Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.5.2016 23:49
abickocz

XXX.XXX.219.41

Zdravím chovatele králíků.
Mám takový problém jeden králík mi pošel, což by nebyl až takový problém. Ale způsob jakým pošel je velmi zvláštní. Pár dní jedl méně, občas zaskřípal zubama a pár dní na to se přestal hýbat a já ho musel zabít. Obávám se že je to mor je to možné ? Na pitvu jsem ho nedal protože mi to v tu chvíli nedošlo. Králíky očkované nemám jelikož jsem chov zdědil po bratrovi který králíky očkovat nedával.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.5.2016 05:47

Jak byl starý, měl vystouplý hřbet - pilku ?Byl nafouklý?Měl kapičky krve u nosu?Jak vypadají jiní králíci v kotci?.Podle toho co jste napsal se toho moc nepozná.

14.5.2016 08:32

abickocz napsal(a):
Zdravím chovatele králíků.
Mám takový problém jeden králík mi pošel, což by nebyl až takový problém. Ale způsob jakým pošel je velmi zvláštní. Pár dní jedl méně, občas zaskřípal zubama a pár dní na to se přestal hýbat a já ho musel zabít. Obávám se že je to mor je to možné ? Na pitvu jsem ho nedal protože mi to v tu chvíli nedošlo. Králíky očkované nemám jelikož jsem chov zdědil po bratrovi který králíky očkovat nedával.

Ne, to nebyl mor.

Mor zabíjí králíky velmi rychle, z plného zdraví je během několika hodin po nich.

Ale králík, co žere méně a skřípe zubama je králík nemocný. Králík, co se nehýbe, je králík velmi těžce nemocný. Abych to shrnula, tohle vaše "zvláštní úmrtí" není vůbec náhlá smrt, ale úhyn králíka, který vám velmi dlouho - pár dní je velmi dlouho u králičích chorob - dával najevo, že fakt není ok. To, že jste vy neudělal nic, není chyba toho králíka, ani zvláštnost žádné choroby.

14.5.2016 10:28

Bodlinka: No "krásně" jste to vysvětlila.Kdybych byla úplný začátečník, tak by mi to bylo prd platné.Nic ve zlém, opravdu.

14.5.2016 10:55

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Bodlinka: No "krásně" jste to vysvětlila.Kdybych byla úplný začátečník, tak by mi to bylo prd platné.Nic ve zlém, opravdu.

Opravdu?

zadavatel se ptal, jestli to není mor.

a vzhledem k tomu, že mor fakt nedělá varování ve smyslu několik dní skřípe zubama, tak to mor stoprocentně není.

Co to ale bylo už vyvěštit nedokážu,.

14.5.2016 11:11
abickocz

XXX.XXX.219.41

Jak byl starý, měl vystouplý hřbet - pilku ?Byl nafouklý?Měl kapičky krve u nosu?Jak vypadají jiní králíci v kotci?.Podle toho co jste napsal se toho moc nepozná.

Byl starý 3 měsíce neměl vystouplý hřbet, nebyl nafouklý, neměl krev u nosu. Ostatní králíci v kotci vypadají normálně.

14.5.2016 11:19
abickocz

XXX.XXX.219.41

Ne, to nebyl mor.

Mor zabíjí králíky velmi rychle, z plného zdraví je během několika hodin po nich.

Ale králík, co žere méně a skřípe zubama je králík nemocný. Králík, co se nehýbe, je králík velmi těžce nemocný. Abych to shrnula, tohle vaše "zvláštní úmrtí" není vůbec náhlá smrt, ale úhyn králíka, který vám velmi dlouho - pár dní je velmi dlouho u králičích chorob - dával najevo, že fakt není ok. To, že jste vy neudělal nic, není chyba toho králíka, ani zvláštnost žádné choroby.

Abych upřesnil to, pár dní´´ byly to 3 dny. Dále zubama skřípal opravdu jen chvilkami takže jsem si toho skoro nevšiml. Hýbat se přestal až 3 den večer, ráno se ještě hýbal. Proto jsem neudělal nic protože stále žral sice méně ale žral. Průjem neměl. a nijak zvláště nehubnul. Proto mi to přijde jako náhlá smrt ráno ještě chodil po kotci a večer už ležel jako mrtvola.

14.5.2016 11:44
burgund6

XXX.XXX.33.7

abickocz napsal(a):
Abych upřesnil to, pár dní´´ byly to 3 dny. Dále zubama skřípal opravdu jen chvilkami takže jsem si toho skoro nevšiml. Hýbat se přestal až 3 den večer, ráno se ještě hýbal. Proto jsem neudělal nic protože stále žral sice méně ale žral. Průjem neměl. a nijak zvláště nehubnul. Proto mi to přijde jako náhlá smrt ráno ještě chodil po kotci a večer už ležel jako mrtvola.

Nejspíše to byla buď kokcidioza nebo enterokolitida.Mor to fakt nebyl, to by vám lehlo všechno.Doporučuju králíky rychle naočkovat.

14.5.2016 13:29
leprechaunek

XXX.XXX.198.158

abickocz napsal(a):

Já s bodlinkou naprosto souhlasím.
Polopatě, králík skřípal zuby bolestí, nehýbání se a nežraní je znak nemocného zvířete.
Nic víc a nic míň vám nikdo neřekne. Vyvozovat z toho, že zvíře něco bolelo a nežralo, jakoukoliv diagnózu, je šílenství.

Jsou samozřejmě víc a míň pravděpodobné věci - viz burgund, pokud šlo o mládě v tomhle věku, kokcidióza je to první, co člověka napadne... Nicméně jistota to není.

Příště, až budete mít takového králíka, tak buď přivolejte veterináře - který vám stejně na takhle nespecifické příznaky nic neřekne, ale aspoň by vám vrazil sulfacox nebo něco... na tu případnou kokcidiózu...
A nebo příští úhyn hoďte na pitvu.

Na co zdechnul tenhle, to už je opravdu pozdě řešit. Berte to jako zkušenost do budoucna.

Jako bod dva nechte naočkovat, a jako bod tři si doplňte vzdělání o základních králičích nemocech. To se chcete pokaždé ptát na internetu, na co vám zdechnul králík? Není lepší umět rozpoznat příznaky a to zvíře zkusit zachránit, pokud to půjde?
Pokud umíte používat diskuzi na ifauně, zvládnete určitě i google. Můžete začít třeba na http://www.kralikar.cz/, a pak si doplňovat informace kdekoliv na netu.

14.5.2016 13:30

Ne, to nebyl mor.

Bodlinko, ale u nové mutace uvádí třeba MvDr.Matrinec i delší průběh onemocnění se zřetelnějšími klinickými příznaky postižení plic, jater, ledvin, nechutenstvím, ztížené dýchání.

14.5.2016 13:43

Bodlinko, ale u nové mutace uvádí třeba MvDr.Matrinec i delší průběh onemocnění se zřetelnějšími klinickými příznaky postižení plic, jater, ledvin, nechutenstvím, ztížené dýchání.

Mor králíků je celkové onemocnění, které zabíjí zvíře na selhání jater a celkovou toxémii. ono pokud se bavíme o moru a delším průběhu onemocnění, tak se bavíme o tom, že místo náhlého úhynu vidíte třeba šest hodin trvající klinické příznaky. kdy ten králík vypadá fakt blbě. protože s nefungujícími játry je tomu zvířeti opravdu mizerně. u některých jedinců to může trvat i delší dobu a třeba se jim udělá i výpotek v břiše a zežloutnou.

ale. skřípání zubama a nechutenství je natolik nespecifický příznak nemoci a natolik netypický pro mor, že mor to prostě téměř na tuti nebyl, v zadavatelově případě.

14.5.2016 13:51

abickocz napsal(a):

Ráno chodil a večer ležel jako mrtvola, ale takhle to máme všichni jak si jinak představujete smrt, že vám přijde poštou oznámení?

jinak poučení pro příště: králíci nedávají najevo onemocnění. je to instinkt, kdo vypadá nemocně, bude sežrán. fakt nemají na čele cedulku "jsem nemocný", ani vám nebudou hekat nebo já nevím kníkat, že je něco bolí. budou se tvářit že nic dokud to půjde a symptomy onemocnění jsou u nich jen velmi nenápadné. a začíná to právě tak, že skřípou zubama, méně žerou, jsou méně aktivní. když pak už nežerou vůbec a jen leží a čučí, to je známka toho, že jsou asi tak pět minut před smrtí a už fakt nemají žádné rezervy volné k tomu, aby se tvářili zdravě.

takže tak. když máte králíka, který méně žere a skřípe zubama, pokud se ho chcete pokusit zachránit, musíte jednat hned. jinak to dopadne tou mrtvolou. ale není to náhlá smrt. pro králíka je skřípání zubama a nechutenství vyjádřením nemoci. lépe už to neumí. leda tím chcípnutím.

14.5.2016 14:53
hokrví

XXX.XXX.105.226

Když už jste toho králíka zabil tak jste ho měl aspon rozříznout a podívat se na játra, plíce, střeva a břišní dutinu - někdy tam je sliz s bílými kuličkami.Pak se dá něco řešit.Teď už není co řešit.

14.5.2016 17:01
borax

XXX.XXX.91.21

Zemřel..to se prostě v chovu občas stane.

Ve 3 měsících se tomu dalo předejít ( paličkou ).
Tříčtvrťák, toho je škoda!

Jakmile má králík špatný výraz a straní se..urychleně ukončit, nečekat.
Co máme dnes na oběd? Fašírku, furt fašírka ( sekaná )...už ani Pinďa to nežere

Přidejte reakci

Přidat smajlík