Můžou králici čerstvé obilí?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.8.2016 08:08
modrohlavej

XXX.XXX.237.185

Včera jsem dal králikům čerstvé obilí a cca 10 kusů se mi nafouklo může to být tím?obilí je týden po sklizni.

13.8.2016 08:59
jardagin

XXX.XXX.167.9

modrohlavej napsal(a):
Včera jsem dal králikům čerstvé obilí a cca 10 kusů se mi nafouklo může to být tím?obilí je týden po sklizni.

To je na 100% tím.Mělo by byt starší.

13.8.2016 09:54
marcelpancuska

XXX.XXX.199.30

modrohlavej napsal(a):

Čo to bolo za obilie - jačmeň, ovos, pšenica?

13.8.2016 10:02
modrohlavej

XXX.XXX.237.185

marcelpancuska napsal(a):
Čo to bolo za obilie - jačmeň, ovos, pšenica?

Byl to ječmen.

13.8.2016 11:04
jardagin

XXX.XXX.167.9

modrohlavej napsal(a):
Byl to ječmen.

Co dostavali před tím ?Pokud ja vím tak ani vyrobci granulí jako je De haus nepoužíva čerstve obiloviny. Jelikož vědí že to zpusobuje problemi.

13.8.2016 12:48
modrohlavej

XXX.XXX.237.185

Před tím jsem dával oves s ječmenem půl na půl...ale je to pouze ve 2 kotcích z 15 kotců
ale pouze od včerejška od té doby co jsem dal nové obilí...oni byli v mládi chyceni kokcidiozou a vydrželi to tak je moýný že jsou náchylnější na stravu...je to možný?

13.8.2016 13:10
jardagin

XXX.XXX.167.9

modrohlavej napsal(a):
Před tím jsem dával oves s ječmenem půl na půl...ale je to pouze ve 2 kotcích z 15 kotců
ale pouze od včerejška od té doby co jsem dal nové obilí...oni byli v mládi chyceni kokcidiozou a vydrželi to tak je moýný že jsou náchylnější na stravu...je to možný?

Tak možne to je ale podle mne, se u vas sešlo více faktoru najednou samotny ječmen a k tomu čerstvě sklizen. Zmenil jste krmivo a to asi ze dne na den.

13.8.2016 13:34
jardagin

XXX.XXX.167.9

jardagin napsal(a):
Tak možne to je ale podle mne, se u vas sešlo více faktoru najednou samotny ječmen a k tomu čerstvě sklizen. Zmenil jste krmivo a to asi ze dne na den.

Spíše budou citlivější na kokcidie.

14.8.2016 21:39
Barnham

XXX.XXX.132.182

Jak dlouho po sklizni se teda muze ten jecmen skrmovat? Ja jim krmim asi tyden a nic se nestalo.

14.8.2016 21:54
marcelpancuska

XXX.XXX.199.30

Barnham napsal(a):
Jak dlouho po sklizni se teda muze ten jecmen skrmovat? Ja jim krmim asi tyden a nic se nestalo.

Záleží to od vlhkosti. Ak bola žatva robená z horúceho, suchého počasia, a obilie malo nízku vlhkosť, je možné ho skrmovať takmer hneď, ak je jeho vlhkosť vyššia (vlhké počasie, nevyzretosť...), je potrebné so skrmovaním počkať - a uskladniť ho v suchom prostredí, občas premiešať lopatou ap.

Pre istotu nové obilie z princípu neskrmovať hneď, zvlášť nie nárazovo, vo väčších dávkach, či ad libidum. Postupný nábeh - primiešavanie - je lepší.

14.8.2016 22:17
Barnham

XXX.XXX.132.182

Dekuji za odpoved, jecmen kralikum teprve zacinam primichavat. Doted sem krmil jen granulemi s adicoxem proti kokcidioze. Chovam teprve rok a s granulema sem spokojeny, zadny uhyn, ale bohuzel je to dost draha varianta. Tak to ted chci zkusit davat pul na pul.
Jeste se chci zeptat, jestli je nejaky rozdil mezi druhem jecmene. Ja si koupil od strejdy jecmen sladovnicky.

14.8.2016 22:34
marcelpancuska

XXX.XXX.199.30

Nemyslím, že rozdiel medzi sladovníckym kŕmnym jačmeňom by mal spôsobiť nejaké ťažkosti. Skôr si myslím, že sladovnícky je kvalitnejší. No - nie som v tom doma - teda bez záruky.

smajlík

15.8.2016 18:34
burgund6

XXX.XXX.33.7

Barnham napsal(a):

U ječmene jsme to nikdy neřešili, ale počkal bych pro jistotu ze 14 dní.U ovsa se uvádí počkat cca 6 týdnů, až se tzv. vypaří.

15.8.2016 19:10
horal

XXX.XXX.58.226

S obilím je to stejné jako se senem. Záleží jaký je obsah vody. Jestli máte obilí přímo od kombajnu nebo ze šušky. Letošní obilí bych určitě nechal pár týdnů vyvětrat myslím to co je od kombajnu. Nadávat ho do velkách nádob, to už je lepší ho nechat v otevřeném pytli. Jesti dva nebo šest týdnů se nikdy nedá přesně určit. Jestli že je suché léto, může se obilí zkfmovat takřka okamžitě, no a jindy ani dva měsíce nestačí na dosušení. Každopádně bych začínal s malou dávkou a opatrně.

Přidejte reakci

Přidat smajlík