Začátečník v chovu čistokrevných králíků

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.7.2016 15:21
anna2932

XXX.XXX.38.5

Dobrý den, máme doma chov křížených králíků na maso. Chtěla bych začít s chovem čistokrevných králíků. Jaké plemeno je pro mě jako začátečníka nejlepší? Co všechno budu potřebovat na registraci mláďat? A je lepší pořídit králíky na výstavě nebo je lepší přímo od chovatele? Děkuji za odpovědi.

Chovatel Lada

10.7.2016 16:47
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68

Pro Vás bude nejlepší návštěva výstavy a tam Vám už chovatelé poradí jaký plemeno.
Když budete chtít registrovat a tetovat králíky, tak musíte být členem ČSCH...
Kvalitní králíky koupíte, jak na výstavě tak u chovatele doma, nejlepší je, nechat
si poradit od skušenýho a seriozního chovatele, chce se to pozeptat na dobrý chov...

11.7.2016 11:03
jan.kvapil

XXX.XXX.168.162

Pro registraci mláďat potřebujte:
- Být členem nějaké základní organizace ČSCH.
- Mít čistokrevné chovné králíky s rodokmeny a oceněné na nějaké výstavě.
- Po narození mláďat a rozeznání pohlaví vyplnit připouštěcí potvrzení a rodokmeny (pro odchovaná mláďata) a předat je registrátorovi, více informací by Vám pak určitě sdělil registrátor z příslušné základní organizace.

Výběr plemen pro začátečníka je poměrně široký, záleží na to co se Vám líbí. Plemena, která bych nedoporučoval, jsou v podstatě všechna velká plemena a také plemena s kresbou (různé druhy strakáčů, holandských králíků, atd.).

Pokud byste chtěla podpořit česká národní plemena, tak lze pro začátečníka doporučit plemeno český albín a dále český luštič, český červený, český černopesíkatý a moravský bílý hnědooký. U některých však bude trochu problematičtější sehnat chovné jedince.

Dále z běžně chovaných plemen by pro začátečníka byla vhodná tato plemena (určitě jsou i další vhodná než níže uvedená):
velký světlý stříbřitý, vídeňský modrý, burgundský, kalifornský, novozélandský červený, z menších plemen stříbřitý malý žlutý (+ další barevné rázy).

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.7.2016 12:30

jan.kvapil napsal(a):
Pro registraci mláďat potřebujte:
- Být členem nějaké základní organizace ČSCH.
- Mít čistokrevné chovné králíky s rodokmeny a oceněné na nějaké výstavě.
- Po narození mláďat a rozeznání pohlaví vyplnit připouštěcí potvrzení a rodokmeny (pro odchovaná mláďata) a předat je registrátorovi, více informací by Vám pak určitě sdělil registrátor z příslušné základní organizace.

Výběr plemen pro začátečníka je poměrně široký, záleží na to co se Vám líbí. Plemena, která bych nedoporučoval, jsou v podstatě všechna velká plemena a také plemena s kresbou (různé druhy strakáčů, holandských králíků, atd.).

Pokud byste chtěla podpořit česká národní plemena, tak lze pro začátečníka doporučit plemeno český albín a dále český luštič, český červený, český černopesíkatý a moravský bílý hnědooký. U některých však bude trochu problematičtější sehnat chovné jedince.

Dále z běžně chovaných plemen by pro začátečníka byla vhodná tato plemena (určitě jsou i další vhodná než níže uvedená):
velký světlý stříbřitý, vídeňský modrý, burgundský, kalifornský, novozélandský červený, z menších plemen stříbřitý malý žlutý (+ další barevné rázy).

Proč nejsou pro začátečníka vhodná plemena s kresbou?

11.7.2016 13:10
jan.kvapil

XXX.XXX.168.162

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Proč nejsou pro začátečníka vhodná plemena s kresbou?

Jedná s o můj osobní názor a myslím, že jej sdílí i někteří další chovatelé, nikomu jej však nevnucuji.
Ta vyšší náročnost je podle mě dána tím, že musíte mít větší počet chovných jedinců, odchovat více mláďat, větší kapacitu chovného zařízení, apod.
Nestačí odchovat tvarově, v srsti apod. pěkné jedince, ale navíc musí mít správnou kresbu. Sestavit pak čtyřčlennou nebo tříčlennou kolekci mláďat je určitě obtížnější než u "jednobarevných" plemen.

Začátečníka pak může odradit i to, že na výstavách bude mít problém získat na strakáče nějaké pěkné ocenění případně čestnou cenu. Běžnou praxí v udělování čestných cen na výstavách je vyšší počet získaných bodů za kolekce případně jednotlivce, na strakáče pak už většinou žádné ceny nezbývají, protože jej většinou v ocenění "předběhnou" jednobarevná snadněji chovatelná plemena.

Samozřejmě postupem času může mít chovatel strakáčů pravidelné výstavní úspěchy, ale určitě to bude těžší cesta než u jednobarevných plemen.

Pokud se někomu strakáči velmi líbí a počítá s výše uvedeným, tak je samozřejmě doporučit lze.

11.7.2016 14:32

jan.kvapil napsal(a):
Jedná s o můj osobní názor a myslím, že jej sdílí i někteří další chovatelé, nikomu jej však nevnucuji.
Ta vyšší náročnost je podle mě dána tím, že musíte mít větší počet chovných jedinců, odchovat více mláďat, větší kapacitu chovného zařízení, apod.
Nestačí odchovat tvarově, v srsti apod. pěkné jedince, ale navíc musí mít správnou kresbu. Sestavit pak čtyřčlennou nebo tříčlennou kolekci mláďat je určitě obtížnější než u "jednobarevných" plemen.

Začátečníka pak může odradit i to, že na výstavách bude mít problém získat na strakáče nějaké pěkné ocenění případně čestnou cenu. Běžnou praxí v udělování čestných cen na výstavách je vyšší počet získaných bodů za kolekce případně jednotlivce, na strakáče pak už většinou žádné ceny nezbývají, protože jej většinou v ocenění "předběhnou" jednobarevná snadněji chovatelná plemena.

Samozřejmě postupem času může mít chovatel strakáčů pravidelné výstavní úspěchy, ale určitě to bude těžší cesta než u jednobarevných plemen.

Pokud se někomu strakáči velmi líbí a počítá s výše uvedeným, tak je samozřejmě doporučit lze.

Mně totiž hrozně lákají meklenburští strakáči a přijde mi právě fajn, že vždycky bude i dost do kuchyně, protože výstavní kus se povede méně často než u jednobarevných plemen

Chovatel Lada

11.7.2016 20:46
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68

Začínající chovatele bych neodrazoval od chovu Českých strakáčů atd...
Chov králíků není jenom o čestný cenách. Většinou kdo začne chovat jednobarevná
plemena, tak už nezačne s chovem strakáčů atd...V případě čestných cen na výstavách
je věcí pořadatelů a posuzovatelů jak rozdělí čestný ceny...

11.7.2016 21:39
jan.kvapil

XXX.XXX.236.1

Určitě nechci odrazovat od chovu českých strákáčů a podobných kresebných plemen. Jsou to velice pěkní králíci a ozdobou každé výstavy. Odpovídal jsem však na otázku tak jak byla položena: "Jaké plemeno je pro mě jako začátečníka nejlepší", pak si za svou odpovědí stojím.

Píšete správně, že rozdělení cen je věcí posuzovatelů a pořadatelů. Nicméně jsem se zatím téměř vždy setkal s tím, že rozhoduje vyšší bodové ohodnocení a pak ceny získávají většinou jednobarevná plemena.

Samozřejmě chov králíků není jen o získávání čestných cen, tak jsem svoji odpověď nemínil směřovat.

Chovatel Lada

11.7.2016 21:52
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68

Berte to jako diskuzi o chovu králíků, pokud pořadatel výstavy chce
pestrost plemen na výstavě, tak musí ceny rozdělovat rovnoměrně,
to zastávám já a nesmí se taky zapomenout na mládež...
Přeji pěkný letní večer...

Přidejte reakci

Přidat smajlík