatní je bez pitvy fakt spekulace.
Která choroba tak rychle a v takovém počtu za týden bez příznaku zabíjí a za poledních 6 dní pouze čerstvě a poprvé naočkované králíky, poslední co mi uhymula ta chovmá samice očkovaná v srpnu tak tu jsem našla v sobotu ráno, v pátek sem se tam bohužel nedostala takže poslední krmení dostala ve čtvrtek a když sem ji našla neměla ani dojezenou mrkev co jsem ji hodila podotykam že to byla nejžravější samice dvouletá v chovu jak mě viděla začala mlátit vším co potkala dokud nedostala nažrat.A já jsem ji v ten čvrtek pohladila asi pohlazení smrti.
Moje teorie je že ti tři mrtví očkovaní v srpnu jsou dva 10 týdenní tedy přesně 9 týdnů a 5 dní možná ty dva dny sehráli roli a měli se ještě přeočkovat a ta samice v době očkování měla pod sebou 14 denní mladé a k tomu ty horka nemusela ta vakcína zafungovat a tím pádem to odneslyJinak mám vše naočkováno takže proto ten úhyn není tak velký asi jim ty vakcíny zaplat pánbuh drží.
Jsem o tom moru přesvědčena právě pro ten hromadný úhyn a specifickou skupinu mrtvích.Z prvně naočkovaných mi zůstalo pět mládat ve dvou kotcích, právě u nich to ted jede v jednom je s nimi ještě jejich matka očkovaná v srpnu zatím je ok. jsem zvědavá jestli se nějaké dožije imunity na mor ta nastává po 14 dnech po očkování což je na štědrý den.

Mno... která choroba? Vždyť jsem jich vám pár vypsala. Ještě třeba listerióza. Červenka. Tyzzerova choroba možná taky.
Jestli vám uhynulo tři týdny staré mládě, morem to určitě nebude. Takový fígl - na mor nikdy neonemocní králíci mladší než čtyři týdny. Nemůžou, nemají potřebné virové receptory nebo něco takového. Mor má silnou věkovou rezistenci.
Chovatel Laďa

XXX.XXX.97.68
petullicek
napsal(a):
Mor: chybu bych hledal u veterináře, uskladnění vakcíny a venkovní teploty v den očkování králíků. Dobrá dezinfekce je plamenem, ale pozor ať vám neshoří králíkárna a vápnem králíkárnu vybílit. Já osobně nechávám králíky očkovat na přelomu - duben / květen a potom dle potřeby nechám králíky doočkovat.
A tyto choroby zabíjejí mládata čerstvě po očkování tomu snad nevěříte.Je možnost že to třítýdenní mládě s tím nesouvisí jsou tam ještě 3 a zatim ok ale je brzy na závěr našla sem ho v neděli ráno.mohl to být náhodný úhyn to bych pochopila i to se stává podotýkám že to mládě jinak bylo fit za poslední týden je všechny dost sleduju.
Právě že vet je spolehlivý lahvičku měl v lednici, zavřel ordinaci a do dvaceti minut jsme začali očkovat, tedy otevřeli orig lahvičku neprošlou a měnili jehly.Králíky mám venku, celkem jsme za tu pulhodinu než jsme je naočkovali vymrzli takže taky nic.V srpnu si lahvičky dovezl v chladícím boxu, není to žádny blbec a je hodně pečlivý proto sem si ho vybrala.
A co se týče těch třítýdenních mládat jsou tam ještě tři.Myslíte že bych je měla nechat v 6ti týdnech naočkovat a pak v 10 přeočkovat, žádné jiné mládata už tam nemám krom 2denních a 27.12. by se měli kotit dvě samice.S tím ohněm to nepůjde ale to vápno chci použít.Za jak dlouho můžu dát do vyvápněného kotce králíky?

petullicek
napsal(a):
A tyto choroby zabíjejí mládata čerstvě po očkování tomu snad nevěříte.Je možnost že to třítýdenní mládě s tím nesouvisí jsou tam ještě 3 a zatim ok ale je brzy na závěr našla sem ho v neděli ráno.mohl to být náhodný úhyn to bych pochopila i to se stává podotýkám že to mládě jinak bylo fit za poslední týden je všechny dost sleduju.
Ano, všechny mohou zabíjet čerstvě po očkování - očkování je stres, oslabuje organismus, už z principu, na kterém funguje.

petullicek
napsal(a):
A stresem nevyvoláte nemoc nejdřív tam nějaké bakterie musí snad být, běhá mi tam pes, občas taky zaštěká a ušáci se leknou takže by museli být po smrti asi už dávno.
No jasný, všechny ty bakterie musí být přítomné předem, ale ony přítomné být mohou. Všechny nemoci, co jsem vám vypsala, umí i zcela bezpříznakové nosičství či mohou existovat skrytě v prostředí.
A rozdíl mezi stresem způsobeným zaštěkáním psem a očkováním je snad zřejmý. Nejde ani tak o to, že by se ušáci lekli, ale že jejich těla vyrábějí protilátky po očkování a mohou přestat dávat pozor a proto se u nich může klinicky projevit onemocnění, které by se jinak neprojevilo. Dvanáct dní odstup nepovažuju za nic mimořádného, všechno má svou inkubační dobu.
Vygooglila jsem si všechny nemoci zde popsané a všechny mají nějaké příznaky většinou prujem, nechutenství, rýma nebo se neshodují s věkem mojich králíků.Zduraznuji že ti mí byli opravdu v perfektní kondici, trávím u nich spoustu času manžel říká že jim čtu pohádky když sem tam tak dlouho.Mor je pro mě jistota.

Prostě bez pitvy fakt nevíte, jestli je to mor a selhání vakcinace. Možností je víc.

A medicína není tak jednoduchá, jako že si odškrtáváte příznaky. Život je mnohem, mnohem pestřejší

petullicek
napsal(a):
Samozřejmě je pošlu na tu pitvu a pokud se mor prokáže zajímal by mě váš názor na to všechno, když mi nabízíte spoustu jiných nemoci a jste chytřejší než vet.
Po pitvě si povíme:) Sama jsem zvědavá, co to bude.
Vyzerá to tak, že to je asi ozaj mor. A ak to tak ozaj je, tak je tam príčinná súvislosť s očkovaním, presnejšie s očkovacou látkou. Ale prečo iba u vás? Odpovede hľadajte u vás doma. Pitva a potvrdenie moru je prvým krokom. Vet by mal mať eminentný záujem objasniť túto záhadu. Dokazovanie závadnej šarže očkovacej látky je priam nemožné...a potom, čo ďalej? Očkovať, alebo neočkovať? Baba raď!
Samozřejmě mám dva v mrazáku, ale jak sem psala do konce roku už mi je neodpitvají.Vet to řeší, ale ted přes svatky už se nikam nedostanem a možná ani po nich.Jak říkáte stejně nikomu nic nedokážu, takže je to jen pro mě ujištění mojí hypotezy.Očkovat budu, ale asi jinou vakcínou a pokud se to stane znovu tak je jasné na čí straně to máslo bylo.Každopádně jsme druhý den bez úhynu, tak už snad bude klid a ti zbylí si již zřejmě vytvořili protilátky.
petullicek
napsal(a):
Samozřejmě mám dva v mrazáku, ale jak sem psala do konce roku už mi je neodpitvají.Vet to řeší, ale ted přes svatky už se nikam nedostanem a možná ani po nich.Jak říkáte stejně nikomu nic nedokážu, takže je to jen pro mě ujištění mojí hypotezy.Očkovat budu, ale asi jinou vakcínou a pokud se to stane znovu tak je jasné na čí straně to máslo bylo.Každopádně jsme druhý den bez úhynu, tak už snad bude klid a ti zbylí si již zřejmě vytvořili protilátky.
A jak se zminená vakcina jmenuje?
Ať vime na co si dát pozor...