Neplodný samec králíka po roce v chovu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Eliška22

9.11.2016 19:43
Eliška22

XXX.XXX.188.6

Zdravím už třetí samec nám udělal to samé po roce používání v chovu ( připouštěl 2x do roka po 3 samicích) a na potřetí nám nechtěli zabřeznout, po zabití samců jsme zjistili že samcům chybí varlata resp. byly zmenšené jako kdyby zeschlé. Letos nám to udělal samec znovu poradíte prosím čím by to mohlo být. Každého samce jsme měli od někoho jiného. děkuji za odpovědi a rady.

10.11.2016 06:38
horal

XXX.XXX.202.176

Bohužel, neumím poradit, ale velice mne to zaujalo a také bych rád znal odpověď. Zeť potřeboval samce tak jsem mu dal mledáho českého albína. Měl pět měsíců a do té doby obýval kotec ze svou sestrou. No a ta už měla 3x králičata a samec pořád nejevil zájem o samici i když sama po něm jezdila. Dal jsem mu pak v létě jiného odskoušeného francouzkého stříbřitého a také nic. U obou varlata zataženy a nikde žádný šourek, přitom ten frencouz už měl spoustu potomků. U toho čecha jsem si myslel, že došlo k vykousání když žil se sestrou, ale a druhého to nepřicházelo v úvahu. Nebyl totiž nikdy se samicí bez dozoru. Jestli to bylo stresem nebo změnou prostředí, kdo ví. Mám je nyní opět doma a uvidím co s nimi bude, jestli se nic nezmění, tak hold bude sekaná a gulášek.

12.11.2016 10:46
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Je to zvláštní, dosud jsem se s tím nesetkala. Jednoho samce (xČS) jsme měli asi šest let, mláďat po něm spousta. Druhý samec (xKal) v chovu 5 let a opět bez problémů. Rovněž se mi nikdy nestalo, že by se samci "vykousali", sice u některých vrhů byly dost divoké honičky, ale zranění nikdy žádná.
Snad se vyjádří někdo, kdo se s tím také setkal a vysvětlí možnou příčinu.

12.11.2016 10:52
horal

XXX.XXX.202.176

Dneska jsem porazil toho Ča. Bylo mu 11 měsíců a po stažení jsem zjistil, že varlata má v pořádku, ale uvnítř v břišní dutině.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.11.2016 14:00

Eliška22 napsal(a):
Zdravím už třetí samec nám udělal to samé po roce používání v chovu ( připouštěl 2x do roka po 3 samicích) a na potřetí nám nechtěli zabřeznout, po zabití samců jsme zjistili že samcům chybí varlata resp. byly zmenšené jako kdyby zeschlé. Letos nám to udělal samec znovu poradíte prosím čím by to mohlo být. Každého samce jsme měli od někoho jiného. děkuji za odpovědi a rady.

Chtělo by to foto toho varlete.Používám kvalitní samce v chovu co nejdéle.Nejstaršího jsme měli 11 let.Nyní mám 7 letého a 2 šestileté, ale s takovým problémem jsem se nikdy nesetkala.Záleží také kdy jste napotřetí připouštěli.Koncem léta, když králíci přelínavají na zimu, se může stát, že vlivem línaní je samec nějaký čas neplodný.To že samice nezabřezly, ale vůbec nemusí být chyba samce.
Velice často se setkávám s lidmi kteří říkají, že byl samec vykousaný.Nikdy jsem se s tím nesetkala ani když mám pohromadě samce na zabití i 5 měsíců.Samci se pokoušou na uších hřbetu, ale proč by si měli nechat kousat varlata?Často se setkávám s tím, že lidi vůbec nevědí, že samec, i dospělý, varlata zatahuje do břišní dutiny.Pak samce chytí, osáhnou, zjistí, že nemá varlata a je vykousaný, ale on je má jen zatažený v břiše.Občas se sice může objevit jednostranný nebo oboustranný krypťák, ale nemyslím si, že by to bylo až tak moc rozšířené.Ve svém chovu jsem se s tím setkala za celá léta 2x, párkrát jsem se s tím setkala při posuzování na výstavě.
Možná by stálo za to napsat i jak krmíte.

14.11.2016 10:54

Tak nám se loni stalo vpodstatě totéž. Měli jsme v chovu krásného belgičáka, dva roky bez problémů připouštěl a pak najednou ani jedno mládě. Prohlížel ho veterinář a nenašel žádný důvod proč se to děje. Potom co jsme pořídili nového samce, samice okamžitě zabřezly. Nechali jsme si ho ještě asi půl roku a nic se nezměnilo, o samice měl zájem, ale tak nějak to nikdy nedokončil. Dostával seno, vojtěšku, řepu, vařený brambor, oves, ječmen, semtam jabka. a dávala jsem mu rabitin. Nakonec ho manžel zabil a nic jsme nenašli, játra čistá, prostě všechno vpohodě. Je pravda že jsem si všimla že varlata míval zatažená, ale to mohla být náhoda, že to udělal zrovna, když jsem ho brala z kotce Veterinář nakonec vyslovil podezdření, že ho mohlo odrovnat horko, ale to mi připadá jen jako hodně hrubý odhad. Zkrátka nevím co se s ním stalo, je to divný.

14.11.2016 14:58
chovatel  30

XXX.XXX.96.17

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak nám se loni stalo vpodstatě totéž. Měli jsme v chovu krásného belgičáka, dva roky bez problémů připouštěl a pak najednou ani jedno mládě. Prohlížel ho veterinář a nenašel žádný důvod proč se to děje. Potom co jsme pořídili nového samce, samice okamžitě zabřezly. Nechali jsme si ho ještě asi půl roku a nic se nezměnilo, o samice měl zájem, ale tak nějak to nikdy nedokončil. Dostával seno, vojtěšku, řepu, vařený brambor, oves, ječmen, semtam jabka. a dávala jsem mu rabitin. Nakonec ho manžel zabil a nic jsme nenašli, játra čistá, prostě všechno vpohodě. Je pravda že jsem si všimla že varlata míval zatažená, ale to mohla být náhoda, že to udělal zrovna, když jsem ho brala z kotce Veterinář nakonec vyslovil podezdření, že ho mohlo odrovnat horko, ale to mi připadá jen jako hodně hrubý odhad. Zkrátka nevím co se s ním stalo, je to divný.

Králíci velkého plemene mají tu smůlu(že opravdu kolem dvou let již nemají zájem o samice), proto i cena je vyšší, než u středních plemen, kde vydrží samec i 5 let. Samec velkého plemene má všechno, co k rozmnožování patří, ale nejeví zájem. Takoví samci většinou nahrazujeme novými, mladými.

14.11.2016 16:51
burgund6

XXX.XXX.33.7

chovatel 30 napsal(a):
Králíci velkého plemene mají tu smůlu(že opravdu kolem dvou let již nemají zájem o samice), proto i cena je vyšší, než u středních plemen, kde vydrží samec i 5 let. Samec velkého plemene má všechno, co k rozmnožování patří, ale nejeví zájem. Takoví samci většinou nahrazujeme novými, mladými.

To je Vaše vlastní zkušenost?Měl jsem samce BOA, po pěti plodných letech jsem ho dal kamarádovi a ještě asi dva roky v pohodě sloužil.Já tedy Váš názor potvrdit nemůžu.Co znám chovatele i velkých plemen, tak si troufám tvrdit, že samce určitě používají v chovu déle než dva roky.

14.11.2016 18:10
chovatel  30

XXX.XXX.96.17

burgund6 napsal(a):
To je Vaše vlastní zkušenost?Měl jsem samce BOA, po pěti plodných letech jsem ho dal kamarádovi a ještě asi dva roky v pohodě sloužil.Já tedy Váš názor potvrdit nemůžu.Co znám chovatele i velkých plemen, tak si troufám tvrdit, že samce určitě používají v chovu déle než dva roky.

Asi jste měl dobrou ruku při výběru samce, jezdím do Německa skoro každé 2 roky a opravdu samec který jde do třetího roku nechce skákat...ale jak zmiňujete, měl jsem kamaráda, který měl samce 3 roky, potom ho dal ještě dalšímu chovateli, který ještě asi rok samce použil...Já osobně dvouleté samce věnuji chovatelům, kteří ho mají spíše na ozdobu a většinou sami volají, že ten rok o samce přišli, nebo jej vyřadily.

14.11.2016 19:27

Možná jsou BOA čilejší, toho máme teď a je temperamentnější. Ten předtím byl divoce zbarvený, škoda ho byl to fešák a nestál zrovna málo to je tedy pravda.Ten co jsme ho měli ještě před nimi umřel na infarkt, ale skákal do poslední chvíle.

14.11.2016 19:34
horal

XXX.XXX.202.176

Já už jsem to pozoroval pár krát, že samec měl pytle jak lopuchy a pak najednou se mu nějak scvrkly a šmitec. Už žádná samice po něm nezabřezla a když přeci tak měla jedno nebo dvě mladé. Sperma aby bylo živé, musí mít o něco nižší teplotu než je teplota těla. Proto mají savci šourek do kteréhu v určitém věku varlata sestoupí. Králik má šourky dva a kdyby se stalo že nějakým způsobem o jeden příde je schopen i tak samici oplodnit. Proč ale zmizí oba je mi záhadou a napadá mne, že třeba se sám nějak zrani ať už úmyslně nebo náhodou a pytlíky se scvrknou a varlata zatáhnou do břišní dutiny.

14.11.2016 20:02
chovatel  30

XXX.XXX.96.17

horal napsal(a):
Já už jsem to pozoroval pár krát, že samec měl pytle jak lopuchy a pak najednou se mu nějak scvrkly a šmitec. Už žádná samice po něm nezabřezla a když přeci tak měla jedno nebo dvě mladé. Sperma aby bylo živé, musí mít o něco nižší teplotu než je teplota těla. Proto mají savci šourek do kteréhu v určitém věku varlata sestoupí. Králik má šourky dva a kdyby se stalo že nějakým způsobem o jeden příde je schopen i tak samici oplodnit. Proč ale zmizí oba je mi záhadou a napadá mne, že třeba se sám nějak zrani ať už úmyslně nebo náhodou a pytlíky se scvrknou a varlata zatáhnou do břišní dutiny.

Počet mlaďat ve vrhu nedělá samec, ale samice, kolik uvolní vajíček...

14.11.2016 20:20
horal

XXX.XXX.202.176

chovatel 30 napsal(a):
Počet mlaďat ve vrhu nedělá samec, ale samice, kolik uvolní vajíček...

To už jsme tady probírali a neni to áž tak 100% pravda. Navíc mám dost poznatků pro mé tvrzení.

14.11.2016 20:22
rabbit

XXX.XXX.11.142

chovatel 30 napsal(a):
Asi jste měl dobrou ruku při výběru samce, jezdím do Německa skoro každé 2 roky a opravdu samec který jde do třetího roku nechce skákat...ale jak zmiňujete, měl jsem kamaráda, který měl samce 3 roky, potom ho dal ještě dalšímu chovateli, který ještě asi rok samce použil...Já osobně dvouleté samce věnuji chovatelům, kteří ho mají spíše na ozdobu a většinou sami volají, že ten rok o samce přišli, nebo jej vyřadily.

Já tento Váš poznatek nepotvrdím. Samce jsme měli i starší a fungovali.
Nějak si nedovedu představit že by samci měli fungovat jednu sezonu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík