Ne-chovatel

XXX.XXX.197.155
Zdravím.
Mám králici, která se v poslední době stranní kolektivu (volný výběh) a i žrát chodí sama. V čera v noci jsem ji nenašel a myslel jsem že je zalezlá v noře. Podezříval jsem ji, že bude mít brzy mladé a že její chování s tím souvisí.
Dnes ji vidím spát ve výběhu tak ji chytnu a prohlížím. Vypadá jako by měla trochu nateklou hlavu (spíš jakoby jen lehce obtloustlou, ale celkově teď něco nabrala) a uši těsně u hlavy (ty mi příjdou teplejší než by měly být a také trochu zduřelé).
Vypadá jako by měla problém otevřít oči (otvírá je jen na malé škvírky, oči jsou čisté žádný zákal, nepatrně hlen, ale jen jak při dlouho zavřených očích), či stále ještě pospávala. Když ji však pustím, tak přinejmenším na cestu vidí dobře. Špatně se to popisuje, protože králíci mi celkem věří a klidně nemusí nijak extra divočit když se jí budu dotýkat.
Jednoznačně z těžka dýchá a je ospalá. Dýchá sýpavě, ale chápejte že je v určitém strsu protože je přinucená podrobit se prohlídce.
Kokcidióza by měla být kvůli opatřením ve stravě vyloučená. Možná by za zmíňku stálo, že nedávno dostali černobýlu více než je zdrávo. Kolik toho sežrali slepice (které jsou s nimi ve výběhu) nevím. Kolik ostatní králíci také ne, ale těm nic není.
Žádné viditelné boule jak u mixomatózy jsem nenašel, ale nejsem si jistý zda nateklá hlava jako celek nestačí.
Problém může být i s otravou. Nosím jim teď na zkoušku kde co, po té co jsem zjistil že klidně žerou kůru i jehličí tisu a nic jim nedělá.
Předevčírem jsem jim pohodil dubovou větev a na tu bych měl celkem podezření. Chápejte stále myslím že je březí a mohu slučovat stranění se kvůli mláďatům a problém který nastal (do včerejška když se stranila byla vždy schovaná, dnes je jí jedno kde je). Dále, z toho co nemám prověřeno, jasan, ořech. Vše dostali aby se mohli případně sami odčervit. Byliny jmenovat nebudu i když bych některé mohl.
Je to otrava nebo nemoc?
Jaká otrava by způsobila spavost (malátná když ji pustím příliš není, ale daleko neběží, říkám ale že se nebojí) a problémy s dýcháním.
Dávám (zahajuji) zatím vitamín C do vody jako antibiotikum, antivirotiku, protijed. A uvidím co to udělá.
Jakou máte zkušenost s tím, že králík pozná co je jedovaté, či co mu škodí?
Ne-chovatel

XXX.XXX.197.155
Napište cokoli vás napadne. Děkuji.
Ne-chovatel

XXX.XXX.197.155
Ještě cukrovou řepu jsem jim včera hodil do výběhu. Jak lupeň, tak rozkrájenou bulvu. Zda to žrali netuším.
Máte to u Vás asi dosť riskantnú metódu "pokus - omyl". Priznám sa, že nemám v tomto smere žiadne skúsenosti, ale už dobrých pár rokov viem, že tis je okrem červenoružového oplodia celý jedovatý. V literatúre sa nepíše, že len pre človeka, a pre niektoré druhy bylinožravcov nie.
Ja by som im tis nikdy nedával - ale je to samozrejme na Vás.
Ne-chovatel

XXX.XXX.10.23
Díky za reakci. Věřte že ten tis jim nevadí. Já doufal že ho nechají kvůli jedovatosti na pokoji a oni ho potvory začali žrát, tak jim radši nosím z venku něco chutnějšího. Bylo vhodné zjistit co vše žerou a zatím až na motýlí keř a akát, i ty žerou ale nic moc, jim jede vše. Také jim plánuji donést vratič, aby se právě sami odčervili.
Jinak jsem si uvědomil, že pravděpodobně zmizely i ty stroučky česneku co jsem večer naházel do výběhu. Zda tam byly ráno (on králík je hlavně noční tvor) nevím. Vyfotit není celkem co.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jestli má oteklé báze uší a oční víčka, je to jednoduchý.
to zvíře má MYXOMATÓZU.
Ne-chovatel

XXX.XXX.197.155
Díky bodlinko. Já to tipoval stejně, ale našel jsem fotky králíků a na těch jsou u zvířat boláky.
Potom taky nevím zda je u myxomatózy sýpavý dech. Navíc ten králík teď na večer ožil (viditelně vidí), ale stále se straní ostatních. Až ho chytím dám ho asi bokem.
Dejme tomu že by to byla myxomatóza.
Když ta antivirotika zaberou, vyléčí se trvale? Získají mláďata, pokud v sobě opravdu nějaká nosí, zvýšenou imunitu proti této viróze? Nebo jak na tom budou?
Já potřebuji mít chov králíků fungující nejlépe zcela přirozeným způsobem. Takže klidně ať něco vychcípá, radši dříve než později, ale ať je ten chov odolný.
Jinak. problémy s komáry a i jiným bodavým hmyzem prakticky nemáme. Myslím, že ten králík se ostatních bude už stranit přes týden, spíše už dva (opakuji, že můžu míchat několik věcí dohromady, protože je nerozliším). Jaká je pravděpodobnost, že samec který vedle ní každý den lehával (dnes jsem neměl čas, včera jsem je viděl také spolu) je v pořádku a nic mu není. Ostatní králíci se s ní také setkávají.
To že nevidíte ve dne komára, neznamená že tam není.
Ideální je očkovat.
Když už se myxomatoza či mor objeví tak jde většinou do "kytek" všechno.
Teď už nic nenaděláte. Očkovat je pozdě.
Z vlastní zkušenosti, alespoň u nás na Moravě se objevuje myxomatoza později v létě-začátkem podzimu.
Ne-chovatel

XXX.XXX.219.211
No nevím u nás králičí mor proběhl, asi před dvaceti roky, a myxomatóza to nebyla. Vychcípalo opravdu téměř vše, každému druhému, a u těch našich bylo nejviditelnější a nejlepší pro rozlišení nenakaženého a nakaženého králíka (to když je chtěl člověk zabít než to chytnou) zavodnění plic a myslím i jakési tumorky, jako když má třeba slepice tuberkulózu. Těch bylo ale minimum a už si to hlavně nepamatuji. Rozhodně to zvíře nepůsobilo jedle i když na venek nebyla nemoc ještě příliš patrná.
Co to bylo za nemoc dodnes nevím. Všichni tomu říkali králíčí mor a oprvdu to byla hotová morová rána.
Proto se ptám, když ten králík zdechne, co mám uvnitř hledat abych rozpoznal myxomatózu.
U nás v rodině platí poučka myxomatóza = nateklá hlava. Ty fotky s těmi myxomy mne ale zmátly, pravděpodobně se u nás doma vždy králík zabil dříve než se ukázaly.
Nemohu si vzpomenout, že bych si králíka nemocného myxomatózou někdy prohlížel, ale určitě vím že takoví byli a přesto všichni nepochcípali. Jak to bylo s očkováním si už ale nepamatuji. Možná to chytila jen nějaká mláďata od divokého králíka z venku, ti si pamatuji že nám zdechli pokaždé, nikdy nevydrželi v králíkárně na živu (je si třeba ale uvědomit že se do ní dostali většinou právě kvůli své špatné kondici, jen pár bylo nepozorných mláďat). Když přišla nějaká nemoc, vždy to odnesli jako první.
Ne-chovatel

XXX.XXX.10.23
Pořád se nikdo nevyjádřil k tomu sípání. To k té viróze, myxomatóze, patří?
Jinak co tu čtu stará vlákna, tak takto nemocný králík nemusí vůbec zdechnout. Je mi ale jasné, že záleží na strašně moc věcech. Jestli na tom zítra nebude vypadat hůře asi ho vypustím zpět mezi ostatní, ať má volný pohyb a pestrý výběr žrádla. Nezdá se to ale dělá to strašně moc. i ten kontakt s ostatními.
Jinak vím že žádný můj králík není očkovaný (a tak to zůstane). Podle jednoho z vás bude po prodělané nemoci na tom ten králík lépe než po očkování, o čemž nepochybuji. Teď jen proč se tak strašne liší čísla, někdo uvádí že samovolné vyléčení je běžné, někdo že úmrtnost 90% (i proto jsem zmínil specifika volného výběhu - například zdutost mé králíky asi nepostihne ani kdyby se jim jetelina, kterou jim nosím zapařila než ji stihnou dožrat až ke dnu jesliček).
Ne-chovatel

XXX.XXX.10.23
Jinak co tu čtu stará vlákna, tak takto nemocný králík nemusí vůbec zdechnout. Je mi ale jasné, že záleží na strašně moc věcech. Jestli na tom zítra nebude vypadat hůře asi ho vypustím zpět mezi ostatní, ať má volný pohyb a pestrý výběr žrádla. Nezdá se to ale dělá to strašně moc. i ten kontakt s ostatními.
Jinak vím že žádný můj králík není očkovaný (a tak to zůstane). Podle jednoho z vás bude po prodělané nemoci na tom ten králík lépe než po očkování, o čemž nepochybuji. Teď jen proč se tak strašne liší čísla, někdo uvádí že samovolné vyléčení je běžné, někdo že úmrtnost 90% (i proto jsem zmínil specifika volného výběhu - například zdutost mé králíky asi nepostihne ani kdyby se jim jetelina, kterou jim nosím zapařila než ji stihnou dožrat až ke dnu jesliček).

Ne-chovatel
napsal(a):
No, při myxomatóze dochází ke smrti králíka dvěma způsoby: umře hlady, pokud nemůže vůbec otevřít oči a nalézt potravu, nebo pojde na zápal plic.
Ne-chovatel

XXX.XXX.6.68
Díky. To je asi to co jsem potřeboval vědět.
Ne-chovatel

XXX.XXX.234.247
Tak hlásím, že přinejmenším vrbu a mátu žere. Na karanténě měla ale docela malý výběr a nesežrala toho ani tolik aby pod ní bylo významně bobků. Tam kde včera ležela bobky byly a den zpět (večer a noc) jsem ji i viděl klasicky žrát (akorát jak říkám chodí teď žrát sama, nežere spolu s ostatními, což jsem myslel že je příprava na mladé). Oči má o trochu otevřenější, vředy/myxomy stále nevidím (dnes jsem ji v rukách ještě neměl, prošahám ji až při čištění očí).
Dám ji zpět mezi ostatní (jestli je nemocná přes týden a lehá si vedle samce... inkubační doba by měla být 7-9 dní, takže už to mohou mít všichni a když chci ten odolný chov...). Ve výběhu bude rozličnější žrádlo. Přidám ke trávě navíc nějaký plicník a mátu. Nebudu mít už ale přehled co vše žere a kolik a co ne.
Matsik

XXX.XXX.85.25
Já taky své králíky neočkuji a zatím jsem nikdy žádný problém neměla. Kdo chce očkovat ať očkuje, ale nevím proč někdo kdo chce mít přirozeně odolné králíky by měl očkovat jen proto, že se to sousedům nelíbí.

Já bych pána neodsuzovala. Chová sice trochu nestandartně, ale o králíky se zjevně dost stará. U nás je to s očkováním v okolí tak půl na půl. My třeba očkujeme, ale vím že soused určitě ne. U souseda to třeba žádný zvláštní důvod nemá, ale tady je snaha něčeho rozumného docílit. N o přála bych, vám ať se to povede.
Schválně sem zkuste dát pro zajímavost nějaké fotky.

borax
napsal(a):
S tim Vám neporadím-co hledat.
Léta očkuji, tak mám klid.Na 100% nefunguje žadná vakcína!
Pokud očkuji včas a pravidelně zdraví chov, tak bych řekla že je očkování 100%.
Zatím se mi to tak jeví, protože mor a myxu jsem doma nikdy neměla.
Od nás jeden chovatel tvrdil, že doma nikdy nic neměl tak očkovat nebude.Všechno je jednou poprve, no a loni přišel o celý chov na mor.Ať si každý dělá co chce.Já si chovné nechávám očkovat pravidelně.Mor přijde i v zimě.
Asi 100 m od nás je rumiště, někdo tam vyházel pozdechané králíky na myxomatozu.No tak to bych si dala, kdybych neměla očkované králíky.
Přeji všem, kdo neočkuje aby se jim tyto dvě zákeřné nemoci vyhýbaly.
To, že niekto neočkuje chovné kusy, pokladám stále nie za jeho súkromnú vec. Zvlášť, ak svoje králiky drží v radovej zástavbe na dedine. Samozrejme, že aj ja im prajem, aby sa im mor a myxo vyhýbali, ale nie preto, aby im nič neodišlo, ale preto, aby tým neohrozovali okolie.
Otázka na skúsených - môže sa neočkovaním zvyšovať "odolnosť" králikov na choroby?
marcelpancuska
napsal(a):
To, že niekto neočkuje chovné kusy, pokladám stále nie za jeho súkromnú vec. Zvlášť, ak svoje králiky drží v radovej zástavbe na dedine. Samozrejme, že aj ja im prajem, aby sa im mor a myxo vyhýbali, ale nie preto, aby im nič neodišlo, ale preto, aby tým neohrozovali okolie.
Otázka na skúsených - môže sa neočkovaním zvyšovať "odolnosť" králikov na choroby?
No tak když Vám chovem projdou tyto dvě nemoci, tak zpravidla už potom není co zodolňovat.

marcelpancuska
napsal(a):
Ano, ale jiným způsobem, než si asi myslíte. není to tak, že by neočkovaný králík byl nějaký odolnější, právě naopak - očkování není nic jiného než umělé zvyšování přirozené obranyschopnosti.
ale k vypuknutí a určitému průběhu nemoci není třeba jen choroboplodný zárodek, ale i hostitel samotný a stejně důležitý vliv má i prostředí, ve kterém hostitel žije (do toho se počítá i výživa, hustota hostitelů a patogenů na ploše a tak). no a ne všichni hostitelé jsou k nemoci stejně vnímaví. takže když neočkujete, proběhne vám chovem myxomatóza a aspoň něco vám neumře, to, co neumřelo, je ten kus se zvýšenou odolností.

Bohužel mor má pořád prakticky 100% úmrtnost, a ta procenta klesají jen když jsou v chovu nějaká mláďata, která ještě chrání přirozená nevnímavost k nemoci (nemají ještě nějaké receptory či co). Ale to s odolností nemá co dělat, to je prostě taková zvláštnost moru. Bavíme-li se o moru, není možné selektovat na odolnost, protože se vám nevyselektuje nic.
Mor králíků je relativně nová choroba, proto to tak kosí. Až bude koronavirus s králíky žít nějakou delší dobu, časem asi úmrtnost přirozeně klesne - není to jen o selekčním tlaku na králíka, ale i o selekčním tlaku na virus. Když si hostitele zabíjí hodně rychle a ve velkém počtu, není to příliš výhodné, hostitelé rychle docházejí. Nejlepší strategií pro virus je obecně dlouhodobé víceméně bezpříznakové nosičství, kdy je hostitel schopný dlouho virus roznášet dále.
napsal(a):
Bohužel mor má pořád prakticky 100% úmrtnost, a ta procenta klesají jen když jsou v chovu nějaká mláďata, která ještě chrání přirozená nevnímavost k nemoci (nemají ještě nějaké receptory či co). Ale to s odolností nemá co dělat, to je prostě taková zvláštnost moru. Bavíme-li se o moru, není možné selektovat na odolnost, protože se vám nevyselektuje nic.
Mor králíků je relativně nová choroba, proto to tak kosí. Až bude koronavirus s králíky žít nějakou delší dobu, časem asi úmrtnost přirozeně klesne - není to jen o selekčním tlaku na králíka, ale i o selekčním tlaku na virus. Když si hostitele zabíjí hodně rychle a ve velkém počtu, není to příliš výhodné, hostitelé rychle docházejí. Nejlepší strategií pro virus je obecně dlouhodobé víceméně bezpříznakové nosičství, kdy je hostitel schopný dlouho virus roznášet dále.
Pozdravujem.
No, podľa toho, čo čítam mi stále vychádza - to len potvrdzujete, že ten, čo neočkuje proti moru, sa prakticky vezie na káre, ktorú ťahajú druhí. Mor sa k nemu nedostane, ak okolo neho všetci očkujú. Mor však môže do vlastného chovu priniesť zvonku - sú rôzne cesty: nákupy, výmeny, hmyz ap. Ak pri napadnutí morom kape všetko, odolnosť chovu sa nedvíha. Naopak, vzniká nové ohnište a je hrozbou pre okolie. Teda - to že niekto neočkuje je aj podľa Vás "jeho vecou"?
A pri tej myxe - je to tiež vírusové ochorenie, prenáša sa hmyzom, priamym kontaktom s nakazeným jedincom, môže sa jednoducho zavliecť zvonku. Ak v okruh 2 km všetci očkujú, ža na jedného, tak ten jeden profituje z toho, vezie sa na káre, ktorú ťahajú ostatní, no a potom ak k nemu zaletí nejaký komár, či si niečo donesie zvonku, vytvorí nové ohnisko, a znovu ohrozuje ostatných.
Preto si myslí, že je dôležité povedať, že to nie je "jeho vecou", že neočkuje.
Všetko dobré prajem.
marcelpancuska
napsal(a):
Pozdravujem.
No, podľa toho, čo čítam mi stále vychádza - to len potvrdzujete, že ten, čo neočkuje proti moru, sa prakticky vezie na káre, ktorú ťahajú druhí. Mor sa k nemu nedostane, ak okolo neho všetci očkujú. Mor však môže do vlastného chovu priniesť zvonku - sú rôzne cesty: nákupy, výmeny, hmyz ap. Ak pri napadnutí morom kape všetko, odolnosť chovu sa nedvíha. Naopak, vzniká nové ohnište a je hrozbou pre okolie. Teda - to že niekto neočkuje je aj podľa Vás "jeho vecou"?
A pri tej myxe - je to tiež vírusové ochorenie, prenáša sa hmyzom, priamym kontaktom s nakazeným jedincom, môže sa jednoducho zavliecť zvonku. Ak v okruh 2 km všetci očkujú, ža na jedného, tak ten jeden profituje z toho, vezie sa na káre, ktorú ťahajú ostatní, no a potom ak k nemu zaletí nejaký komár, či si niečo donesie zvonku, vytvorí nové ohnisko, a znovu ohrozuje ostatných.
Všetko dobré prajem.
Dovolím si s Vámi nesouhlasit.
Ono je to opravdu každého věc, jestli to riziko podstoupí.Nelze to nikomu přikázat.
To je pak pláč, když někomu uhyne třeba 50 ks přes noc.
Drobnochovatel poté s chovem končí.Prostě to psychicky nedá...
Dívat se na králíka nemocného myxomatozou!?
Mě se to naštěstí už dlouho nestalo, právě pro to že očkuji.
Ale je v okolí dost chovatelů, co doufají...
Vždyť to tady přece léta nebylo! A pak..

marcelpancuska
napsal(a):
Pozdravujem.
Všetko dobré prajem.
Ano, když v okolí očkuje většina lidí, zbytek jen využívá stádové imunity - každá infekční choroba má určitý práh proočkovanosti, který už sám o sobě brání jejímu šíření a tím dochází k ochraně i neočkovaných kusů. je to stejný, jako když šílená matka odmítne očkovat své děti s tím, že se u nás záškrt a spalničky stejně nevyskytují. No, nevyskytují se, nebo se vyskytují málo, právě proto, že většina dětí je očkovaných.
a neočkovaný nemocný zvyšuje infekční tlak a zvýšený infekční tlak může vakcinaci prolomit - určití jedinci nejsou schopní po očkování vytvořit tolik protilátek jak by bylo potřeba a prostě onemocní i po vakcinaci.
ale jak chcete lidem nařídit, aby očkovali? třeba mít naočkované psy proti vzteklině je povinné. a kdybyste věděl, kolik lidí na to kašle...
napsal(a):
Ano, když v okolí očkuje většina lidí, zbytek jen využívá stádové imunity - každá infekční choroba má určitý práh proočkovanosti, který už sám o sobě brání jejímu šíření a tím dochází k ochraně i neočkovaných kusů. je to stejný, jako když šílená matka odmítne očkovat své děti s tím, že se u nás záškrt a spalničky stejně nevyskytují. No, nevyskytují se, nebo se vyskytují málo, právě proto, že většina dětí je očkovaných.
a neočkovaný nemocný zvyšuje infekční tlak a zvýšený infekční tlak může vakcinaci prolomit - určití jedinci nejsou schopní po očkování vytvořit tolik protilátek jak by bylo potřeba a prostě onemocní i po vakcinaci.
ale jak chcete lidem nařídit, aby očkovali? třeba mít naočkované psy proti vzteklině je povinné. a kdybyste věděl, kolik lidí na to kašle...
"Nařídit" nechcem.
Ale odporúčam reagovať, keď niekto verejne vyhlasuje, že je to "jeho vec".
Nie, nie je to jeho vec. Lebo je to vec všetkých, ktorí s ním zdieľajú spoločný životný priestor.

.Nikdo nikoho nikdy nedonutí aby očkoval.Je to o svědoví každého chovatele.Co s tím chcete pane Pančuško dělat?Zákon není a i kdyby byl, tak zase ho budou respektovat jen ti svědomití chovatelé.
No a na ty nesvědomité jednou dojde taky.Chce to čas a mor a myxo jich doběhne.Přesně tak jak toho chovatele u nás, jak jsem psala výše.
Pozdravujem.
Netreba "nařizovat", a ani "nutit". Čo treba je, aby aspoň v prostredí chovateľov králikov zaznelo, že neočkovanie proti moru a myxomatóze nie je súkromnou vecou toho - ktorého chovateľa, pokým žije v prostredí, kde je možný prenos týchto vírusov.
Pokým chová králiky v izolácii - 20 - 30 km od ostatných - je to jeho vec. Pokým chová králiky na púšti, či na opustenom ostrove kdesi v Pacifiku - je to jeho vec.
Pokým chová králiky v prostredí, kde chovajú králiky aj iní - nie je to jeho súkromnou vecou.
Netreba sa hneď brániť pred "nařizovaní", či "nucením". Stačí pripomenúť spoluzodpovednosť za možné šírenie či nešírenie týchto vírusových ochorení.

Zdravím,
vím že máte pravdu a mělo by to být tak jak píšete, ale pořád je tu ale...Můžeme přesvědčovat a vysvětlovat, jenže kdo poslechne?měli by se chovatelé co neočkují nad tím zamyslet.Přesto opět napíši, nikdo je nedonutí.Donutí je to samo, až jim vyzdechají králíci.
Mám tak ohleduplného souseda ten si udělal u mého plotu pohřebiště. Loni tam zakopal střeva kůži i s hlavou z ovce a 2 až 3 den koukala hlava z hlíny, vyhrabali to slepice a když jsem ho k tomu zavolal, tak mi tvrdil že to zakopal půl metru hluboko. Opravil to tak, že na to vysypal kolečko hlíny a za týden tam bylo vyhrabaných ještě 5 králíků, odpověd- že prý zabil staré samice. To jen k ohleduplnosti některých lidí.
Ne-chovatel

XXX.XXX.140.150
No já s vámi Bodlinko a Marceli nesouhlasím v mnohém.
Přinejmenším máte špatně odpozorováno jak to je stěmi vlnami nemocí a jak do toho zasahuje očkování. Je to určitým způsobem podobné jako u lidí, ale zvířata mají tu výhodu že zatím dostávají skutečnou vakcinaci a tedy se u nich může vytvořit odolnost. Až to bude posráno stejně jako u lidí vychcípá vám téměř vše a uvidíte že k tomu dojde brzy.
Co se týká Bodlinčina "buďto králík zdechne hladem, nebo na zápal plic" je velmi pravděpodobný scénář. nepřidá-li se nějaká jiná infekce.
Co mohu v rychlosti říci. Myxomatóza mi příjde v podstatě jako silná rýma. Tedy jsou postiženy dutiny a proto otéká hlava, uši, je výtok do očí který nutí králíka oči zavírat a otíkají mu víčka. Zásadní problém má ovšem v nose, tam mu to doslova hnije a můžete ucítit i ten puch když mu ho chcete otřít či vyčistit.
Nicméně to onemocnění nevypadá jako něco zásadního co by mělo králíka usmrtit, ALE!
Jsem si jistý, že kdybych králíka nechal v karanténě, v uzavřeném prostoru tak do dvou zeslábne, lehne, zdechne. On opravdu to žrádlo takhle není schopen najít i když je skoro všude kolem. Může to souviset se stresem ze změny prostředí (v mém případě) a určitě má i chvilky kdy mu nechutná. Za takové situace je schopen významě žrát prakticky jen když mu dáte něco až na zuby a on to je schopen celé vsoukat do sebe, čím delší a výživnější tím lepší.
V okamžiku kdy jsem ho pustil zpět mezi ostatní tak začal žrát stejně jako předtím. Pít jsem ho ještě neviděl, ale nevydržel by tři dny nepít. S ostatními králíky se druží stejně jak jsem popisoval (jednou leží s druhou samicí, podruhé se samcem, žrát chodí samostatně). trochu se nám mezitím namnožili komáři, ale ostatní tři králíci vypadají stále zdravě.
Ten nemocný králík mi příjde, že se mu vrací síla i chuť do života. Rozhodně se nechce nechat znovu chytit abych mu vytřel a proplách oči. Podle mne to bez ošetření nosu (například hypertonickým vodným roztokem soli) nemá stejně význam, protože problém je v nose a myslím i v dutinách. I kdyby se ošetření zdařilo, tak asi jen to první a to ještě kdo ví zda by to neškodilo jeho čichu (člověk je přece jen zvor který se zásadně zničil a kde co mu už nevadí).
Někdo někde zmínil, že někdo vypustil králíka nemocného myxomatózou do přírody.
Je to podle mne dobrý způsob a šance jak ho zachránit. Jsem si jistý, že takový králík když bude mít co pít (kdo ví, třeba se divoký spokojí i s rosou) tak má dobré šance. V králíkárně je podle mne šance velmi malá, pokud vůbec.
Až nemoc překonáme (počítám do 14 dní tak se ozvu kolik dalších onemocnělo a jak dopadl tento).
Ty se Marceli vzpamatuj. Stejným přístupem mrzačíte děti a ničíte celou lidskou společnost. Buď si jistý, že brzy zaplatíte za to jak jste dovolili zničit Stvoření, svěřené Člověku k opatrování. Dříve však ponesete zasloužené ovoce vašeho jednání, čtvrtá pečeť na svitku popsaném zevnitř i zvenčí se láme a nejen lidé budou zasaženi nemocemi, i to bude ta příčina hladu u lidí, který rovněž udeří a způsobí nemalé oběti na životech.
"Někdo někde zmínil, že někdo vypustil králíka nemocného myxomatózou do přírody.
Je to podle mne dobrý způsob a šance jak ho zachránit. Jsem si jistý, že takový králík když bude mít co pít (kdo ví, třeba se divoký spokojí i s rosou) tak má dobré šance."
No, tak to rozhodně není dobrý způsob a už vůbec ne šance na záchranu. Pominu-li skutečnost, že králík vesele roznáší nákazu dál (což není až tak dramaticky zásadní, vzhledem k tomu, že populací divokých králíků je jak šafránu), tak ho uloví první liška, která půjde kolem (a nejen ta, z dalších můžeme jmenovat třeba kuny, výry apod.)
A divoký králík (ani zajíc) se rozhodně nespokojí s rosou, potřebuje a musí pít stejně jako jakékoli jiné zvíře. A pokud ten zdroj vody nemá ve svém teritoriu (u zajíce je to max 50ha), tak narozdíl od jiných zvířat (třeba srnec) ji nechodí hledat a uhyne.
Ne-chovatel

XXX.XXX.197.155
Ty budeš hodně mladej trouba, který za každou cenu chce odporovat a bojovat.
Uvedené jsem spíše psal kvůli vám chovatelům. Kdo z vás bude mít tolik času aby králíkovi věnoval péči kterou potřebuje v podmínkách ve kterých je chováte?
Já to píši proto aby další v řadě kdo by si zoufal mohl dát králíka do přirozeného prostředí a dal mu tam i misku s vodou. Pokud začne žrát tak to uvidíte hned, pokud ne, tak ho pro mě za mě strčte zpět do králíkárny a několik hodin denně ho krmte (protože jinak se pravděpodobně dost nenažere).
Trvám na tom, že kdejaký divoký králík má větší šance na přežití myxomatózy než králík zavřený v králíkárně (přístup k vodě bude hrát zásadní roli a proto to asi chtěli v tom padesátem v austrálii nasadit). Můj králík se u vody nedrží, tak jako třeba slabé zvíře které zdechá a nechce již vodu opustit.
Jinak mi žere skoro vše. Včera jsem viděl že žral ostružiní i s ostružinami, kopřiby, ostrou trávu i jemné listy všeho možného, černobýl, hlohovou větev, ječmen, švestku.
Teď jsem ho viděl pít jak o život a vybral si misku s přidaným vitamínem C. Na samotce jsem mu udělal hodně kyselý roztok, ten pít příliš nechtěl ale pil a měl z toho i průjem (který jsem očekával). Ze slabšího by neměl mít ani bolení břicha (přinejmenším dokud má možnost volně se pohybovat).
To co žral jsem viděl asi během tří až čtyř nakouknutí zda žere (jinak má výběr žrádla ještě větší). Už se mu prostě nevěnuji, zdá se že se z toho dostane sám. Jediné opatření co jsem udělal, je že nosím žrádlo o něco dříve (ale on stejně nepůjde žrát dřív než se setmí a slepice nevyklidí pole, pokud mu teda nepadne něco přímo před čumák) a speciálně kvůli němu donesi na noc ještě jeden kýbl, který porůznu rozhážu aby bylo žrádlo skoro všude, udělám takové hromádky různě po výběhu (ty už slepice nerozhrabou protože jsou zalezlé).
Ne-chovatel
napsal(a):
No já s vámi Bodlinko a Marceli nesouhlasím v mnohém.
Přinejmenším máte špatně odpozorováno jak to je stěmi vlnami nemocí a jak do toho zasahuje očkování. Je to určitým způsobem podobné jako u lidí, ale zvířata mají tu výhodu že zatím dostávají skutečnou vakcinaci a tedy se u nich může vytvořit odolnost. Až to bude posráno stejně jako u lidí vychcípá vám téměř vše a uvidíte že k tomu dojde brzy.
Co se týká Bodlinčina "buďto králík zdechne hladem, nebo na zápal plic" je velmi pravděpodobný scénář. nepřidá-li se nějaká jiná infekce.
Co mohu v rychlosti říci. Myxomatóza mi příjde v podstatě jako silná rýma. Tedy jsou postiženy dutiny a proto otéká hlava, uši, je výtok do očí který nutí králíka oči zavírat a otíkají mu víčka. Zásadní problém má ovšem v nose, tam mu to doslova hnije a můžete ucítit i ten puch když mu ho chcete otřít či vyčistit.
Nicméně to onemocnění nevypadá jako něco zásadního co by mělo králíka usmrtit, ALE!
Jsem si jistý, že kdybych králíka nechal v karanténě, v uzavřeném prostoru tak do dvou zeslábne, lehne, zdechne. On opravdu to žrádlo takhle není schopen najít i když je skoro všude kolem. Může to souviset se stresem ze změny prostředí (v mém případě) a určitě má i chvilky kdy mu nechutná. Za takové situace je schopen významě žrát prakticky jen když mu dáte něco až na zuby a on to je schopen celé vsoukat do sebe, čím delší a výživnější tím lepší.
V okamžiku kdy jsem ho pustil zpět mezi ostatní tak začal žrát stejně jako předtím. Pít jsem ho ještě neviděl, ale nevydržel by tři dny nepít. S ostatními králíky se druží stejně jak jsem popisoval (jednou leží s druhou samicí, podruhé se samcem, žrát chodí samostatně). trochu se nám mezitím namnožili komáři, ale ostatní tři králíci vypadají stále zdravě.
Ten nemocný králík mi příjde, že se mu vrací síla i chuť do života. Rozhodně se nechce nechat znovu chytit abych mu vytřel a proplách oči. Podle mne to bez ošetření nosu (například hypertonickým vodným roztokem soli) nemá stejně význam, protože problém je v nose a myslím i v dutinách. I kdyby se ošetření zdařilo, tak asi jen to první a to ještě kdo ví zda by to neškodilo jeho čichu (člověk je přece jen zvor který se zásadně zničil a kde co mu už nevadí).
Někdo někde zmínil, že někdo vypustil králíka nemocného myxomatózou do přírody.
Je to podle mne dobrý způsob a šance jak ho zachránit. Jsem si jistý, že takový králík když bude mít co pít (kdo ví, třeba se divoký spokojí i s rosou) tak má dobré šance. V králíkárně je podle mne šance velmi malá, pokud vůbec.
Až nemoc překonáme (počítám do 14 dní tak se ozvu kolik dalších onemocnělo a jak dopadl tento).
Ty se Marceli vzpamatuj. Stejným přístupem mrzačíte děti a ničíte celou lidskou společnost. Buď si jistý, že brzy zaplatíte za to jak jste dovolili zničit Stvoření, svěřené Člověku k opatrování. Dříve však ponesete zasloužené ovoce vašeho jednání, čtvrtá pečeť na svitku popsaném zevnitř i zvenčí se láme a nejen lidé budou zasaženi nemocemi, i to bude ta příčina hladu u lidí, který rovněž udeří a způsobí nemalé oběti na životech.
Chybný software?
Ne-chovatel: Tak jestli to byla odpověď na můj příspěvek, tak se buď vzpamatujte, nebo opusťte toto fórum, protože zde je preferováno SLUŠNÉ chování, které je vám očividně cizí.
Za prvé nevím o tom, že bychom si tykali. Za druhé, nejsem mladý trouba a za třetí, o zajících a králících ve volné přírodě toho vím z praxe víc, než jste si když v životě přečetl v knížkách.
"Kdo z vás bude mít tolik času aby králíkovi věnoval péči kterou potřebuje v podmínkách ve kterých je chováte?" - No si pište, že ten čas máme, jinak bychom ta zvířata nechovali. U vás je možná zvykem chovat zvířata "ať se postarají sama", no u nás se o zvířata pečuje tak, jak potřebují, bez ohledu na to, kolik to stojí času nebo peněz.
"Já to píši proto aby další v řadě kdo by si zoufal mohl dát králíka do přirozeného prostředí a dal mu tam i misku s vodou." - teď zase uhýbáte, před chvílí jste psal, že nejlepší by bylo králíka vypustit do volné přírody. Slušně jsem vám napsala, že je to totální nesmysl. Asi podobný, jako když pošahaní ochránci vypouštějí lišky z kožešinových farem...
Howgh.
Ne-chovatel

XXX.XXX.197.155
Marcel, pokud sis nevšiml, tak kromě Bodlinky nemáte nikdo o té nemoci ani šajn. Dokonce i mezi dalšími králíkáři zdržujícími se tu je problém odpozorovat i jen problém s dýcháním, že je to až nepochopitelné (čest těm pár vyjímkám).
Já si prostě přečtu vše co napíšete, ale v zásadě už jsem se rozhodl co je potřeba udělat a také jsem si jistý, že moje vlastní pozorování bude pro mne přínosnější než většina z toho co zde uvedete. Opakuji, že si cením informace od Bodlinky, kterou si myslím že mohu potvrdit.
Ty Marceli věříš v očkování, tak přestaň vyšilovat a užívej si imunity svých králíků, kterou u nich snad ta podkritická dávka viru způsobila. Pokud by někdo fundovaně chtěl doplnit jak se oslabuje vakcína s virem, tak může. Mě je to celkem jedno, mí králíci se s tou nemocí seznámí.
V nějaké starší diskusi tu někdo psal, že svého oblíbeného králíčka zachránili díky injekcím širokospektrálního antibiotika a králík byl zachráněn. Když nemoc propukla u ostatních králíků, ti dostávali antibiotikum jen do vody a všichni pozdechali.
To je smrt na druhotnou infekci, díky oslabení organismu králíka virem. A ty mne chceš Marcel přesvědčit, že nemám svým králíkům dopřát získat skutečnou imunitu? Podmínky se zdají být příznivé.
Máš ty vůbec představu, že prodělám této nemoci pravděpodobně získají i imunuti proti kdečemu dalšímu? Nemáš! Plkáš tu nesmysly stylu stádová imunita, plašíš zbytečně lidi a šíříš hovadiny a pověry.
Jinak máš Marcel problém chápat, protože reaguješ podobně jak XChipsy.
Za 14 dní si povíme více. Pokud se nakazí další králíci tak později ještě jednou až bude úplný konec (ať už jakýkoli), počítám do měsíce. Prostě vám řeknu jak to dopadlo a co si myslím že bylo blbě, dobře, co mohlo být líp.
Koncem týdne, o víkendu nejpozději, nemocného králíka chytím a prohlédnu na myxomy, podle mne ale má stále lepší kondici a v sobotu, kdy jsem ho pustil zpět do výběhu, žádné myxomy neměl.
Pokud tedy dříve nechytnu rýmu a někdo mne nesprovodí ze světa. Já vím moho se vymlouvat, že vakcína neexistuje... ale oni až lekaři zjistí že se neočkuji proti ničemu, leknou se, a naperou to do mně vše naráz, protože budu jistě bezmocný a na prahu smrti, a to mne jistojistě zabije.
Nemocem zdar a virového (přirozeného původu a přirozenou cestou) obzvlášť, je to jen informace kterou buďto tělo přijme a nebo taky ne. Kdo chce čeká na nebezpečný a neužitečný kokteil, zatím naštěstí stále jen ve stříkačce.
Ne-chovatel

XXX.XXX.252.11
Já s tebou prostě nehodlám bojovat XChipsy ani se dohadovat. Jestli myslíš, že něčemu uhýbám mysli si dál. Zkus spíš zapřemýšlet proč se tu ptám a proč hodlám zveřejnit svou vlastní zkušenost.
Do té doby sbohem. Pak si to tu okomentuj jak chceš (přežiji to), je to tu docela hrozné i tak a horší už to asi nebude. Zlaté fórum o drůbeži, nikdy bych neřekl že to řeknu - slepice a spol jsou potvory a zobáky, králíci jsou chlupáči a ušáci. I když mám rád obě skupiny.

Ne-chovatel, vy jste dobrý přírodní magor. bohužel, i tací jsou mezi námi.
mimochodem, jak už bylo řečeno, slušný chovatel nenechá svého nemocného králíka zdechnout hladem. buď se nechce starat a pak ho utratí rovnou, nebo se s tím piplají jak s miminem. jenže myxomatóza je zrádná v tom, že i přes piplání ti králíci po 14 dnech či po třech nedělích stejně mají nepříjemnou tendenci CHCÍPNOUT. I když mají péči jak v interhotelu. Protože prostě srovnávat nachlazení a myxomatózu je jako srovnávat střevní chřípku a choleru.

Vakcinační virus se oslabuje různými způsoby. ono virus je taky živý organismus, který podléhá evolučním tlakům a dá se "šlechtit" podobně jako ti králíci. Když ho mnoho virových generací nutím růst na buněčné kultuře, v kuřecích embryích nebo třeba na laboratorních zvířatech jiného druhu, než na které je zvyklý terénní virus, vakcínační virus se přizpůsobuje změněným podmínkám. Výsledkem je virus, kterému buněčná kultura plně vyhovuje, ale jeho schopnost pořádně se množit v původním hostiteli už je vymizelá.
jo, proděláním myxomatózy králíci získají imunitu proti dalšímu nakažení myxomatózou. toť vše. pokud místo terénního viru jejich imunitní systém potká virus vakcinační, je to úplně stejně účinné, akorát druhá varianta je pro králíka tak nějak bezpečnější. proti ničemu jinému ale rekonvalescenti odolnost nezískají.
Ne-chovatel

XXX.XXX.197.155
Ani kdybych se o to ještě zajímal (v minulosti tomu tak bylo, u lidí) tak bych nikdy nedal ruku do ohně za to, že prodělání jedné nemoci nestimuluje imunitní systém k odolnosti i proti jiné nemoci. U lidí je tomu zcela prokazatelně (i když většina skupin lekařů to popře, protože tylo v manuálu) a souvisí s tím i vyzrávání imunitního systému člověka, kdy prostě by si člověk v určité fází vývoje měl určitou nemoc prodělat. Nevěřím, že u zvéřat je tomu jinak.
Když už nám sem vědci (a jistě sporupracovali i lekaři) tu nemoc "nedopatřením" rozšířili, jediné správné řešení je ji přijmout, naučit se s ní žít a přežít, nebo změnit jídelníček.
Další psaní by souviselo se špatným SW, jak tu kdosi uvedl, a k ničemu by nebylo. Budu se snažit být pragmatik. Vy kdo nebudete chtít vědět jak jsem dopadl, prostě nečtěte. Na vás mne Bodlinko mrzí, že pokud více informací máte (hovoříte o úmrtí po třech, čtyřech týdnech), proč se nepodělíte, nebo neuvedete online zdroj, existuje-li?

Ne-chovatel
napsal(a):
Ani kdybych se o to ještě zajímal (v minulosti tomu tak bylo, u lidí) tak bych nikdy nedal ruku do ohně za to, že prodělání jedné nemoci nestimuluje imunitní systém k odolnosti i proti jiné nemoci. U lidí je tomu zcela prokazatelně (i když většina skupin lekařů to popře, protože tylo v manuálu) a souvisí s tím i vyzrávání imunitního systému člověka, kdy prostě by si člověk v určité fází vývoje měl určitou nemoc prodělat. Nevěřím, že u zvéřat je tomu jinak.
Když už nám sem vědci (a jistě sporupracovali i lekaři) tu nemoc "nedopatřením" rozšířili, jediné správné řešení je ji přijmout, naučit se s ní žít a přežít, nebo změnit jídelníček.
Další psaní by souviselo se špatným SW, jak tu kdosi uvedl, a k ničemu by nebylo. Budu se snažit být pragmatik. Vy kdo nebudete chtít vědět jak jsem dopadl, prostě nečtěte. Na vás mne Bodlinko mrzí, že pokud více informací máte (hovoříte o úmrtí po třech, čtyřech týdnech), proč se nepodělíte, nebo neuvedete online zdroj, existuje-li?
On-line zdroj neexistuje. ale vím, co vidím, když někde potkám myxomatózu a majitel daného králíka se rozhodne ho piplat. prostě účinnost není úplně velká, i když to třeba dlouho vypadá dobře a králík žere. pak najednou nežere a je to.
vyzrávání imunitního systému je úplně něco jinýho než styk se smrtelnou chorobou
říct, že králík by měl prodělat myxomatózu je jako říct, že každý člověk by měl prodělat třeba tu choleru. nebo třeba i ebolu. proč ne obojí?
no a když už myxomatózu v evropě máme, řešení je jednoduché. přijmout ten stav a buď králíky očkovat, nebo o ně čas od času přijít.
Ne-chovatel

XXX.XXX.233.201
No vždyť já toho ušáka taky podporuji v tom aby to zvládl.
Proti čemu všemu bych se měl nechat naočkovat já, protože by už šlo o styk se smrtelnou chorobou? Když do imunitního systému zasáhneme tak drasticky jako je nepřirozeným nakažením organismu, opravdu nenarušujeme to přirozené vyzrávání imunitního systému?
Pokud je tomu podobně jako u lidí, je velmi pravděpodobné že myxomatóza se v populaci králíků udržuje právě očkováním! Divoký králík už téměř neexistuje, jak říkám v králíkárně má naprosto minimální šanci bez pomoci člověka a léků přežít,...
Věřte, že já o ty zvířata pečuji jako málokdo z vás, ale přesto jsem péči větší jak o mimino zavrhl - taková péče by měla smysl snad jen tehdy pokud by takto získaná imunita byla bezpečně trvalá a bezpečně přenesená i na mláďata.
U někoho kdo má králíky na maso, mne podobný přístup celkem udivuje, obzvláště když tu zdá se trpíte jistotou, že onemocní celý chov. Jak byste chtěli pečovat třeba o třicet, nebo i sedmdesát králíků?
Kdybych byl milionář a nudil se tak ty prachy vložím do selekce zvířat odolných proti myxomatóze a daruji vám výsledek. Kdybych chtěl možná na tom ještě zbohatnu, ovšem český strakáč by asi nebyl ten králík kterého bych učinil odolným.
To už jen tak plkám. Myslím by mi v takovém počinu bylo zabráněno, nebo by byl chovatel stejně zpracován, či dokonce donucen, králíka očkovat a veterinář by spolupracoval a rád. To nemířím na nikoho, ale takhle funguje náš svět, a ti kdo jsou toho součástí to moc dobře vědí. Jak říkám brzy všichni zaplatí.
Ne-chovatel
napsal(a):
Proti čemu všemu bych se měl nechat naočkovat já, protože by už šlo o styk se smrtelnou chorobou? Když do imunitního systému zasáhneme tak drasticky jako je nepřirozeným nakažením organismu, opravdu nenarušujeme to přirozené vyzrávání imunitního systému?
Pokud je tomu podobně jako u lidí, je velmi pravděpodobné že myxomatóza se v populaci králíků udržuje právě očkováním! Divoký králík už téměř neexistuje, jak říkám v králíkárně má naprosto minimální šanci bez pomoci člověka a léků přežít,...
Věřte, že já o ty zvířata pečuji jako málokdo z vás, ale přesto jsem péči větší jak o mimino zavrhl - taková péče by měla smysl snad jen tehdy pokud by takto získaná imunita byla bezpečně trvalá a bezpečně přenesená i na mláďata.
U někoho kdo má králíky na maso, mne podobný přístup celkem udivuje, obzvláště když tu zdá se trpíte jistotou, že onemocní celý chov. Jak byste chtěli pečovat třeba o třicet, nebo i sedmdesát králíků?
Kdybych byl milionář a nudil se tak ty prachy vložím do selekce zvířat odolných proti myxomatóze a daruji vám výsledek. Kdybych chtěl možná na tom ještě zbohatnu, ovšem český strakáč by asi nebyl ten králík kterého bych učinil odolným.
To už jen tak plkám. Myslím by mi v takovém počinu bylo zabráněno, nebo by byl chovatel stejně zpracován, či dokonce donucen, králíka očkovat a veterinář by spolupracoval a rád. To nemířím na nikoho, ale takhle funguje náš svět, a ti kdo jsou toho součástí to moc dobře vědí. Jak říkám brzy všichni zaplatí.
No, tak já bych vám doporučil králíky naočkovat, ať se Vám klidněji spí.Není na místě srovnávat očkování králíků s lidmi.No a neděste nás koncem světa, to už tady bylo.

Dříve však ponesete zasloužené ovoce vašeho jednání, čtvrtá pečeť na svitku popsaném zevnitř i zvenčí se láme a nejen lidé budou zasaženi nemocemi,
Smím se zeptat, co to je ta čtvrtá pečeť?
"...kromě Bodlinky nemáte nikdo o té nemoci ani šajn..."
"...Kdo z vás bude mít tolik času aby králíkovi věnoval péči kterou potřebuje v podmínkách ve kterých je chováte?..."
"...Věřte, že já o ty zvířata pečuji jako málokdo z vás..."
No, tak nejspíš nemáme ani šajn proto, že jsme prostě takovou "nemoc" v našich neopečovávaných chovech, na které nemáme čas, neměli...
Ne-chovatel
napsal(a):
Jestli nechcete očkovat tak neočkujte a je to. Jsem zvědav jak dlouho vam bude trvat než vytvořite chovne pary.Ja bych řekl že hodně dlouho.A to nemluvím o tom kdy budete mít na taliři nějake maso.
Ikdyby jste měl chovne kusy přirozenou cestou odolne, tak mladí ji budou mít jen kratkou dobu a co potom.
Nepřeji vam pohled na několik napadenych kraliku a vy s tím nebudete moci udělat nic.
O tento pokus se pokoušelo hodně chovatelu a dnes už očkuji.Proč asi. Myslím že než budete mit chovne kusy tak s tím seknete, jelikož přijde vlna myx.a nebo moru a je vymalovano.Nebude co chovat.
Myslím si že kdyby všichni očkovali tak jak se ma tak se do několika let myx. zbavíme. Ale to není možne, protože se najdou vždy lide vašeho myšlení.
Ne-chovatel

XXX.XXX.234.203
Bodlinko.
Jak rychle si králík po naočkování tím oslabeným leporipoxvirem vytvoří dostatečnou imunitu, aby měl šanci vypořádat se s běžně přenosnou myxomatózou?
Jak by podle vás reagoval ten králík, který již nakažený myxomatózou je? Řekněme že s ní bojuje týden.
Původně jsem chtěl dát králíkovi šanci 14 dní. Neuvidím-li zlepšení tak to podle mne jeho imunitní systém nezvládá. Doporučila byste jinou dobu?
Děkuji.
Reakce na některé dotazy, podněty, vzkazy ostatních.
1. Není celkem co fotit, má silnější a teplejší kořen uší, o něco větší celou hlavu, zavřené oči ze kterých jde hlen (ten mu čistím), zasoplený nos (ale spíše uvnitř a z venku to nejde čistit, jen to lze poznat).
Něco by nafotit šlo, třeba to co má v očích a jak vypadají víčka po vyčištění (nateklá), jenže na to mi zase chybí ruce.
2. Těžko mi přátelé králíkáři budete rozumět. Já chci mít králíky v první řadě na maso (protože žerou trávu). To že jsou chlupatí, milí, hezcí je fajn, ale musím trvat na užitku za každou cenu. No a já věřím, že brzy příjde doba kdy všechny serepetičky typu očkování, možnost léčby,... a podobně, nebudou možné.
Králíky mám teď na zkoušku a jsem ochoten jim dát lepší šanci potřebnou imunitu získat, než je jen ponechat jejich osudu, protože je ještě malá trocha času. Proto zvažuji i to oočkování, pokud by to v kombinaci s přirozeně šířeným virem a onemocněním pomohlo vybudovat si přirozenou imunitu, která opravdu za něco staojí. To co získávají tím očkováním je nedostatečné. Tak slabá a náchylná zvířata mi nejsou k užitku.
Prostě mám špatný SW a jestli to s králíky nepůjde jak si myslím, že je potřeba tak to s nimi prostě nepůjde. Čím dříve zjistím zda to půjde nebo nepůjde, tím lépe. Ani toho času, který jim dám k dispozici už není asi tolik, kolik bych si představoval.
Ne-chovatel
napsal(a):
Bodlinko.
Jak rychle si králík po naočkování tím oslabeným leporipoxvirem vytvoří dostatečnou imunitu, aby měl šanci vypořádat se s běžně přenosnou myxomatózou?
Jak by podle vás reagoval ten králík, který již nakažený myxomatózou je? Řekněme že s ní bojuje týden.
Původně jsem chtěl dát králíkovi šanci 14 dní. Neuvidím-li zlepšení tak to podle mne jeho imunitní systém nezvládá. Doporučila byste jinou dobu?
Děkuji.
1. Není celkem co fotit, má silnější a teplejší kořen uší, o něco větší celou hlavu, zavřené oči ze kterých jde hlen (ten mu čistím), zasoplený nos (ale spíše uvnitř a z venku to nejde čistit, jen to lze poznat).
Něco by nafotit šlo, třeba to co má v očích a jak vypadají víčka po vyčištění (nateklá), jenže na to mi zase chybí ruce.
2. Těžko mi přátelé králíkáři budete rozumět. Já chci mít králíky v první řadě na maso (protože žerou trávu). To že jsou chlupatí, milí, hezcí je fajn, ale musím trvat na užitku za každou cenu. No a já věřím, že brzy příjde doba kdy všechny serepetičky typu očkování, možnost léčby,... a podobně, nebudou možné.
Králíky mám teď na zkoušku a jsem ochoten jim dát lepší šanci potřebnou imunitu získat, než je jen ponechat jejich osudu, protože je ještě malá trocha času. Proto zvažuji i to oočkování, pokud by to v kombinaci s přirozeně šířeným virem a onemocněním pomohlo vybudovat si přirozenou imunitu, která opravdu za něco staojí. To co získávají tím očkováním je nedostatečné. Tak slabá a náchylná zvířata mi nejsou k užitku.
Prostě mám špatný SW a jestli to s králíky nepůjde jak si myslím, že je potřeba tak to s nimi prostě nepůjde. Čím dříve zjistím zda to půjde nebo nepůjde, tím lépe. Ani toho času, který jim dám k dispozici už není asi tolik, kolik bych si představoval.
Pokud chcete zdraví chov, mít spoustu králíků(masa), tak jedině vše očkovat (bez očkování to dnes nejde), v opačném případě nic nechovejte, nic nedělejte a budete spokojen...komu není rady, tomu není pomoci...
Ne-chovatel
napsal(a):
Bodlinko.
Děkuji.
Pane Vy tady blabolíte takové hlouposti.
Týráte zvíře, tímto Vaším přístupem!
Když jste tak chytrý podivejte se na příbalový list látky Myxoren.
Výrobce Bioveta.Net.máte tak hledejte.
Ještě včera či předevčerem jste měl na králíky dost času!
I když já chovám jen na maso, zacházím s králíky slušně.
Králík Vám stejně uhyne...Jen Vy budete ještě nějakou dobu dělat experimenty.
Jak dlouho chováte králíky? Já jen, že máte takové "zkušenosti".
Ne-chovatel

XXX.XXX.140.150
Za to, že dnes už není divoký králík součástí krajiny (za mého dětství ještě býval), schopný samostatně žít, množit se, prosperovat, můžeme Borax poděkovat komu? Kolik jich přemýšlelo jako ty. Ćti jinak, snaž se chápat jinak, zapomeň na svoji nesmyslnou agendu co ti duní v hlavě.
Jak měl být tvůj příspěvek prospěšný? Neshledal jsem ani ten nejmenší přínos.
Bodlinka hovoří o osobních zkušenostech. Má-li i tu na kterou se ptám (očkovala někomu králíka již nemocného) ať prosím odpoví. Pro otravy ta otázka nebyla určena. Vy ostatní pokud znáte odpověď a chcete se podělit, sem s ní (uveďte prosím jak dlouho už bylo zvíře nemocné a zda žralo, děkuji).

S MXT jsem se už párkrát setkala ve svém chovu.V době kdy se u nás objevila a nebyla vakcína.Kdy se dělalo vše možné i nemožné aby se králíci nenakazili, většinou bezúspěšně.
Setkala jsem se s ní i po očkování kombinovanou vakcínou, tam přeočkování bylo úspěšné.I před pár lety kdy jsem čekala až doroste více mláďat abych využila celou dávku vakcíny.Pokud je králík už nakažený, nemoc se jen posílí.Není ale pravda, že když se nemoc objeví v chovu, nemá smysl očkovat.Všichni králíci se nanakazí najednou, očkováním sice u nakažených jedinců nemoc propukne dříve, ale ti nenakažení neonemocní. Když jsem oočkovala mláďata na první pohled zdravá, dostalo mixu do týdne jen pár kusů, ostatní neonemocněli.
Ne-chovatel
napsal(a):
Bodlinko.
Děkuji.
Pokud ted kralika naočkujete tak je vysoka pravděpodobnost že chcípne. Vlastně ho tím dorazíte. Než na tohle čekat tak mu ukončím trapení. Tohle je opravdu tyraní zvířete.
Byt vami tak očkuji tak jak se ma a soustředím se na krmivo. čím ho chcete krmit jak řešit dalšiho zabijaka jako je kokc. a entera.
Muže tuto kombinaci ustat ale je to opravdu mala šance že to přežije. Jestli trvate na užitku tak by jste měl přemyšlet o tom očkovaní jinak nebudete mít žadny užitek jen starosti a přestane vas to bavit.Ted ho ale nechavate osudu.
Reknu vam to asi takto z 1000 ks napadenych kraliku to přežije cca 5 až 10ks.

Ne-chovatel
napsal(a):
Za to, že dnes už není divoký králík součástí krajiny (za mého dětství ještě býval), schopný samostatně žít, množit se, prosperovat, můžeme Borax poděkovat komu? Kolik jich přemýšlelo jako ty. Ćti jinak, snaž se chápat jinak, zapomeň na svoji nesmyslnou agendu co ti duní v hlavě.
Jak měl být tvůj příspěvek prospěšný? Neshledal jsem ani ten nejmenší přínos.
Bodlinka hovoří o osobních zkušenostech. Má-li i tu na kterou se ptám (očkovala někomu králíka již nemocného) ať prosím odpoví. Pro otravy ta otázka nebyla určena. Vy ostatní pokud znáte odpověď a chcete se podělit, sem s ní (uveďte prosím jak dlouho už bylo zvíře nemocné a zda žralo, děkuji).
Trvá tak 14 dní, než si králík po očkování vytvoří imunitu. minimálně.
vakcinace nemocného zvířete nemá cenu. jeho imunitní systém je příliš zaměstnaný něčím jiným. v lepším případě si žádné protilátky neudělá, v horším ho to dorazí. zvířata trpící jakýmkoliv celkovým onemocněním není možné očkovat, a to tak, že nikdy.
jo, že divoký králík není schopný v přírodě existovat můžete poděkovat dvěma věcem: tomu tuším že francouzskému lékaři, co mu králíci hrabali zahrádku, tak ho nenapadlo nic jiného než nakazit je myxomatózou. myxomatóza totiž není původně evropská choroba - a králík divoký je evropské zvíře - ale nemoc amerických druhů králíků, kterým víceméně neubližuje, udělá jim bolák na obličeji a to je všechno. ale pro neadaptovaného králíka divokého je to smrtící věc. no a pak můžete poděkovat kaliciviru, to je klasická emerging disease, občas se prostě nějakému viru podaří super nová mutace, která mu dovolí nakazit nového hostitele či starého hostitele novým způsobem. mor králíků se objevil v číně a v česku se vyskytuje tak od 80. let. prostě za vašeho dětství mohl být králík součást přírody, protože ho nekosilo tohle.
ale tím, že odmítnete očkování, bude mor a myxomatóza kromě divokých králíků kosit i ty vaše.
Ne-chovatel

XXX.XXX.66.240
Děkuji za odpověď.
K myxomatóze.
Opravdu vám všem příjdou normální vlny myxomatózy, když nemoc má pouze jednoho hostitele, jehož úmrtnost je zdá se prakticky 100%, v kombinaci s našimi klimatickými podmínkami a možnými přenašeči?
Doplním bodlinku, kromě zavlečených nemocí myxo a moru jsou příčinou téměř vymizení divokých králíků drastické změny v krajině (chybí kryt, stylem zemědělského hospodaření ve velké míře i potrava - ihned po žních je zdiskováno a hlíny se žádné zvíře moc nenažere.., nedostatek vody) a predátoři.

Ne-chovatel
napsal(a):
Děkuji za odpověď.
K myxomatóze.
Opravdu vám všem příjdou normální vlny myxomatózy, když nemoc má pouze jednoho hostitele, jehož úmrtnost je zdá se prakticky 100%, v kombinaci s našimi klimatickými podmínkami a možnými přenašeči?
Co se vám nezdá?
virus myxomatózy vydrží ve vnějším prostředí fakt dlouho a měsíce přežívá i v hmyzu, který ho přenáší. zimu přežije v pohodě v hmyzácích a ty ho taky dostanou na další skupinu králíků.

Ne-chovatel
napsal(a):
Děkuji za odpověď.
K myxomatóze.
Taky 100% úmrtnost myxomatóza nemá. některé kmeny - je jich spoustu a liší se virulencí nebo i tím, jestli radši dělají boule nebo rovnou zápal plic - způsobují mortalitu třeba i "jen" 25%. Proběhne to králíky, spoustu jich pochcípá, někteří ne a ti jsou pak proti nemoci několik měsíců imunní. Komár nebo blecha mezitím najdou nového hostitele a jede to dál. Navíc myxomatóza se mezi králíky šíří poměrně pomalu. Prostě fakt to není problém, přeskočit si z nemocného králíka na nějakého zdravého a když nemoc jede zpátky, původní ohniska už jsou zase plná neimunních králíků.
xchipsy
napsal(a):
Doplním bodlinku, kromě zavlečených nemocí myxo a moru jsou příčinou téměř vymizení divokých králíků drastické změny v krajině (chybí kryt, stylem zemědělského hospodaření ve velké míře i potrava - ihned po žních je zdiskováno a hlíny se žádné zvíře moc nenažere.., nedostatek vody) a predátoři.
Souhlasím s vami. Ja jsem si ale zatím nevšiml že by populace zajíce byla v nějakem katastrofalním stavu. Alespon podle toho že jezdím na farmu tak jich potkavam stovky a dokonce i v arealu kde je poměrně klid je zajícu požehnaně a dokonce vidím i hodně mladych.
Nevím možna jsem v dobre oblasti.Třeba i u mne přímo na komíně hnízdí čapy a o 4 kilometry dale hnízdí další a i v další vesnici, na loukach a polích se jich sletava tak kolem dvaceti kusu a v zimně je tady vidět tak na 300ks srnčího. No pastva pro oči.
Myslím si, že příroda posiluje.

jardagin
napsal(a):
Souhlasím s vami. Ja jsem si ale zatím nevšiml že by populace zajíce byla v nějakem katastrofalním stavu. Alespon podle toho že jezdím na farmu tak jich potkavam stovky a dokonce i v arealu kde je poměrně klid je zajícu požehnaně a dokonce vidím i hodně mladych.
Nevím možna jsem v dobre oblasti.Třeba i u mne přímo na komíně hnízdí čapy a o 4 kilometry dale hnízdí další a i v další vesnici, na loukach a polích se jich sletava tak kolem dvaceti kusu a v zimně je tady vidět tak na 300ks srnčího. No pastva pro oči.
Myslím si, že příroda posiluje.
Zajíc ale není králík ikdyž oba patří mezi zajícovité každý je jiný rod.

napsal(a):
Myslím si, že je to reakce na označení změn v krajině jako důvodů praktického vymizení králíka. to by postihlo i zajíce a jinou zvěř. akorát zajíce mor ani myxomatóza nepostihuje.

rapotacka11
napsal(a):
Bodlinko
Ještě jako holky, jsme si s kamarádkou a se psy, zkrátily cestu přes zasněžené, umrzlé
pole a nacházely jsme hodně (10 ?) zaječích zdechlin, s jakoby vyteklýma očima.
Co to tedy bylo? Myslela jsem, že "myxa".
No, podle takového popisu vám diagnózu fakt nedám. nemohly to být posmrtné změny?
ale zajíci myxomatózu chytit nemůžou, stejně jako jí nemůže chytit pes nebo člověk.
Jardagin - jak píše bodlinka, zajíc není králík, ten si "vystačí" na holém poli, králík jako zvíře žijící v koloniích v norách už to tak snadné nemá. Rovněž v rozmnožování je značný rozdíl, zatímco zaječka vrhne plně vyvinutá mláďata (tj. osrstěná a vidoucí), králík stejně jako ten náš domácí má "bezbranné" myšičky. Malé zajíčky matka nejčastěji nechává po jednom (čímž se snižuje pravděpodobnost likvidace celého vrhu v případě nalezení predátorem), malý zajíček začíná přijímat zelenou potravu už od třetího DNE věku, takže přijde-li o matku, nemusí zahynout. Navíc ještě, má-li ve stejné oblasti mládě/ata jiná zaječka, často nakojí i cizí mládě, které potká "cestou". Králík - to všichni známe... Pokud králice uhyne nebo je ulovena predátorem, uhyne celý vrh.
Jinak ty změny v krajině nejsou jediným důvodem mizení drobné zvěře - on ten zajíc mizí taky, stačí si porovnat statistiky ulovených před X lety a dnes. Reintrodukce králíka je velmi náročná (nejen finančně) a nepřináší uspokojivé výsledky (podobně jako např. snaha o reintrodukci či posílení populace tetřeva). U nás se třeba stavy zajíců drží ještě na dobré úrovni, ale je spousta oblastí, kde zajíce téměř nepotkáte.

napsal(a):
Myslím si, že je to reakce na označení změn v krajině jako důvodů praktického vymizení králíka. to by postihlo i zajíce a jinou zvěř. akorát zajíce mor ani myxomatóza nepostihuje.
Tak to asi ano.U nás je zajíců také celkem dost, pokud je tam obilí je vidět i dost mladých, ale když tam dají řepku, tak je uhynutých vidět podstatně víc.Asi přemíra postřiků.
Zaujímavé na tom je, že na Britských ostrovoch sú králiky v niektorých oblastiach tak premnožené, že ich považujú za normálne škodnú zver. Keď som to videl prvý krát v jednom parku, tak som si myslel, že je to cielený chov, ako nejaká mini atrakcia, pre návštevníkov parku. Jednoducho to do tej prírody patrilo, ladilo to. Keď som sa však neskôr dozvedel, že to je 100 % prírodný jav, bez zásahu človeka, dosť ma to zarazilo. Bolo to v podstate všade, a v tesnej blízkosti človeka. Na lúke medzi pásmi stromov sa ich popásalo a pobehovalo naraz aj 3 - 5 kusov. D húštiny utiekli, až keď sa k nim človek priblížil na 15 - 20 metrov.
Žeby morská úžina - La Manche - bola jedinou príčinou prežitia populácie divých králikov v UK?
Prečo tam nie sú stavy divých králikov tak zdecimované ako v kontinentálnej Európe?
Ne-chovatel

XXX.XXX.234.203
Vím, že jsem mnohým nesedl do noty, přesto si dovolím jakýsi komentář.
Podle mne (a mého vadného SW) jsme totiž přátelé v prdeli-čce (spíše vy než já, já již tolik nelpím na životě až do smrti, nicméně budu mít povinnost i k druhým). Přemýšlel jste někdy někdo co vše asi zachránil králík chovaný lidmi na Moravě za druhé světové války (vždyť i já za dob blahobytu jsem vyrost zejména na králičím mase)? Pokud se během další podobné krize, nebo i jakékoli jiné, nebudete/nebudeme moci dostat k funkční vakcíně nelze s králíky jako zdrojem potravy počítat. Králík je přitom jedno z ideálních zvířat co se týká stravy (tráva) i velikosti porce k přímé konzumaci, zabíjačky i energie na zpracování masa, navíc poskytuje kožešinu (což dnes už nemá pro mnoho z vás žádnou hodnotu, ale ta hodnota tu stále je).
Pamatuji, že ještě když jsem byl dítě, to už myxomatóza řádila, mívali lidé tu a tam volný výběh kde se králík domácí choval a množil stejně jako králík divoký. Člověk prostě jen chodil a bral odrostlé mladé které chtěl na jídlo.
Jednou jsme jednoho takového člověka navštívili a tomu se patrně králici patrně vymkli kontrole a množili se již i samovolně sestavené páry. V každém případě mu tehdy nic nezdechalo. Aby nemohli utéct a páchat škody měl je v jakémsi areálu se zakopaným betonovým obrubníkem/zídkou.
Takhle nějak jsem to zkusil na svém dočasném stanovišti a zdá se to fungovat, i když se zatím o prostor děli se slepicemi (ale jak říkám králík žije významně v noci, kočka z nich byla nadšená, a slepice přes den). Králíci spokojení a krotcí, jak z králíkárny nepamatuji.
Mám známého veterináře, který v podstatě potvrdil co říkala Bodlinka. Chodí očkovat celoročně a akorát má zájemce takže se s ním na myxomatózu svezu, mor může natáhnout kdykoli (přežijí-li králíci své setkání s myxomatózou). Podle něj je docela dobře možné, že se ten nemocný králík z toho dostane (pokud stále žere), zná takových případů hodně a může to být způsobeno právě nějakým slabším kmenem který může zrovna kolovat a můj králík se nakazil.
Pro mne to ale znamená jediné. Králíky si nechám tak dlouho jak to půjde, ale nebudu s nimi moci počítat jako s významným a jistým zdrojem masa. Tedy když budu volit co mi bude spásat trávu, budu možná nucen upřednostnit v počtech nějaké větší zvíře, které budu mít větší problém kuchyňsky zpracovat.
Tam kam se chci odstěhovat (a svá zvířata převézt a pořídit další) nebude možná ani veterinář (dnes většinu věcí také provádím sám v tom by až takový problém nebyl), ne za peníze které budu ochoten zaplatit (uvidím) a také nevím zda udržím chovné páry pod dohledem a jak dlouho. O tom, že nevěřím že bude možné stále a úspěšně provádět vakcinaci už jsem psal.
Jak je to s tím americkým králíkem (vůbec netuším, ani kde začít hledat informace). To někdo u nás chová? Jak se chová v krajině, králíkárně,...? Lze to zkřížit s naším domácím? Je to pak odolné?
Co se týká případného trápení nemocného králíka.
Já trpím na dutiny a věřte, že mám představu jak králíkovi může být, mnohem lepší než většina z vás. Může to být na umření (tak vám to příjde několik dnů v kuse někdy i týden - pokud to člověka zasáhne alespoň tři dny v kuse slabší pak může být klidně ještě několk týdnů, ale v takovém rozsahu to člověka postihne jednou za několik let nanejvýš jednou za rok za nepříznivých podmínek), ale vím že se z toho člověk vždy nějak dostane (prostě počká až nemoc odezní, nemá sílu na nic ani na napřování hlavy, ani na jídlo, hledá polohu kdy není pátř zatížena a stimulovány nervy, dřímá). Králíka jsem ještě neviděl ani zvracet. Určitě má nějaké celkové nevolnosti a okamžiky kdy je rád, že žije, ale pak má jistě i okamžiky kdy mu není až tak nejhůř, žere a je schopen přede mnou utíkat (a to při vytírání očí už drží, ulevuje mu to).
Pokud do rozumné doby uvidím, že se s tím jeho imunitní systém vypořádává a zlepšuje se, nechám ho na živu, pokud ne půjde zabít a maso dostane asi kočka a slepice (beztak se chci podívat dovnitř). Proto jsem se Bodlinky ptal, zda považuje dva týdny za dobu vhodnou na pozorování, když podle jejích zkušeností může zdechnout až po třech či čtyřech týdnech.
Ne-chovatel

XXX.XXX.140.150
Díky za informaci o zvracení.
Co se týká těch králíků v Anglii.
Za dětství mého taťky, to k nám akorát dorazila myxomatóza a přece asi ne všude napachála ihned katastrofální škody býval u nás vrch kterému se říkalo králičí. Prostě patřil celý králíkům, jedna nora vedle druhé a prosperovali přesto, že živili snad všechny lišky z okolí.
I za mého dětství se dalo králíka ve volné krajině spatřit docela běžně (také byl co chvíli nějaký v králíkárně, jak jsem ale psal měli vysokou úmrtnost - králíkárna jim nesvědčí), ale už ne ucelené kolonie) a asi o deset let mladší soused (tedy generace mezi mnou a mým taťkou) pamatuje něco podobného na jiném místě, kolonii králíků v hrázi kolem trati vlaku.
To vše odešlo především s tou myxomatózou a morem, na králičím vrchu prý možná i díky chemii a skladbě plodin na okolním poli. Dnes králíka prakticky nezahlédnete a zajíce poslední roky kosí tularemie, kokcidióza, řepka a zejména i myslivci kteří jich několik sezón po sobě vystříleli příliš mnoho (jako by byli slepí) a oni se už nedokázali v dostatečném množství aby odolali namnožit.
No a přesně něco takového jako bylo k vidění v té Anglii, či na králičím vrchu u nás, v menším, s králíkem domácím, pod kontrolou (on dokáže během chvilky opravdu napáchat značné škody, viz mé obežrané tisy v létě a při dostatku žrádla i dřeva na obrušování zubů) měl i ten zmíněný člověk co měl volný výběh a o co jsem se chtěl (a stále chci) pokusit udělat i já. Prostě se uvidí, ale už teď z vašich popisů to vidím s nutností očkování velmi špatně. Snad nás všechny Bůh útrap hladem v té těžké chvíli ušetří (nebo ji zkrátí na minimum), i když, vím že sklidit zasloužené plody toho co člověk zasel budeme muset, stejně jako je tomu doposud.
Ne-chovatel

XXX.XXX.234.247
O dest let starší soused. Prostě jsme od sebe všichni přibližně co deset let (taťka-soused-já).
Ne-chovatel

XXX.XXX.216.180
Původně jsem chtěl aby měli králíci (v budoucnu) volný přístup do chléva a stájí a mohli sesbírat co by se zašlapalo a vyhodilo. Tak jak to fungovalo dříve (minimálně u nás i v Anglii). Když jsem ale viděl co udělali s těmi tisy...
Dal bych jim nějaký čas na učení se. Myslím, že určitým způsobem si sami začali uvědomovat že ničí ty keře co jim stíní a mezi jejichž kořeny budují nory. Myslím že je možné že by své chování postupně upravily. Vždyť ke mně přišly z králikáren a tam neznali ani volnost ani větve.
Já jsem neměl nervy čekat jak to dopadne (myslím, že jsem zaznamenal úbytek apetitu na keře ve výběhu), a nosím jim větve (ve velkém, ne sem tam klacíček), a oni tisy nechali na pokoji zcela.

Králíka nikdy zvracet neuvidíte, protože něčeho takového není tělesně schopný. prostě nezvrací. stejně jako nezvrací hlodavci nebo koně.
původním hostitelem myxomatózy je Sylvilagus bachmani a Sylvilagus brasiliensis. To je prosím divoké zvíře. S králíkem domácím či divokým to křížit nelze, jsou to odlišné druhy odlišného rodu. Nevím, jestli to v Evropě někdo má. Možná v zoo. Ale pokoušet se je chovat pro maso? Fakt ne. Už jen proto, že velikost v dospělosti obou druhů je asi tak kilo.
A ano. Pokud chcete spolehlivý zdroj masa bez nutnosti očkování, musíte zvolit jiné zvíře než králíka. Třeba morče.
napsal(a):
Díky za upozornění, Tohle vím, bral jsem to že se baví o zajíci, jelikož spousta lidí vam řekne že je to kralik. Nikdo se tady nebavil o anglii proto jsem takto reagoval.Je to to same jako když vam někdo řekne, vy pěstujete kraliky a nebo pšenice a myslí tím ječmen.Rekněte že to tak není ?
Ne-chovatel

XXX.XXX.53.16
Poslyš Jardagin, tys mě vyděsil tak s tím morem a jeho postupem, že jsem je nechal rovnou očkovat i proti němu.
Náhodou jsem potkal paní, ta bydlí pár metrů od veterináře a říkala že nikdy neočkují a nikdy zatím nic nezdechlo. Mor ještě nezažila.
Dokonce jsem měl pocit, že má obavu, že by veterinář mohl nějakou nemoc i přinést sebou a tak zavlést do jejich zdravého chovu.
Člověk co od něj mám králíky je zase nechával ošetřit proti kokcidióze a neustále mu na ni chcípaly. Nakonec mu veterinář poradil ať krmí jen loňským senem (což je rada kterou prý snad dnes už nedává, protože je prý otázka času, kdy se mu seno splete) a od té doby má klid a prý také neočkuje (ale nevím zda neočkuje alespoň chovné páry). Ten nakažený králík byl od jeho švagra, který také neočkuje.
A co mne žere nejvíc, je že v době kdy ten králík onemocněl a minimálně měsíc předtím jsem neviděl snad ani komára. A ze sousedů už buďto nemá králíky nikdo, nebo ne nemocné. Teď je asi tři dny komárů dost, alespoň já chodím doštípanej jak se na mne vrhnou když jdu večer na trávu. Tak jsem zvědav jak dopadnou ti zatím zdraví. Toho nemocnýho asi zabiju, zítra to bude minimálně týden a zlepšení nevidím a myslím, že bych měl pokud se z toho má dostat.
Ne-chovatel
napsal(a):
Poslyš Jardagin, tys mě vyděsil tak s tím morem a jeho postupem, že jsem je nechal rovnou očkovat i proti němu.
Náhodou jsem potkal paní, ta bydlí pár metrů od veterináře a říkala že nikdy neočkují a nikdy zatím nic nezdechlo. Mor ještě nezažila.
Dokonce jsem měl pocit, že má obavu, že by veterinář mohl nějakou nemoc i přinést sebou a tak zavlést do jejich zdravého chovu.
Člověk co od něj mám králíky je zase nechával ošetřit proti kokcidióze a neustále mu na ni chcípaly. Nakonec mu veterinář poradil ať krmí jen loňským senem (což je rada kterou prý snad dnes už nedává, protože je prý otázka času, kdy se mu seno splete) a od té doby má klid a prý také neočkuje (ale nevím zda neočkuje alespoň chovné páry). Ten nakažený králík byl od jeho švagra, který také neočkuje.
A co mne žere nejvíc, je že v době kdy ten králík onemocněl a minimálně měsíc předtím jsem neviděl snad ani komára. A ze sousedů už buďto nemá králíky nikdo, nebo ne nemocné. Teď je asi tři dny komárů dost, alespoň já chodím doštípanej jak se na mne vrhnou když jdu večer na trávu. Tak jsem zvědav jak dopadnou ti zatím zdraví. Toho nemocnýho asi zabiju, zítra to bude minimálně týden a zlepšení nevidím a myslím, že bych měl pokud se z toho má dostat.
Poslyš ne chovatel, nepsal jsem to abych někoho děsil ale jako info. kterou jsem dostal a předal dale.
Neznamena že to nikdy nezažila že se to nestane. Vezl jsem před 2 rokama panovi granule ktere si objednal. Když jsem přijel tak mi řekl jestli bych si to mohl vzít zpět. Zeptal jsem se co se děje a řekl mi že o všechny přišel kromě jedne samice a soused taky. Nikdy neočkoval ani myx ani mor.
14 dní před tím jsem byl u něho a kralikarny plne i s mladymí cca 70 až 80 ks
Kokc. je jina věc tam je to hlavně v krmení a překrmovaní atd. Pokud se bude špatně krmit tak mužete lečit a přelečovat dokola a bude to prd platne.
No vidíte kdy byl naočkovany tak se vam to nestalo a netrapil by jste se ted s ním a bat se že to odnesou další.

jardagin
napsal(a):
Díky za upozornění, Tohle vím, bral jsem to že se baví o zajíci, jelikož spousta lidí vam řekne že je to kralik. Nikdo se tady nebavil o anglii proto jsem takto reagoval.Je to to same jako když vam někdo řekne, vy pěstujete kraliky a nebo pšenice a myslí tím ječmen.Rekněte že to tak není ?
Je to tak a tak je třeba vysvětlovat a vysvětlovat, jelikož spouta lidí je od přírody a selského rozumu na hony daleko.Bohužel to stejné omílání stále dokola stejných věcí už něldy dost unavuje.
Ne-chovatel

XXX.XXX.46.126
Nedozvíš Borax, protože tě to to zajímá jen kvůli hovadinám a shazování druhých. Navíc mne tvůj komentář, ať už by byl jakýkoli nezajímá.
To je přesně to zlo v tobě co já v poslední době tak výrazně v lidech vnímám a vadí mi naprosto ukázkově. Je to zlo, v mnoha ohledech nepatrné (i když na druhou stranu je to kořen všeho zla v lidech), které tě odvádí od Boha, ale to je jen taková vsuvka kterou se nemusíš zabývat. Byl bych ale radši kdyby ses jí zabýval, čas se nám všem krátí a bylo by lépe se přestat špinit. Asi nevíš o čem mluvím. Nahlédni sám do sebe proč se ptáš. Vidiš ten hnus? Já ho vnímám také, přesto ti to nemám za zlé. Přál bych ti aby ses probudil zavčas.
Ne-chovatel
napsal(a):
Nedozvíš Borax, protože tě to to zajímá jen kvůli hovadinám a shazování druhých. Navíc mne tvůj komentář, ať už by byl jakýkoli nezajímá.
To je přesně to zlo v tobě co já v poslední době tak výrazně v lidech vnímám a vadí mi naprosto ukázkově. Je to zlo, v mnoha ohledech nepatrné (i když na druhou stranu je to kořen všeho zla v lidech), které tě odvádí od Boha, ale to je jen taková vsuvka kterou se nemusíš zabývat. Byl bych ale radši kdyby ses jí zabýval, čas se nám všem krátí a bylo by lépe se přestat špinit. Asi nevíš o čem mluvím. Nahlédni sám do sebe proč se ptáš. Vidiš ten hnus? Já ho vnímám také, přesto ti to nemám za zlé. Přál bych ti aby ses probudil zavčas.
Aleluja...
Ne-chovatel
Příliš filozofujete, roznimráváte zbytečně každou větu.
Nevím? Nechám si poradit a konám.
Proč by měl mít někdo zájem radou škodit?
A jestli chováte od jara, nemohl jste zažít to, co ten,
který chová roky. A on vám dle toho poradí,
odhadne vaše zkušenosti i neznalost.
Doporučí i na co jste se neptal, protože ví,
že jste se s tím nemohl ještě setkat.
Odhoďte ješitnost a urážlivost.
Já osobně jsem nikdy předtím králíky očkovat nenechávala, ne že bych byla nějak zásadně proti (jako že bych byla přesvědčená, že je to zbytečné nebo škodlivé, ne ne, nic takového), ale tak nějak mě to nenapadlo. NIKDY mi králík neuhynul na mor ani myxu, přestože mi to v diskuzi nechtěli věřit (proč bych si vymýšlela? Letos když k nám jel vet očkovat psy, koně a prasata, řekla jsem si i o králíky. Uvědomila jsem si, že sice "u mě" není až tak velká pravděpodobnost nákazy, ALE dost často k nám chodí sousedé, kteří pochopitelně mají všichni svoje zvířata (a čas od času některému vychcípe všechno na mor) a proč riskovat, že mi někdo něco donese do mého chovu...
Ne-chovatel
napsal(a):
Jirko ber to tak že se ti tady snaží chovatele poradit.Každy poznal že si začatečník. Nic jineho v tom není. No a nediv se napsal si že nikdo kromě bodlinky nema o teto nemoci ani paru. Tak klid v duši.
makame

XXX.XXX.18.196
Pan ne-chovatel je podľa mňa prepper.A pozerá na chov ináč ako hyla a ostatný.Preňho je dôležité zabezpečiť chov aj v podmienkach keď nebudú zmesky lieky a veľkochovy kde si môžete kúpiť zvieratá keď vám všetko vykape.Ja uvažujem podobne aj keď nie až do extremu lebo nemám na to čas ale mám chovné páry ktoré aj kvočia lebo čo ak nebude elektrina...Istota je istota aj keď odchov mladých ne časovo náročny najme pri morkách.
Ne-chovatel

XXX.XXX.148.77
Makame má pravdu. I když já se za prepera nepovažuji a dokonce jsem své důvody baznačil a rozepsal, kdo je četl mohl by chápat.
Slíbil jsem, že dám vědět jak jsem dopadl. Není to nic radostného, ani k chlubení, ale tak to prostě s chybami je. Tak snad vám to někomu může pomoci...
- Ostatní králíky jsem nechal naočkovat proti myxomatóze a moru šest dní po (pravděpodobně domělém, pochopíte po přečtení dalšího textu) začátku onemocnění (to byl okamžik kdy jsem si všiml, že samice má neustále zavřené oči, už asi tři týdny chodila žrát samostatně což jsem měl za to, že souvisí s přípravou na mladé - samci držela, lehávali vedle sebe, vykopala si noru a vystlala ji srstí. Jinak na těch norách spolupracují. Rozhodně se mi nezdálo, že by celé ty tři týdny přes den jen polehávala).
- Nemocného králíka jsem chtěl po týdnu co jsem přišel na nemoc zabít. Měl nějakou krizi - přestal žrát, šel mu hlen s bobky, a bylo vidět že má žbluňkavé zažívání. Nicméně se mi u veterináře podařilo zakoupit EMANOX, který normálně nemívá (neb takovým prostředkům nevěří, no jakýsi známý ho pravděpodobně přesvědčil že to funguje) a tak jsem ho nasadil 20 kapek/litr. Králíka separoval do přenosky (aby snadněji našel žrádlo a nebyl s těmi naočkovanými a snížila se šance je nakazit) a na noc překryl kvůli komárům (kteří budou pravděpodobně hlavním přenašečem nemoci) záclonou. Kdyby ten králík stále žral jak doposud, tak ho neodělím, bylo vidět že již pohubl (před tím bylo vidět že má pěkně pokožní tuk, teď jako by se ztrácel - myslím že dva dny pořádně nežral).
- Druhý den vypadal králík o poznání lépe, sežral prakticky vše co jsem mu dal a bylo vidět že mu splaskávají i ty oči a toho kysu se tvoří jen zlomek oproti dnům předchozím. Měl ale docela vysokou celkovou tělesnou teplotu.
- Další den, to byla neděle, na tom byl ještě lépe, jedno oko téměř bez kysu. Teplota prakticky pryč. Ležel však bez podestýlky a zmáčel se močí. Bedýnku jsem každý den umíval, jeho jsem se namočit netroufl. Tehdy jsem zaznamel mouchy ve zvýšené míře a domníval se že je láká ta pomočená srst (šlo o otravování snad jednu hodinu nebo jen pár, než jsem ho zakryl opět záclonou). Nicméně už když jsem mu večer čistil oči, tak jsem (už - pochopíte později) zaznamenal malé hrčky na srsti zad a boků. Králík žral, přesto se mi zdál o dost vyhublejší než den předtím, což jsem měl za to že delší dobu nežral své bobky, něco mu schází, netráví dokonale (a přemýšlel zda bych do něj dostal pivovarské kvasnice).
- V pondělí králík značně apatický, přes noc nic nesežral, teplata se mi kupodivu zvýšená nezdála. V bedně sucho a zdálo se že vše vychcal do misky z vodou. Opět tedy mokrý zadek (prostě celý zadek králíka, podobně tomu bylo i předchozí den - pravděpodobně kvůli moči, jinak byl stále suchý). To byl den kdy jsem mu chtěl ošetřit jódem ty domnělé boláky, co jsem zmínil při popisu dne předchozího, byly to hrčky v kůži a já se domníval že to jsou myxomy.
- V úterý, dnes ráno, na tom byl králík velmi špatně, sežral toho málo (přes noc, ale včera přes den žral), bobky včera nikde tak jsem si říkal že je snad sežral a už to bude jen lepší, jedno oko skoro dobré, druhé se možná mírně horšilo (je to ale v dutinách a ty stále byly zahleněné). Nechápal jsem proč mu bylo hůře, ale přes noc strašně zhubl (přišlo mi že za ten týden ztratil snad kilo, ale nevážil jsem ho). Opět mokrý zadek. Dal jsem ho na trávu aby oschl a chtěl jsem mu vyčesat srst a ošetřit ty boláky. Ty však již byly plné larev much, a to byl patrně důvod zhoršení jeho zdravotního stavu. ty hrčky co jsem nahmatával už v neděli, museli být už pár milimetrů velké larvy much, převážně pod kůží (takovou vrchní blankou) nebo se pevně držící. Pohmatem to na té mokré srsti působí jako zašolichaná srst se stále stejnými občasnými boláčky (domělé myxomy). Přímo ty larvy den předtím (navíc k večeru) vidět nebyly. Ony by nebyly vidět ani ráno, ale chtěl jsem jí otřít břicho a uviděl jsem je kolem frndičky (nevím jak tomu u králíků říkáte a jiné výrazy se mi zdají méně vhodné, kterou měla opravdu zvětšenou - říkám že o samce zájem jevila, ale kvůli té rychlé vyhublosti nevím jak moc byla zvětšená). V srsti nebylo vidět nic, když jsem ji ale chvíli rozhrnoval abych se podíval až na ty boláky... drobné, velmi povrchové rany v kůži plné larev much. Převážně drobných, tenčích jak nit. Mezi nimi ale i nezanedbatelný počet velkých, jak jsem psal v kůži (pod svrchní tenkou blankou) a to buďto byly ty domělé boláky, nebo to byly první nakladené larvy, právě do těch boláků. Ty další, malé, larvy byly nakladené, jak mi to přišlo, spíše do kůže poškozené tím opakovaným rozmáčením. To byl pravděpodobně hlavní důvod té náhlé slabosti králíka a možná i zdroj té celkové teploty. jak to vidím já, ty larvy žraly zdravou tkáň a králíka velmi rychle oslabovali. Ať již ta teplota byla jako součást průběhu myxomatózy nebo díky těm červům, je možné že díky ní se zdály lepší ty oči i zlepšený stav.
- Když jsem tu vyhublinu zabil, tak uvnitř opravdu vše v nejlepším pořádku, vyloženě krásné vnitřnosti i barva masa. Střeva i žaludek plný, tlusté střevo plné bobků. Sádlo opravdu prakticky žádné a já myslím že poslední den, dva došlo i kcitelné atrofii. Plíce také čisté, žádná voda, hrčky, překrvení, žlučový váček plný, čistá játra, srdce silné, žádný tuk kolem vnitřních orgánů. Nechtělo se mi se s tím králíkem vařit (vařeného králíka by dostala kočka a slepice), hlavně kvůli hlavě (které by mi bylo líto ji nezpracovat a přitom musí být místem nemoci), tak jsem ho upekl a prostě ho sním spolu s kočkou. Případnou změnu chuti asi nepoznám, jednak kvůli česneku, jednak jsem králíka dlouho neměl.
- Nenašel jsem v ní žádné králíčky. Je tedy možné že byla nakažená už ty tři týdny co chodila žrát samostatně. Ostatní králíci se prostě k žrádlu hrnou hromadně a klidně žerou vedle sebe, ona to taky tak dříve dělala. I když vždy byla trochu samotářská (je také možné, že jsem si ji nemocnou už přinesl a nemoc se rozvíjela postupně). Já jsem opravdové stranění se při žrádle přičítal přípravě na mateřství, o samce (mladého, který to zkouší a nevím zda je vůbec už schopen ji oplodnit) zájem jevila, nechala se jím dráždit a držela mu, také spolu lehávali přes den (i s jinými králíky). Netroufám si ale říci, že byla nemocná 3-4 týdny. Oči určitě tak dlouho v nepořádku neměla (myxomy v uších žádné nebo jen náznak čehosi, jeden útvar vzniklý až ke konci, co může být cokoli), žrala stále pěkně a byla na pohmat lehce zasádlená, dech a nozdry také v pořádku. Všichni ostatní králíci vypadají v pořádku, na žrádlo se vrhají stále společně. kdyby se nějaký nakazil dám vědět. Jinak u nás podle slov veterináře letos řádí myxomatóza fest.
- Pokud bych někdy musel dávat králíkovi znovu šanci na uzdravení (byl by to poslední samec/samice v chovu a dalšího bych neměl šanci získat - bylo tu zmíněno preperství i když znám i jiné situace a nemusí jít o konec světa), tak bych zkusil dát emanox do vody okamžitě. Pravidelně vyčesával srst a kontroloval boláky (i já jsem jí musel pár ran zajódovat i předtím, jak ten králík špatně vidí tak se může zranit, také jsem nějakou ranu v kůži mohl přehlédnout a to mohl být původní zdroj červů, oni jak ty červy poškodily další kůži, také se rozmočila, tak už to asi jelo). Vyčesávat srst je dobré i u očí, kde díky tomu vytékajícímu hlenu/kysu se tvoří ztvrdlé chuchvalce srsti. Ten volný pohy je podle mne dobrý a umožňoval jsem ho zejména kvůli žrádlu, zavřel jsem ji až se mi zdálo že nežere a kvůli snížení ryzika nákazy čerstvě naočkovaných králíků. při volném pohybu však těžko zabráníte mochám a komárům i když do jisté míry pohybující se zdravý králík bude komárům i mouchám snadfněji odolávat, respektive ty mouchy by ho neměly otravovat. pokud zavřít někam, tak pořádnou podestýlku a síť proti hmyzu i komárům (v králíkárně se snad nezraní, ani si kůži nepromáčí, stále je tu však možnost že mouchy šly po nějakých těch myxomech či jiných předech - třeba i rozškrábáných komářích štípancích - nevím hádám, do masa ty rány nebyly ani do hlubších vrstev kůže, snad ty rány v kombinaci s močí?). Suma sumárum pořád myslím, že králík zavřený v králíkárně má malou šanci. ˇMožná pokud je to prostředí kde je celou dobu tak tomu tak není. Mě bokem od ostatních přestala žrát (to ještě váhu neztrácela, bylo to ihned jak jsem nemoc zaznamenal) a jak jsem ji vrátil zpět do výběhu zase začala, snad jen trucovala (ale vidět musela hodně mizerně, to jí šlo hlenu/kysu z očí už docela dost - postupně se to zhoršovalo a pak, jak už jsem psal zase zlepšovalo).
No a to je asi vše.
Nepíši to proto, aby ostatní mohli zuřit či se vztekat, proklínat mne,... je to prostě pokus popsat moji zkušenost. Nikdy nepochopíte co se mi kdy honilo hlavou, proč jsem se kdy rozhodl udělat co jsem udělal, ale přesto myslím že to někomu může pomoci. Mě to pomohlo si to vše srovnat časově. Pokud nebojujete o posledního dostupného samce či samici, doporučuji zvíře zabít jakmile jeví známky nemoci. Králíci v králíkárně opravdu nejsou spolehlivá zásoba masa. Když tak je vypustit do přírody (oni jsou ale strašní kazisvěti, během pár dnů dokáží zničit co roky roste a vy budujete, tak opatrně) a nechat je ať si žijí a zdechají jak umí. Udržovat dostatečnou populaci a odebírat přebytky. u divokých to v našich podmínkách nefunguje, u domácích (když se eliminují nepříznivé vlivi v životním prostředí) by mohlo. Já jsem zastáncem "obetonovaného teritoria" (to aby neutekli), řekněme 10x10 metrů na samce a 3-5 samic, ale s dovětkem že na to maso se nedá spolehnout, když bude tak bude, když nebude tak nebude.
Ne-chovatel

XXX.XXX.140.150
Maso uvedého králíka je hodně měkké, až blátivé. Nedokáži říci co je díky mladosti, co díky tepelné úpravě, co díky stressu (je možné, že poslední dva dny byl pro jistý druh permanentního stressu). Jinak mi příjde, že chutná vše normálně. Stressované kuře (brojlera) které dostalo infarkt (bylo vykrveno) jsem už také pekl a tomu se také změnila struktura masa, ale také chuť masa.
Králík měl pohybu, minimálně poslední měsíc až měsíc a půl co byl u mne, dostatek. Tím myslím, kolik chtěl. Nevím přesně jak dlouho u mne byl, proto to rozmezí, a odečtěte si i těch pár posledních dnů karantény.
Pro kočku nečesnekovat. Moje, čtyřnohá, to nechce.
"Člověče", že se nestydíte! Myslíte si, že jste pánbůh, že si zvířatům nalajnujete život podle sebe a budete je rovnat do vašich rádoby přírodních nebo nevím jakých norem!? Že vám není hanba, takhle toho králíka a zřejmě i ostatní mořit kvůli vašim jakýmsi pofiderním vizím budoucnosti. Přála bych vám vytrpět, co musel zkusit ten chudák. Uvědomujete si vůbec, že je to zvíře na vás závislé a je vaší povinností mu ten krátký život, co tady má určený, udělat slušný?
Mimochodem, zkuste si přečíst knihu Johna Fowlese Sběratel - docela byste se v hlavním hrdinovi našel.

No chudák zvíře. vy jste opravdu NE-chovatel, protože nechat králíka sežrat mouchama, to vyžaduje notnou dávku ignorance.
jo, mouchy nejsou příčinou onemocnění, ale důsledkem. zdravýho králíka mouchy nesežerou. oslabenýho chudáka, co už je mu všechno jedno, králíka s průjmem, králíka inkontitentního nebo králíka s otevřenými ranami sežerou.
Nikdy nepochopíte co se mi kdy honilo hlavou, proč jsem se kdy rozhodl udělat co jsem udělal, ale...
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Třeba by pochopil
Cyril Höschl
Jan Cimický
nebo
https://www.youtube.com/watch?v=sYx6kWb8mME#utm_source=search.seznam.cz&utm_medium=hint&utm_term=ne%C5%A1por&utm_content=videa&title=L%C3%A9%C4%8Div%C3%A1%20moc%20sm%C3%ADchu%20-%20Dr.%20Karel%20Ne%C5%A1por
Ale vlastně... je to fuk, žé ?
https://search.seznam.cz/?q=radkin+honz%C3%A1k+v%C5%A1ichni+%C5%BEijeme+v+bl%C3%A1zinci&sId=GT86fdKzxmDzmTts6jSi&sourceid=top&sgId=TZfSncqN_bQixVMrncE_nhwokS4oTn4NkSpaYGRvzL%3D%3D&oq=honz%C3%A1k&aq=4&su=c&thru=sug.
Ne-chovatel

XXX.XXX.127.251
Já vám to řeknu na rovinu jste tu snad všichni hovada podléhající jen svým zvráceným dojmům! Vysvětlovat k tomu nebudu nic, bylo by to zbytečné.
Lituji, že jsem dostál svému slibu a v dobré víře vám co nejlépe popsal situaci, vy nepatříte mezi lidi kteří by ty informace dokázali využít. Kdoví zada jste vůbec vnímali co jsem napsal, máte hlavy plné svých nesmyslů.
Sbohem internetoví králíkáři, nestojím o to být ve vaší společnosti.
makame

XXX.XXX.18.196
Ne-chovatel aj keď sa snažíte otestovať na vlastných chybách chov nie je to podľa mňa dobré riešenie pretože múdry ľudia sa učia na chybách druhých.A naši predkovia keď chceli prežiť museli sa o svije zvieratá starať lepšie ako o seba.Asi ste počuli o tom, že bývali v domoch so sliepkami ovečkami a tak. Určite ich nenechali na voľno.
To by ste sa už rovno mal stať lovcom a zberačom a nemusíte sa trápiť s chovom a pestovaním.
Nemyslím to zle, ale utrápiť zviera je ďalší extrém.
Ja sa snažím pre seba zabezpečiť sebestačnosť.Aby sme ako rodina neboli úplne závislí na systéme.Chovám zajace kačky morky a sliepky.Ale žijeme v spoločnosti kde treba platiť dane a nemôžeme s deťmi drieť na poli.A ani by som nechcela.
A ako prepper by ste mal vedieť, že najdôležitejšie sú vedomosti tak sa učte.A ak ste aj manuálne zručný tak máte výhodu.Teda ak tie vaše pokusy nie sú iba teoretické.
Nech sa vám darí.
Ne-chovatel

XXX.XXX.148.77
I ty to Makame chápeš špatně, naprosto. Nemám teď chuť ani čas se tím zabývat a tady si na fórech vyhledám jen těch pár příspěvků co mají nějakou hodnotu, nebudu sem chodit (možná opravdu ten zvýšený obsah toxinů v králičím mase na lidi působí degenerativně). Snad jen v rychlosti: netestoval jsem nic, ihned jak jsem pochopil že imunita dlouho nevydrží a jak jsem mohl jsem očkoval, králíka šlo buďto zabít a nebo mu dát šanci a kdo by nedal šanci když to vypadá nadějně na zlepšování se, muchám nebudu moci zcela zabránit nikdy a nikdy nebudu schopen ošetřit zvířeti pomyslné zanedbatelné zranění v jakoukoli denní dobu nebo v jakémkoli jeho stavu.
Jestli ty se chceš poučit, co se tvého preprství týká, tak přemýšlej jak zabránit mouchám aby napadly oslabeného člověka (tam to ještě jde) a zvíře, obzvláště pokud má ránu která musí dýchat (může jít o větší plochu drobných zranění, třeba jen rozškrábaných štípanců). Já nad tím přemýšlím celou noc, a myslím že Job (Bible) neseděl v tom popelu pro nic za nic.
Celkem by mne zajímalo jak to dělají (lidé) v jiných zemích (s tím co mají po ruce z přírody), zejména když problém nastane u člověka který je volně v krajině. Doposud jsem se tímto problémem nikdy nezabýval, ale ten problém si zaslouží znát uspokojivé řešení, nejlépe hned několik (u nás i pršívá nebo je hodně vlhko).
Ti lidé tady mne mají za blázna. Já ti to řeknu tvým jazykem - velkej průser je těsně před námi, velmi se bojím už této zimy (je to o něco krutější čas než zbytek roku).
makame

XXX.XXX.18.196
Prežiť zimu nie je až taký problém ak máš nejaké zásoby.Ale preperstvo nie je téma do králikov takže by nás asi zmazali.
makame

XXX.XXX.18.196
Ešte kým nás nezrušia viem pripraviť kvások viem vyčistiť vodu a mnoho ďalších vecí tak za treba pripravovať a naučiť to deti aby vedomosti nezmizli.
Ne-chovatel

XXX.XXX.186.194
Přežít nouzově či dokonce ve zdraví zimu není tak snadné jak to vypadá ani za našich mírných zim) z posledních dvou zim mám bohaté zkušenosti).
Já se bavím o tom, že přinejmenším někteří lidé mohou být vyhnáni jen s tím co mají zrovna u sebe. Ti lidé najdou někde pomoc, u takových jako jste vy a já. Nebudete moci nic kupovat ani prodávat a počet hladových krků bude (snad pozvolna) vzrůstat. Na lov se dá prakticky zapomenout.
To je ten lepší a nejmírnější scénář. Zbytek zde opravdu nemá smysl probírat. V tomhle scénáři bude zbytek společnosti nepřítel a ty další scénáře, na ty se myslím skupinky vám podobné specializují, i když podle mne špatným způsobem.
Třeba si někdy, až to příjde, podáme ruky. Ahoj
P.S.
Já nejsem schopný se takhle jako prepeři připravovat, prostě volím určitý způsob života, který se je schopný vypořádat s ledasčím.
"Šanci" dávám zvířeti buď zájmového chovu (tj. kůň, pes, kočka), nebo zvířeti "užitkovému", kterého mám jako chovný kus (prasnice apod.) s čímž souvisí i vyšší finanční hodnota (rozhodně nejsem materialista, ale je jistě rozdíl nákladně léčit králíka - byť chovného - za +- tři stovky a chovnou svini v hodnotě okolo sedmi tisíc). U těchto kategorií zvířat ale problém nikdy neřeším stylem "příroda si poradí", nevím-li si rady sama, problém konzultuji s veterinářem a řeším léky (je-li to nutné, např. nedat antibiotika v případě hluboké tržné rány u psa nebo nepíchnout tetanus v případě poranění u koně rovná se téměř jistému následnému problému mnohem většího rozsahu, než byl ten původní)
U ostatních zvířat, která chovám "na jídlo", se rozhoduji dle momentální situace. Drobné potíže (např. nějaké menší poranění u prasete ve výkrmu, kdysi dávno kokcidióza u králíků ve výkrmu apod.) ošetřím a vyřeším, jde-li o něco zásadnějšího příp. vidím-li, že zvíře není ok a další setrvání na tomto světě by pro něj znamenalo víc trápení, skončím to. Nedělám pokusy, nečekám, jak to dopadne. Možná něco porazím i "zbytečně brzo", ale radši tak, než zbytečně pozdě.
Ne-chovatel

XXX.XXX.41.104
Asi tak Xchipsy, neporazil jsem zbytečně pozdě.
Z mého hlediska to bylo také později než by to bylo vhodné a co králík musel vytpět mne štve, že tu ani nevíte jak. Prostě za daných okolností a s tím jakou jsem měl představu o stavu zvířete (která neodpovídala skutečnosti) to dopadlo jak to dopadlo.
Nečekal jsem až do poslední chvíle jak si tu možná mnozí myslíte. U mne je i každé užitkové zvíře které mám součást mojí domácnosti, to že je mám k jídlu na tom nic nemění.
Tobě jsem Nemakame chtěl ještě říci, že když si myslím že za jistých situací volíte špatný způsob přípravy/odolání krizi, není to nic proti vám, nebo výtka že postupujete špatně. Jediný špatný postup je nebýt připraven vůbec.
Já se prostě tolik nebojím smrti těla, i když ji vnímám jako okamžik kdy už nemohu to podstatné změnit, a od toho se odvíjí značná část mého pohledu na tuto problematiku. Kdyby mělo jít jen o mne, asi prostě zemřu. Druhá věc je, že nikdo neznáme dne ani hodiny a já musím volit takový způsob života, který považuji v souladu se svým svědomím (a musím uvažovat i s nějakým vývojem) a musím němu vyučit i své děti a ty za které zodpovídám.
makame

XXX.XXX.18.196
Nie som preper v pravom slova zmysle, ja tomu hovorím zdravý sedliacky rozum.V dvadsiatke by ma ani nenapadlo niečo chovať alebo pestovať.To prišlo až postupom času.A práve mám deti a v prvom rade sa musím postarať o ne.Nepripravujem sa na nejaký koniec sveta pretože s takým strachom by sa nedalo žiť.