Ůhyn větších králičků

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.7.2016 13:02
vlastinna73

XXX.XXX.5.79

Zdravím. Prosím o radu. Máme 40ti denní králičky. Celou dobu bylo vše v pohodě až před týdnem kdy byly ty horka tak nám do rána zdechla samice od králičků, to jsme si říkali, že asi z toho vedra. A dneska ráno byli všichni v pohodě, a kolem oběda jsem našla jednoho mrtvého. V tlamičce měl trávu, jako kdyby právě jedl a ze zadečku mu trčeli bobky v krvavé bláně. Poradíte někdo? Nerada bych přišla o zbytek králičků. Děkuji.

15.7.2016 14:19
marcelpancuska

XXX.XXX.199.30

Nie som vet, ale odporúčam:
- preložte ich do tieňa alebo im vytvorte tieň
- nasteľte im čistú podstielku
- odoberte im jadro, trávu a nechajte len seno
- nádobu čistej vody s čajovou lyžičkou octu

Ide asi o kokcidiózu. Je to choroba spôsobená parazitmi - kokcídiami, tie poškodzujú králikom sliznicu čriev alebo pečeň. Spôsob prenosu je trusom nakazených králikov, infikovaným krmivom - hlavne zeleným, infikovaným náradím.
Najčastejšie sa nakazia mláďatá vo veku 6-7 týždňov, ale aj dospelé králiky a králiky od veku 3 týždňov prostredníctvom nakazenej matky pri cicaní - čo by mohol byť Váš prípad. Faktory ovplyvňujúce vypuknutie choroby sú náhla zmena krmiva, výkyvy teplôt, zvýšená vlhkosť.

Obráťte sa na veterinára, asi je treba podať kokcidiostatiká - Emanox, Sulfadimidin, Sulfacox.

16.7.2016 08:55
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Ráno všichni v pohodě a v poledne úhyn... To je na kokcidiózu moc rychlé.

16.7.2016 09:21
marcelpancuska

XXX.XXX.199.30

Hej, môj pohľad je bez záruky - je to typ. No vychádza mi to z toho, že laktujúca matka uhynula pred týždňom, a králičatá v najzraniteľnejšom veku začali odchádzať po tom týždni. Týždeň - to už také rýchle nie je. A ak vlastina píše, že ráno bolo všetko v pohode a na obed prvý úhyn, tak určite všetko v pohode nebolo. Možno niektoré príznaky už boli, no ostali nepovšimnuté.

Ak vlastina uvádza, že matka mohla uhynúť z tepla, tak je dosť možné, že na ich králikáreň praží slnko - lebo z "bežného" tepla zdravý králik neodchádza. To teplo môže patologické procesy urýchliť. Ale zelené krmivo by som prestal dávať okamžite - to je ako pri všetkých bylinožravcoch - keď sa objaví zažívací problém, zelené preč, a ak nie úplná hladovka jeden deň, tak nanajvýš seno.

Som zvedavý, aká je situácia dnes - či vlastine niečo odišlo. Jednodňová hladovka o vode, či troche sena a veterinár - to je asi najlepšie, čo môže urobiť.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.7.2016 11:06

Mě uhynul jeden králík na zabití z vedra, tedy si to myslím, během jedné hodiny byl tuhý.

16.7.2016 11:28
marcelpancuska

XXX.XXX.199.30

V minulosti som mal aj ja podobný problém - a pripísal som to vtedy teplu. Išlo však o samice - doviezol som si ich zo zahraničia - čerstvejšie, vlhkejšie a chladnejšie počasie (v lete do 28 st.), vyššia nadmorská výška a umiestnil som ich u seba - suchšie, výrazne teplejšie (v lete do 35 st.), nižšia nadmorská výška a slabo tienená pôvodná králikáreň. Po prvom vrhu - už bol začiatok leta s vysokými teplotami - mi v priebehu laktácie postupne odišli v priebehu jedného týždňa - mladé po nich ostali, vyvíjali sa normálne. Práve preto sme to vtedy pripísali výraznej zmene prostredia, kde to teplo jednoducho nezvládli. Moja chyba - zle som odhadol schopnosť adaptácie na moje podmienky.

Ako som písal - mladé králiky po nich to teplo už zvládli. Vlastinne však začali padať aj malé - preto si myslím, že to teplo nebude asi hlavná príčina, skôr "urýchľovač".

No môžem sa mýliť.

16.7.2016 11:47
xchipsy

XXX.XXX.142.1

marcelpancuska napsal(a):
Hej, môj pohľad je bez záruky - je to typ. No vychádza mi to z toho, že laktujúca matka uhynula pred týždňom, a králičatá v najzraniteľnejšom veku začali odchádzať po tom týždni. Týždeň - to už také rýchle nie je. A ak vlastina píše, že ráno bolo všetko v pohode a na obed prvý úhyn, tak určite všetko v pohode nebolo. Možno niektoré príznaky už boli, no ostali nepovšimnuté.

Ak vlastina uvádza, že matka mohla uhynúť z tepla, tak je dosť možné, že na ich králikáreň praží slnko - lebo z "bežného" tepla zdravý králik neodchádza. To teplo môže patologické procesy urýchliť. Ale zelené krmivo by som prestal dávať okamžite - to je ako pri všetkých bylinožravcoch - keď sa objaví zažívací problém, zelené preč, a ak nie úplná hladovka jeden deň, tak nanajvýš seno.

Som zvedavý, aká je situácia dnes - či vlastine niečo odišlo. Jednodňová hladovka o vode, či troche sena a veterinár - to je asi najlepšie, čo môže urobiť.

Tak to souhlasím. "V pohodě" nemusí znamenat zdravý (mnoho chovatelů zjistí nemoc až při prvním nataženém králíkovi...), ale jen že prostě žijí.. Pokud jich je v kotci třeba šest..osm.. často se přehlédne, že jeden nežere..

S terapií taky souhlasím, seno + voda, nic víc. Králík nezahyne hladem a pokud se s trávením něco děje, může to hodně pomoct.

16.7.2016 11:56

Aby se zjistila konkrétní příčina, asi by se musel každý uhynulý králík dát na rozbor.Tedy pokud tam není jasná příčina kokci nebo entero.Pokud na pohled v králíkovi nic není, pak je to těžké zjistit.Já to tedy přičetla vedru.Na víc na většinu králíků vidím z okna, tak že je pozoruju.Hodinu předtím než uhynul jsem jim byla měnit vodu a nic nebylo vidět, byl se ještě napít a žral a za hodku už nebyl.Tak třeba i králík může mít slabší srdce, které to nezvládne.Králíkárnu mám chráněnou tujkama a slunce tam svítí ani ne do 10 hodin.Každou půl hodinu jsem chladila vodou tujky, králíkárnu i dvorek.Zajímavé je že ta Hyla to zvládla, pravda že jsem ji chladila petkama, ventilátorek v kotci a občas jsem na ni dala mokrý hadr.Vůbec neměla sílu se hýbat.Na druhý den se okotila.Všechno zvládla a králík který je zvyklý to odnesl.Těžko ty náhlé úhyny nějak ovlivnit a zjistit.

16.7.2016 12:51
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tak tak. Pánbůh dal... Pánbůh vzal...

16.7.2016 12:57
marcelpancuska

XXX.XXX.199.30

-

"...Hyla to zvládla, pravda že jsem ji chladila petkama, ventilátorek v kotci a občas jsem na ni dala mokrý hadr.Vůbec neměla sílu se hýbat.Na druhý den se okotila..."

- tak to ja by som sa zase bál, teda s tým mokrým hadrom. Nemám absolútne žiadne skúsenosti a ani som o tom nič nečítal, preto sa laicky pýtam - nie je pri tejto metóde vysoké riziko "skratovania" organizmu? Ak je organizmus prehriaty, naviac deň pred okotením a dá sa naň mokrý hadr - ja by so sa celkom bál.

Hlavne, že to pomohlo.

smajlík

16.7.2016 13:41

Já se taky bála, protože jak víte, taky nemám žádnou zkušenost s Hylou.Bylo to buď a nebo.Řekla jsem si že když se může králík chladit o zmrzlou vodu, jak tu někteří chovatelé psali (já dávala jen studenou vodu do petek) Tak mokrý hadr by mohl vyjít a vyšlo to.Nevím jestli by jinak přežila.Ventilátorek taky dost pomohl.Měla jsem obavy aby nezačala frkat a taky nic.No, tato Hyla je asi zkrátka velmi odolná.Jak jsem již někde psala, zvládla druhý den po porodu i motorovou pilu.Teď už se o ni nebojím.Je vidět že je v dobré kondici.Jen jsem ji bohužel musela ubrat mláďat.I tak jich má na prvničku pořád hodně.
Ostatní samičky zatím mají ještě individuální péče, ale taky už je začnu připravovat na normální "provoz".
Ta co je venku, je krmena jako ostatní králíci, nemá žádná privilegia smajlík.Jen ji teď samozřejmě přilepšuji když má tolik mladých.
Někde jsem četla že se Hyla nedá chovat v běžných podmínkách tak jsem si chtěla ověřit jak to je.Uvidíme jaký rozdíl bude ve váhových přírustkách.Ještě je moc brzy dělat nějaké závěry.

16.7.2016 16:36
Kanča

XXX.XXX.43.129

Dobrý den,

Doporučuji Pelyněk(Černobyl) a kopřivy den zvadle(nebo sušené pokud mate je to všelék) a i ocet do vody (cca do 2l/1cl) a seno.

Kanča.

17.7.2016 09:27
Frant.ringo

XXX.XXX.195.189

Od dob kdy krmím jen seno a směs granulí s ovsem nemám žádné úhyny. Před lety kdy jsem krmil klasicky jak se na vesnicích běžně krmilo, tráva, tvrdé pečivo, obilniny, mě ani nebavilo králíky chovat protože úhyn byl více než častý.
Teď mám klid, jo a samozřejmě vždy pravidelně očkuji mor a myxomatozu.

17.7.2016 09:32
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Já to pamatuju přesně naopak Babička krmila seno, tráva, vařené brambory se šrotem, sekané kopřivy, tvrdý chleba, zbytky zeleniny a ovoce, samicím po porodu rohlík rozmočený v mlíku... A králíci byli perfektní a nepamatuju, že by jí někdy něco chcíplo. Dneska jsou granule takové a makové, vitamíny, léčiva... A furt někdo brečí, že králík nežere, hubne, kašle, má průjem, nebobkuje atd atd atd...

17.7.2016 09:57
marcelpancuska

XXX.XXX.199.30

Ja som začínal s chovom králikov pred cca 5 - 6 rokmi, súbežne som mal doma ďalšie bylinožravce - a králiky boli od začiatku na sene + nejaké jadro. Koňom a ovciam by bola škoda neumožniť sa v čase sezóny poriadne napásť sa na zelenom, ale králikom to ozaj potrebné nie je. Celoročne seno + nejaké jadro (granule) bežným hobby králikom stačí. Zelené vo veľkom je vždy riziko. V malom - ako doplnok či pochúťka - určite nezaškodí, ak hlavným objemom je seno.

17.7.2016 10:10
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Marcel, souhlasím, ono to dnešní krmení není až tak o tom, že by to bylo super, ale je to rychlé (byť dražší). Než se dělat s bramborama a šrotem, je rychlejší a jednodušší nabrat z pytle granule...
Já zeleným nekrmím, max. dám pár listů pampelišky nebo stonků vojtěšky, ne že bych nechtěla, ale tak nějak při tom ostatním dobytku nemám čas ještě lozit na trávu

17.7.2016 10:31
marcelpancuska

XXX.XXX.199.30

xchipsy napsal(a):
Marcel, souhlasím, ono to dnešní krmení není až tak o tom, že by to bylo super, ale je to rychlé (byť dražší). Než se dělat s bramborama a šrotem, je rychlejší a jednodušší nabrat z pytle granule...
Já zeleným nekrmím, max. dám pár listů pampelišky nebo stonků vojtěšky, ne že bych nechtěla, ale tak nějak při tom ostatním dobytku nemám čas ještě lozit na trávu

Veď to, ten čas...

smajlík

To je asi ten hlavný rozdiel medzi minulosťou a dneškom.

17.7.2016 10:39
marcelpancuska

XXX.XXX.199.30

Kanča napsal(a):
Dobrý den,

Doporučuji Pelyněk(Černobyl) a kopřivy den zvadle(nebo sušené pokud mate je to všelék) a i ocet do vody (cca do 2l/1cl) a seno.

Kanča.

Pozdravujem.

Môžete sa podeliť s Vašou metódou podávania pelyňku - černobyli? Ktorú časť rastliny podávate Vy, v akých množstvách a ako dlho trvá kúra? Dávate to aj ako prevenciu, či len pri liečbe.

Vopred ďakujem za poskytnuté info.

17.7.2016 11:17

I já dávám pelyněk černobýl.Jak jdu ven a najdu 1-2 týdně asi tak 30 cm kousek na samici s mladýma.Spíše je to prevence.jednotlivcům tak 20 cm.Stonek i s listím.V zimě, když jdu na procházku donesu i suchý pahýl.Jinak na zimu už mám nasušený do zásoby.Ožerou lístky a pak si okusují stonek.Dokonce už jsem podstrčila kousek i HylámNG, pochutnali si na něm.Mají to zároveň i místo trávy.
Sušené opadané lístky pak mladým zamíchám do krmení.Sežerou všechno.
Až jsou mladí nemocní a přestanou žrát tak už je to prd platné.
Letos je černobýlu hodně.Dá se najít téměř všude v přírodě.

17.7.2016 11:21
marcelpancuska

XXX.XXX.199.30

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
I já dávám pelyněk černobýl.Jak jdu ven a najdu 1-2 týdně asi tak 30 cm kousek na samici s mladýma.Spíše je to prevence.jednotlivcům tak 20 cm.Stonek i s listím.V zimě, když jdu na procházku donesu i suchý pahýl.Jinak na zimu už mám nasušený do zásoby.Ožerou lístky a pak si okusují stonek.Dokonce už jsem podstrčila kousek i HylámNG, pochutnali si na něm.Mají to zároveň i místo trávy.
Sušené opadané lístky pak mladým zamíchám do krmení.Sežerou všechno.
Až jsou mladí nemocní a přestanou žrát tak už je to prd platné.
Letos je černobýlu hodně.Dá se najít téměř všude v přírodě.

Ďakujem, Faltuška.

U nás som na o v prírode ešte nenarazil - možno som si to ani nevšímal. Ak to neobjavím, skúsim si objednať semená - lebo je to inak dobré aj pre ľudí.

Myslíme na to isté? - Artemisia vulgaris?

17.7.2016 11:27

Ano je to ono.Najdete v zarostlých příkopech, kolem trati nebo polních cestách, rumiskách.Nemůžete přehlédnout v této době.Je to prakticky nejvyšší rostlina a má hranatý načervenalý stonek.Nyní už jde do květu.Má na koncí takové začínajíci jakoby kuličky.Nevím jak bych to přesně popsala.

17.7.2016 11:48

V této době vypadá takto, ale dá se najít i mladší.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Plevel#/media/File:ArtemisiaVulgaris.jpg.

17.7.2016 11:57
marcelpancuska

XXX.XXX.199.30

No, keď prídem domov, otvorím oči trochu viac.

smajlík

Ďakujem za tip.

17.7.2016 12:02

Určitě najdete.Ve městě těžko, ale někde v přírodě určitě.Myslím že to už by jste musel hodně špatně vidět aby jste pelyněk přehlédl smajlík.Ano, chce to otevřít očička smajlík.
Taky jim přilepšuji natí z židovských brambor (topinambury).Donesu jim každému po stonku a i Hyla vám bude vděčná.Odzkoušeno smajlík.Taky nemůžete v přírodě přehlednout smajlík.

17.7.2016 12:21
marcelpancuska

XXX.XXX.199.30

Určitě najdete.Ve městě těžko, ale někde v přírodě určitě.Myslím že to už by jste musel hodně špatně vidět aby jste pelyněk přehlédl smajlík.Ano, chce to otevřít očička smajlík.
Taky jim přilepšuji natí z židovských brambor (topinambury).Donesu jim každému po stonku a i Hyla vám bude vděčná.Odzkoušeno smajlík.Taky nemůžete v přírodě přehlednout smajlík.

smajlík

17.7.2016 21:11
jardagin

XXX.XXX.167.9

Kanča napsal(a):
Dobrý den,

Kanča.

No vše lek to není ani nahodou. Když někdo krmi špatně tak to černobyl a kopřiva nezachraní.

ilopo

19.7.2016 14:09
ilopo

XXX.XXX.87.253

Já jsem v přírodě ještě žádné nenašel smajlík. Ale peliněk nám roste hned u domu, jako doplněk skvělé.

19.7.2016 14:12

Topinambur v zarostlých příkopech a u polí.Počkejte až budou kvést, pak už se nedají přehlédnout a na jaře už půjdete najisto.smajlík

ilopo

19.7.2016 14:14
ilopo

XXX.XXX.87.253

Děkuji smajlík

19.7.2016 14:16

Jardagin
Autor
Kanča napsal(a):
Dobrý den,

Kanča.

No vše lek to není ani nahodou. Když někdo krmi špatně tak to černobyl a kopřiva nezachraní...
...
V tomto případě dávám za pravdu Jardoviginovi.Není to všelék, pokud se nekrmí jak se má.Až je králík nemocný na smrt nepomůže nic.
Jako prevence a místo trávy vynikající.

Přidejte reakci

Přidat smajlík